Αργύρης Ν. Σταυράκης

Αργύρης Σταυράκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Αργύρης Ν. Σταυράκης γεννήθηκε στη Λογγά Μεσσηνίας, όπου τελείωσε δημοτικό και γυμνάσιο-λύκειο.
Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και σε ηλικία 30 ετών έγινε δικαστής. Υπηρέτησε στο δικαστικό σώμα επί 37 συναπτά έτη, τα πέντε τελευταία εκ των οποίων ως Αρεοπαγίτης. Έχει γράψει νομικά βιβλία και δύο λογοτεχνικά. Έγραψε επίσης και δημοσίευσε νομικά και γλωσσικά άρθρα σε νομικά περιοδικά.
Αφηγήσεις-Πεζογραφία
Ο δικός μας ο χρόνος (2005), Ορφέας
Η τελευταία λειτουργία (2018), Το Δόντι

Δοκίμια-Μελέτες-Αστικό Δίκαιο
Η παροχή διόδου κατά τα άρθρα 1012-1017 του ΑΚ (1994), Σάκκουλας Αντ. Ν.
Νεοελληνική νομική γλώσσα και ορολογία (1995), Νομική Βιβλιοθήκη
Η παροχή διόδου κατά τα άρθρα 1012-1017 του ΑΚ (2009), Σάκκουλας Π. Ν. (E)
Νεοελληνική νομική γλώσσα και ορολογία (2010), Σάκκουλας Π. Ν. (E)

Συλλογικά έργα
Η διαταγή πληρωμής και η διαταγή απόδοσης της χρήσης μισθίου ακινήτου (2000), Νομική Βιβλιοθήκη

Η τελευταία λειτουργία – Αργύρης Σταυράκης

Η τελευταία


Ένα χωριό της Ηλείας δίπλα στον ποταμό Πηνειό πνίγεται και χάνεται στα σκοτεινά νερά της τεχνητής λίμνης του φράγματος που υπόσχεται να φέρει την ανάπτυξη. Στην εκκλησία που στέκεται πιο ψηλά απ’ όλα τα σπίτια, λίγο πριν το νερό καταπιεί το χωριό, η τελευταία λειτουργία θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη και στις καρδιές των κατοίκων του. Μαζί με όλες τις αναμνήσεις για μια ζωή και μια εποχή που κανένας τους δεν πρόκειται να ξεχάσει.

Αφήγημα, Το Δόντι, 2018, 158 σελ.

Ο δικός μας ο χρόνος – Αργύρης Σταυράκης

Ο δικός μαςΑνάμεσα στα πουλιά και στα λουλούδια


Το βιβλίο του Αργύρη Σταυράκη “Ο δικός μας ο χρόνος” είναι ένας περίπατος στον παράδεισο των παιδικών μας χρόνων, ιδίως εκείνων που τα έζησαν στην ύπαιθρο, γύρω στα 1960. Τότε που ο αγώνας για τη ζωή άρχιζε από πολύ νωρίς, αλλά γινόταν και χίλια παιχνίδια· τότε που η κάθε εποχή αλλά και η κάθε ημέρα ήταν διαφορετική από την προηγούμενη· τότε που ανιχνεύαμε την ελπίδα στο όνειρο…
Ένας περίπατος στην εξοχή κατά τη διάρκεια ενός χρόνου, κυριολεκτικά ανάμεσα στα πουλιά και στα λουλούδια, όπως είναι και ο υπότιτλος του βιβλίου, όπου εξαίρεται η εναλλαγή των εποχών, η διαδοχή στη φύση και η θεία νομοτέλειά της, παράλληλα με τις εργασίες και τις ασχολίες της εποχής, αλλά και την άλλη όψη τους, το παιχνίδι. Ένας περίπατος σε σκιερά και αρρύπωτα, αρωματισμένα μονοπάτια, με ήλιο, με βροχή, με καταιγίδα… Ένα βιβλίο για τον καθένα.

Πεζογραφία, Ορφέας, 2005, 187 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ορφέας, Το Δόντι, Σάκκουλας Π. Ν.