Χρύσα Φάντη

Χρύσα Φάντη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Χρύσα Φάντη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε παιδαγωγικά και Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη δικηγορία, τη μετάφραση κειμένων από τα γαλλικά και τα αγγλικά και τη μελέτη θεμάτων που αφορούν την παιδεία. Επί μία δεκαετία (1992 – 2002) έζησε διαδοχικά στο Κάιρο, τη Μόσχα, τη Δαμασκό και τη Λευκωσία της Κύπρου. Από το 1986 μέχρι και σήμερα εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση. Διηγήματα της έχουν δημοσιευτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά “Πανδώρα” και “Πλανόδιον”.
Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει δύο συλλογές διηγημάτων (Το δόντι του λύκου, Πατάκης, 2007), (Σε θολά νερά, Σμίλη, 2021) και ένα μυθιστόρημα (Η ιστορία της Σ., Γαβριηλίδης, 2016), ενώ έχει συμμετάσχει στον συλλογικό τόμο Hotel Μετανάστευση (Πατάκης, 2007). Συμμετείχε επίσης στο 5ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ στην Τήνο [περιοδικό (δε)κατα], στην 6η Λογοτεχνική Σκηνή (περιοδικό Εντευκτήριο) και σε διάφορα συνέδρια-αφιερώματα του περιοδικού Πόρφυρας. Εκτενή αποσπάσματα από έργα της έχουν συμπεριληφθεί στην περιοδική ανθολογία πεζού και ποιητικού λόγου diPgeneration (Μανδραγόρας, 2017, 2018). Παρουσιάσεις βιβλίων, συνεντεύξεις με συγγραφείς και ανθρώπους της τέχνης, άρθρα και διηγήματά της έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο [στα περιοδικά Εντευκτήριο, (δε)κατα, Χάρτης, Αναγνώστης, bookpress, Φράκταλ, Διάστιχο, Οροπέδιο, Θράκα, Φρέαρ, Στάχτες, Πλανόδιο, Πόρφυρας, Απόπλους, bookculture, Literature κ.ά., καθώς και στις εφημερίδες Το Βήμα, Αυγή, Εφημερίδα των Συντακτών, Φιλελεύθερος, Φιλελεύθερος (Κύπρου)].
Μυθιστορήματα
Η ιστορία της Σ. (2016), Γαβριηλίδης

Διηγήματα
Το δόντι του λύκου (2007), Εκδόσεις Πατάκη
Σε θολά νερά (2021), Σμίλη

Συλλογικά έργα
Είμαστε όλοι μετανάστες (2007), Εκδόσεις Πατάκη

Σε θολά νερά – Χρύσα Φάντη

Σε θολά νερά


Ποια σχέση θα μπορούσε να υπάρξει ανάμεσα σε δύο εφήβους με «λαμπρό μέλλον» και δύο κορίτσια με ζωές προγραμμένες; Πόσο πιθανή είναι η συνάντηση ενός δασκάλου, που επιστρέφει στον τόπο του, με έναν νευρωσικό σχολικό επιθεωρητή και τι συμβουλές θα έδινε μια ηρωίδα υπό διαμόρφωση σε έναν συγγραφέα έρμαιο της πλήξης του; Σε ποια συνθήκη θα χρειαστεί να υποκύψει μια ταξιδιώτισσα τρένου και τι ενδεχομένως επιζητούσαν ένας μεσήλικας τουριστικός πράκτορας, ένας απαυδισμένος επιμελητής λογοτεχνικών κειμένων και ένας όψιμος ερημίτης της τέχνης;
«Η Αν γονατίζει πλάι σου ή νομίζεις ότι γονατίζει. Φοράει γραβάτα και έχει ένα τσιγάρο κολλημένο στο στόμα της. Δεν μπορείς να φανταστείς την Αν να χώνει σακουλάκια στα συρτάρια της. Μισεί όσο κι εσύ τις λεβάντες. Η σκέψη, σκέφτεσαι, είναι πράγμα ζόρικο. Μπορεί να κινείται υποδόρια, μπορεί και να πασπατεύεται μόνη στο σκοτάδι. Οριζοντιωμένη στην κουκέτα, βλέπεις μόνο προς μία κατεύθυνση».
Δεκατρία ψυχογραφήματα ακροβατούν μεταξύ μνήμης και φαντασίας, αποδοχής και απόρριψης.

Διηγήματα, Σμίλη, 2021, 224 σελ.

Η ιστορία της Σ. – Χρύσα Φάντη

Η ιστορία της Σ.


Απ’ την Ερεσό του ’50 στην Αθήνα και το Παρίσι της δεκαετίας του ’60 και του ’70, η Σοφία ανακαλεί την πορεία της Σ. με φανταστική συνοδοιπόρο την Κάτια. Μια μάνα κατατονική, ένα κοριτσίστικο τρίγωνο, μια εμπαθής τροφός και ένας κηδεμόνας σε θέση αξιολύπητου θύτη, ένα παντρεμένο ζευγάρι που δεν επικοινωνεί και μία γυναίκα γαντζωμένη στο πάλαι ποτέ θρυλικό παρελθόν της, ένας Γάλλος ψυχαναλυτής και ένας Έλληνας πολιτικός πρόσφυγας, ένα δίδυμο πατέρα-γιου σε μόνιμη ρήξη. Η τραυματισμένη παιδική ηλικία, η παρουσία-απουσία της μητέρας και τα προαιώνια αρχέτυπα, το τραγικό και το ιλαρό στον χώρο των αστών και των εξεγερμένων. Φέτες ζωής με μοτίβο την Κόλαση του Δάντη και τους Ψαλμούς του Δαβίδ, τον Κάφκα και τον Χούλιο Κορτάσαρ, την Ελφρίντε Γέλινεκ και την Τζέννυ ΄Ερπενμπεκ, τον Ηλία Βενέζη και τη Μαργαρίτα Καραπάνου. Ύφος μοντέρνου μπαρόκ, γλώσσα ασθμαίνουσα που ενίοτε προσεγγίζει το κόμικ. Διαλεκτικός μονόλογος ή αφήγηση με μορφή ερωταποκρίσεων; Παιχνίδι μνήμης και επινόησης ή τοιχογραφία εποχής με θραύσματα φάρσας; Θα βρεθεί τελικά ο κρίκος; Το μέσα του κρεμμυδιού, η καρδιά απ’ το μαρουλάκι;

Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2016, 309 σελ.

Το δόντι του λύκου – Χρύσα Φάντη

Το δόντι του λύκου


Με τα δεκατρία διηγήματά της, η πρωτοεμφανιζόμενη Χρύσα Φάντη φιλοδοξεί να βρει την άκρη του νήματος στον οικογενειακό, ερωτικό και ιστορικό λαβύρινθο των ηρώων της. Οι χαρακτήρες της παραληρούν, σωπαίνουν, καγχάζουν, αυτοτραυματίζονται, πανικοβάλλονται. Μέσα σε ένα λιτό αφηγηματικό διάκοσμο, η συγγραφέας τοποθετεί θρυμματισμένες υπάρξεις, που μετεωρίζονται ανάμεσα σ’ ένα σκοτεινό παρελθόν και σ’ ένα ματαιωμένο μέλλον. Το ίδιο λυκόδοντο ξεσκίζει φιλίες, μνήμες, συλλογικές ή ατομικές, εμπειρίες ομολογημένες ή ανομολόγητες.
Μικροπερίοδη φράση και ασθματικός τόνος προσδίδουν στην αφήγηση μιαν αλλόκοτη οικειότητα, που άλλοτε γέρνει στην εξομολόγηση κι άλλοτε στην υπνοβασία. Γραφή που φωτίζει έναν κόσμο ανάπηρο, έναν κόσμο αντιστεκόμενο, έναν κόσμο ιαματικό – τον κόσμο μας.

Επιμελητής: Μισέλ Φάις

Διηγήματα, Εκδόσεις Πατάκη, 2007, 206 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πατάκη, Γαβριηλίδης, Σμίλη