Αγγελος Αυγουστίδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Άγγελος Αυγουστίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε στην Ολλανδία, όπου και εκπόνησε το διδακτορικό του. Εργάστηκε αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Σύγχρονης Ιστορίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στο Άμστερνταμ. Αργότερα μεταπήδησε στο τότε Ελληνικό Υπουργείο Τύπου και υπηρέτησε σε διάφορα πόστα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μετά τη συνταξιοδότησή του εγκαταστάθηκε ξανά στην Ολλανδία. Το συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει μονογραφίες, άρθρα και δοκίμια, κυρίως ιστορικού και πολιτικού περιεχομένου, τα περισσότερα στα ολλανδικά.
Το “Ούζο 44 Ούζο” είναι το πρώτο λογοτεχνικό έργο του.

Το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα κατά τη δεκαετία του ’40 και τα περιθώρια της πολιτικής – Άγγελος Αυγουστίδης
Ο συγγραφέας διερευνά την ιστορία του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος τη δεκαετία του ’40, που συνδέεται άμεσα με την άνοδο και την πτώση του αντιστασιακού κινήματος του ΕΑΜ. Ανιχνεύει τους στόχους και παρακολουθεί πώς ένα συνδικαλιστικό κίνημα μιας κατά βάσιν αγροτικής χώρας κατόρθωσε, στη διάρκεια της Κατοχής, να γίνει μεγάλο και ισχυρό, και με ποιους τρόπους, μετά την Απελευθέρωση, οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, με την επέμβαση του κράτους, έπεσαν και πάλι στα χέρια κρατικοδίαιτων εργατοπατέρων. Στη μεταπολεμική αυτή φάση, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν ελληνικά πολιτικά κόμματα και οι ξένοι μεσολαβητές, καθώς τα πολιτικά περιθώρια καθορίζονταν από το διεθνές πλαίσιο της εντεινόμενης διαμάχης μεταξύ των δυτικών δημοκρατιών και της Σοβιετικής Ένωσης. Μιας διαμάχης στην οποία η Ελλάδα είχε εμπλακεί ήδη πριν το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ξένοι μεσολαβητές, που ήρθαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός ελεύθερου και δημοκρατικού συνδικαλιστικού κινήματος, δεν τολμούσαν, για λόγους διεθνούς πολιτικής σκοπιμότητας, να καταγγείλουν τις αυθαίρετες επεμβάσεις των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων και των ανθρώπων τους στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ο έντεχνος τρόπος με τον οποίο ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία υποτασσόταν κάθε φορά στην επιτακτικότητα της μάχης κατά του κομμουνισμού αποτελεί το κεντρικό θέμα αυτού του βιβλίου.
Mετάφραση: Marjolijne Janssen, Sofoula Van Schalkwijk

Συνδικαλισμός, Πολιτική, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1999, 534 σελ.

Ούζο 44 ούζο – Άγγελος Αυγουστίδης
Παραμονές των εκλογών του 1958 ο Αυγουστίνος, ένας μικρός ποτοποιός από τη Θεσσαλονίκη, και ο Αριστοτέλης, o οδηγός του, γυρίζουν με ένα παλιό φορτηγό – μια Dodge του βρετανικού στρατού – τις πόλεις και τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, πουλώντας κρασί, ούζο και άλλα ποτά.
Το μετρικό σύστημα είναι η οκά και το κονιάκ το λένε ακόμη κονιάκ και όχι μπράντι. Η καθαρεύουσα είναι στις δόξες της, ο Ψυχρός Πόλεμος στο ζενίθ του και η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συνέλθει από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Κατοχή και τον Εμφύλιο.
Το Βασίλειο της Ελλάδας μόνο δημοκρατία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Τα προβλήματα πωλητών και πελατών, ο τρόπος που αντιδρούν σε όσα συμβαίνουν γύρω τους, οι προσωπικές ιστορίες τους και το παρελθόν τους είναι άμεσα συνυφασμένα με την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.
Μια έξοχη τοιχογραφία της ελληνικής επαρχίας της δεκαετίας του 1950.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2018, 240 σελ.

Μυθιστορήματα
Ούζο 44 ούζο (2018), Κέδρος

Δοκίμια-Μελέτες-Πολιτική
Το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα κατά τη δεκαετία του ’40 και τα περιθώρια της πολιτικής (1999), Εκδόσεις Καστανιώτη

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Κέδρος, Εκδόσεις Καστανιώτη