Αγγελος Λάππας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Άγγελος Λάππας γεννήθηκε στο χωριό Χανδρινού της Μεσσηνίας το 1947.
Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και υπηρέτησε ως καθηγητής σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων. Ποιήματα, πεζά, κριτικές του και κριτικές του έργου του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά. Ποιήματά του έχουν βραβευθεί (έχει πάρει το πρώτο βραβείο ποίησης στον 33ο διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών) και έχουν διακριθεί σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Μυθιστορήματα
Όταν o Άβελ θα σκότωνε τον Κάιν (2013), Ιωλκός
RE/UNION (2018), Εκδόσεις Πηγή

Διηγήματα
Απόδραση στην άλλη μέρα (2015), Ιωλκός
Το κύπελλο του Νέστορα και άλλες ιστορίες (2019), 24 γράμματα

Ποίηση
Εντός των τειχών (2014), Ιωλκός
Εικόνες και πρόσωπα (2017), Γαβριηλίδης
Χρωμάτων αντίστιξη (2022), Κοράλλι – Γκέλμπεσης Γιώργος

Συλλογικά έργα
Βιοκαύσιμα (2014), Τζιόλα

Χρωμάτων αντίστιξη – Άγγελος Λάππας

ΧρωμάτωνΠοίηση

Ποίηση, Κοράλλι – Γκέλμπεσης Γιώργος, 2022, 96 σελ.

Το κύπελλο του Νέστορα και άλλες ιστορίες – Άγγελος Λάππας




Άνθρωποι αντιμέτωποι με την ανάγκη να σπάσουν τα δεσμά μιας μίζερης καθημερινότητας, να πραγματώσουν το όνειρο της ζωής τους.

Άνθρωποι αντιμέτωποι με το συναίσθημα ενοχής και τρόμου μέσα σε έναν ανούσιο και αδιέξοδο κόσμο που τους μετασχηματίζει σε αριθμούς και που τους μηδενίζει.

Άνθρωποι αντιμέτωποι με τις κοινωνικές συμβάσεις, με τα πάθη και τα λάθη τους.

Άνθρωποι αντιμέτωποι με τη διαχείριση του ερωτικού πάθους, ή ακόμη και των εξαιρετικών προσόντων τους.

Άνθρωποι αντιμέτωποι με την παραδοχή της ανατροπής των βεβαιοτήτων της ζωής τους…

Η απάντησή τους σε όλα αυτά καθορίζει την ταυτότητά τους…

Μήπως και την ταυτότητα όλων μας τελικά δεν καθορίζει η αντίδρασή μας στις προκλήσεις;

Επτά αφηγήματα, επτά βαθιά αληθινές ανθρώπινες ιστορίες, με το ξεχωριστό περιεχόμενο και ύφος της η καθεμιά, συνθέτουν όλες μαζί το ήθος της ανθρώπινης περιπέτειας.

Διηγήματα, 24 γράμματα, 2019, 144 σελ.

RE/UNION – Άγγελος Λάππας

Η “θεωρία” των πέντε δακτύλων


Θα τον διορθώσουν τον κόσμο! Και ούτε θα αφήσουν το “σύστημα να τους καταπιεί”. Και τίποτα δε θα διαταράξει τη δυνατή τους φιλία. Βέβαιοι και οι πέντε τους!
Δεσμεύτηκαν να συναντηθούν σαράντα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους από το Λύκειο. Άραγε, θα τον έχουν διορθώσει τον κόσμο και πόσο; Ή μήπως θα τους έχει “διορθώσει” αυτός;
Η ημέρα του reunion θα φέρει συγκρούσεις και ανατροπές. Θα αποκαλύψει φιλία που μετατράπηκε σε έχθρα, σχέσεις ερωτικές και σχέσεις αίματος που έφτασαν ως τα άκρα. Απληστία και πάθος επικράτησης. Ίντριγκες που διαμόρφωσαν συναισθήματα και σχέσεις, επέβαλαν επιλογές και κατεύθυναν, οιονεί η μοίρα, τη ζωή. Δεσμοί σκοπιμότητας και κυνισμός που φτάνουν ως την εξόντωση του αντιπάλου. Και όλα αυτά, με φόντο το νοσηρό πρόσωπο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και της Ελλάδας της κρίσης, αλλά και το πρόσωπο ενός στυγνού και αδίστακτου παγκόσμιου συστήματος, που θυσιάζει κάθε ίχνος ανθρωπιάς στον βωμό τους κέρδους.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2018, 318 σελ.

Εικόνες και πρόσωπα – Άγγελος Λάππας




ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΤΟΥ
Τον ρώτησαν κάποτε για τα γραπτά του.

“Ιστορίες πλάθω·
μύθοι τα γραπτά μου
στρατιώτες της ψυχής μου
να παλέψουν του Καιρού μας την Έπαρση
την Ψευδαίσθηση της μικρής μου της μέρας·
να την παλέψουν, όχι να τη νικήσουν”.

“Να παλεύεις χωρίς την ελπίδα της νίκης!” σχολίασαν
με κάποια ειρωνεία.
Δεν πρόσεξε καν τα λόγια τους·
στην Ανατολή κάθε ξημέρωμα
το φως παλεύει το σκοτάδι.
“Η νίκη είναι μέσα στο πάλεμα” πρόσθετε πάντα
με κάποια πικρία όμως.

Ήταν στη Δύση και το βράδιασμα της μέρας, βλέπεις.

Ποίηση, Γαβριηλίδης, 2017, 104 σελ.

Απόδραση στην άλλη μέρα – Άγγελος Λάππας




O Άγγελος Λάππας στο νέο του βιβλίο «Απόδραση στην άλλη μέρα» παρουσιάζει εννέα ενδιαφέρουσες ιστορίες γεμάτες τρυφερότητα και ευαισθησία με ανθρώπους που αγωνίζονται ν’ απαλλαγούν από τα δεσμά της μοίρας των ανθρώπων, της κοινωνίας των ανθρώπων, της «προηγμένης» εποχής μας. Εννέα σκληρές ιστορίες με ανθρώπους που προσπαθούν να συναντήσουν τους συνανθρώπους τους, να βρουν τον εαυτό τους. Ο σύγχρονος εγκλωβισμένος άνθρωπος που ψάχνει για διέξοδο…
Ένας πρωτάρης κλέφτης και μια ηλικιωμένη κυρία…
Ένας νεαρός λαθρομετανάστης και ένας Έλληνας οδηγός που συναντήθηκαν στα φανάρια…
Ένας γκέι ξεναγός και ένας άσωτος γιος που δε συναντήθηκαν ποτέ…
Ένας «δειλός» που προσπαθούσε να γίνει ήρωας…
Ο κύριος Τζον που ήθελε να γίνει φαρμακοποιός και ο Διονύσης που δεν ήθελε να γίνει φαρμακοποιός…
Η Ματούλα και η Τούλα στο καζίνο…
Τρεις άνθρωποι που προσπαθούν να αποδράσουν από τη «φυλακή» τους…

Διηγήματα, Ιωλκός, 2015, 175 σελ.

Εντός των τειχών – Άγγελος Λάππας




Η τρίτη ποιητική συλλογή του Άγγελου Λάππα με τίτλο “Εντός των τειχών” περιέχει 70 ποιήματα χωρισμένα σε πέντε ενότητες που παραπέμπουν στην αγωνία ενός ανθρώπου εγκλωβισμένου στην ανεπάρκεια και τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης του, της απάνθρωπης και εκμαυλιστικής εποχής και κοινωνίας του, της φθαρμένης και διαβρωμένης πατρίδας του, της αμείλικτης ροής του χρόνου. Στην προσπάθεια ενός ανθρώπου που, με τη στυφή γεύση του εφήμερου της ύπαρξής του στην καρδιά και στο νου, παλεύει άλλοτε να κατανοήσει και να συμφιλιωθεί, κάποτε να υπερβεί και πάντα να αντισταθεί και να διασωθεί.
Ο ποιητής μάς καλεί σε μια συγκεκριμένη στάση απέναντι στη ζωή και στα πράγματα, καταγγέλλει και αντιστέκεται με το όπλο του, την ποίηση:
“με των άστρων το μέτρημα ξενυχτώ και αντιστέκομαι…”.
Μας καλεί τελικά μέσ’ από τη δραστικότητα του ποιητικού λόγου να βιώσουμε την περιπέτεια, τον αγώνα ενός ανθρώπου, του Ανθρώπου, να βρει διέξοδο μέσ’ από τα υψωμένα γύρω του τείχη και να φτάσει στο τέλος σώος και πλήρης.

Ένα ταξίδι στο χρόνο μας είμαστε,
το άγγιγμα των ημερών μας στα πράγματα γύρω μας
η γλυκιά μελαγχολία
καθώς τα χέρια μας δεν ακούνε πια το άγγιγμά μας
καθώς κοιτάζουμε έναν έναν τους μήνες μας που σβήνουν.

Ποίηση, Ιωλκός, 2014, 126 σελ.

Όταν ο Άβελ θα σκότωνε τον Κάιν – Άγγελος Λάππας




Στο μυθιστόρημα “Όταν ο Άβελ θα σκότωνε τον Κάιν” διαγράφονται δύο παράλληλες πορείες… προς τον έρωτα και προς το θάνατο… Ένα ταξίδι στην “ιστορία” των ανθρώπων…
Ο Βαγγέλης και η γυναίκα του η Εύα έρχονται από τον Καναδά για να εγκατασταθούν στο χωριό του Βαγγέλη κάπου στη Μεσσηνία. Η επιστροφή τους μετατρέπεται σ’ ένα ταξίδι προς το θάνατο. Ταυτόχρονα ο γιος τους Ανδρέας σε μια παράλληλη πορεία συναντάει τη Δήμητρα, ένα κορίτσι που το ερωτεύεται παράφορα, και γίνεται το ταξίδι για εγκατάστασή του στη Μεσσηνία ένα ταξίδι στην ιστορία, στο παρελθόν και στο παρόν του τόπου, αλλά κυρίως ένα ταξίδι προς τον έρωτα. Οι δυο πορείες θα συναντηθούν κατά τρόπο τραγικό σε έναν όμορφο τόπο κοντά στη θάλασσα. Έναν τόπο παράδεισο και κόλαση μαζί. Αλλά τελικά η ιστορία τους -πέρα από ένα οδοιπορικό στη Μεσσηνία, στο παρελθόν και στο παρόν της- γίνεται οδοιπορικό στην “ιστορία” όλων των ανθρώπων… Μοιάζουν οι άνθρωποι μεταξύ τους… Μοιάζουν οι ιστορίες τους γιατί είναι ιστορίες ανθρώπων…
…Κάθε άνθρωπος βρίσκεται μες στην ιστορία όλων των ανθρώπων και στην ιστορία του καθενός μας βρίσκονται όλοι οι άνθρωποι ως την αρχή της ιστορίας του κόσμου και των ανθρώπων…

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2013, 429 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ιωλκός, 24 γράμματα, Γαβριηλίδης, Εκδόσεις Πηγή, Κοράλλι – Γκέλμπεσης Γιώργος