Αριστείδης Γ. Αρχοντάκης

Αριστείδης Γ. Αρχοντάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Αριστείδης Γ. Αρχοντάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1968.
Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο τμήμα Φυσικής το 1994 και έκτοτε εργάζεται στα Χανιά, βοηθώντας μαθητές στα μαθήματά τους. Έχει πάθος με το διάβασμα και τη λογοτεχνία. Κάποτε αποφάσισε να γράψει κι αυτός όταν τον καλούσαν οι περιστάσεις. Κείμενα του έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στο τοπικό Κρητικό τύπο. Το διήγημα του “Υπερηχογράφημα” απέσπασε τον πρώτο έπαινο σε Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε η Παγκρήτια Ένωση Λογοτεχνών το 2009 ενώ το διήγημά του “Ο Μάρκος και η Άννα” απέσπασε το πρώτο βραβείο σε παγκρήτιο λογοτεχνικό διαγωνισμό το 2013 που διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης στο Ηράκλειο, με κριτή το Μάνο Κοντολέων. Τον Νοέμβρη 2017 το διήγημα του “Επάγγελμα ποιητής” συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο “Μικρές Επαναστάσεις” από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες. Το διήγημα του “Ο κοιμισμένος άγγελος” συμπεριλήφθηκε στην έκδοση του Kαλλιτεχνικού Ημερολογίου 2018 από τον ιστότοπο tovivlio.net. Το 2017 το διήγημα του “Επιτύμβια στήλη” απέσπασε τον Α΄ Έπαινο στο διαγωνισμό διηγήματος-διαβάζοντας τον Καζαντζάκη, απ’ την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών. Το διάβασμα ανήκει στις πρώτες προτεραιότητες του κι αν καταφέρει να γράψει στη συνέχεια κάτι, θα είναι ευτυχής.
Μυθιστορήματα
Ένας επαναστάτης Δον Ζουάν (2015), Έρεισμα

Νουβέλες
Το ασήκωτο άχθος μιας αλήθειας (2020), Σμίλη
Φίλοι άφυλοι (2021), Σμίλη

Διηγήματα
Υπερηχογράφημα (2013), Έρεισμα

Αφηγήσεις
Πολύ μικρά γλυκά τίποτα, φυλαγμένα σε σπιρτόκουτα (2018), Έρεισμα

Φίλοι άφυλοι – Αριστείδης Αρχοντάκης

Φίλοι άφυλοι


Φίλοι μιας ζωής, πρόσωπα αγαπημένα και με την πάροδο των χρόνων όλο και πιο οικεία· άτομα που τη φιλία τους διέπει η συντροφικότητα, η στοργή, ξεγυμνώνονται αποκαλύπτοντας τις προσωπικές τους αδυναμίες και ανασφάλειες. Τραβούν ο καθένας τον μοναχικό δρόμο που τον εμπνέει. Χανόμαστε, ξαναβρισκόμαστε, μεγαλώνουμε – καταλήγουμε άφυλοι; Ο αναγνώστης θα το κρίνει υπό το πρίσμα της δικής του ενδοσκόπησης και αναζήτησης…

Νουβέλα, Σμίλη, 2021, 84 σελ.

Το ασήκωτο άχθος μιας αλήθειας – Αριστείδης Γ. Αρχοντάκης

Το ασήκωτο άχθος


Σε έναν νέο 22 ετών ανακοινώνεται ότι πάσχει από μια βαριά, ανίατη για τους ειδικούς, ασθένεια της ψυχής. Ωστόσο, το γεγονός αυτό, το οποίο αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα για την αυτοπεποίθησή του, δεν στάθηκε ικανό να τον εμποδίσει να παλέψει για τα όνειρά του και να ζήσει όσο πιο φυσιολογικά μπορούσε τη ζωή που του είχε οριστεί. Οχυρωμένος πίσω από μια πανοπλία, ο ήρωας επηρεαζόταν πολύ από τη γνώμη που σχημάτιζαν οι άλλοι γι’ αυτόν. Μεσήλικας πια, καταγράφει τα 25 χρόνια οδύνης που πέρασε και, έχοντας γαληνέψει και αποδεχτεί πρώτα απ’ όλους ο ίδιος τον εαυτό του, δεν παύει να ξορκίζει και να φοβάται ακόμα και τώρα τον κακό του δαίμονα…

Νουβέλα, Σμίλη, 2020, 80 σελ.

Πολύ μικρά γλυκά τίποτα, φυλαγμένα σε σπιρτόκουτα – Αριστείδης Γ. Αρχοντάκης

Πολύ μικρά γλυκά


Στην καθημερινότητα αρκετές φορές δίδεται το έναυσμα από ετερόκλητες αιτίες, να γραφτεί μια σκέψη, μια ιστορία. Πότε μνήμες απ’ το άμεσο περιβάλλον, πότε συμβάντα της ημέρας, πότε ερεθίσματα από αναγνώσεις αγαπημένων κλασσικών αλλά και νέων συγγραφέων. Όλα μαζί συγκεντρωμένα, συνδυάζουν το εφήμερο αλλά και το παντοτινό, αυτό που προκαλεί στιγμιαία τη σκέψη, αλλά κι αυτό που βαθιά χαραγμένο συνυπάρχει από γενιά σε γενιά. “Πολύ μικρά γλυκά τίποτα, φυλαγμένα σε σπιρτόκουτα” μια συγγραφική κατάθεση με παραλήπτες…

Αφηγήσεις, Έρεισμα, 2018, 160 σελ.

Ένας επαναστάτης Δον Ζουάν – Αριστείδης Γ. Αρχοντάκης

Ένας επαναστάτης


Δυο άνθρωποι ιδιαίτεροι συναντιούνται στη ζωή. Ο Μάρκος, ονειροπόλος επαναστάτης, κι η Μίριαμ, όμορφη και δυναμική. Καταλαμβάνουν τα δύο κέντρα, εστίες μιας έλλειψης σ’ ένα στερέωμα όπου γύρω τους περιστρέφονται με τον καιρό δικά τους πρόσωπα. Πρόσωπα όπως η Μαίρη, η κόρη του Μάρκου, που χαρακτηρίζεται απ’ τη διαφορετικότητα στην προσωπική της ζωή. Αλλά κι ο Νίκος, γιος της Μίριαμ, που προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο με τους αγώνες του και τον τρόπο ζωής που επιλέγει.
Όλα τα πρόσωπα είναι αλληλοεξαρτώμενα, είτε ως εραστές, είτε ως γονείς προς παιδί. Όμως διατηρείται πάντα η αναγκαία απόσταση, που τους κάνει να ζουν ξεχωριστά τις ανησυχίες τους και τις ζωές τους.
Στην πλοκή του το μυθιστόρημα παρουσιάζει τον Μάρκο ως κεντρικό ήρωα, δίχως όμως να υστερούν σε σημασία και τα άλλα πρόσωπα, τα οποία εμφανίζονται ως συμπρωταγωνιστές του κεντρικού μας ήρωα.
Η ιδέα της συγγραφής του βιβλίου τούτου ξεκίνησε ως μια απόπειρα να υποστηρίξει τη διαφορετικότητα κάθε ανθρώπου, που άλλωστε είναι αυτό που ξεχωρίζει τον καθένα μας στον άπειρο κόσμο στον οποίο ανήκουμε.

Μυθιστόρημα, Έρεισμα, 2015, 127 σελ.

Υπερηχογράφημα – Αριστείδης Γ. Αρχοντάκης

Υπερηχογράφημα


Το ερώτημα που με απασχολούσε πάντα μετά την ενηλικίωση μου ήταν τι καθορίζει τις σχέσεις των δύο φύλλων. Ζητούσα απαντήσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται κάθε φορά. Με συνέπαιρνε ο παράγοντας της τύχης στον έρωτα. Κατέγραψα λοιπόν σε μια σειρά διηγημάτων περιπτώσεις σχέσεων με συνηθισμένο ή απρόβλεπτο τέλος. Θεωρούσα πάντα ότι η ποιότητα μιας σχέσης καθορίζει και την ποιότητα ζωής των εμπλεκομένων σ’ αυτήν. Σε μια κοινωνία απρόσωπη όπου οι σχέσεις των ανθρώπων είναι δύσκολες, την στιγμή που πολλοί άνθρωποι ζουν μόνοι, αποξενωμένοι, θα ήθελα να στείλω μια νότα αισιοδοξίας. Η προσπάθεια να ασχοληθούμε με τους γύρω μας είτε πρόκειται για ερωτικές σχέσεις όπως προκύπτει στα διηγήματα: “Όνειρο”, “Υπερηχογράφημα”, “Insomnia”, “Ο ηθοποιός ο άλλος μας εαυτός”, “Ο λάτρης του ωραίου” είτε πρόκειται για σχέση εξ αίματος “Σκληρή ζωή”, “Η γιαγιά και το εγγόνι”, πάντα αφήνει ένα ευχάριστο συναίσθημα που προκύπτει απ’ την επικοινωνία των ανθρώπων που κρύβουν μιαν επιθυμία, να δώσουν και να πάρουν αγάπη.
Ο ερωτισμός στον άνθρωπο υπάρχει απ’ τη γέννηση του. Δεν μας εκπλήσσει η έλξη μεταξύ δύο παιδιών στο “Μάρκος και η Άννα”.
Η επιτυχία στην σύνδεση δύο ανθρώπων δεν μπορεί να προβλεφτεί , η διαδικασία όμως, η ιστορία μιας σχέσης είναι πάντα ενδιαφέρουσα , όσο συνηθισμένη κι αν ακούγεται.

Διηγήματα, Έρεισμα, 2013, 160 σελ.

Πηγές: Biblionet, Έρεισμα, Σμίλη