Αντώνης Καπίδης

Αντώνης Καπίδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Αντώνης Καπίδης γεννήθηκε το 1963, είναι εκπαιδευτικός εν ενεργεία και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη.
Όντας ανήσυχο πνεύμα, ασχολήθηκε με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τον προγραμματισμό τους, τη ζωγραφική, το Θέατρο Σκιών και φυσικά το διάβασμα . Είναι φανατικός φιλόζωος και υπέρμαχος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των παιδιών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή βάση ανθρώπων που θα αγαπήσουν και θα προσπαθήσουν περισσότερο για τον κόσμο μας. Αυτόν τον καιρό εργάζεται πάνω στο επόμενο βιβλίο του που θα έχει επιρροές από αντίστοιχα θέματα και συνάμα μια φουτουριστική εικόνα του πλανήτη μας.
Μυθιστορήματα
Οι Μακεδόνες του Αλέξανδρου (2015), Ιβίσκος
Φωτιά και θάλασσα (2017), Ιβίσκος
Όλυμπος μαινόμενος (2022), Ιβίσκος

Όλυμπος μαινόμενος – Αντώνης Καπίδης

Όλυμπος μαινόμενοςΤο τέλος των Αρχαίων


Μέσα στις σκιές των δασών του Ολύμπου διατηρήθηκαν οι θρύλοι και οι παραδόσεις. Οι παλιές ιστορίες των ανθρώπων δεν ξεχάστηκαν, ενώ δημιουργήθηκαν και νέες το ίδιο σπουδαίες. Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής τυραννισμένοι από το βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διαθέτοντας πενιχρά μέσα, καλούνταν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για τη συνέχιση ή τον αφανισμό του Γένους των Ελλήνων.
Το δαχτυλίδι του Μίνωα επιτέλεσε με τον τρόπο του ένα μοναδικό έργο, δίνοντας την αρχέγονη δύναμη στους απλούς ανθρώπους της εποχής να αντέξουν την καταδυνάστευση των δυνάμεων που κυρίευσαν τον αρχαίο τόπο. Να διατηρήσουν τις μνήμες τους και να συνεχίσουν τις ζωές τους σε απομονωμένα χωριά πάνω στις δύσβατες πλαγιές των άγριων βουνών της Ελλάδας.
Ένας νέος Αντίμαχος και ένας καλόγερος ζώντας μέσα στις πλαγιές του Ολύμπου διηγούνται τις ζωές τους και δένουν όλες τις ιστορίες που προηγήθηκαν.
Ο «Όλυμπος Μαινόμενος» αναδεικνύει δύο ξεχωριστές ιστορικές στιγμές μέσα από τις απλές ζωές ανώνυμων ηρώων. Η τελευταία μάχη των Μακεδόνων με τους Ρωμαίους στην Πύδνα και το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αναπλάθονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου έχοντας όμως σαν οδηγό τους ανώνυμους ανθρώπους του βουνού.
Αν και διαβάζεται ανεξάρτητα, αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας, ακολουθώντας τους «Μακεδόνες του Αλέξανδρου» και τους «Κρήτες του Μίνωα».

Ιστορικό μυθιστόρημα, Ιβίσκος, 2022, 360 σελ.

Φωτιά και θάλασσα – Αντώνης Καπίδης

ΦωτιάΟι Κρήτες του Μίνωα


Μέσα στην αχλή της πιο παλιάς Iστορίας, εκεί που οι μύθοι συναντούν την πραγματικότητα πάνω στα νησιά του Αιγαίου, ξεπροβάλλει αχνά ένας από τους μεγαλύτερος αρχαίους ελληνικούς πολιτισμούς. Ο Μινωικός. Παλιός και ξεθωριασμένος, ναι, αλλά όχι ξεχασμένος, γιατί μέχρι και σήμερα φτάνουν οι κραδασμοί από την πολύχρονη παρουσία του πάνω στην Κρήτη και όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Ανάμεσα στα στενά του Ακρωτηρίου και κάτω από τη σκέπη του τρομαχτικού ηφαιστείου της Στρογγύλης, γεννιέται ένας έρωτας που, κυνηγημένος από τη φωτιά και τους πολέμους, έμελλε να ολοκληρωθεί μετά από πολλές περιπέτειες.

Ο Ίσανδρος και η Μελανθώ μας οδηγούν, μέσα από την αγάπη τους, στα στενά δρομάκια του Ακρωτηρίου, στα παλάτια της Κνωσού, στη Χώρα της Αθήνας και της Κυθέρειας, ψάχνοντας ο ένας τον άλλον. Το τεράστιο ηφαίστειο κατέστρεψε τις ζωές τους, αλλά η θάλασσα του Αιγαίου τις κράτησε σε επαφή

Ιστορικό μυθιστόρημα, Ιβίσκος, 2017, 360 σελ.

Οι Μακεδόνες του Αλέξανδρου – Αντώνης Καπίδης

Οι Μακεδόνες


Σε έναν ελληνικό κόσμο ταραγμένο από τις συνεχείς μάχες ανάμεσα σε ομοεθνείς και εξαντλημένο από την ασταμάτητη ροή αίματος για ολόκληρους αιώνες, που τροφοδοτούνταν κρυφά από έναν μεγάλο εχθρό, τους Πέρσες, εμφανίστηκαν οι Μακεδόνες. Ενωμένοι σε ένα μεγάλο βασίλειο και υπό την αρχηγία ενός πανέξυπνου ηγέτη, του Φίλιππου του Β΄, κατάφεραν να επιβάλουν την κυριαρχία τους σε όλον τον ελλαδικό χώρο και να αναλάβουν τα ηνία του τόπου.

Ο Φίλιππος Β΄ κατάφερε αυτό που δεν είχαν καταφέρει για αιώνες οι πόλεις – κράτη της Ελλάδας: την ένωση. Το ασταμάτητο μικρόβιο που αρρώσταινε και τελικά κατέστρεφε κάθε δημιουργική πνοή στην Ελλάδα και κατάφερε να υποδουλώσει κάτω από το άρρωστο πέπλο του όλες εκείνες τις μεγάλες πόλεις της αρχαιότητας, την Αθήνα, τη Σπάρτη, τη Θήβα, την Κόρινθο κ . ά., έφτασε πλέον στα όριά του. Αρχικά ο Φίλιππος και συνεχιστής του ο γιος του ο Αλέξανδρος ο Γ΄, ο επονομαζόμενος Μέγας, κατάφεραν να γιατρέψουν την Ελλάδα από την αρρώστια της αυτοκαταστροφής και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αφού ανέλαβαν τα ηνία όλων των πόλεων, οδήγησαν για πρώτη φορά στην ιστορία του έθνους έναν στρατό που έβγαινε έξω από τα στενά όρια της Ελλάδας με σκοπό την επίθεση εναντίον ενός υπεργίγαντα της εποχής εκείνης, της Περσίας.

Το στρατηγικό δαιμόνιο του Αλέξανδρου και η αστείρευτη αγάπη των στρατιωτών του προς το πρόσωπό του ήταν οι κινητήριες δυνάμεις που ώθησαν τον μικρό εκείνο στρατό, μόλις 30.000 ανδρών, να επιτεθούν και να καταλύσουν τη μεγαλύτερη δύναμη της εποχής εκείνης.

Ο Αντίμαχος και όλοι οι απλοί Μακεδόνες άφησαν πίσω τους τις οικογένειές τους, τους τόπους τους και τα χωριά τους. Άφησαν πίσω τους τον απλό τρόπο ζωής τους και αφού έγιναν καλοί στρατιώτες, καλύτεροι και από τους τρομερούς Σπαρτιάτες, έτρεξαν στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου ακολουθώντας τον Βασιλιά τους Αλέξανδρο στο όνειρό του, που έγινε και δικό τους όνειρο…

Ιστορικό μυθιστόρημα, Ιβίσκος, 2015, 296 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Ιβίσκος