Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (1867-1906)


Περιπέτειαι μιας διδασκαλίσσης. Στο μοναστήρι
Ο τόμος περιλαμβάνει δύο λανθάνοντα πεζά της Κωνσταντινουπολίτισσας πεζογράφου Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου. Το ένα, “Περιπέτειαι μιας διδασκαλίσσης”, τυπώθηκε για πρώτη φορά το 1891 και έκτοτε παρέμεινε ανέκδοτο. Το δεύτερο, “Στο μοναστήρι” έχει ιστορικό περιεχόμενο και αναφέρεται στο Βυζάντιο, με επίκεντρο τον ανταγωνισμό και το μίσος μεταξύ δυο γυναικείων μορφών, της Ζωής και της αυτοκράτειρας Θεοδώρας. Η Παπαδοπούλου είναι η πρώτη γυναίκα πεζογράφος της οποίας το έργο αναγνωρίστηκε και από τους σύγχρονούς της. Κυριότερα γνωρίσματά του, το αστικό περιεχόμενο, η λεπτή παρατήρηση, η ψυχογραφική διείσδυση, η ειρωνική διάθεση.

Διηγήματα
Σε τούτη τη συλλογή υπάρχει το κυριώτερο μέρος του διηγηματογραφικού έργου της Αλέξανδρας Παπαδοπούλου (1867-1906). Πρόκειται για την πρώτη ελληνίδα πεζογράφο. Πρώτη, αφού η Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου (1801-1832) το μόνο πεζό που έγραψε ήταν η αυτοβιογραφία της.
Άνθρωπος με προοδευτικές απόψεις, έγραφε πάντα στην απλή Δημοτική. Γνώρισε διώξεις και την χλεύη των συντηρηιτικών κύκλων της Πόλης. Χρησιμοποίησε εφτά (!) ψευδώνυμα για να αποφεύγει τις διώξεις λόγω του φύλου της αλλά και των απόψεων της (: Σατανίσκη, Σάνκο Πάνσας, Βυζαντίς, Βοσπορίς, Ανατολίτισσα, Θρακοπούλα).
Νεαρή γυναίκα στα πρώτα βήματα της (πέθανε σε ηλικία 36 ετών) αλλά στάθηκε Μοίρα στη Μοίρα της. Αντιμετώπισε την ανανδρία των ανδρών και τη σεμνοτυφία των γυναικών αφήνοντας μας τέλεια ψυχογραφικά διηγήματα, ικανά να την κατατάξουν στο Πάνθεον της Ελληνικής Λογοτεχνίας
Μία γυναίκα που έπρεπε να πολεμήσει για όλα τα σημερινά αυτονόητα.
Μια οραματίστρια χρήσιμη για τη σημερινή εποχή των Λωτοφάγων

Νουβέλες
Η θεία Ευτυχία (1988)

Διηγήματα
Διηγήματα (1987)
Κόρη ευπειθής και άλλα διηγήματα (1993)
Διηγήματα (2017)

Αφηγήσεις
Περιπέτειαι μιας διδασκαλίσσης. Στο μοναστήρι (2005)

Συλλογικά έργα
Ελληνικά διηγήματα (2004)

Πηγές: BIBLIONET, Στιγμή, Οδυσσέας, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Νεφέλη, Εκδόσεις Πατάκη, 24 γράμματα

Επισκέψεις: 14