Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο τμήμα Φυσικής το 1994 και έκτοτε εργάζεται στα Χανιά βοηθώντας μαθητές στα μαθήματά τους. Έχει πάθος με το διάβασμα και τη λογοτεχνία. Κάποτε αποφάσισε να γράψει κι αυτός όταν τον καλούσαν οι περιστάσεις. Κείμενα του έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον τοπικό κρητικό τύπο. Το 2013 εξέδωσε απ’ τις εκδόσεις Έρεισμα μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Υπερηχογράφημα» και ακολούθησε η έκδοση ενός μυθιστορήματος με τίτλο « Ένας επαναστάτης Δον Ζουάν» το 2015 πάλι απ’ τις εκδόσεις Έρεισμα.Το 2018 εξέδωσε μια σειρά μικρών ιστοριών “Πολύ μικρά γλυκά τίποτα, φυλαγμένα σε σπιρτόκουτα”, ενώ τον Οκτώβρη του 2020 εκδίδει το αφήγημα “Το ασήκωτο άχθος μιας αλήθειας” με τις εκδόσεις ΣΜΙΛΗ.
9+1 αφηγηματικές ιστορίες οι οποίες γράφτηκαν την περίοδο της πρώτης καραντίνας της πανδημίας, βρίσκονται στο βιβλίο ΦΙΛΟΙ ΑΦΥΛΟΙ που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΣΜΙΛΗ τον Οκτώβρη του 2021. Η νουβέλα με τίτλο “Η ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΙΗΤΗ” κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σμίλη τον Φεβρουάριο 2022.
Το διήγημά του «Υπερηχογράφημα» απέσπασε τον πρώτο έπαινο σε Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε η Παγκρήτια Ένωση Λογοτεχνών το 2009 ενώ το διήγημά του «Ο Μάρκος και η Άννα» απέσπασε το πρώτο βραβείο σε παγκρήτιο λογοτεχνικό διαγωνισμό το 2013 που διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης στο Ηράκλειο με κριτή το Μάνο Κοντολέων. Τον Νοέμβρη 2017 το διήγημα του “Επάγγελμα ποιητής” συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο “Μικρές Επαναστάσεις” από τις εκδόσεις Παράξενες μέρες. Το διήγημα του “Ο κοιμισμένος άγγελος” συμπεριλήφθηκε στην έκδοση του Kαλλιτεχνικού Ημερολογίου 2018 από τον ιστότοπο tovivlio.net. Το 2017 το διήγημα του “Επιτύμβια στήλη” απέσπασε τον Α΄ Έπαινο στο διαγωνισμό διηγήματος-διαβάζοντας τον Καζαντζάκη, απ’ την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών. Τον Ιανουάριο του 2023 εντάχθηκε από την εφημερίδα Χανιώτικα νέα στους τακτικούς συνεργάτες της. Το διάβασμα ανήκει στις πρώτες προτεραιότητες του κι αν καταφέρει να γράψει στη συνέχεια κάτι θα είναι ευτυχής.
Έχει την ιστοσελίδα Αριστείδης Αρχοντάκης, Φυσικός-Συγγραφέας.
Ένας επαναστάτης Δον Ζουάν (2015), Έρεισμα
Νουβέλες
Το ασήκωτο άχθος μιας αλήθειας (2020), Σμίλη
Φίλοι άφυλοι (2021), Σμίλη
Η εντελέχεια ενός ποιητή (2022), Σμίλη
Ο γιός της γυναίκας (2023), Σμίλη
Διηγήματα
Υπερηχογράφημα (2013), Έρεισμα
Αφηγήσεις
Πολύ μικρά γλυκά τίποτα, φυλαγμένα σε σπιρτόκουτα (2018), Έρεισμα
Βραβεία-Διακρίσεις
Ο γιός της γυναίκας – Γ´ βραβείο σε πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό
Ο γιός της γυναίκας – Αριστείδης Αρχοντάκης
Ο γιός μιας γυναίκας. Εγώ κι αυτή. Εγώ κι εκείνες. Οι γυναίκες της ζωής μου που με διαμόρφωσαν. Η ζωή ενός ανθρώπου που αναπνέει από τη μητέρα του, διατηρώντας μια ιδιότυπη , εξαρτητική σχέση μαζί της, εγκλωβισμένος , υπό τον έλεγχό της, αδυνατώντας να εκφραστεί και να εξελιχθεί αυτόνομα. Ίσως η πιο έντονη σχέση του ανθρώπου, η οποία άλλωστε διαδραματίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Η σχέση μητέρας-γιού είναι μια σχέση πρότυπο. Τα αγόρια μαθαίνουν μέσα από τη σχέση αυτή πών να συμπεριφέρονται στο άλλο φύλλο – αν θα είναι ισότιμα, υποταγμένα ή κυρίαρχα.
Γ´ βραβείο σε πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό
Η εντελέχεια ενός ποιητή – Αριστείδης Αρχοντάκης
Η Εντελέχεια (από το «εντελώς» και το «έχειν») ενός Ποιητή πραγματεύεται τη μετάβαση του ποιητή Νικόλα από τη δυνατή στην πραγματική του μορφή, εκπληρώνοντας λες τον σκοπό για τον οποίο από άγουρο παιδί είχε ταχθεί. Η ζωή στον Νικόλα στάθηκε σκληρή, καθώς έχασε από νωρίς και τους δύο γονείς του. Έχοντας βαδίσει μισό αιώνα ζωής, αναπολεί τις περασμένες του αγάπες, ξεκινώντας από τα εφηβικά του χρόνια. Η διαδικασία της ψυχανάλυσης, στην οποία υποβάλλεται σε κάποια φάση του βίου του, ξεθάβει παιδικά ψυχικά τραύματα, που καθόρισαν αποφασιστικά τη ζωή του και τις προτιμήσεις του. Ένας διαρκής αγώνας μετ’ εμποδίων, τα οποία όμως δεν τον απομακρύνουν από τα πιστεύω και τις αρχές του, που έχουν ως προτεραιότητα την αγάπη.
Νουβέλα, Σμίλη, 2022, 80 σελ.
Φίλοι άφυλοι – Αριστείδης Αρχοντάκης
Φίλοι μιας ζωής, πρόσωπα αγαπημένα και με την πάροδο των χρόνων όλο και πιο οικεία· άτομα που τη φιλία τους διέπει η συντροφικότητα, η στοργή, ξεγυμνώνονται αποκαλύπτοντας τις προσωπικές τους αδυναμίες και ανασφάλειες. Τραβούν ο καθένας τον μοναχικό δρόμο που τον εμπνέει. Χανόμαστε, ξαναβρισκόμαστε, μεγαλώνουμε – καταλήγουμε άφυλοι; Ο αναγνώστης θα το κρίνει υπό το πρίσμα της δικής του ενδοσκόπησης και αναζήτησης…
Νουβέλα, Σμίλη, 2021, 84 σελ.
Το ασήκωτο άχθος μιας αλήθειας – Αριστείδης Γ. Αρχοντάκης
Σε έναν νέο 22 ετών ανακοινώνεται ότι πάσχει από μια βαριά, ανίατη για τους ειδικούς, ασθένεια της ψυχής. Ωστόσο, το γεγονός αυτό, το οποίο αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα για την αυτοπεποίθησή του, δεν στάθηκε ικανό να τον εμποδίσει να παλέψει για τα όνειρά του και να ζήσει όσο πιο φυσιολογικά μπορούσε τη ζωή που του είχε οριστεί. Οχυρωμένος πίσω από μια πανοπλία, ο ήρωας επηρεαζόταν πολύ από τη γνώμη που σχημάτιζαν οι άλλοι γι’ αυτόν. Μεσήλικας πια, καταγράφει τα 25 χρόνια οδύνης που πέρασε και, έχοντας γαληνέψει και αποδεχτεί πρώτα απ’ όλους ο ίδιος τον εαυτό του, δεν παύει να ξορκίζει και να φοβάται ακόμα και τώρα τον κακό του δαίμονα…
Νουβέλα, Σμίλη, 2020, 80 σελ.
Πολύ μικρά γλυκά τίποτα, φυλαγμένα σε σπιρτόκουτα – Αριστείδης Γ. Αρχοντάκης
Στην καθημερινότητα αρκετές φορές δίδεται το έναυσμα από ετερόκλητες αιτίες, να γραφτεί μια σκέψη, μια ιστορία. Πότε μνήμες απ’ το άμεσο περιβάλλον, πότε συμβάντα της ημέρας, πότε ερεθίσματα από αναγνώσεις αγαπημένων κλασσικών αλλά και νέων συγγραφέων. Όλα μαζί συγκεντρωμένα, συνδυάζουν το εφήμερο αλλά και το παντοτινό, αυτό που προκαλεί στιγμιαία τη σκέψη, αλλά κι αυτό που βαθιά χαραγμένο συνυπάρχει από γενιά σε γενιά. “Πολύ μικρά γλυκά τίποτα, φυλαγμένα σε σπιρτόκουτα” μια συγγραφική κατάθεση με παραλήπτες…
Αφηγήσεις, Έρεισμα, 2018, 160 σελ.
Ένας επαναστάτης Δον Ζουάν – Αριστείδης Γ. Αρχοντάκης
Δυο άνθρωποι ιδιαίτεροι συναντιούνται στη ζωή. Ο Μάρκος, ονειροπόλος επαναστάτης, κι η Μίριαμ, όμορφη και δυναμική. Καταλαμβάνουν τα δύο κέντρα, εστίες μιας έλλειψης σ’ ένα στερέωμα όπου γύρω τους περιστρέφονται με τον καιρό δικά τους πρόσωπα. Πρόσωπα όπως η Μαίρη, η κόρη του Μάρκου, που χαρακτηρίζεται απ’ τη διαφορετικότητα στην προσωπική της ζωή. Αλλά κι ο Νίκος, γιος της Μίριαμ, που προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο με τους αγώνες του και τον τρόπο ζωής που επιλέγει.
Όλα τα πρόσωπα είναι αλληλοεξαρτώμενα, είτε ως εραστές, είτε ως γονείς προς παιδί. Όμως διατηρείται πάντα η αναγκαία απόσταση, που τους κάνει να ζουν ξεχωριστά τις ανησυχίες τους και τις ζωές τους.
Στην πλοκή του το μυθιστόρημα παρουσιάζει τον Μάρκο ως κεντρικό ήρωα, δίχως όμως να υστερούν σε σημασία και τα άλλα πρόσωπα, τα οποία εμφανίζονται ως συμπρωταγωνιστές του κεντρικού μας ήρωα.
Η ιδέα της συγγραφής του βιβλίου τούτου ξεκίνησε ως μια απόπειρα να υποστηρίξει τη διαφορετικότητα κάθε ανθρώπου, που άλλωστε είναι αυτό που ξεχωρίζει τον καθένα μας στον άπειρο κόσμο στον οποίο ανήκουμε.
Μυθιστόρημα, Έρεισμα, 2015, 127 σελ.
Υπερηχογράφημα – Αριστείδης Γ. Αρχοντάκης
Το ερώτημα που με απασχολούσε πάντα μετά την ενηλικίωση μου ήταν τι καθορίζει τις σχέσεις των δύο φύλλων. Ζητούσα απαντήσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται κάθε φορά. Με συνέπαιρνε ο παράγοντας της τύχης στον έρωτα. Κατέγραψα λοιπόν σε μια σειρά διηγημάτων περιπτώσεις σχέσεων με συνηθισμένο ή απρόβλεπτο τέλος. Θεωρούσα πάντα ότι η ποιότητα μιας σχέσης καθορίζει και την ποιότητα ζωής των εμπλεκομένων σ’ αυτήν. Σε μια κοινωνία απρόσωπη όπου οι σχέσεις των ανθρώπων είναι δύσκολες, την στιγμή που πολλοί άνθρωποι ζουν μόνοι, αποξενωμένοι, θα ήθελα να στείλω μια νότα αισιοδοξίας. Η προσπάθεια να ασχοληθούμε με τους γύρω μας είτε πρόκειται για ερωτικές σχέσεις όπως προκύπτει στα διηγήματα: “Όνειρο”, “Υπερηχογράφημα”, “Insomnia”, “Ο ηθοποιός ο άλλος μας εαυτός”, “Ο λάτρης του ωραίου” είτε πρόκειται για σχέση εξ αίματος “Σκληρή ζωή”, “Η γιαγιά και το εγγόνι”, πάντα αφήνει ένα ευχάριστο συναίσθημα που προκύπτει απ’ την επικοινωνία των ανθρώπων που κρύβουν μιαν επιθυμία, να δώσουν και να πάρουν αγάπη.
Ο ερωτισμός στον άνθρωπο υπάρχει απ’ τη γέννηση του. Δεν μας εκπλήσσει η έλξη μεταξύ δύο παιδιών στο “Μάρκος και η Άννα”.
Η επιτυχία στην σύνδεση δύο ανθρώπων δεν μπορεί να προβλεφτεί , η διαδικασία όμως, η ιστορία μιας σχέσης είναι πάντα ενδιαφέρουσα , όσο συνηθισμένη κι αν ακούγεται.
Διηγήματα, Έρεισμα, 2013, 160 σελ.
Πηγές: Biblionet, Έρεισμα, Σμίλη