Έχει γράψει εννέα ποιητικές συλλογές και μία για παιδιά. Παράλληλα με την ποίηση ασχολείται με την πεζογραφία, διήγημα και δοκίμιο. Δημοσίευσε την ποιητική ανθολογία “Μελίρρυτοι λόγοι” από τις εκδόσεις “Ώρες” το 1999 (β’ ανατύπωση το 2002) και το βιβλίο “Της παρεούλας” με ποιήματα για παιδιά από τις εκδόσεις “Δωδώνη” το 2006. Στίχοι της από την ανέκδοτη ποιητική συλλογή “Ασμάτων λέξεις”μελοποιήθηκαν (τέσσερα τραγούδια) από το συνθέτη Αλέξανδρο Καρκάλα και ερμηνεύονται από την Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου, τον Μανώλη Χατζημανώλη και την Ειρήνη Μπαρμπάκου σε πρώτη εκτέλεση. Επίσης το ποίημα”Όνειρο” μελοποιήθηκε από το Γερμανό συνθέτη Felix Leopold στο 1 ο Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης. Μετείχε κατά καιρούς σε Πανελλήνια Συνέδρια και Λογοτεχνικούς διαγωνισμούς όπου και διακρίθηκε, (πέντε βραβεία, έξι έπαινοι). Το 2007 απέσπασε Α’ Βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Ποίησης “Γιάννης Φάτσης” του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συνεργάζεται με λογοτεχνικά περιοδικά και τον τοπικό τύπο. Ποιήματα της περιλαμβάνονται στην Εγκυκλοπαίδεια Βορειοελλαδιτών Λογοτεχνών και άλλες ανθολογίες. Έχει τιμηθεί για την προσφορά της στην τέχνη και στον πολιτισμό από πνευματικούς και πολιτιστικούς φορείς. Είναι μέλος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών της Θεσσαλίας, μέλος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, ιδρυτικό μελος του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων του Λυκείου Ελληνίδων και της ΧΕΝ Βόλου.
Έχει την όμορφη ιστοσελίδα: Χαρούλα Ηλία Φράγκου.
Τα κορίτσια με τις άσπρες κορδέλες (2017), Γαβριηλίδης
Ποίηση
Ασμάτων λέξεις
Μελίρρυτοι λόγοι
…κατά δύναμιν (2011), Δωδώνη
Παιδική ποίηση
Της παρεούλας (2006)
Βραβεία
Α’ Βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Ποίησης “Γιάννης Φάτσης” του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2007)
Τα κορίτσια με τις άσπρες κορδέλες – Χαρούλα Φράγκου
Η ανάγκη να βρεθείς κάποτε στους χρόνους και τους τόπους της παιδικής και εφηβικής ηλικίας φαντάζει σχεδόν επιτακτική. Ηδύαλγο άγγιγμα οι μνήμες σκαρώνουν στον νου ιδανικές μεταμφιέσεις του τότε σε σύγκριση με το τώρα, έστω και αν το τοπίο καταγραφόταν άνυδρο και ξερό…
Δεκαετία του ’50. Η ζωή κυλά πένθιμη. Η ανθρωπότητα έχει μόλις βγει από έναν καταστροφικό δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και η Ελλάδα από μια δύσκολη Κατοχή κι έναν επίπονο Εμφύλιο. Οι Έλληνες, όμως, τόσο μπροστά στην οικονομική όσο και μπροστά στην πολιτική κρίση επιδεικνύουν αξιοζήλευτη παλικαριά. Η φτώχεια, ωστόσο, και η ορφάνια ταλαιπωρεί ακόμη πολλές οικογένειες που έχουν χάσει τους ανθρώπους τους και αγωνίζονται απεγνωσμένα να ορθοποδήσουν. Φωλιές φιλοξενίας για ένα σμήνος άφτερων και αδύναμων νεοσσών τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και η καλοσύνη των ξένων. Οι ψηφίδες της μυθιστορηματικής αυτής ψυχογραφίας αθροίζονται στον Βόλο και στο φιλανθρωπικό Ίδρυμα του “Ασύλου”. Η ζωή των πολύπαθων παιδιών, η ιστορία του Ιδρύματος παράλληλα με την ιστορία της πόλης, τη γεωγραφική και κοινωνική της δομή, τα ήθη και τα έθιμα της εποχής, αλλά και τις φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες) που της κόστισαν το ρομαντικό νεοκλασικό της προφίλ, συνθέτουν το μωσαϊκό της αφήγησης. Ένα βιβλίο γραμμένο καλειδοσκοπικά: ο παιδικός πρωτοπρόσωπος λόγος της Μυρσίνης συναντά σταδιακά την ώριμη εκδοχή του ενήλικου εαυτού της και, έτσι, η κεντρική ηρωίδα μεταμορφώνεται σελίδα σελίδα στη συγγραφέα του βιβλίου.
Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2017, 440 σελ.
…κατά δύναμιν – Χαρούλα Φράγκου
ΣΑΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΟΤΑΜΙ
Εγώ δεν έχω να σου δώσω παρά αγάπη.
Δεν έχω για σένα παρά το φευγαλέο
άγγιγμα του χεριού.
Θα σου δείχνω πάντα ένα
πρόσωπο γελαστό.
τα δάκρυα θα τα κρατώ για μένα.
Δεν υπάρχουν όρια μέχρι εδώ
από κει και πέρα δεν πρέπει.
Η αγάπη είναι ποτάμι και τα
δάκρυα φουσκώνουν τις κοίτες.
Δεν μπορείς να κρύψεις
ένα ποτάμι στα όριά του.
Θα γίνει χείμαρρος,
για να σου δείξει τη δύναμή του.
Δεν υπάρχουν όρια στο ποτάμι.
Κυλάει και γίνεται η θάλασσα…
Ποίηαη, Δωδώνη, 2011, 112 σελ.
Πηγές: Biblionet, Δωδώνη, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, www.charoulafragkou.gr