Αννα Στεργίου

Αννα Στεργίου

2022 Ελληνες λογοτέχνες
Η Άννα Ι. Στεργίου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο με καταγωγή από την Ήπειρο και τη Σάμο.
Σπούδασε Κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1990-’94). Από το 1994 άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος κι είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Από το 2016 είναι Κοινοβουλευτική Συντάκτρια. Άλλα βιβλία της είναι «Τα μάτια του φόβου», εκδόσεις Λιβάνη, «Τάσος Χαλκιάς: Το φύσημα του Θεού», εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Το παιδικό βιβλίο της «Οι περιπέτειες των Ατρόμητων της Μαργαριτοχώρας. Η κλοπή των λαγηνιών από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας» και το λογοτεχνικό της βιβλίο η «Κυρά του Δράκου» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κομνηνός.
Μυθιστορήματα
Τα μάτια του φόβου (2004), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Η κυρά του δράκου (2022), Εκδόσεις Κομνηνός

Παιδική λογοτεχνία
Οι περιπέτειες των ατρόμητων της Μαργαριτοχώρας (2022), Εκδόσεις Κομνηνός

Δοκίμια-Μελέτες-Μουσικοί
Τάσος Χαλκιάς, το φύσημα του θεού (2014), Μιχάλης Σιδέρης

Η κυρά του δράκου – Άννα Στεργίου

Η κυρά


Ο Δράκος Σαπουντζής, ένα πλάσμα βγαλμένο από τις σελίδες της κρητικής ιστορίας, ζει στα βουνά της Κρήτης. Απομονωμένος από τον πολύ κόσμο, αλλόκοτος, παράξενος αλλά αυθεντικός θα ερωτευτεί μία νεαρή φοιτήτρια, που έρχεται στο νησί από την πρωτεύουσα. Η γνωριμία τους θα δημιουργήσει κύματα αντιδράσεων. Θα καταφέρει αυτός ο παράδοξος έρωτας να καρποφορήσει;
Με φόντο γεγονότα της δεκαετίας του ’90, μέσα από την ιστορία του Δράκου ξετυλίγεται η Κρήτη των αντιφάσεων, των παραδόσεων που παραμένουν ισχυρές και επηρεάζουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής, η μαγεία του έρωτα αλλά και τα εμπόδια που ορθώνει η διαφορετική κουλτούρα των ανθρώπων.
Με σκηνικό τον Ψηλορείτη, η ιστορία δυο νέων παιδιών αναδεικνύει τα μεγάλα διλήμματα της αγάπης, της φιλίας, της προδοσίας, της απονομής δικαιοσύνης, πάνω απ’ όλα όμως τη σύγκρουση ανάμεσα σε δυο κοινωνίες, που αν και αντιφατικές συνυπάρχουν και αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε βήμα.
Μία φανταστική ιστορία αγάπης, που θα σας συναρπάσει από την αρχή ως το τέλος.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Κομνηνός, 2022, 502 σελ.

Οι περιπέτειες των ατρόμητων της Μαργαριτοχώρας – Άννα Ι. Στεργίου

Οι περιπέτειεςΗ κλοπή των λαγηνιών
από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας


Οι Ατρόμητοι, οι μικροί ήρωες της Μαργαριτοχώρας, μεταφέρονται στον χρόνο και χρησιμοποιούν τις μαγικές τους δυνάμεις για να λύσουν μυστήρια και να νικήσουν το κακό. Θα καταφέρουν να λύσουν το μυστήριο της κλοπής των θησαυρών από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας;
Με αναφορές σε μυθολογικά και ιστορικά πρόσωπα, σε μεσογειακά διατροφικά πρότυπα και στην οικολογία, το παραμύθι αποτελεί θαυμάσιο εκπαιδευτικό ερέθισμα για τα παιδιά και εφαλτήριο… αυτοπεποίθησης.

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Κομνηνός, 2022, 57 σελ.

Τάσος Χαλκιάς – Άννα Ι. Στεργίου

Τάσος ΧαλκιάςΤο φύσημα του θεού


“…Όταν παίζω κλαρίνο, παίζω με την καρδιά μου κι ονειρεύομαι, και είναι στιγμές που επηρεάζομαι από την ατμόσφαιρα και από τον κόσμο που με ακούει και τότε τα δάχτυλά μου πάνω στο όργανο κινούνται μόνα τους και εντολές δίνει η ψυχή μου κι εγώ βρίσκομαι σε έναν κόσμο που δεν μπορώ να εξηγήσω, είναι μαγική στιγμή. Ε, τότε συγκινούμαι κι εγώ και κλαίω μέσα μου.
…Το πάλκο είναι ιερό όπως το δικαστήριο. Όταν παίζεις ένα όργανο ή όταν τραγουδάς, επικοινωνείς με τα πιο ευαίσθητα και τα πιο δυνατά αισθήματα εκείνων που σε προσέχουν. Κι όσο πιο πολύ σε προσέχουν και καταλαβαίνουν τι παίζεις, τόσο κι εσύ δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό”.
Τάσος Χαλκιάς

Το βιβλίο αυτό γράφεται είκοσι χρόνια μετά το θάνατο του Τάσου Χαλκιά. Ισχυρή προσωπικότητα, μουσικός που ξεχωρίζει στο διηνεκές και φωτεινό παράδειγμα απέναντι στην κενότητα και την απληστία, που κυριάρχησε ως πρότυπο τις τελευταίες δεκαετίες, το αποτύπωμά του παραμένει ζωντανό κι επίκαιρο περισσότερο από ποτέ σε μια χρονική στιγμή που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται και η χώρα μας μοιάζει με κινούμενη άμμο.

Ο Τάσος Χαλκιάς παραμένει διαχρονικό σύμβολο της αστείρευτης δύναμης του ανθρώπου να μεγαλουργήσει κάτω από εντελώς αντίξοες συνθήκες. Υψώνει σημαία αντίστασης στο ευτελές και το κακόγουστο. Το φύσημά του, η εκφραστική δύναμη κι η γλυκύτητα του παιξίματός του είναι το αόρατο νήμα που με συνδέει με τη φλέβα μου απ’ την Ήπειρο, με τον πατέρα μου, Γιάννη. Εκείνος με μπόλιασε από τα παιδικά μου χρόνια με το κλαρίνο του Τάσου Χαλκιά και το βιβλίο είναι σπονδή στη μνήμη του.

Ο αναγνώστης μπορεί να ξαφνιαστεί ψάχνοντας στο χάρτη ονομασίες των χωριών. Προτίμησα να κρατήσω τις παλιές, που ίσχυαν την περίοδο που γεννήθηκε ο Τάσος Χαλκιάς: Κρετσούνιστα (Δεσποτικό), Κοσόλιανη (Αητόπετρα), Ζελίστα (Φωτεινό), Μενίνα (Νεράιδα), Κούτσι (Πολυνέρι).
Συχνά ανέτρεξα στο πλούσιο αρχείο του Λάκη Χαλκιά με δημοσιεύματα από τον ημερήσιο, κυριακάτικο και περιοδικό Τύπο κι επανειλημμένα σε βιβλία και το διαδίκτυο. Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που βοήθησαν με τις γνώσεις, το αρχείο, τις παρατηρήσεις τους, την παράθεση γεγονότων, ενώ υπήρξαν και διασταυρώσεις στοιχείων με επιτόπια έρευνα. Το βιβλίο, παρότι βασίστηκε σε δημοσιεύματα και συνεντεύξεις του Τάσου Χαλκιά και σε αληθινά περιστατικά, δεν είναι ακριβής αποτύπωση της πραγματικότητας αλλά μυθιστορηματική αφήγηση.
(από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιέχει CD

Μουσικοί, Δημοτικά τραγούδια, Μιχάλης Σιδέρης, 2014, 392 σελ.

Τα μάτια του φόβου – Άννα Στεργίου

Τα μάτια


Γοητευτικός, φιλόδοξος γιατρός ο Αλέξανδρος, γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας, αναλαμβάνει διευθυντική θέση σε νοσοκομείο ενός μικρού νησιού του Αιγαίου. Το όραμά του για βελτίωση των συνθηκών ζωής των ασθενών “θάβεται” κάτω από τις δυσκολίες της καθημερινότητας, τα προσωπικά του αδιέξοδα και το σκληρό καθεστώς της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Χάνει τον εαυτό του και αμφισβητεί τις αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκε. Θα φτάσει στην προσωπική του επανάσταση ή θα μείνει απλός θεατής των γεγονότων;

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2004, 230 σελ.

Πηγές: Biblionet, , Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Μιχάλης Σιδέρης, Εκδόσεις Κομνηνός