Ανθούλα Διαμάντη-Κηπιώτη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ανθούλα Διαμάντη-Κηπιώτη γεννήθηκε στα Γιάννενα.
Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή στο ΕΚΠΑ. Είναι αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ. Επίσης, επίτιμη Πρόεδρος της Ελληνικής Περιοδοντολογικής Εταιρείας. Eκτός από το αποδεδειγμένο ακαδημαϊκό και κλινικό της έργο που είναι γνωστό στους κύκλους της Οδοντιατρικής, αποδεικνύει ότι όλα αυτά τα χρόνια έκρυβε μέσα της και το ταλέντο της συγγραφής. Ζει και διαμένει στην Αθήνα.

Πανωφόρια – Α. Διαμάντη-Κηπιώτη
“Η αξιοπρέπεια και η αγιότητα είναι ζητήματα που αφορούν το πανωφόρι πολύ περισσότερο από όσο φαντάζονται οι άνθρωποι”. Μ’ αυτή τη φράση του Ντίκενς ανοίγει η συγγραφέας ένα είδος εξομολογητικής αυτοβιογραφίας, μέσα στην οποία εναλλάσσονται η αφοπλιστική ειλικρίνεια και η αγωνιώδης ανάγκη να συγκολλήσει τον εαυτό της. Ώριμη γυναίκα πια, με την εμπειρία μιας γεμάτης καριέρας και μιας ακόμα πιο γεμάτης συναισθηματικής ζωής, αναζητεί σπαράγματα της οικογενειακής της ιστορίας που ξεκινούν δυο γενιές πριν, και πασχίζει να τα φωτίσει και μ’ αυτό τον τρόπο ν’ ανασυντάξει την προσωπική της σάγκα. Δίπλα στην ιδιωτική και μαζί μ’ αυτήν υφαίνεται και η κοινωνική διάσταση, η οποία ξεκινά με δύο ανθρώπους ερχόμενους από αδούλωτες πατρίδες που πάσχισαν και κατάφεραν να ενώσουν τις ζωές στους στην Ελλάδα.
Και καθώς ελλείπουν τα μεγάλα γεγονότα και οι σπάνιες ιστορίες, το αποτέλεσμα μοιάζει με τα κομμάτια ενός σπασμένου καθρέφτη, που όσο το βιβλίο πλησιάζει στο τέλος του, μπαίνουν το ένα δίπλα στο άλλο και σχηματίζουν το είδωλο της αφηγήτριας να την κοιτάζει στα μάτια με την ησυχία μιας ολοκλήρωσης.

Αφηγήσεις, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2015, 130 σελ.

Γεια στο στόμα σου – Α. Διαμάντη-Κηπιώτη
Είναι γεγονός ότι στο στόμα και τα δόντια απασχολούν όλους μας σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα όργανα του σώματός μας. Το στόμα αποτελεί δείκτη υγείας, είναι το όργανο του λόγου, επικοινωνεί, έρχεται σε επαφή με το δέρμα ή το στόμα του άλλου. Τα δόντια καθορίζουν την ποιότητα και το είδος του χαμόγελου, κάνουν την τροφή απολαυστική ή επώδυνη, ανεβάζουν ή ρίχνουν την ψυχολογική μας διάθεση.
Το βιβλίο αυτό -αναγνωρίζοντας την τεράστια ατομική και κοινωνική σημασία του στόματος, ακόμα και τις μυθικές ή λογοτεχνικές συνεισφορές του- γράφτηκε για να παρουσιάσει με απλό και συμπυκνωμένο τρόπο αυτά που γνωρίζει η επιστήμη για το στόμα και τις παθήσεις του. Συζητά και τεκμηριώνει τις γνώσεις που θα θέλαμε όλοι να έχουμε σχετικά με το στόμα, διαλύοντας ή ανασκευάζοντας τους μύθους που το περιβάλλουν, τις αποσπασματικές πληροφορίες που ακούμε από τα μέσα ενημέρωσης, και πολλές προκαταλήψεις. Προκύπτει εξάλλου από πολλές σύγχρονες έρευνες ότι η υγεία του στόματός μας σχετίζεται άμεσα με τη γενικότερη υγεία μας και, ως εκ τούτου, την ποιότητα ζωής μας.

Στοματολογία, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2016, 200 σελ.

Ο παππούς καπετάν Γιάννης – Α. Διαμάντη-Κηπιώτη
Το όμορφο χωριό στην ανατολική Εύβοια, μπαλκονάκι στο Αιγαίο το λένε, ήταν το αραξοβόλι, το σπιτικό, η οικογένεια. Η θάλασσα ήταν ο ορίζοντας, το ταξίδι, ο καημός, ο έρωτας. Η ζωή ανάμεσα. Απλή, νοικοκυρεμένη, δύσκολη, με πολέμους, καταστροφές, ναυάγια. Συγγενείς και συγχωριανοί τόσο δικοί, τόσο μακρινοί, με στερημένες, δύσκολες ή αδιάφορες ζωές. Άνθρωποι με διαφορετικές εμπειρίες, με δικά τους έθιμα και συνήθειες, με ξεχωριστή ντοπιολαλιά, όλοι τους αναστημένοι με έναν έξοχο ορίζοντα, το Αιγαίο Πέλαγος.
Ένας από αυτούς, ο παππούς Καπετάν Γιάννης, ξεχώριζε για πολλά με κυρίαρχο τη λεβεντιά και τα έντονα γαλάζια μάτια του. Στο πολύ γερασμένο, σκαμμένο πρόσωπο, το βλέμμα του φωτιζόταν λες από την αντανάκλαση του πελάγους. Το τιμόνι της ζωής το κράτησε γερά, ψήγματα από τη ζωή του και κάποιες σκέψεις του τις άφησε γραπτή κληρονομιά. Κομμάτια από τα γραπτά του διατηρήθηκαν αυτούσια και από άλλα αναδύθηκαν ιστορίες και γεγονότα, ψηφίδες μιας ζωής!

Αφηγήσεις, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2019, 147 σελ.

Βήματα στην ομίχλη – Α. Διαμάντη-Κηπιώτη
Στο παρόν βιβλίο η συγγραφέας παρουσιάζει με συγκινητικά προσωπικό τόνο και εξομολογητική τόλμη τη μακρά ιστορία της πανεπιστημιακής της ζωής, υφασμένη με προσωπικά και πολιτικά γεγονότα, εσωτερικές διακυμάνσεις, απογοητεύσεις και νέα ξεκινήματα. Πετυχαίνει κάτι που δύσκολα επιτυγχάνεται -να κάνει τις πανεπιστημιακές αίθουσες, τους διαδρόμους, τα γραφεία και τα εργαστήρια να σφύζουν από ζωή με μεγάλο ενδιαφέρον ακόμα και για τον μη ειδικό αναγνώστη.

Αφηγήσεις, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2019, 151 σελ.

Χίλια καντάρια ζάχαρη – Α. Διαμάντη – Κηπιώτη

Μυθιστορηματική βιογραφία


Το βιβλίο ζωντανεύει τη γνωστή ιστορία της κυρά Φροσύνης και του Αλή Πασά ξετυλίγοντας ένα περίπλοκο και συναρπαστικό κουβάρι όπου ιστορία, λαογραφία, ήθη και αισθήματα μπλέκονται με ποικίλες δυναμικές και περίπλοκες αιχμές. Λίγες αφηγήσεις εξακολουθούν να μαγνητίζουν με την ίδια ένταση όσα χρόνια και να περάσουν και κατέχουν τόσο ισχυρή θέση στο συλλογικό μας ασυνείδητο.

Μυθιστόρημα, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2020, 248 σελ.

Μυθιστορήματα
Χίλια καντάρια ζάχαρη (2020), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις

Αφηγήσεις
Πανωφόρια (2015), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
Ο παππούς καπετάν Γιάννης (2019), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
Βήματα στην ομίχλη (2019), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις

Δοκίμια-Μελέτες-Στοματολογία
Γεια στο στόμα σου (2016), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις

Πηγές: Biblionet, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις