Αγγελική Aριάδνη Βούλγαρη

Αγγελική Aριάδνη Βούλγαρη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αγγελική Aριάδνη Βούλγαρη είναι απόφοιτος του τµήµατος Συντήρησης Αρχαιότητων και Έργων Τέχνης της Σχολής Γραφικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Δυτικής Αττικής. Κατόπιν, ολοκληρώνει τις σπουδές της στο θέατρο στη Δραµατική σχολή του Ωδείου Αθηνών. Έχει ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά µε τη ψυχοκοινωνική στήριξη ευάλωτων οµάδων µέσα από τις τέχνες. Έχει ιδρύσει µη κερδοσκοπικούς ανθρωπιστικούς οργανισµούς µε αντικείµενο την εµψύχωση παιδιών, ατόµων µε αναπηρίες και ηλικιωµένων µέσα από θεατρικές παραστάσεις και µουσικοκινητικά προγράµµατα ψυχικής ενδυνάµωσης και κοινωνικής ένταξης. Έχει εκπαιδευτεί πάνω σε µέθοδους ενδυνάµωσης κοινωνικών δεξιοτήτων για παιδιά, ενώ όλες της οι επιµορφώσεις σχετίζονται µε τις νεότερες τάσεις της θετικής ψυχολογίας που έχουν στόχο την ανάπτυξη του ανθρώπου σε πεδία όπως ειναι η ενσυνειδητότητα, η ευεξία και η αυτοβελτίωση. Από το 2010 έχει εργαστεί ως ηθοποιός-εµψυχώτρια και ως συντονίστρια ψυχοκοινωνικών προγραµµάτων µέσα από την τέχνη σε όλα τα νοσοκοµεία Παίδων της Αττικής,στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων ΕΛΠΙΔΑ, σε φορείς ειδικής αγωγής, ιδρύµατα παιδικής προστασίας, καθώς και σε µονάδες φροντίδας ηλικιωµένων και κέντρα αποκατάστασης στην Αθήνα και την επαρχία. Έχει πραγµατοποιήσει πάνω από 1000 παραστάσεις και εξειδικευµένα προγράµµατα και έχει συνδεθεί µε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους ηλικιωµένους, παιδιά, νοσηλευτές,ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, γιατρούς. Έχει βραβευτεί από την Πρόεδρο του ΕΛΠΙΔΑ Μαριάννα Βαρδινογιάννη καθώς και από τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Ατόµων µε πολλαπλή σκλήρυνση για την προσφορά της. Σήµερα εργάζεται ως σύµβουλος ψυχικής ενδυνάµωσης και αυτοανάπτυξης υλοποιώντας εκπαιδεύσεις και προσωπικές συνεδρίες σε άτοµα και οργανισµούς.Η πίστη της ότι η ελπίδα στις ανθρώπινες ψυχές µπορεί και πρέπει να παραµείνει ζωντανή και η πεποίθηση της ότι όλοι µπορούµε να κάνουµε κάτι γι’αυτό, αποτελούν τους βασικούς άξονες του έργου της.
Δοκίμια-Μελέτες-Συμβουλευτική
Η τέχνη της σύνδεσης (2022), Εκδόσεις iWrite

Η τέχνη της σύνδεσης – Αγγελική-Αριάδνη Βούλγαρη

Η τέχνη τηςΣυνδέσου με τον εαυτό σου
συνδέσου με τον κόσμο


Φανταστείτε ένα παγκόσµιο black out!
Μια κατάσταση στην οποία όλο το δίκτυο της ηλεκτρικής ενέργειας έχει σβήσει. Για την ακρίβεια, το φως έχει σβήσει, το δίκτυο παραµένει εκεί και περιµένει να τροφοδοτηθεί µε τη γνωστή σε όλους µας ενέργεια που ονοµάζεται ηλεκτρισµός. Κοιτάτε γύρω σας και τι βλέπετε; Σκοτάδι.
Τώρα, ας φανταστούµε ένα αντίστοιχο σβηστό, αόρατο δίκτυο που συγκρατεί συνδεδεµένα µε κάποιο µαγικό τρόπο όλα τα πλάσµατα πάνω στη Γη. Και σε αυτό το σηµείο ας αναρωτηθούµε:
Ποια είναι αυτή η ενέργεια που χρειάζεται να διαπεράσει το «αόρατο» αυτό δίκτυο που µας διατηρεί συνδεδεµένους προκειµένου να επανέλθει το Φως στις ζωές µας; Είναι, τελικά, κάτι τόσο θεωρητικό και άπιαστο; Τι είναι αυτό που λείπει από τον τρόπο που αλληλεπιδρούµε µε τους συνανθρώπους µας και συνεχίζουµε να αισθανόµαστε αποκοµµένοι και µόνοι;
Ποια είναι τα πρακτικά οφέλη που βιώνουµε όταν οι συνδέσεις µας, µετατραπούν σε «εµπειρίες σύνδεσης» και πώς µαθαίνουµε να δηµιουργούµε κάτι τέτοιο;

Οι απαντήσεις ήρθαν από τα πεδία της Τέχνης και της Ψυχολογίας, και από τον χώρο της Πνευµατικότητας. Κάθε εµπειρία µε οδηγούσε σε µια ψυχολογική έννοια και κάθε έννοια σε µια πνευµατική αρχή. Αυτό που ξεκίνησε ως καταγραφή ιδιαίτερων βιωµάτων από τη δράση µου ως καλλιτέχνιδα και εκπαιδεύτρια προγραµµάτων κοινωνικής ενδυνάµωσης σε δοµές και ιδρύµατα, σύντοµα µετατράπηκε σε µια χρήσιµη εργαλειοθήκη κοινωνικών δεξιοτήτων.
Η «Τέχνη της Σύνδεσης» αποτελεί µια ολιστική µέθοδο που µπορεί να αξιοποιηθεί από όσους αισθάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά στον κόσµο αυτό, όσους νιώθουν κάποιες φορές «ξένοι» και οραµατίζονται µια ανθρωπότητα που το δίκτυο που µας συνδέει δεν ζει στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά της πραγµατικότητας. Γιατί η σύνδεση µε τον συνάνθρωπο την εποχή που διανύουµε, γίνεται όλο και πιο απαραίτητη. Γιατί µόνο ο άνθρωπος µπορεί να υπηρετήσει τον άνθρωπο και µέσα από αυτό να εκπληρώσει την αποστολή του στη Γη.

Ψυχολογία – Αυτοβελτίωση

Συμβουλευτική, Εκδόσεις iWrite, 2022, 132 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις iWrite