Αλίκη Αλεξοπούλου

2023 Ελληνες λογοτέχνες
Η Αλίκη Αλεξοπούλου γεννήθηκε σε ένα νησί του Σαρωνικού, στο οποίο η οικογένειά της συνήθιζε να κάνει τις καλοκαιρινές διακοπές. Σπούδασε σε ένα από τα πλέον γνωστά για τη μακρόχρονη παράδοση τους ιταλικά πανεπιστήμια, εκείνο της Πίζας. Είναι διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και Επιστημών του Ανθρώπου και κάτοχος τεσσάρων ευρωπαϊκών γλωσσών. Έζησε πολλά χρόνια στην Καρινθία της Αυστρίας, σε πόλη κοντά στα σύνορα με το ανατολικό μέρος της Ιταλίας. Εργάστηκε ως μεταφράστρια επιστημονικών κειμένων και βοηθός καθηγητών πανεπιστημίου.
Μυθιστορήματα
Ο ανεμοδείχτης (2012), Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
Στο φύσημα του Μιστράλ (2021), Εκδόσεις Αναγνωστήριον
Η μαύρη Χάρλει της Ιρίνας (2023), Εκδόσεις Αναγνωστήριον

Η μαύρη Χάρλει της Ιρίνας – Αλίκη Αλεξοπούλου

Η μαύρη Χάρλει


Όταν κάποτε πρότειναν στον Αινστάιν να ασχοληθεί με την πολιτική, εκείνος αρνήθηκε, λέγοντας πως η πολιτική είναι για το παρόν, ενώ οι εξισώσεις για την αιωνιότητα.
Τα πρόσωπα αυτού του έργου κατόρθωσαν να ξεπεράσουν το μικρό ανθρώπινο εγώ τους, έτσι που οι υπάρξεις τους, συντονισμένες σε μια κοινή πορεία και στάση απέναντι στη ζωή και τον χρόνο, να φτάσουν στη δημιουργία μιας θαυμαστής εξίσωσης, σύμφωνα με την οποία η βαθιά κατανόηση, η απόλυτη δύναμη της συγγνώμης και της φιλίας μας δίνουν την ιδεώδη ισορροπία της ανθρώπινης ύπαρξής μας επί την ταχύτητα του συμπαντικού νόμου της αγάπης στο τετράγωνο.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Αναγνωστήριον, 2023, 712 σελ.

Στο φύσημα του Μιστράλ – Αλίκη Αλεξοπούλου

Στο φύσημα


Ό,τι στερηθήκαμε στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, τα αποζητάμε για πάντα, γιατί είναι σελίδες του βιολογικού μας βιβλίου, που σε στιγμές μοναξιάς ψάχνουμε να τις βρούμε και να τις βάλουμε στη θέση τους, γυρίζοντας το χρόνο πίσω, τότε που κάποιος μας διάβαζε παιδικά παραμύθια.
Η μεγάλη και βαθιά φιλία ανάμεσα στους δύο ήρωες του παρόντος έργου, τον Ζανό και τον Νικολά, ξεπήδησε, μεγάλωσε και ολοκληρώθηκε μέσα από την απελπισία της ορφάνιας, της φτώχιας, του ύπνου στους δρόμους και στα παιδικά παραμύθια, που έκλειναν τα παιδικά βλέφαρα και έριχναν βάλσαμο στις παιδικές καρδιές.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Αναγνωστήριον, 2021, 210 σελ.

Ο ανεμοδείχτης – Αλίκη Αλεξοπούλου
Αυτό το μυθιστόρημα απευθύνεται σε όλους εκείνους που επιζητούν κάθε είδος υψηλών πνευματικών προβληματισμών και που, γοητευμένοι από αυτούς, αφήνουν τον νου τους να φτάσει μακριά, μέχρι τις ανύπαρκτες εσχατιές του σύμπαντος. Ακόμη, αποτελεί μια αναμφισβήτητη απόδειξη σύμφωνα με την οποία το ανθρώπινο πνεύμα τείνει πάντοτε να τρέχει με κομμένη την ανάσα πίσω από την αλήθεια. Η τάση αυτή, ακατανίκητη όσο τίποτε άλλο, συνιστά σε τελευταία ανάλυση έναν εξαγνισμό, μια απόλυτη εξιλέωση, που παρέχει στον άνθρωπο, ο οποίος δημιουργήθηκε από χώμα και καταλήγει να γίνει πάλι χώμα, τη διαρκή ανανέωση του πιστοποιητικού της υψηλής του καταγωγής και της στενής συγγένειάς του με την αιωνιότητα και το μη πεπερασμένο.

Μυθιστόρημα, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι., 2012, 351 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι., Εκδόσεις Αναγνωστήριον

Please wait...