Active Member

Active Member

GR Artists & Bands
Οι Active Member είναι ελληνικό low bap συγκρότημα, γνωστό για την πολιτικού περιεχομένου στιχουργική του. Πρόκειται για το συγκρότημα που κυκλοφόρησε τον πρώτο ελληνικό hip-hop δίσκο (1993, Διαμαρτυρία). Σήμερα αποτελείται από τον B.D. Foxmoor (Μιχάλης Μυτακίδης) και τον Λόγος Έργου Σκιά aka Ramon (Σωτήρης Μυτακίδης).

1992-1994: Το ξεκίνημα, Freestyle Productions, Διαμαρτυρία
Οι Active Member δημιουργήθηκαν στις 20 Ιουνίου του 1992 αμέσως μετά την συναυλία των Public Enemy στο Κατράκειο από τον B.D. Foxmoor μαζί με τον DJ MCD (Δημήτρης Κρητικός). Την επόμενη χρονιά ο B.D. Foxmoor δημιούργησε την Freestyle Productions, μια ομάδα παραγωγής, μέσω της οποίας κυκλοφόρησε ανεξάρτητα τον πρώτο ελληνικό hip-hop δίσκο, το ντεμπούτο των Active Member Διαμαρτυρία σε 500 αντίτυπα. Ηχογραφήθηκε από τον B.D. Foxmoor χωρίς να έχει ιδιαίτερα τεχνικά μέσα και καθόλου ακαδημαϊκές μουσικές γνώσεις. Μέσα στο 1993 εισχώρησαν στο συγκρότημα ο Xray (Νικήτας Κλιντ) και ο Real D (Δημήτρης Κωνσταντόπουλος) με τον B.D. Foxmoor να συγκεντρώνει και να οργανώνει έναν πυρήνα ανθρώπων, τους Radicals, για να στηρίξουν την όλη προσπάθεια, καθώς εκείνη την εποχή το hip-hop με ελληνικό στίχο δεν ήταν κάτι συνηθισμένο στα μουσικά πράγματα της Ελλάδας. Ο B.D. Foxmoor κυκλοφορεί τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, I’m Still an Active Member (500 αντίτυπα) για να ακολουθήσει το 1994 ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, Στην ώρα των σκιών (500 αντίτυπα).

1995-2002: Συμβόλαιο στην Warner, Το μεγάλο κόλπο, Low Bap
Το 1995 οι Active Member τράβηξαν το ενδιαφέρον των δισκογραφικών εταιρειών και έγιναν το πρώτο ελληνικό hip-hop συγκρότημα, το οποίο υπογράφει συμβόλαιο με πολυεθνική δισκογραφική εταιρεία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση με την Warner. Μέσα σε λίγους μήνες κυκλοφόρησε η τρίτη δισκογραφική δουλειά των Active Member, η οποία τους έκανε ευρύτερα γνωστούς. Το μεγάλο κόλπο περιείχε τα γνωστά κομμάτια Άκου μάνα και Πρόσφυγας. Τότε ο B.D. Foxmoor και οι Active Member αποφάσισαν να βαφτίσουν το hip-hop που εκπροσωπούσαν κάπως αλλιώς, προκειμένου να το διαφοροποιήσουν από το hip hop που κυκλοφορούσε στις Η.Π.Α.. Το ονόμασαν λοιπόν Low Bap, διευκρινίζοντας ότι σημαίνει την άμεση σχέση που έχει ο λόγος με τη ζωή. Την χρονιά εκείνη αποχωρεί από το συγκρότημα ο DJ MCD.

Το 1996 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος των Active Member από την Warner, Από τον τόπο της φυγής. Ξεχώρισε το τραγούδι Για τ’ αδέρφια που χαθήκανε νωρίς, το οποίο την επόμενη χρονιά έγινε και το πρώτο τους CD single. Περιείχε και το remix Vardarismix, όπου συμμετέχουν οι Μπάμπης Παπαδόπουλος και ο Πάνος Τόλιος, τότε μέλη των θεσσαλονικιώτικων ροκ συγκροτημάτων Τρύπες και Ξύλινα Σπαθιά αντίστοιχα. Εντός του 1997 αποχωρεί από το συγκρότημα ο Real D και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ιδρύει τους Deadlock.

Το 1998 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Μύθοι του βάλτου, θεωρούμενο από πολλούς ως από τα κορυφαία της ελληνικής hip hop σκηνής. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ο δίσκος Umicah, μια συνεργασία του Xray με το low bap συγκρότημα Prohja. Τον Αύγουστο του 1998 οι Active Member ξεκίνησαν στον Rock FM την ραδιοφωνική εκπομπή «Ονειρολόγιο» , η οποία διήρκεσε 73 συνέχειες. Την επόμενη χρονιά ακολούθησε ο B.D. Foxmoor με δισκογραφική δουλειά εκτός του συγκροτήματος, κυκλοφορώντας τον δεύτερο προσωπικό δίσκο Στη χάση και στη φέξη.

Μετά από έναν χρόνο δισκογραφικής απουσίας, το 2000 οι Active Member επανέρχονται κυκλοφορώντας στην αρχή του έτους τον έκτο δίσκο, Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες, τον οποίο ακολούθησε η κυκλοφορία του διπλού CD Live/Remix. Με το πρώτο CD να περιέχει ζωντανές ηχογραφήσεις των Active Member και το δεύτερο remix κομματιών τους, είτε από τους ίδιους, είτε άλλους καλλιτέχνες, όπως η Sadahzinia, οι Βαβυλώνα και οι Brigada.

Την 1 Οκτωβρίου 2001 κυκλοφόρησε το 8o άλμπουμ τους, Στον καιρό του αλλόκοτου φόβου, του οποίου κομμάτια ηχογραφήθηκαν στα μεν στούντιο Roll Over και Mark Angelo του Λονδίνου και στο δε Twin Peaks της Ουαλλίας, όπου συνεργάσθηκαν με τον μουσικό και ηχολήπτη Adam Fuest, ο οποίος έχει υπάρξει ηχολήπτης σημαντικών καλλιτεχνών, όπως των Pink Floyd, του David Bowie και των Cure.

Τον Απρίλιο του 2002 την ραδιοφωνική εκπομπή «Ονειρολόγιο» διαδέχθηκε στον Εν Λευκώ FM τελικά η εκπομπή “Σελίδα 74”, η οποία, αν και είχε υψηλή ακροαματικότητα, διακόπηκε οριστικά ύστερα από 6 μήνες λόγω ιδεολογικών διαφορών με τον σταθμό. Το καλοκαίρι του 2002 ο Xray ανακοινώνει την απόφαση να αποχωρήσει από το συγκρότημα για προσωπικούς λόγους, αφήνοντας έτσι το συγκρότημα με ένα μόνο μέλος, τον B.D. Foxmoor. Συμμετέχει όμως στον δίσκο Πέρασμα στ’ ακρόνειρο, το οποίο κυκλοφόρησε στις 12 Δεκεμβρίου, και στο CD single προάγγελο του δίσκου, “02/12/02”, το οποίο κυκλοφόρησε την 1 Οκτωβρίου. Το Πέρασμα στ’ ακρόνειρο ηχογραφήθηκε κι αυτό επί ένα μέρος στην Ελλάδα, στο στούντιο Πέρασμα του B.D. Foxmoor, και κατά το υπόλοιπο στο στούντιο Twin Peaks της Ουαλλίας. Πέραν όμως από τον Adam Fuest και Έλληνες καλλιτέχνες της low-bap εντός του δίσκου υπάρχουν συνεργασίες και με ξένους καλλιτέχνες, όπως το ιταλικό συγκρότημα Assalti Frontali, τον άγγλο Winston Irie, την ομάδα DJ από την Ουαλία, Optimas Prime, και τον τσελίστα Hugh McDowell, πρώην μέλος του αγγλικού συγκροτήματος Electric Light Orchestra.
Συνέχεια στη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

Επίσημη Ιστοσελίδα:
Άλμπουμ
1993 Διαμαρτυρία
1994 Στην ώρα των σκιών
1995 Το μεγάλο κόλπο
1996 Από τον τόπο της φυγής
1998 Μύθοι του βάλτου
2000 Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες
2001 Στον καιρό του αλλόκοτου φόβου
2002 Πέρασμα στ’ ακρόνειρο
2004 Fiera
2005 Blah-Blasphemy
2006 Σκιεράτσα 3 CD box: “Blah-Blasphemy 2”, “Βαθύσκιωτα”, “Άπνοια”
2009 Απ’της φτιάξης μας τα λάθια
2011 Στων βουβών την εσχατιά
2012 Αρσενάλι
2014 Cosmos Alivas (Active Member Self-released)
2017 Ζαλίκι
2020 Φρυκτωρία
2022 30