Πέρα από το όνειρο – Νίκος Θ. Μέντης

Τίτλος: Πέρα από το όνειρο
Συγγραφέας : Νίκος Θ. Μέντης
Εκδοτικός Οίκος: Συμπαντικές Διαδρομές
Ετος έκδοσης: 2019
Είδος: ,
Σελίδες: 144
Το άρθρο του συγγραφέαΟ Ηλίας είναι ένας νέος της εποχής του.
Φιλόδοξος, ονειροπόλος κι αισιόδοξος για τη ζωή.
Εργάζεται σαν λογιστής και πέρα από τη δουλειά του ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή.
Έχει όμως ένα μικρό «κουσούρι», ένα ιδιαίτερο γνώρισμα, μια ξεχωριστή ιδιότητα, που τον φέρνει αντιμέτωπο με διάφορες περίεργες καταστάσεις, και του επιτρέπει να ταξιδεύει σε άλλους κόσμους και να περνά το κατώφλι της φαντασίας.
Άραγε ζει ένα όνειρο ή ονειρεύεται σε μια πιθανή πραγματικότητα;
Αυτό θα το ανακαλύψετε εσείς, διαβάζοντας στο βιβλίο αυτό την ιστορία του Ηλία.
Ταξιδέψτε μαζί του στα σκιερά, μοναχικά μονοπάτια της φαντασίας κι ανακαλύψτε τις μικρές αλήθειες που ξεπηδούν μέσα από τις περιπέτειές του.
Όπως σωστά αναφέρει ο ποιητής, το ταξίδι είναι που μετράει μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου.
Το τέλος, απλά σηματοδοτεί μια εναλλακτική πραγματικότητα, σε έναν παράλληλο εξωπραγματικό κόσμο.

Βιογραφικά στοιχεία

Νίκος Θ. Μέντης

O Νίκος Θ. Μέντης γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1959 στον Πειραιά.
Με καταγωγή, από τον πατέρα του, τα Βάτικα Λακωνίας, λίγο έξω από τη Νεάπολη, και από τη μητέρα του τη Λιθακιά Ζακύνθου. Μαζί με τους γονείς του μετανάστευσε σε μικρή ηλικία στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας, όπου και παρέμεινε για έξη χρόνια. Αποφοίτησε από τη σχολή Λογιστών Παπασπύρου στον Πειραιά κι άσκησε το επάγγελμα του λογιστή για ελάχιστα χρόνια. Ταξίδεψε με γκαζάδικα και φορτηγά πλοία σε αρκετά μέρη του κόσμου όπως Αγγλία, Ρωσία, Νορβηγία, Γερμανία, Φιλιππίνες και Ιαπωνία. Αργότερα εργάστηκε στο Δήμο Περάματος στη Μισθοδοσία, στο Δημοτολόγιο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τέλος στη Δημοτική Αστυνομία έως τη συνταξιοδότησή του.
Σχεδόν δυο δεκαετίες τώρα έχει την διαχείρηση της λογοτεχνικής ιστοσελίδας, κι όχι μόνο, www.deyteros.com.
Γράφει από τα εφηβικά του χρόνια, αλλά μόλις το 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο “Πέρα από το όνειρο” από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Ένα “όνειρο ζωής” που έστω αργά, έγινε πραγματικότητα…
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα Δημιουργικής Γραφής από την καθηγήτρια Αθηνά Ν. Μαλαπάνη.
Ζει στο Πέραμα, μια μικρή πόλη, ανάμεσα στον Πειραιά και τη Σαλαμίνα.

Website

Αλλα βιβλία by Νίκος Θ. Μέντης


Βιβλιοκριτική-Σχολιασμός

Γράφει η Στέλλα Πετρίδου (4 Μαίου 2021)

Τα όνειρα αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο για τον άνθρωπο που επιθυμεί ν’ απαλλαγεί, έστω και προσωρινά, από τους φόβους που τον καταδυναστεύουν στην καθημερινότητά του και να ταξιδέψει την ψυχή του στα τρυφερά μονοπάτια του πόθου του, εκεί όπου πραγματικά θα ήθελε για πάντοτε να βρίσκεται δίχως τύψεις κι ενοχές, δίχως εμπόδια, δίχως ανασφάλειες.

Κάτι ανάλογο αποτελεί για έναν συγγραφέα η καταγραφή των αποτυπωμάτων του στο χαρτί. Η πένα του δίνει το έναυσμα να ασχοληθεί με όποιο θέμα επιθυμεί ελεύθερα κι ανεπηρέαστα από τους γύρω του είτε αυτό εντάσσεται στη σφαίρα της φαντασίας και της μυθοπλασίας γενικότερα είτε ανταποκρίνεται σε πραγματικές εποχές και γεγονότα, είτε καταφεύγει σε προγενέστερους ή μεταγενέστερους χρόνους είτε ανταποκρίνεται στο τώρα. Κανείς αναγνώστης δε θα παρεξηγήσει την όποια επιλογή του, καθώς το ταξίδι στο μαγικό κόσμο των λέξεων που του προσφέρει ως ψυχαγωγία πηγάζει πρωτίστως από τη δυνατότητα του ίδιου να εμπνευστεί το οτιδήποτε, να οραματιστεί κατάλληλα τη συνέχειά του και να την αποδώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο συγγραφέας Νίκος Θ. Μέντης επιλέγει να απομακρύνει τον αναγνώστη του από τη μουντή πραγματικότητα του τώρα και να τον οδηγήσει σε κόσμους αλλιώτικους, εντελώς διαφορετικούς από το δικό του, που, όμως, πιθανότατα μπορεί και να υπάρχουν κινούμενοι σε μια παράλληλη τροχιά μ’ αυτόν, φιλοξενούμενοι κι εκείνοι στην απέραντη αγκαλιά του σύμπαντος, το οποίο, ακόμα και σήμερα, είναι ανεξερεύνητο από τους ανθρώπους.

Το βιβλίο του φέρει τον τίτλο «Πέρα από το όνειρο» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές». Η ιδιαιτερότητα της ιστορίας με την οποία καταπιάνεται σ’ αυτό είναι ότι, επί της ουσίας, δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη ενιαία ιστορία. Ο Ηλίας, ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, αρκετά συχνά καταφεύγει με τη δύναμη της φαντασίας του σε άλλους κόσμους, εξωπραγματικούς αρκετές φορές, που φιλοξενούνται από άγνωστους πλανήτες παράξενων εποχών. Τα όσα καταγράφει η μνήμη του δημιουργούν μια σειρά από διαστημικές κατά το πλείστον εικόνες, τις οποίες περιγράφει στις ξεχωριστές του και αυτοτελείς μικρές ιστορίες του με απόλυτη φυσικότητα. Σαράντα οκτώ στον αριθμό, δανεισμένες όλες από το ημερολόγιό του, αποτελούν, εν τέλει, μικροδιηγήματα επιστημονικής φαντασίας, που, οπωσδήποτε, προκαλούν αίσθηση, καθώς διεγείρουν έντονα την περιέργεια και το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Η απλή και κατανοητή γλώσσα του συγγραφέα, οι πλούσιες εικόνες, που με απόλυτη επιτυχία συμπαρασύρουν τη σκέψη του αναγνώστη στο να τις αποδεχθεί, να τις κατανοήσει και, φυσικά, να τις αφομοιώσει, η πολυθεματική, αν και ιδιαίτερη από πλευράς περιεχομένου, αφήγηση, αλλά και το μυστήριο που μόνιμα πλανάται στην ατμόσφαιρα της κάθε ιστορίας, ολοκληρώνουν την παραδοχή ότι πρόκειται σαφώς για ένα βιβλίο που ανταποκρίνεται επιτυχώς στον απαιτητικό του ρόλο, να υπηρετήσει δηλαδή επάξια, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα τη λογοτεχνία του φανταστικού.

Για τους λάτρεις, λοιπόν, αυτού του είδους το «Πέρα από το όνειρο» είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί.

Στέλλα Πετρίδου