Αναστάσης Μαδαμόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Αναστάσης Μαδαμόπουλος γεννήθηκε στο Κερατσίνι.
Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Συγγραφέας εκπαιδευτικών και λογοτεχνικών βιβλίων, αναπτύσσει ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής και στη Σύμη, στο πλαίσιο του τοπικού φεστιβάλ. Παράλληλα εργάζεται ως εικαστικός και έχει παρουσιάσει το πολύμορφο καλλιτεχνικό του έργο (κόσμημα, ζωγραφική, υφαντές κατασκευές, εγκαταστάσεις) σε Αθήνα και Σύμη.
Ποίηση
Η καμπανελλόπετρα (2017), Μικρές εκδόσεις

Πεζογραφία
Λεπιδόπτερα (one day cruises) (2019), Έναστρον

Αφηγήσεις
Στις μαύρες πάνω πέτρες της φυγής (2009), Έναστρον
Μαλάκια και Εχινόδερμα (2022), Έναστρον

Δοκίμια-Μελέτες-Εκπαίδευση-Σπουδή και διδασκαλία
Διδακτικές προτάσεις (1996), Γρηγόρη
Ομήρου Οδύσσεια Α΄ τάξη γυμνασίου (2006), Έναστρον
Όρνιθες του Αριστοφάνη Γ΄ τάξη γυμνασίου (2008), Έναστρον

Μαλάκια και Εχινόδερμα – Αναστάσης Μαδαμόπουλος

ΜαλάκιαΣτης μνήμης τους αχνούς
στα κάρβουνα της σκέψης


Ενώ ο ανθρώπινος ασβεστόλιθος είναι μακάβριος, το όστρακο είναι λεπτουργημένο έργο τέχνης με μοναδικότητα και σπάνια αξία. Ενώ, επίσης, δια του θανάτου χάνεται η ωραιότης και διατηρείται απλώς η μνήμη του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής του αποδημήσαντος, που εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εμπνέει, ο θάνατος του ανώνυμου μαλάκιου σηματοδοτεί την έναρξη της αιώνιας ζωής του όστρακού του, ενός φυσικού γλυπτού.

Το σκανδαλώδες είναι ότι ο ανθρώπινος σκελετός κείται στο χώμα αποσυναρμολογημένος, αλλά το συμπαγές όστρακο μοιάζει να αιωρείται αεικίνητο, καθώς οι περιελίξεις και οι σπειροειδείς ή εγκάρσιες ποικίλσεις του, οι πτυχές του, οι οδοντώσεις, οι εγκοπές, οι άκανθες και οι κοκκιδώσεις του υποβάλλουν την ιδέα της κίνησης κι ας έχει εκείνη από καιρό τερματιστεί. Και ενώ για να σχηματιστεί η σπείρα χρειάστηκαν δεκαετίες, στην εικόνα του όστρακου αποτυπώνεται ο κύκλος της ζωής του με χρονική λες συστολή, σαν να συμβαίνει τώρα μπροστά στα μάτια μας η γέννηση, η ωρίμανση και ο θάνατός του. Ταχύτατα. Όσο βαστά ένα βλέμμα ανάμεσα σε δυο βλεφαρίσματα!

Αφηγήματα, Έναστρον, 2022, 106 σελ.

Λεπιδόπτερα (one day cruises) – Αναστάσης Μαδαμόπουλος




… κάθε μέρα κι ένας στοχασμός, μια παρατήρηση, κάτι το αξιομνημόνευτο, ένας στίχος, μια στροφή για το εφήμερον της υπάρξεως, για μονοήμερες κρουαζιέρες, για τον χρόνο τον αδυσώπητο, τον χαμένο και ποτέ κερδισμένο. Κείμενα γραμμένα σε καρτέλες ίδιου μεγέθους αλλά και πάλι διαφορετικού χρώματος, ανά μήνα. Καρτέλες που θα στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη με ημερολογιακή σειρά. Ενταφιασμένα βιώματα, άγχη, ανησυχίες, παραληρήματα, παρηγορητικές διαφυγές, πολύτιμα δώρα της έμπνευσης.

Πεζά, Έναστρον, 2019, 150 σελ.

Η καμπανελλόπετρα – Αναστάσης Μαδαμόπουλος

Του ύπνου, των ενυπνίων, της αϋπνίας, της άπνοιας.


Ο ύπνος, η συνείδηση, πρόβες θανάτου, μεταίχμια ονείρων, το περίγραμμα της ύπαρξης και της συνείδησης.
O ποιητής διερευνά τις όψεις του ύπνου, τις οποίες επισκεπτόμαστε και μας επισκέπτονται καθημερινά. Ανοίγοντας πολλές θύρες και παράθυρα, πολλά σημεία επαφής με τον ύπνο, αυτήν την ακόμα τόσο μυστήρια, τόσο όμορφη, τόσο οριακή κατάσταση της ζωής μας.

Στις εξοχές του ονείρου μου οι φίλοι μου οι χαμένοι
χαράματα συνάζονται, ζητούν τα ονόματά τους,
φεύγουν με γέλιο όσοι τ’ ακούν και πιάνουν το τραγούδι.

Μόν’ ένας κλαίει κι οδύρεται στις πλάκες ριζωμένος,
αλυσοδένει την αυγή, τη νύχτα μεγαλώνει,
γιατί ΄ταν ο αδελφοποιτός κι είν’ πια λησμονημένος.

Ποίηση, Μικρές εκδόσεις, 2017, 92 σελ.

Στις μαύρες πάνω πέτρες της φυγής – Αναστάσης Μαδαμόπουλος

Αφήγημα σαν…


Ένα αφήγημα σαν… παραμύθι, επειδή γίνεται το πεδίο όπου επιχειρούνται πραγματώσεις του αδύνατου και κόσμοι αντίθετοι διαπλέκονται, συνομιλούν ή συγκρούονται: το πραγματικό με το φανταστικό, η ζωή με την τέχνη, οι αλήθειες της ζωής με τα ψέματα των τεχνών και τα ψέματα της ζωής με των τεχνών την αλήθεια. Χρονικό ή μαρτυρία, αφού παρακολουθεί από κοντά όσα θαυμαστά και περίεργα συμβαίνουν σε μια πόλη κάπου, κάποτε και καταγράφει σχολαστικά τις ποικίλες αντιδράσεις των κατοίκων της αλλά και του κεντρικού ήρωα. Δοκίμιο, γιατί θίγει θεωρητικά – φιλοσοφικά θέματα και προβλήματα που αφορούν τις αναπαραστατικές τέχνες και μάλιστα τη ζωγραφική.
Ο κεντρικός ήρωας, ένας εικαστικός αγωνίζεται να ζωγραφίσει τη λαλούσα εικόνα, να αναδημιουργήσει δηλαδή πράγματα απολεσθέντα. Παραμυθία, καθώς προτείνει ένα δοκιμασμένο και αποτελεσματικό τρόπο ανακούφισης, έστω προσωρινού ξεγελάσματος, από τα άλγη της απώλειας και της μακρόχρονης στέρησης. Η τέχνη υπήρξε πάντοτε μια διαδικασία θεραπευτική και λυτρωτική.
Εικαστικοί και Λογοτέχνες αποθέτουν το μικρό ή μεγάλο έργο τους στις μαύρες πάνω πέτρες της φυγής όλων εκείνων που, αφού πλούτισαν ή λεηλάτησαν τη ζωή των καλλιτεχνών, πέταξαν μακριά, παίρνοντας για πάντα μαζί τους και τη μορφή τους και τη φωνή τους.

Αφηγήσεις, Έναστρον, 2009, 164 σελ.

Όρνιθες του Αριστοφάνη Γ΄ τάξη γυμνασίου – Α. Μαδαμόπουλος

Τριπλό ενναλακτικό βιβλίο: Φύλλα εργασίας και κριτήρια-απαντήσεις


Φίλε αναγνώστη,
Το βοήθημα για τους “Όρνιθες” του Αριστοφάνη που κρατάς στα χέρια σου είναι ένα τριπλό βιβλίο. Αποτελείται δηλαδή από τρία βιβλία.
α. Ένα κεντρικό, το κύριο βιβλιοτετράδιο, που περιέχει τα φύλα της καθημερινής εργασίας των μαθητών στην τάξη, καθώς και το τμήμα “Βήμα-Βήμα στους Αριστοφανικούς Όρνιθες”, ένα χώρο προσωπικών σημειώσεων, σαν ημερολόγιο εργασίας, όπου καταγράφονται στοιχεία για τη δομή του έργου και για την εξέλιξη του κωμικού θέματος καθώς προχωρούν τα μαθήματα.
β. Ένα δεύτερο συνοδευτικό βιβλίο, με κριτήρια αξιολόγησης για κάθε ενότητα.
γ. Ένα τρίτο, με τις απαντήσεις στα φύλλα εργασίας και στα κριτήρια αξιολόγησης.
Ο διδάσκων μετά την αναγνωστική προβολή κάθε ενότητας αξιοποιεί τα Φύλλα Εργασίας κατά βούληση. Επιλέγει τις ερωτήσεις εκείνες στις οποίες κρίνει ότι είναι σε θέση να ανταποκριθούν οι μαθητές του και τις επεξεργάζεται μαζί τους στην τάξη. Να σημειωθεί ότι οι ερωτήσεις αυτές υπηρετούν απόλυτα τους διδακτικούς στόχους του μαθήματος, όπως αυτοί εμφανίζονται στο βιβλίο του καθηγητή, και διερευνούν κοινά ζητούμενα με τις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου που συνοδεύουν όλες τις διδακτικές ενότητες. Έχει ωστόσο δοθεί από εμάς μεγαλύτερη έμφαση στα οπτικά στοιχεία της κωμωδίας, στα στοιχεία της κωμικότητας και σε δημιουργικές δραστηριότητες μέσα και έξω από την τάξη.
Τα κριτήρια αξιολόγησης ελέγχουν το βαθμό αφομοίωσης όλων των διδαγμένων ενοτήτων σε δεκαπέντε ή σαρανταπέντε λεπτά, ανάλογα με την κρίση του κάθε διδάσκοντος και το χρόνο που έχει στη διάθεση του. Το βιβλίο αυτό βέβαια φυλάσσεται από τον καθηγητή. Το βιβλίο με τις απαντήσεις φυλάσσεται και αυτό από τον καθηγητή αλλά παραχωρείται ως βοήθημα στα παιδιά
ή πριν τη γραπτή δοκιμασία για να προετοιμαστούν ή και μετά από αυτήν για να αυτοαξιολογηθούν.
Η πρότασή μας είναι εναλλακτική. Για εκείνους που επιθυμούν να είναι η δουλειά τους οργανωμένη και να διεκπεραιώνεται με συνέπεια, υπευθυνότητα, ασφάλεια και ταχύτητα. Για εκείνους που δεν ικανοποιούνται από το διδακτικό τους έργο παρά μόνο αν έχουν κάθε στιγμή αδιάψευστα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του.
Πιστεύουμε ότι και το βιβλίο μας αυτό θα αναδειχθεί σε σημαντικό αρωγό καθηγητών, γονιών και μαθητών και όσοι το χρησιμοποιήσουν σωστά θα κατανοήσουν γιατί στεγάζεται μαζί με άλλα της ίδιας σειράς κάτω από τον τίτλο “δεξί χέρι”.

Σπουδή και διδασκαλία, Έναστρον, 2008, 85 σελ.

Ομήρου Οδύσσεια Α΄ τάξη γυμνασίου – Α. Μαδαμόπουλος

Τριπλό εναλλακτικό βιβλίο: Ημερολόγιο, φύλλα εργασίας και κριτήρια, απαντήσεις


Το βοήθημα για την Οδύσσεια του Ομήρου που κρατάς στα χέρια σου είναι ένα τριπλό βιβλίο, γιατί όπως διαπιστώνεις αποτελείται από τρία βιβλία.
α. Ένα κεντρικό και κύριο βιβλιοτετράδιο που περιέχει τα φύλλα της καθημερινής εργασίας στην τάξη καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησης για κάθε ενότητα που πρόκειται να διδαχτεί.
β. Ένα δεύτερο συνοδευτικό βιβλίο με τις απαντήσεις τόσο των φύλλων εργασίας όσο και των κριτηρίων.
γ. Ένα τρίτο, το μικρότερο, τον “Οδηγό στα μονοπάτια της Ομηρικής Οδύσσειας” όπου παρουσιάζεται αλλά και “κατασκευάζεται” κατά κάποιο τρόπο από τους μαθητές μια σύνοψη της Οδύσσειας, απλή και παραστατική…

Σπουδή και διδασκαλία, Έναστρον, 2006, 128 σελ.

Διδακτικές προτάσεις – Αναστάσης Μαδαμόπουλος

Αρχαία ελληνική γραμματεία, νέα ελληνική λογοτεχνία, νέα ελληνική γλώσσα


Το περιεχόμενο τον μικρού αυτού τόμου συνθέτουν μελέτες και προτάσεις διδασκαλίας για φιλολογικά μαθήματα που διδάσκονται κυρίως στις γυμνασιακές τάξεις. Πιστεύω, ωστόσο, ότι οι τρόποι προσέγγισης που επιχειρώ βοηθούν αποφασιστικά και το φιλόλογο που διδάσκει στο Λύκειο.
Τις εργασίες αυτές παρουσίασα, αρχικά με τη μορφή εισηγήσεων, στις συσκέψεις του Φιλολογικού Κλάδου των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη. Αργότερα, ολοκληρωμένες, συγκρότησαν τον κύριο κορμό των μαθημάτων μου στα επιμορφωτικά φιλολογικά σεμινάρια του Campus Arts and Sciences κατά τις περιόδους 1993-94 και 1994-95, που αφορούσαν θέματα και προβλήματα διδακτικής.
Έτσι, πιστεύω, εξηγούνται και το εύρος της θεματικής ποικιλίας των περιεχομένων γραπτών και ο τρόπος της σύνταξής τους, αφού όλα προέκυψαν από διδασκαλίες και διαλέξεις.
Επειδή η πνευματική δημιουργία προκαλείται και εντείνεται μόνον όταν βρίσκει ανταπόκριση και επειδή αυτή την ανταπόκριση την αξιώθηκα από συναδέλφους φιλολόγους στην εικοσαετή διδακτική διαδρομή μου, τους αφιερώνω το βιβλίο αυτό με εκτίμηση…

Σπουδή και διδασκαλία, Γρηγόρη, 1996, 158 σελ.

Πηγές: Biblionet, Έναστρον, Μικρές εκδόσεις, Γρηγόρη