Αλεξάνδρα Δάλλες

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αλεξάνδρα Δάλλες γεννήθηκε στη Μύρινα της Λήμνου, όπου και κατοικεί.
Έχει συνεργαστεί με το ραδιοφωνικό σταθμό “Ράδιο Λήμνος”, πραγματοποιώντας σατιρική εκπομπή.

Στάσου στο 24 – Αλεξάνδρα Δάλλες
Η καθημερινότητα απλών ανθρώπων, που έζησαν σε μια εποχή πολύ δύσκολη κι έδωσαν μεγάλο αγώνα για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους, αποτυπώνεται ανάγλυφα στις είκοσι τέσσερις ιστορίες του βιβλίου.

Ο αναγνώστης γίνεται συνοδοιπόρος αυτού του ταξιδιού, βλέποντας να ξεδιπλώνονται μπροστά του εικόνες ανεξίτηλα χαραγμένος στη μνήμη του, οι οποίες συνοδεύονται πάντα από τη γλυκιά μελωδία αγαπημένων στίχων.

Διηγήματα, Ίαμβος, 2011, 191 σελ.

Η περιπτερού – Αλεξάνδρα Δάλλες
Εικόνες ζωηρές, πολύχρωμες, λαμπερές σαν κι αυτές που βλέπουμε πάνω στο γυαλιστερό χαρτί των καρτ-ποστάλ. Εικόνες που ξεπηδούν μπροστά στα μάτια του κάθε αναγνώστη, γιατί τούτο το βιβλίο είναι λουσμένο από το φως του καλοκαιριού και οι ήρωές του παίζουν το ρόλο τους στη ζωή, όπως οι ηθοποιοί στα παλιά έγχρωμα μιούζικαλ. Είναι ήρωες, γιατί δεν εγκαταλείπουν, αλλά προχωρούν με το γέλιο στα χείλη και το δάκρυ στα ματοτσίνορα.

Μυθιστόρημα, Ίαμβος, 2012, 217 σελ.

Ένα τραγούδι της Κατοχής – Αλεξάνδρα Δάλλες

“Άι Λιλί Κοραλλέν”


Η ειρήνη είναι αγαθό ανεκτίμητο, γιατί προσφέρει στον άνθρωπο ησυχία, ευημερία και ασφάλεια. Οι σοφοί όμως λένε πως ο πόλεμος είναι αυτός που σπρώχνει το κάρο της προόδου προς τα εμπρός, γιατί φέρνει τα πάνω κάτω, δημιουργώντας άπειρες αλλαγές. Αυτός γράφει την ιστορία. Το τίμημα όμως είναι βαρύ, γιατί το πληρώνουμε με πόνο, δάκρυ και αίμα…

Μυθιστόρημα, Ίαμβος, 2013, 184 σελ.

Tο αίμα του άντρα μου – Αλεξάνδρα Δάλλες
Σ’ αυτό το βιβλίο ο αναγνώστης χαίρεται το ρεαλισμό και την ειλικρίνεια στον τρόπο που η συγγραφέας περιγράφει την ψυχική κατάσταση της ηρωίδας της. Η ανάλυση των συναισθημάτων, θρησκευτικών, πατριωτικών, φιλίας, συμπάθειας και αντιπάθειας, είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του μυθιστορήματος, που μέσα από έναν σπαρακτικό μονόλογο, ξεπηδούν τα βάσανα όλων των ξεριζωμένων από τη γη τους και όλα τα ήθη και τα έθιμα μιας άλλης εποχής.

Μυθιστόρημα, Ίαμβος, 2014, 190 σελ.

Η χωράφα – Αλεξάνδρα Δάλλες
Κανένα πάθος δεν κλέβει τη θέληση και τη λογική απ’ το μυαλό του ανθρώπου, όσο ο φόβος. Ο φόβος, λοιπόν, τρελαίνει τον άνθρωπο και τον κάνει και παίρνει τα βουνά. Χώνεται στις σπηλιές για να ξεφύγει από τους κινδύνους, που τον περιτριγυρίζουν. Τρομάζει από τις βροντές και τις αστραπές. Τρέχει να ξεφύγει από τις πλημμύρες, τις φωτιές, τους σεισμούς, τους καταποντισμούς. Φοβάται το αλλόκοτο, το ανεξήγητο, το παράξενο, τα φαντάσματα, τα μάγια, τις κατάρες και τις γλωσσοφαγιές. Προσπαθεί να το ξορκίσει το κακό με κάθε μέσο. Αλλά πάνω απ’ όλα φοβάται την αρρώστια και το θάνατο, γιατί ξέρει πως από το “μεγάλο θεριστή” δε γλιτώνει κανείς…

Μυθιστόρημα, Ίαμβος, 2015, 212 σελ.

Η Μαρίνα, το δέντρο και το αϊ… σιχτίρι – Αλεξάνδρα Δάλλες
Αλλιώς ονειρευόταν το μέλλον της η Μαρίνα. Ήθελε να σπουδάσει, να γίνει επιστήμων, να πλατύνει το μυαλό της, να ξεφύγει από τα στενά όρια του χωριού της. Όμως, εγκλωβίστηκε σε μια κατάσταση, που δεν άντεχε, χωρίς τη θέλησή της και αυτό ήταν το παράπονό της.

Η περιπετειώδης ζωή μιας κοπέλας. Ένας γάμος μ’ έναν άνθρωπο, που δεν ήξερε, ο ξενιτεμός, η σκληρή δουλειά, η επιστροφή, ο αγώνας για αντιμετώπιση αντίξοων συνθηκών. Αγώνας για όλους. Η Μαρίνα, ο στυλοβάτης της οικογένειας, πάλεψε με όλους και με όλα και νίκησε. Μόνο το δικό της όνειρο έμεινε ανεκπλήρωτο. Γι’ αυτό η Μαρίνα είχε πάντα έναν πόνο στην καρδιά και πάντα ένιωθε σαν πουλί σε κλουβί!

Μυθιστόρημα, Ίαμβος, 2016, 242 σελ.

Μυθιστορήματα
Η περιπτερού (2012), Ίαμβος
Ένα τραγούδι της Κατοχής (2013), Ίαμβος
Το αίμα του άντρα μου (2014), Ίαμβος
Η χωράφα (2015), Ίαμβος
Η Μαρίνα, το δέντρο και το αϊ… σιχτίρι (2016), Ίαμβος

Διηγήματα
Στάσου στο 24 (2011), Ίαμβος

Πηγές: BIBLIONET, Ίαμβος