Αντώνης Χ. Κούρος

Ελληνες λογοτέχνες


Κείμενα ΙΙ
Απόψεις και στοχασμοί
Τα “Κείμενα ΙΙ” του Αντώνη Χ. Κούρου, αποτελούν ένα είδος διακεκριμένης γραφής στο οποίο δεσπόζει το στοιχείο της θετικής προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο. Χαρακτηριστικό που δείχνει την δυναμική της σκέψης και την ανησυχία για τα τεκταινόμενα. Σημαντικά κείμενα με την μορφή που εμφανίζονται στο σημερινό μάλιστα συγκεχυμένο και ακαθόριστο, από πλευράς σκοπού, συγγραφικό γίγνεσθαι και γι’ αυτό, αξιοπρόσεκτο το βιβλίο…

Ταξίδι σ’ ένα κόσμο μακρινό
Μα ξαφνικά, καθώς μερικές φορές συμβαίνει, η ζωή της άλλαξε. Ανέβαινε σε μια συννεφιασμένη φθινοπωρινή μέρα την οδό Σταδίου, κρατώντας ένα δέμα με κεντήματα που πήγαινε σε μια πελάτισσα, κάπου εκεί στην οδό Βουκουρεστίου. ΄Ηταν τότε δεκάξι χρονών με ασχημάτιστα ακόμη χαρακτηριστικά. Οι κινήσεις της, η ύπαρξή της, η έκφραση των ματιών της, έδειχναν έναν εσωτερικό αγώνα μεταξύ ενός από τη φύση καλού χαρακτήρα και μιας ολοένα αυξανόμενης αδιαντροπιάς. Στο φθινοπωρινό περιβάλλον έμοιαζε με κόρη του Βορρά. Βάδιζε με μια φυσική χάρη και όλα επάνω της έδειχναν ότι βρισκόταν σε πλήρη αρμονία με την ύπαρξή της. Θα μπορούσε να πει κανείς, αν την παρατηρούσε στο σκούρο εκείνο απογευματινό, ότι ήταν μια παράξενη ζωγραφιά.

Το τραγούδι της μοναξιάς
… Η δουλειά του Αντώνη Χ. Κούρου φαίνεται με την πρώτη ανάγνωση απλή και αβίαστη, όταν όμως ο αναγνώστης σκύψει βαθύτερα σ’ αυτούς τους στίχους θα διαπιστώσει ότι είναι καρπός μόχθου, περίσκεψης και επιμονής.
Αιώνια υπαρξιακά προβλήματα του ανθρώπου, η μοναξιά, η ανθρώπινη μοίρα, το πεπερασμένο της ανθρώπινης ύπαρξης. Το φυσικό συναίσθημα της μελαγχολίας. Η ελπίδα ανάμιχτη με τη σκιά απογοήτευσης, ο έρωτας, ο θρήνος για χαμένους φίλους, μνήμες χαράς και λύπης. Στοχασμοί πάνω στην καθημερινότητα, μια πικρή δόση ειρωνείας, ένας κλαυσίγελως για τα ανθρώπινα είναι μερικά από τα θέματα που προσεγγίζουν οι στίχοι του Α. Χ. Κούρου.

Πορτρέτα πέντε Ευρωπαίων λογοτεχνών
Γκαίτε, Ουγκώ, Τσέχωφ, Σίλερ, Σάνδη
Μια διαφωτιστική και ωραιογραμμένη σπονδυλωτή εργασία για πέντε μεγάλες προσωπικότητες της νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας. Πρόκειται για μια σειρά ισάριθμων κειμένων, με το γενικό τίτλο “Πορτρέτα πέντε Ευρωπαίων λογοτεχνών”, του νομικού, συγγραφέα και ποιητή Αντώνη Χ. Κούρου. Τα όσα απεικονίζει με παραστατικότητα και φρεσκάδα ο συγγραφέας στο έργο του, είναι τα κύρια καλλιτεχνικά και προσωπικά αποτυπώματα μερικών μεγάλων μορφών του ευρωπαϊκού πνεύματος. Ο συγγραφέας αναδιφεί, διασώζει και μας παρουσιάζει ξεχωριστές και όχι ιδιαίτερα γνωστές στο ελληνικό κοινό πτυχές της δημιουργικής ζωής πέντε λογοτεχνών του 18ου και του 19ου αι., οι οποίοι πνευματικά και συναισθηματικά είχαν ειδική σχέση με την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτών των κατατοπιστικών σκιαγραφήσεων, ο Γκαίτε, ο Ουγκώ, ο Τσέχωφ, ο Σίλερ, η Σάνδη, γίνονται πολύ πιο οικείοι και κοντινοί μας και νιώθουμε σαν να βιώνουμε κι εμείς μαζί μ’ αυτούς στην ίδια περίοδο. Μέσα από τα μεστά και ευσύνοπτα κείμενα του συγγραφέα μια ολόκληρη εποχή -η οποία σιγά-σιγά κυριαρχήθηκε από το κίνημα Ρομαντισμού- μας χαμογελά και μας προσκαλεί σε αναπολήσεις.

Ένα Σαββατοκύριακο στο εξοχικό της Ερσίλιας
Το βιβλίο “Ένα Σαββατοκύριακο στο εξοχικό της Ερσίλιας”, είναι μια σύγχρονη κοινωνική νουβέλα. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης θα δει να προβάλλουν, με γλαφυρότητα και απλότητα, προβλήματα της τρέχουσας και καθημερινής ζωής. Προβλήματα σοβαρά, ωστόσο απλά στη λύση τους. Θα πεισθεί, μέσα από την αφήγηση, ότι μια άλλη αντίληψη θα μπορούσε να βελτιώσει τις άσχημες συνθήκες ζωής στη μεγάλη πόλη. Το κείμενο, με τη ζεστή και ενδιαφέρουσα πλοκή του, θα αγγίξει τον αναγνώστη. Θα διοχετεύσει σ’ αυτόν στιγμές συγκίνησης και νοσταλγίας. Ακόμη το συναισθηματικό και ερωτικό στοιχείο θα τον γεμίσει και στο τέλος δεν θα μετανιώσει που διέτρεξε τις σελίδες του.

Κλεομένης ο παράξενος
Το μικρό αυτό βιβλίο περιέχει δέκα χρονογραφήματα-αφηγήματα. Σε όλα πρωταγωνιστής είναι ο Κλεομένης… ο παράξενος, ή μάλλον ένας άνθρωπος μιας άλλης εποχής. Κανένα δε μοιάζει με τα άλλα. Κάθε ένα έχει τη δική του χροιά. Κάποια τονίζουν ορισμένα κοινωνικά απαράδεκτα. Άλλα αναφέρονται σε ορισμένα περιστατικά, σε κάποια γεγονότα αληθινά και παρελθόντα γι’ αυτό, σαν ιστορία. Ο αναγνώστης δε θα κουραστεί και δε θα δυσανασχετήσει. Μπορεί λίγο να μελαγχολήσει. Όμως, δε θα μετανιώσει που διάβασε αυτά τα σύντομα χρονογραφήματα, με τα βιώματα και τις αναμνήσεις που κρύβουν.

Νουβέλες
Ένα Σαββατοκύριακο στο εξοχικό της Ερσίλιας (2009)

Αφηγήματα
Κλεομένης ο παράξενος (2016)

Διηγήματα
Ταξίδι σ’ ένα κόσμο μακρινό (1998)

Μελέτες – Δοκίμια – Άρθρα
Ευρωκοινοτικά (1996)
Κείμενα ΙΙ (1997)
Κείμενα ΙΙΙ (2001)
Πορτρέτα πέντε Ευρωπαίων λογοτεχνών (2008)

Ποιητικά
Ζωή αέναος (2003)
Το τραγούδι της μοναξιάς (2004)
Τα ποιήματα (2007)

Συλλογικά έργα
Η καραβοκύρισσα και άλλα διηγήματα (2005)
Οι τριακόσιοι της Βουλής (2011)

Πηγές: BIBLIONET, Ίαμβος, Ιωλκός, Δωδώνη

77 views.