Χριστίνα Μανιά

Ελληνες λογοτέχνες
H Χριστίνα Μανιά σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία στη Γαλλία με εξειδίκευση στους μύθους και στα παραμύθια.
Αφού εργάστηκε μερικά χρόνια ως δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός, αποφάσισε να ασχοληθεί με την πρώτη της μεγάλη αγάπη τα βιβλία. Μπήκε στον εκδοτικό χώρο πριν από περίπου είκοσι χρόνια όπου παραμένει μέχρι και σήμερα. Μεταφράζει από τα αγγλικά και τα γαλλικά, γράφει βιβλία, αλλά πάνω από όλα παραμένει μία παθιασμένη αναγνώστρια.
Μυθιστορήματα
Τσάι από μέντα (2021), Ψυχογιός

Διηγήματα
Έρως (2016), Mamaya

Παιδική λογοτεχνία
Σταχτοπούτες του κόσμου (2007), IntroBooks
Η μαγική φλογέρα (2011), Modern Times
Η μαγική φλογέρα (2014), Χάρτινη Πόλη
Οι Σταχτοπούτες του κόσμου (2015), Mamaya
Η ευτυχία της μελωδίας (2016), Mamaya
Ένας δρακούλης τόσος δα μικρούλης (2017), Mamaya

Ημερολόγια
Ημερολόγιο γένους θηλυκού 2013 (2012), Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Ημερολόγιο γένους θηλυκού 2014 (2013), Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Μεταφράσεις
Sylvain Runberg, Alain Surget, Colleen Hoover, Oscar Brenifier, Anne Wilsdorf κ.ά.

Τσάι από μέντα – Χριστίνα Μανιά

Τσάι από μέντα


Δεκέμβριος του 1918. Ένα γράμμα από την Τυνησία θα φέρει τα πάνω κάτω σε μια οικογένεια στην Αθήνα. Ένα γράμμα καταλύτης, ένα ανήκουστο δίλημμα, δυσβάσταχτοι αποχωρισμοί, νέοι άρρηκτοι δεσμοί, μια μυστική συνταγή κι ένα χειροποίητο ασημένιο κρεμαστό χέρι της Φατίμα αποτελούν την αφετηρία μιας ιστορίας εκατό χρόνων.
Στην εξωτική Τυνησία, τη μεταπολεμική Αθήνα, στο κοσμοπολίτικο Παρίσι, στους ατελείωτους αμπελώνες της Βουργουνδίας και στους καταυλισμούς προσφύγων της Μαύρης Αφρικής, ξετυλίγεται η συναρπαστική ζωή πέντε γυναικών, από την προ-προγιαγιά Ελένη μέχρι την τρισέγγονή της Έλενα.
Γυναίκες δυνατές, μπροστά από την εποχή τους, που διεκδικούν τα θέλω τους και τη ζωή τους με πάθος, χωρίς συμβιβασμούς και πρέπει. Ερωτεύονται, πονάνε, αγαπούν, παλεύουν και κάθε φορά παίρνουν δύναμη η μία από την άλλη γύρω από ένα φλιτζάνι με τσάι από μέντα.

Μυθιστόρημα, Ψυχογιός, 2021, 328 σελ.

Ένας δρακούλης τόσος δα μικρούλης – Χριστίνα Μανιά




Ένα νεαρό αγόρι, ο Ορέστης, πηγαίνει κάθε µέρα έξω από το παλάτι του βασιλιά και χαζεύει
τους ιππότες που ασκούνται µε τα σπαθιά τους.
Πόσο θα ήθελε να είναι ένας από αυτούς και να φαίνεται γενναίος και δυνατός µέσα στην πανοπλία του κρατώντας ένα ολοκαίνουργιο σπαθί!
Κάποια µέρα, ένας τροµερός δράκος θα απειλήσει την πολιτεία. Ποιος θα τολµήσει να τα βάλει µαζί του;
Οι ιππότες µε τα σπαθιά και τις ασπίδες τους ή το νεαρό αγόρι µε τα δικά του µυστικά όπλα;

Eικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός

Παιδική λογοτεχνία, Mamaya, 2017, 32 σελ.

Η ευτυχία της μελωδίας – Χριστίνα Μανιά




Πόση αναστάτωση µπορεί να φέρει µία µικρή νεράιδα που όλο τραγουδάει και δεν κάνει σωστά ό,τι δουλειά και να της αναθέσουν;
ΜΕΓΑΛΗ!
Οι νεράιδες και τα ξωτικά βρίσκονται χωρίς το µαγικό τους ποτό, οι µέλισσες, οι πασχαλίτσες, οι πεταλούδες και δεκάδες άλλα έντοµα µένουν νηστικά και τα λουλούδια µπερδεύουν τα χρώµατά τους!
Όλοι είναι θυµωµένοι µαζί της και η νεραϊδούλα είναι πολύ στενοχωρηµένη.
Θα βρει άραγε να κάνει κάτι που θα δώσει χαρά στους άλλους αλλά και στην ίδια;

Eικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός

Παιδική λογοτεχνία, Mamaya, 2016, 32 σελ.

Έρως – Χριστίνα Μανιά




1. θεός της αγάπης.
2. σαρκική έλξη ενός ατόμου προς άλλο, έντονη επιθυμία ή αγάπη, υπερβολική αφοσίωση.
Δεκαεπτά συναρπαστικές ιστορίες αγάπης που άφησαν έντονα το αποτύπωμά τους στις παγκόσμιες μυθολογίες.
Από τη Φρυγία στην Κίνα, από την Ινδία στην Κορνουάλη κι από του Μαορί στους Ινδιάνους της Καλιφόρνιας ο έρωτας είναι μοναδικός πρωταγωνιστής.
Ο Τριστάνος, ο Πύραμος, ο Κίντου, ο Υάκινθος, η Άρτεμη, ο Πυγμαλίων και πολλοί άλλοι συναντούν το άλλο τους μισό: Την Ιζόλδη, τη Θίσβη, τη Νάμπι, τον Απόλλωνα, τη Δίκτυνα, τη Γαλάτεια.
Γραμμένες σε ιδιαίτερη ποιητική πρόζα 17 ερωτικές ιστορίες παντρεύονται αρμονικά με τα μοναδικά, πρωτότυπα εικαστικά δημιουργώντας ένα ξεχωριστό λεύκωμα αφιερωμένο στον έρωτα, στα πολλαπλά του πρόσωπα αλλά και την αδιαμφισβήτητη δύναμή του πάνω σε θεούς και ανθρώπους.

Διηγήματα, Mamaya, 2016, 120 σελ.

Οι Σταχτοπούτες του κόσμου – Χριστίνα Μανιά




Τι κοινό έχουν η Γιεν Σεν από την Κίνα, η Ροδόπη από την Αρχαία Αίγυπτο, η Σταχτομάρω από την Ελλάδα και δεκάδες άλλες κοπέλες από όλο τον κόσμο;
Είναι όλες ηρωίδες του ίδιου παραμυθιού, αυτού που γνωρίζουμε όλοι μας ως Σταχτοπούτα.
Μπορεί η Σταχτοπούτα να είναι η πιο γνωστή, αλλά δεν είναι μία και μοναδική.
Έχει πολλές “αδελφούλες” σε όλο τον κόσμο, που υποφέρουν τα πάνδεινα μέχρι να βρουν την ευτυχία. Πάμε να κάνουμε, λοιπόν, ένα ονειρικό ταξίδι και στις πέντε ηπείρους, να τις γνωρίσουμε και να τις αφήσουμε να μας μαγέψουν με τις ιστορίες τους…

Eικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός

Παιδική λογοτεχνία, Mamaya, 2015, 56 σελ.

Η μαγική φλογέρα – Χριστίνα Μανιά




Το Χάμελιν είναι μια πλούσια πόλη. Οι κάτοικοί της όμως είναι φιλοχρήματοι και εγωιστές. Όταν έρχεται ο χειμώνας, το Χάμελιν γεμίζει από χιλιάδες ποντίκια που τρώνε ό,τι βρεθεί μπροστά τους. Κι εκεί που όλοι έχουν απελπιστεί, εμφανίζεται ένας άνδρας, ντυμένος με πολύχρωμα ρούχα και κρατώντας μόνο μια φλογέρα στα χέρια του. Υπόσχεται να διώξει τα ποντίκια, αρκεί οι κάτοικοι να δώσουν τρόφιμα και ρούχα στους γύρω χωρικούς. Ο αυλητής πράγματι απομακρύνει τα ποντίκια από την πόλη. Οι κάτοικοι όμως δε θα τηρήσουν τη συμφωνία τους. Τότε ο παράξενος άνδρας θα δώσει στους κατοίκους ένα μάθημα που θα το θυμούνται για πάντα…

Eικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός

Παιδική λογοτεχνία, Χάρτινη Πόλη, 2014, 44 σελ.

Ημερολόγιο γένους θηλυκού 2014 – Χριστίνα Μανιά

Γυναίκες που νίκησαν τον χρόνο


Τι κοινό, εκτός από το φύλο τους, έχουν η Υπατία, η Σαπφώ, η Ελεονόρα της Ακουιτανίας, η Μαρία Κάλλας, η Αγκάθα Κρίστι και άλλες πολλές που υπάρχουν σε αυτό το ημερολόγιο; Πολύ απλά: Έχουν γράψει Ιστορία. Είτε μιλάμε για την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό, είτε για την πρώτη γιατρό, είτε για τη βασίλισσα της Ποπ, πρόκειται για γυναίκες που πάλεψαν, αγωνίστηκαν για τα ιδανικά τους, ξεχώρισαν και τελικά νίκησαν τον χρόνο αφού άφησαν το στίγμα τους για τις επόμενες γενιές. Σίγουρα ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός χωρίς αυτές.

Eικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά

Ημερολόγιο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2013, 224 σελ.

Ημερολόγιο γένους θηλυκού 2013 – Χριστίνα Μανιά

Γυναίκες που νίκησαν το χρόνο


Λένε ότι πίσω από κάθε σπουδαίο άνδρα κρύβεται μία ακόμα πιο σπουδαία γυναίκα, αλλά φαίνεται πως είναι καλά κρυμμένη και δεν την ξέρει κανείς.

Ευτυχώς όμως έχουν υπάρξει στην ιστορία της ανθρωπότητας γυναίκες που δεν τους άρεσε το “κρυφτό” και επέλεξαν να βγουν μπροστά.

Είτε αέρινη χορεύτρια όπως η Ισιδώρα Ντάνκαν, είτε μαύρη ράφτρα από την Αλαμπάμα όπως η Ρόζα Παρκς, είτε καταπιεσμένη λόγια όπως η ζακύνθια Ελισσάβετ Μαρτινέγκου, σε αυτό το ημερολόγιο έχουν επιλεγεί 21 γυναίκες που τόλμησαν να διεκδικήσουν το όνειρό τους και να παλέψουν για τα ιδανικά τους.

Γυναίκες που νίκησαν το Χρόνο αφήνοντας το στίγμα τους για τις επόμενες γενιές.,

Στο τέλος του ημερολογίου υπάρχει και μια 22η, μια γυναίκα- έκπληξη που είναι ίσως η πιο σημαντική από όλες, για την καθεμία από εμάς.

Eικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά

Ημερολόγιο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2012, 224 σελ.

Η μαγική φλογέρα – Χριστίνα Μανιά




Το Χάμελιν είναι μια πλούσια πόλη. Οι κάτοικοί της όμως είναι φιλοχρήματοι και εγωιστές. Όταν έρχεται ο χειμώνας, το Χάμελιν γεμίζει από χιλιάδες ποντίκια που τρώνε ό,τι βρεθεί μπροστά τους. Κι εκεί που όλοι έχουν απελπιστεί, εμφανίζεται ένας άνδρας, ντυμένος με πολύχρωμα ρούχα και κρατώντας μόνο μια φλογέρα στα χέρια του. Υπόσχεται να διώξει τα ποντίκια, αρκεί οι κάτοικοι να δώσουν τρόφιμα και ρούχα στους γύρω χωρικούς. Ο αυλητής πράγματι απομακρύνει τα ποντίκια από την πόλη. Οι κάτοικοι όμως δε θα τηρήσουν τη συμφωνία τους. Τότε ο παράξενος άνδρας θα δώσει στους κατοίκους ένα μάθημα που θα το θυμούνται για πάντα…

Eικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
Mουσική σύνθεση: Γιάννης Γεωργαντέλης
Στίχοι: Γιάννης Γεωργαντέλης

Παιδική λογοτεχνία, Modern Times, 2011, 52 σελ.

Σταχτοπούτες του κόσμου – Χριστίνα Μανιά




Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει ότι το γοβάκι των παραμυθιών ανήκει σε μία και μοναδική ηρωίδα: τη Σταχτοπούτα. Αυτό που όμως δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι δεν υπάρχει μία και μόνο Σταχτοπούτα, αλλά πολλές. Μάλιστα, δεν είναι καν όλες τους γυναίκες, αφού υπάρχει κι ένας… Σταχτοπούτος! Τα “αδέλφια” της ζουν και πρωταγωνιστούν σε δεκάδες παραμύθια σ’ όλο τον κόσμο με κοινό πυρήνα.

Δυο είναι οι πιο γνωστές Σταχτοπούτες. Αυτή που πρώτοι κατέγραψαν οι αδελφοί Grimm κι ανήκει στην λαϊκή παράδοση της Γερμανίας κι αυτή του Charles Perrault, η οποία αργότερα έγινε και ταινία από τη Disney. Ακόμα και στη χώρα μας, τα παιδιά μ’ εκείνες τις δύο έχουν μεγαλώσει, παρόλο που υπάρχουν πολλές ελληνικές παραλλαγές του τόσο αγαπημένου και διαδεδομένου παραμυθιού.

Οι χιλιάδες εκδοχές και παραλλαγές, έχουν διαμορφωθεί από τις πολιτιστικές παραδόσεις, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τις κοινωνικές δομές, το πολιτισμικό επίπεδο, αλλά ακόμα κι από τις ποικίλες κλιματολογικές συνθήκες του κάθε γεωγραφικού τόπου.

Παραμένει όμως άγνωστο ποια είναι η αρχική Σταχτοπούτα.

Η μαγική εικονογράφηση θα ταξιδέψει τον αναγνώστη στο χώρο και το χρόνο, από την Κίνα του 9ου αιώνα, στην παγωμένη Ρωσία, στα φαράγγια της Βορείου Αμερικής, στα παλάτια της αρχαίας Αιγύπτου, στην εξωτική Ινδία.

Eικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός

Παιδική λογοτεχνία, IntroBooks, 2007, 48 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Mamaya, Modern Times, IntroBooks, Χάρτινη Πόλη, Ψυχογιός