Ανδρέας Μήλιος

Ανδρέας Μήλιος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Ανδρέας Μήλιος γεννήθηκε στην Καστοριά.
Είναι διδάκτωρ Πολιτειολογίας του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης και οικονομολόγος με μεταπτυχιακό στο Μάρκετινγκ. Εργάστηκε στη Γερμανία, στην Ελβετία και στην Αθήνα. Είναι συγγραφέας οκτώ επιστημονικών συγγραμμάτων και δύο μυθιστορημάτων. Τρία από τα συγγράμματά του διανέμονται ως διδακτικά εγχειρίδια σε εννέα πανεπιστήμια. «Η Διπρόσωπη Κίρκη» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του. Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Η Νοσηλεύτρια», κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση, επίσης, από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.
Έχει το blog: Ανδρέας Μήλιος.
Μυθιστορήματα
Η νοσηλεύτρια (2016), Γαβριηλίδης
Η νοσηλεύτρια (2022), Αρμός
Διπρόσωπη Κίρκη (2022), Αρμός

Δοκίμια-Μελέτες-Διοίκηση και οργάνωση
Η έννοια του πολίτη στην Αρχαία Ελλάδα
Το επικοινωνιακό μάρκετινγκ (1995), Σταμούλη Α.Ε.
Εταιρική Ταυτότητα και Εταιρική Εικόνα (2006), Σταμούλη Α.Ε.
Πόλις και πολίτης στην αρχαία Ελλάδα (2007), Σταμούλη Α.Ε.
Αρχαία και σύγχρονη δημοκρατία (2017), Σταμούλη Α.Ε.
Εταιρική ταυτότητα και εικόνα (2020), Κριτική
Εθνική εικόνα και οικονομική ανάπτυξη (2022), Κλειδάριθμος

Διπρόσωπη Κίρκη – Ανδρέας Μήλιος

Διπρόσωπη


Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ένας Κυκλαδίτης έφηβος μεταβαίνει στη Γερμανία για να σπουδάσει Αρχιτεκτονική. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, η κλίση του στη Μουσική τον οδηγεί στη δημιουργία ενός μουσικού εστιατορίου στο κέντρο της Φρανκφούρτης και στη συνέχεια στη δημιουργία ενός συγκροτήματος που παίζει ποιοτική ελληνική μουσική εμπλουτισμένη με στοιχεία σόλο βιολιού.
Το συγκρότημα σημειώνει τεράστια επιτυχία και εμφανίζεται στις διασημότερες μουσικές αίθουσες του κόσμου. Αληθινοί χαρακτήρες, επιτυχημένες καριέρες, αλύτρωτοι και εφήμεροι έρωτες, δραματικά περιστατικά και δυνατές ανατροπές διαπλέκονται με τις ανεξιχνίαστες βουλές της μοίρας των πρωταγωνιστών και δημιουργούν έναν πολύχρωμο ιστό από αυτούς που μόνο η ζωή ξέρει να υφαίνει.

Είναι τελικά η ζωή μια πλανεύτρα, διπρόσωπη μάγισσα, που με τα μαγικά της φίλτρα, διαφεντεύει τις τύχες μας, όπως η Κίρκη τη βούληση του πολυμήχανου Οδυσσέα;

Μυθιστόρημα, Αρμός, 2022, 332 σελ.

Η νοσηλεύτρια – Ανδρέας Μήλιος

Η νοσηλεύτρια2η έκδοση


Μυθοπλασία και πραγματικότητα συνυφαίνονται στον αργαλειό της Αλεξάνδρειας, στα τελευταία χρόνια της ακμής της, στα τέλη της δεκαετίας του ’40 και στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Μια νεαρή Ελληνοκύπρια νοσηλεύτρια αγνοεί προκλητικά τις εξουσιαστικές δομές της κοινωνίας και σπάει τα δεσμά των κοινωνικών προκαταλήψεων που ήθελαν τη γυναίκα καλή μητέρα και νοικοκυρά. Στα είκοσι δύο της χρόνια απαρνιέται την οικογενειακή θαλπωρή και ταξιδεύει στο άγνωστο: στη λαμπερή Αλεξάνδρεια.
Κόντρα στους νόμους της αραβικής συντηρητικής κοινωνίας, καταφέρνει μέσα σε λίγα χρόνια να γίνει διευθύνουσα του νοσοκομείου όπου στεγάζεται η βασιλική κλινική. Με διαβατήριο την εμπιστοσύνη της βασιλικής οικογένειας, μπαινοβγαίνει στο Παλάτι και γίνεται αυτόπτης μάρτυρας γεγονότων που δεν τα έχει καταγράψει η Ιστορία. Παράλληλα, ένας παράφορος έρωτας με Έλληνα επιχειρηματία της Αλεξάνδρειας θα στιγματίσει για πάντα τη ζωή της, που εξελίχτηκε σε τέσσερις ηπείρους, ακολουθώντας τροχιά παραμυθιού.

Ένα μυθιστόρημα εποχής που γοητεύει και σε ταξιδεύει στη στρατόσφαιρα του χρόνου. Ένα ονειρικό οδοιπορικό μιας αξιοζήλευτης καριέρας που θα ήθελε να κάνει κάθε σύγχρονη γυναίκα.

Επανέκδοση: “Εκδόσεις Γαβριηλίδης”, 2016

Μυθιστόρημα, Αρμός, 2022, 210 σελ.

Εθνική εικόνα και οικονομική ανάπτυξη – Δρ. Ανδρέας Μήλιος

Εθνική εικόνα


Μια μελέτη που αναδεικνύει με σαφή και περιεκτικό τρόπο τον κομβικό ρόλο της εθνικής εικόνας στη συνολική οικονομική διαδικασία ανάπτυξης των χωρών.

Η νέα πλανητική τάξη ανέδειξε την οικονομική ανάπτυξη σε μοναδική πρόκληση. Οι χώρες ανταγωνίζονται μεταξύ τους, προκειμένου να αυξήσουν την αξία της εθνικής εικόνας και της φήμης τους, με τελικό σκοπό την απόκτηση κάποιου κυριαρχικού συγκριτικού πλεονεκτήματος. Στο βιβλίο αναδεικνύεται με σαφή και περιεκτικό τρόπο ο κομβικός ρόλος της εθνικής εικόνας στη συνολική οικονομική διαδικασία ανάπτυξης των χωρών ως ακαταμάχητο κεφαλαιουχικό δημόσιο αγαθό που αυξάνει την αξία τους και ως στρατηγικό εργαλείο μόχλευσης και πολλαπλασιαστής οικονομικής και διεθνοπολιτικής ισχύος. Η εθνική εικόνα εξετάζεται ως νοηματική κατασκευή που συντίθεται από τα γνωσιακά, αντιληπτικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά στοιχεία των εγχώριων και ξένων ακροατηρίων, τα οποία αντλούνται από τα δομικά συστατικά της εθνικής ταυτότητας.

Το βιβλίο συμπυκνώνει τις διαχρονικές απόψεις των σημαντικότερων σύγχρονων Ελλήνων και Φιλελλήνων διανοητών και αγωνιστών του 1821 για την ταυτότητα του Νεοέλληνα και την εικόνα της νεότερης Ελλάδας και προτείνει δομικές λύσεις αναβάθμισης της τελευταίας. Είναι ένα βιβλίο για την εθνική ταυτότητα και εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας που στοχεύει στον εμπλουτισμό της εθνικής αυτογνωσίας και της εθνικής αυτοπεποίθησης και σημαδεύει το μέλλον.

Το βιβλίο δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα:

-Πώς συνδέεται η εθνική εικόνα με την εθνική ταυτότητα;
-Ποια είναι τα στοιχεία και τα κριτήρια που προσδίδουν ελκυστικότητα και στιβαρότητα σε μια εθνική εικόνα;
-Με ποιες μεθόδους μετράται η αξία της εικόνας των χωρών;
-Πώς αξιολογείται η εθνική εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας από Έλληνες και ξένους;
-Έχει προοπτικές βελτίωσης η εικόνα της Ελλάδας και εάν ναι ποιες είναι αυτές;

Πρόλογος: Παναγιώτης Λιαργκόβας

Δοκίμιο, Κλειδάριθμος, 2022, 248 σελ.

Εταιρική ταυτότητα και εικόνα – Δρ. Ανδρέας Μήλιος

ΕταιρικήΑπό τον σχεδιασμό στην επιτυχία
2η έκδοση


Στο βιβλίο αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος της εταιρικής ταυτότητας ως αναγκαίο υπόβαθρο και οδηγός για τη δημιουργία θελκτικής εικόνας, ανταγωνιστικής επιρροής ισχύος και μεγιστοποίηση των επικοινωνιακών στρατηγικών του μάρκετινγκ. Εξετάζονται με απόλυτα κατανοητό τρόπο στρατηγικές, πολιτικές, τακτικές και διαδικασίες της επιχειρηματικής επικοινωνίας και παρέχονται πρακτικές οδηγίες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων επικοινωνίας που προάγουν τη διαφοροποίηση και την αναγνωρισιμότητα και οδηγούν στην απόκτηση του πολυπόθητου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Δοκιμασμένες συμπεριφορές, πρότυπα σκέψης και δράσης, καθώς και στρατηγικές αντιμετώπισης προβλημάτων παρουσιάζονται σε γλώσσα εύληπτη για όλους.

Επανέκδοση: “Σταμούλη Α.Ε.”, 2006
Πρόλογος: Γεώργιος Αυλωνίτης

Διοίκηση και οργάνωση, Κριτική, 2020, 296 σελ.

Αρχαία και σύγχρονη δημοκρατία – Δρ. Ανδρέας Μήλιος

ΑρχαίαΔιδάγματα από την αρχαία


Η σύγχρονη δημοκρατία αποδείχθηκε ανήμπορη να εξαλείψει τα βασικά δομικά προβλήματα που σχετίζονται με την νομή και διαχείριση της εξουσίας και ανέτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις, που αναδύθηκαν με την ανατολή της νέας χιλιετίας.
Η εξουσία χρησιμοποιείται ως όργανο κυριαρχίας και επιβολής από ισχυρές πολιτικοοικονομικές ελίτ, χωρίς να διαχέεται στα πραγματικά υποκείμενα του πολιτεύματος, ο θεσμός της αντιπροσώπευσης έχει επαγγελματικά χαρακτηριστικά και οι κρατικοί θεσμοί είναι εργαλειοποιημένοι, ώστε να υπηρετούν τα συμφέροντα μιας μικρής άρχουσας μειοψηφίας.
Ένα διάχυτο αίσθημα διαίρεσης της κοινωνίας σε προνομιούχους και μη προνομιούχους πυροδοτεί την αμφισβήτηση του θεσμικού και αξιακού υπόβαθρου του δημοκρατικού πολιτεύματος, με αποτέλεσμα εθνολαϊκισμός, εθνική περιχαράκωση, ρατσισμός, κ.ά. να βρίσκουν συνεχώς καρποφόρο έδαφος και να ωθούν τους πολίτες να ψηφίζουν αντισυστημικά, στοχεύοντας στην τιμωρία του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου.
Η ανάγκη αλλαγής πορείας είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη. Στην κατεύθυνση αυτή στοχεύει το παρόν βιβλίο, το οποίο, αντλώντας διδάγματα από την αρχετυπική μήτρα της άμεσης αθηναϊκής δημοκρατίας, προτείνει ρηξικέλευθες αλλά ρεαλιστικές λύσεις, οι οποίες μπορούν να φωταγωγήσουν την πορεία της σύγχρονης δημοκρατίας προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης, της ενδυνάμωσης και της διάσωσής της.
Ως τέτοιες λύσεις προτείνονται η αποσύνδεση της πολιτικής από τον επαγγελματισμό, η πραγματική διάκριση των εξουσιών, η διεύρυνση της συμμετοχικής βάσης των πολιτών στην διαμόρφωση της πολιτικής βούλησης, η ενίσχυση του ρόλου των πολιτών στην νομοθετική διαδικασία, ο εκδημοκρατισμός των κομμάτων, κ.ά.

Δοκίμιο, Σταμούλη Α.Ε., 2017, 344 σελ.

Η νοσηλεύτρια – Ανδρέας Μήλιος

Η νοσηλεύτρια


Μυθοπλασία και πραγματικότητα συνυφαίνονται στον αργαλειό της Αλεξάνδρειας, στα τελευταία χρόνια της ακμής της, στα τέλη της δεκαετίας του ’40 και στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Μια νεαρή Ελληνοκύπρια νοσηλεύτρια αγνοεί προκλητικά τις εξουσιαστικές δομές της κοινωνίας και σπάει τα δεσμά των κοινωνικών προκαταλήψεων που ήθελαν τη γυναίκα καλή μητέρα και νοικοκυρά. Στα είκοσι δύο της χρόνια απαρνιέται την οικογενειακή θαλπωρή και ταξιδεύει στο άγνωστο: στη λαμπερή Αλεξάνδρεια. Κόντρα στους νόμους της αραβικής συντηρητικής κοινωνίας, καταφέρνει μέσα σε λίγα χρόνια να γίνει διευθύνουσα του νοσοκομείου όπου στεγάζεται η βασιλική κλινική. Με διαβατήριο την εμπιστοσύνη της βασιλικής οικογένειας, μπαινοβγαίνει στο Παλάτι και γίνεται αυτόπτης μάρτυρας γεγονότων που δεν τα έχει καταγράψει η Ιστορία. Παράλληλα, ένας παράφορος έρωτας με Έλληνα επιχειρηματία της Αλεξάνδρειας θα στιγματίσει για πάντα τη ζωή της, που εξελίχτηκε σε τέσσερις ηπείρους, ακολουθώντας τροχιά παραμυθιού. Ένα μυθιστόρημα εποχής που γοητεύει και σε ταξιδεύει στη στρατόσφαιρα του χρόνου. Ένα ονειρικό οδοιπορικό μιας αξιοζήλευτης καριέρας που θα ήθελε να κάνει κάθε σύγχρονη γυναίκα.

Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2016, 207 σελ.

Πόλις και πολίτης στην αρχαία Ελλάδα – Δρ. Ανδρέας Χ. Μήλιος

Πόλις


Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται, με συνθετικό τρόπο, μια συστηματική παρουσίαση των βασικών ζητημάτων που σχετίζονται με τη γέννηση, τη φυσιογνωμία και την πολιτειακή δομή της αρχαίας ελληνικής πόλης-κράτους. Εξετάζεται το κοινωνικό, θεσμικό και πολιτειακό πλαίσιο οργάνωσης του σώματος των ελεύθερων πολιτών στις δύο δεσπόζουσες εκείνη την περίοδο (6ος – 4ος π.Χ. αιώνες) πόλεις, την Αθήνα και τη Σπάρτη.
Στο πλαίσιο αυτό μελετώνται εμπεριστατωμένα ο ρόλος και η σημασία της ιδιότητας του ελεύθερου πολίτη στη λειτουργία των πολιτευμάτων των δύο πόλεων, καθώς και οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους. Μεγάλο μέρος του βιβλίου αφιερώνεται στον τρόπο λειτουργίας των δύο πολιτευμάτων και στην εξέταση των πολιτειακών οργάνων τους. Η σύγκριση των δύο κοινωνικοπολιτικών συστημάτων, σε όλες τις πτυχές του κοινωνικοπολιτικού πεδίου, είναι συνεχής, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να διαμορφώνει πλήρη και σαφή εικόνα για τις ομοιότητες και τις διαφορές τους.
Ο συνθετικός τρόπος ανάλυσης και γραφής δεν αποβαίνει εις βάρος της πληρότητας και αρτιότητας του προς εξέταση αντικειμένου, και για το λόγο αυτό, το παρόν βιβλίο αποτελεί χρήσιμο εργαλείο μάθησης τόσο για φοιτητές των σχολών Ιστορίας, Φιλολογίας, Παιδαγωγικών και Πολιτικής Επιστήμης, όσο και πηγή άντλησης έγκυρων γνώσεων από κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να διευρύνει το επίπεδο των γνώσεών του.

Περιέχει Βιβλιογραφία

Αρχαία Ελλάδα, Πολιτικές επιστήμες, Σταμούλη Α.Ε., 2007, 153 σελ.

Εταιρική Ταυτότητα και Εταιρική Εικόνα – Δρ. Ανδρέας Χ. Μήλιος

ΕταιρικήΣτρατηγικές, Μέσα και Διαδικασίες Σχεδιασμού Προγραμμάτων
Corporate Identity and Corporate Image


Εταιρική Ταυτότητα και Εταιρική Εικόνα. Στο βιβλίο αυτό, που είναι το πρώτο στο είδος του που δημοσιεύεται στην ελληνική γλώσσα, αναδεικνύεται ο κεντρικός ρόλος της Εταιρικής Ταυτότητας στον καθορισμό της στρατηγικής της επιχείρησης.

Ο συγγραφέας εξετάζει λεπτομερώς στρατηγικές, μέσα, διαδικασίες και τακτικές ενώ ταυτόχρονα παρέχει πρακτικές οδηγίες για το σχεδιασμό, την εκπόνηση και την υλοποίηση προγραμμάτων που προάγουν τη διαφοροποίηση και την αναγνωρισιμότητα προϊόντων και υπηρεσιών.

Δοκιμασμένες συμπεριφορές, πρότυπα σκέψης και δράσης, καθώς και στρατηγικές αντιμετώπισης προβλημάτων παρουσιάζονται σε κατανοητή γλώσσα για τον καθένα, δίνοντας απαντήσεις σε πολλά σύγχρονα ερωτήματα προβολής της επιχείρησης που σχετίζονται, παράλληλα με τις καταναλωτικές, και με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες των καταναλωτών.

Το βιβλίο φωτίζει διάφορες πτυχές της εταιρικής ταυτότητας, όπως η δημιουργία θετικής εταιρικής εικόνας και φήμης, η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ επιχείρησης και ομάδων της αγοράς, ο καθορισμός της επιχειρηματικής κατεύθυνσης, η ταύτιση των εργαζομένων με την τύχη της επιχείρησης (δημιουργία της “εμείς συνείδησης”), η αύξηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων ως αποτέλεσμα της ταύτισης κ.ά. Παράλληλα, εξετάζονται τα πεδία εφαρμογής της εταιρικής ταυτότητας (διαφήμιση, δημόσιες σχέσεις, προωθητικές ενέργειες, χορηγία) και παρατίθενται δύο μελέτες περίπτωσης (case studies) εταιρικών ταυτοτήτων (Starbucks Corporation και Nike), μέσα από τις οποίες ο αναννώστης εξοικειώνεται με τις σύγχρονες πρακτικές για το “χτίσιμο” της εταιρικής ταυτότητας.

Περιέχει Βιβλιογραφία

Διοίκηση και οργάνωση, Σταμούλη Α.Ε., 2006, 242 σελ.

Πηγές: Biblionet, Σταμούλη Α.Ε., Γαβριηλίδης, Αρμός