Αλεξάνδρα Κλάδη

Αλεξάνδρα Κλάδη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αλεξάνδρα Κλάδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο.
Σπούδασε μουσικολογία στο παν/μιο Αθηνών και ανώτερα θεωρητικά της μουσικής στο ωδείο Φ. Νάκας. Έκανε σπουδές στο τραγούδι και το πιάνο ενώ ασχολήθηκε με διάφορα μουσικά όργανα όπως το όμποε, το ακορντεόν, το μαντολίνο και την κιθάρα.
Αυτό που την κέρδισε όμως ήταν η σύνθεση και έτσι συνέχισε τις σπουδές της στη σύνθεση σύγχρονης μουσικής και τη μουσική για κινηματογράφο. Στα τραγούδια της είναι έντονες οι επιρροές από την κλασική, την τζαζ, την ηλεκτρονική και την ποπ μουσική, ενώ στιχουργικά φλερτάρει με την απλότητα και την αμεσότητα.
Διδάσκει ανώτερα θεωρητικά της μουσικής, συγγράφει εκπαιδευτικά βιβλία μουσικής, παιδικά μουσικά παραμύθια, συνθέτει παιδικά μιούζικαλ ενώ παράλληλα γράφει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Οι μέρες της μοιράζονται ανάμεσα στη διδασκαλία, τη δημιουργία, τις ηχογραφήσεις και το performing. Έχει ιδρύσει το “Zero Waste Athens” και τη “Μαγική Πυξίδα”.
Έχει την πολύ όμορφη ιστοσελίδα Alexandra Kladi – Singer, Songwriter, Composer, Author.
Παιδική λογοτεχνία
Φλώρα, Ακολουθώντας τη Μαγική Πυξίδα (2011), Ελληνοεκδοτική
Λήδα η φυσαλίδα (2021), Ελληνοεκδοτική

Δοκίμια-Μελέτες-Μουσική
Η Θεωρία της Σύγχρονης Μουσικής (2018), Νάκας

Λήδα η φυσαλίδα – Αλεξάνδρα Κλάδη

Λήδα


Πολλές φορές θα θέλαμε να είμαστε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε τώρα.
Και αυτό είναι κάτι καλό, γιατί έτσι μόνο γινόμαστε καλύτεροι: αλλάζοντας και βελτιώνοντας αυτά που δεν μας αρέσουν στον εαυτό μας, αυτά που πλέον δεν μας εξυπηρετούν.
Τι γίνεται όμως με εκείνα τα στοιχεία του εαυτού μας που δεν μπορούν να αλλάξουν, εκείνα που ονομάζουμε αναλλοίωτα χαρακτηριστικά;
Με αρκετό χιούμορ, μουσική και τραγούδι η ιστορία της Λήδας μας ταξιδεύει στα πέρατα της γης και μαζί της ανακαλύπτουμε ότι για να ζούμε καλύτερα και πιο ευτυχισμένα, είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε αυτά που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, να αγαπάμε τον εαυτό μας και να δείχνουμε κατανόηση στους άλλους γύρω μας.

Εικονογράφηση: Μαρία Μανουρά
Περιέχει QR code με την αφήγηση του παραμυθιού

Παιδική λογοτεχνία, Ελληνοεκδοτική, 2021, 48 σελ.

Θεωρία της Σύγχρονης Μουσικής – Αλεξάνδρα Κλάδη

Θεωρία


Η «Θεωρία της Σύγχρονης Μουσικής» απευθύνεται στους σπουδαστές όλων των μουσικών οργάνων των μοντέρνων τμημάτων και τους παρέχει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν για τη σύγχρονη θεωρία της μουσικής. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δυο μέρη, όπου κάθε ένα αντιστοιχεί σε ένα ακαδημαϊκό έτος σπουδών και καλύπτει και τα δύο έτη σπουδών της μοντέρνας θεωρίας (4 εξάμηνα), σύμφωνα με το πρόγραμμα των μοντέρνων σπουδών των ωδείων.

Η πρωτοτυπία του βιβλίου αυτού έγκειται στο ότι παρέχει στους μαθητές των μοντέρνων τμημάτων το απαραίτητο κλασικό υπόβαθρο, αλλά και στους μαθητές των κλασικών τμημάτων την ύλη της σύγχρονης θεωρίας και τη μοντέρνα σημειογραφία, που είναι τόσο σημαντική για έναν σύγχρονο μουσικό.

Στο πρώτο μέρος, αναλύονται οι βασικές έννοιες της μουσικής θεωρίας και σημειογραφίας και ο σπουδαστής εισάγεται προοδευτικά στα διαστήματα, τις κλίμακες, τα μουσικά μέτρα κ.ο.κ. Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζονται οι «τρόποι» (modes) που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα και που χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο στη Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή μουσική, όσο και (με διαφορετικό τρόπο) στην Jazz. Στη συνέχεια, επεξηγούνται πιο προηγμένες έννοιες, όπως το voicing, οι επεκτάσεις συγχορδιών, τα ασύμμετρα μέτρα κ.ο.κ. Στο τέλος του κάθε μέρους υπάρχουν γενικές ασκήσεις εφ’ όλης της ύλης, καθώς και ετήσια τεστ.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με λιτό και περιεκτικό τρόπο. Η διάρθρωσή του σε ενότητες που συμβαδίζουν με την εξέλιξη του ακαδημαϊκού έτους, το καθιστούν ιδιαιτέρως πρακτικό και εύχρηστο, ενώ το πλήθος των παραδειγμάτων και οι σωστά επιλεγμένες ασκήσεις βοηθούν τον σπουδαστή να κατανοήσει σε βάθος τις έννοιες που παρουσιάζονται.

Σκοπός του βιβλίου «Η Θεωρία της Σύγχρονης Μουσικής» είναι να μεταδοθεί η γνώση του αντικειμένου με τον πιο απλό, άμεσο και κατανοητό τρόπο.

Μουσική, Νάκας, 2018, 184 σελ.

Φλώρα – Αλεξάνδρα Κλάδη

ΦλώραΑκολουθώντας τη μαγική πυξίδα


Πόσοι από εσάς γνωρίζετε πως οι πεταλούδες προτού γίνουν “ωραίες πεταλούδες” είναι κάμπιες;
Και πως οι κάμπιες πρέπει να ταξιδέψουν σε έναν τόπο μαγικό για να μεταμορφωθούν;
Η Φλώρα μας θέλει να γίνει πεταλούδα!
Τι λέτε;
Θα καταφέρει, άραγε, να φτάσει εκεί που “το όνειρό της θα ξυπνήσει;”

Εικονογράφηση: Θανάσης Γκιόκας
Περιέχει CD με 4 ενορχηστρωμένα τραγούδια & µουσικοθεατρική αφήγηση

Παιδική λογοτεχνία, Ελληνοεκδοτική, 2011, 56 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ελληνοεκδοτική, Νάκας

Please wait...