Αννα Δάρδα-Ιορδανίδου

Αννα Δάρδα-Ιορδανίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Άννα Δάρδα-Ιορδανίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο “Ανατόλια” και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές αρχικά στην Αγγλο-Ιρλανδική Λογοτεχνία στο Trinity College του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου και μετέπειτα στο Τμήμα Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, όπου και έκανε διδακτορική διατριβή, το 1983. Εργάστηκε τρία χρόνια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Φιλοσοφική Σχολή, και κατόπιν στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Πειραιά, όπου συνεχίζει να εργάζεται. Ασχολείται με την έρευνα σε θέματα Γλωσσολογίας και γράφει παραμύθια.

Τα 31 κουδουνάκια – Αννα Δάρδα-Ιορδανίδου

Τι είναι τα 31 κουδουνάκια το μαθαίνουμε πολύ γρήγορα. Έχουμε όμως ένα ενδιαφέρον, μια μικρή αγωνία, όπως πάντα στα παραμύθια, τι θα γίνει μετά… Μετά, λοιπόν, ξετυλίγονται ωραίες ζωγραφιές μπροστά στα μάτια μας που ζωντανεύουν το πάρκο, τους φίλους, τους καλικάντζαρους, τα πουλιά. Λαμπερά χρώματα δίνουν φτερά στην ιστορία που διαβάζουμε αργά αργά για να χαρούμε το αλογάκι, τους φίλους και τις περιπέτειές του. Τα 31 κουδουνάκια θα είναι, πάντως, το μυστικό αυτής της ιστορίας.

Το μαγικό λούνα παρκ – Αννα Δάρδα-Ιορδανίδου

“Το μαγικό λούνα παρκ” είναι ένα τρυφερό παραμύθι που μιλάει με τρόπο απλό αλλά και πρωτότυπο για την άξια της αληθινής φιλίας.
Η Χάιδω δεν έχει φίλους και βαριέται αφόρητα στην καινούρια της γειτονιά. Μια μαγική κρυστάλλινη σφαίρα, που κρύβει μέσα της ένα πανέμορφο χιονισμένο λούνα παρκ, θα μπει ξαφνικά στη ζωή της και θα την αλλάξει για πάντα…
Αυτή η ευχάριστη όσο και διδακτική περιπέτεια, που ξετυλίγεται χάρη στην εμπνευσμένη εικονογράφηση της Μαρίας Πεπονά, θα συναρπάσει μικρούς και… μεγάλους!

Της νύχτας τα καμώματα – Αννα Δάρδα-Ιορδανίδου

Μια νύχτα γεμάτη θόρυβο, φασαρία και πολλές περιπέτειες περιμένει το μικρό Γιώργο ο οποίος βιάζετε να μεγαλώσει. Η νύχτα φαίνεται να τον μαγεύει και στεναχωριέται όταν του λεν να πάει νωρίς για ύπνο επειδή είναι μικρός ακόμη. Ήθελε πολύ να μεγαλώσει για να πάψουν να τον ελέγχουν.
Μια νυχτερινή περιπέτεια που βοήθησε τον ήρωα του βιβλίου να ανακαλύψει την παιδικότητα του που τόσο επίμονα προσπαθούσε να απαρνηθεί. Μια περιπέτεια που χάρη στην εκπληκτική εικονογράφηση της Φερένας Σκόρδη θα μας κάνει να περάσουμε όμορφες στιγμές αρκεί να ακολουθήσουμε το Γιώργο στα νυχτοπερπατήματά του.

Χοντρή σαν μπαλόνι – Αννα Δάρδα-Ιορδανίδου

Όταν της είπαν ότι ήταν ένα χοντρό και άσχημο κοριτσάκι έγινε πολύχρωμο μπαλόνι και πέταξε. Κι έμαθε ότι η ζωή έχει στιγμές δύσκολες, μερικές φορές επικίνδυνες, και πολλές μαγικές.
Ένα παραμύθι για όλες αυτές τις στιγμές.

Κόκκινη κλωστή, κομμένη – Αννα Δάρδα-Ιορδανίδου

Μια μελέτη του σύγχρονου ελληνικού παραμυθιού
Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται η συστηματική διερεύνηση του σύγχρονου ελληνικού παραμυθιού. Για τον σκοπό αυτό συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν, από ευρεία γλωσσολογική σκοπιά, πενήντα παραμύθια διαφορετικών συγγραφέων, που εκδόθηκαν από διάφορους εκδοτικούς οίκους κατά την διάρκεια μιας χρονικής περιόδου πέντε ετών. Η προσέγγιση συνενώνει τα ευρήματα δύο γνωσιολογικών χώρων που καθόρισαν και καθορίζουν την μελέτη του παραμυθιού, της λαογραφίας και της φιλολογίας, με έμφαση στα σύγχρονα ρεύματα όπως αποτυπώνονται στην θεωρία της αφήγησης.

Σαμπουάν και ρίμελ – Αννα Δάρδα-Ιορδανίδου

Γνωστός κομμωτής του Κολωνακίου έπεσε θύμα ασυνείδητου οδηγού.
Η Σίσσυ εργάζεται στο κομμωτήριο Waves. Το χτύπημα του λοστού τη βρήκε ακριβώς στο πίσω μέρος του κεφαλιού και την σκότωσε ακαριαία.
Ο Τίμοθυ ήρθε ως παρατηρητής της Σκώτλαντ Γιάρντ για μιαν υπόθεση διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων. Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της η Κλειώ Σακκά, μια εξηνταπεντάρα φίλη της θείας του, συνατξιούχος καθηγήτρια της Αγγλικής Φιλολογίας που αγαπούσε τον Ντίκενς, έπαιζε μπιρίμπα τις Κυριακές με τις συμμαθήτριές της στο Ψυχικό και μιλούσε ακατάπαυστα στο τηλέφωνο με τη φίλη της Λίλιαν Κρωφτ, τη θεία του Τίμοθυ, που λάτρευε τα αστυνομικά.

Καφέ, τραμ και φόνοι – Αννα Δάρδα-Ιορδανίδου

Πόσα άραγε έχει, να συνεισφέρει, στον αναγνώστη το ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο ξεκίνησε το 1913 με το “Ο Σέρλοκ Χολμς σώζων τον κ. Βενιζέλον” (Ανωνύμου), συνεχίστηκε το 1928 με “Το Έγκλημα Του Ψυχικού” (Π. Νιρβάνα), για να θέσει έναν πιο σταθερό θεμέλιο λίθο το 1952 με “Τα Καλλιστεία Του Θανάτου” (Χρ. Χαιρόπουλου) και το 1953 με το “Έγκλημα Στο Κολωνάκι” (Γ. Μαρή);
Την δική τους απάντηση, από τις εκδόσεις Αιγαίον, θα δώσουν σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς, οι οποίοι ύψωσαν τα τελευταία χρόνια το αρχικό οικοδόμημα πέρα από τα όρια της κοινωνικής παθογένειας, φτάνοντας ως τα εγκλήματα της πολιτικής και στον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων ή της οργανωμένης παρανομίας, προσπαθώντας συνάμα να κατακτήσουν εκείνην την μοιραία γυναίκα, η οποία αποτελεί εδώ και χρόνια τον πιο φανερό πόθο τους: την λογοτεχνικότητα.
Στο τρίτο βιβλίο της σειράς, η Άννα Δάρδα – Ιορδανίδου, μετά από την πρώτη εμφάνιση της Κλειώς Σακκά και της Λίλιαν Κρωφτ στην αστυνομική περιπέτεια “Σαμπουάν και ρίμελ” περιγράφει μια περιπλάνησή τους στη Βιέννη, σε περίοδο Χριστουγέννων. Συνταξιοδοτημένες πια οι δυο φιληνάδες, έχουνε ξεκινήσει νέα καριέρα, ως συγγραφείς τουριστικών οδηγών αυτήν τη φορά. Ωστόσο, η περιήγησή τους με το τραμ, σκοντάφτει σε εγκλήματα και σε ερωτικά δράματα, τα οποία συνδέουν την σημερινή Βιέννη με εκείνην του 19ου αιώνα.
Ίντριγκες, δολοπλοκίες, σκάνδαλα και φόνοι συνθέτουν μια υπόγεια διαδρομή, η οποία δεν τις οδηγεί μόνον στα βιεννέζικα καφέ, όπου αρέσκονται να πηγαίνουν, αλλά τις βυθίζει και στην σκοτεινή πλευρά τόσο της αυτοκρατορικής Βιέννης των Αψβούργων, όσο και της σύγχρονης, των μπαρ και των πίσω δρόμων.

Μάσκες και σερπαντίνες – Αννα Δάρδα-Ιορδανίδου

Μάσκες


Τότε άκουσε το σφύριγμα και γύρισε. Αναμμένα κάρβουνα τα γυαλιστερά μάτια του αρπακτικού πουλιού κόλλησαν στα δικά της. Πάγωσε. Τα γαμψά νύχια τής ξέσκισαν το μπράτσο. Τρελαμένη από την αγωνία, έκανε ένα βήμα στο κενό.

Μέρες αποκριάτικες, με μασκαράδες, μάσκες και σερπαντίνες. Mια Αθήνα που συγκλονίζεται από διαδηλώσεις και συγκρούσεις ενώ κτήρια παραδίνονται στις φλόγες. Ένα δυστύχημα στην πλατεία Κολωνακίου, περασμένα μεσάνυχτα. Αυτόπτες μάρτυρες δύο φίλες, η Κλειώ Σακκά και η Λίλιαν Κρωφτ, συνταξιούχοι καθηγήτριες της Αγγλικής Φιλολογίας, που γράφουν cult ταξιδιωτικούς οδηγούς και παίζουν μπιρίμπα τις Κυριακές. Καθώς είναι και οι δύο περίεργες και “χώνονται” σε ξένες υποθέσεις, είναι φυσικό να ασχοληθούν με το απροσδόκητο συμβάν. Οι εμμονές, οι προκαταλήψεις τους, αλλά και η αγάπη τους για τη λογοτεχνία του 19ου αιώνα τις εμπλέκουν όλο και βαθύτερα σε μια πολύπλοκη υπόθεση που δεν τις αφορά. Επίμονες, συχνά ενοχλητικές, αναστατώνουν φίλους και συγγενείς, γνωστούς και αγνώστους, μέχρι να μάθουν τι πραγματικά συνέβη τη μοιραία εκείνη νύχτα, που κρύος αέρας σάρωνε τους σκοτεινούς δρόμους κι έφερνε πότε πότε απόηχους μουσικής.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016, 144 σελ.

Μυθιστορήματα
Σαμπουάν και ρίμελ (2010)
Καφέ, τραμ και φόνοι (2014)
Μάσκες και σερπαντίνες (2016), Εκδόσεις Καστανιώτη

Παιδική λογοτεχνία
Τα 31 κουδουνάκια (2002)
Το μαγικό λούνα παρκ (2003)
Της νύχτας τα καμώματα (2003)
Χοντρή σαν μπαλόνι (2007)

Δοκίμια-Μελέτες
Κόκκινη κλωστή, κομμένη (2008)

Συλλογικά έργα
Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα (2012)

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Καστανιώτη, Διάπλαση, Κέδρος, Αιγαίον