Αλεξία Βόγδου

Αλεξία Βόγδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αλεξία Βόγδου γεννήθηκε στην Κοζάνη, σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή Αθηνών, στο τμήμα της Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
Συνεχίζει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην εκπαίδευση (Μ.Ed.) στο Ανοικτό Ελληνικό Πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα φοιτά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2006 υπηρετεί στην Πολεμική Αεροπορία ως μόνιμο στέλεχος. Είναι μητέρα έξι παιδιών. Από τα μαθητικά της χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή διηγημάτων και ποίησης. Έχει συγγράψει εκπαιδευτικό εγχειρίδιο και δίγλωσσο παραμύθι που αφορούν την διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Επίσης, το βιβλίο της «Τα εξωφρενικά γυαλιά του Αρίστου», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρέμβαση.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Τα εξωφρενικά γυαλιά του Αρίστου (2020), Παρέμβαση
Το παιδί και ο παπαγάλος (2022), Παρέμβαση

Το παιδί και ο παπαγάλος – Αλεξία Βόγδου

Το παιδί καιΤο τελευταίο καλοκαίρι στη Σμύρνη


Παιδικό βιβλίο με θέμα εμπνευσμένο από τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής, που βοηθά τα παιδιά να γνωρίσουν αυτό το τόσο βαρυσήμαντο ιστορικό γεγονός για τον ελληνισμό μέσα από την ιστορία του μικρού Αρσένη και του καλύτερού φίλου, του Φρίξου του παπαγάλου.
***
Σμύρνη Καλοκαίρι 1921
Ο μικρός Αρσένης ζει με την οικογένεια του στη Σμύρνη, περνώντας ανέμελα την παιδική του ηλικία με τον αγαπημένο του παπαγάλο Φρίξο, μη μπορώντας να φανταστεί την καταιγίδα που ερχόταν και θα άλλαζε δραματικά την ζωή του. Η οικογένειά του, εγκατεστημένη στα παράλια της Μικράς Ασίας παρακολουθεί τα γεγονότα που συμβαίνουν ελπίζοντας, πως πόθοι αιώνων για λευτεριά από τους Τούρκους θα πραγματοποιηθούν.
Σμύρνη Καλοκαίρι 1922
Λίγο πριν τα τραγικά συμβάντα της καταστροφής της Σμύρνης, των παραλίων της Μικράς Ασίας και του ξεριζωμού του Ελληνικού πληθυσμού, η οικογένεια του Αρσένη βλέποντας τον κίνδυνο, ετοιμάζονται για τον δρόμο της προσφυγιάς. Όμως η μοίρα δυστυχώς άλλα τους επιφυλάσσει…

Εικονογράφηση: Θεοδώρα Παπαβασιλείου-Βίκα

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Παρέμβαση, 2022, 42 σελ.

Τα εξωφρενικά γυαλιά του Αρίστου – Αλεξία Βόγδου

Τα εξωφρενικά


Ένα απολαυστικό παιδικό βιβλίο, πλούσιο σε λέξεις και εικόνες που ταξιδεύουν τους μικρούς αναγνώστες στον συναρπαστικό κόσμο της λογοτεχνίας. Ένα βιβλίο που συμβάλλει στην ψυχαγωγία, την πνευματική καλλιέργεια και την ανάπτυξη της δημιουργικής φαντασίας του παιδιού, γραμμένο από την έξυπνη κι ευφάνταστη πένα της Αλεξίας Βόγδου και πλαισιωμένο εικαστικά από τις ξεχωριστές ζωγραφιές του Γεράσιμου Χαλαντζούκα. Ασκήσεις κι ερωτήσεις, με τη μορφή παιχνιδιού, πλαισιώνουν το βιβλίο, προσδίδοντάς του εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Εικονογράφηση: Γεράσιμος Χαλαντζούκας

Παιδική λογοτεχνία, Παρέμβαση, 2020, 46 σελ.

Πηγές: Biblionet, Παρέμβαση