Χρήστος Χ. Θεοφιλάτος

Ελληνες λογοτέχνες


Σφαγή στ’ ακρογιάλι της ηδονής
Στίχοι, που, στο τέλος του 20ού αιώνα, επίμονα αντιστέκονται διανοίγοντας προοπτικές σ’ ένα Αύριο, παραδοσιακά και ταυτόχρονα μη, πολυμορφικό.
Έτσι το δίκιο και η δύναμη, ισορροπώντας σε αυτοπεποίθηση, μεταμορφώνονται σε Ερωτισμό και Αρμονία.

Καφές με θέα στην κόλαση
Δεκαεπτά ανησυχητικά και επείγοντα κείμενα για τον άνθρωπο, την παρακμή και τον έρωτα στη μετα-millenium εποχή. Είναι οι σημειώσεις ενός κυνηγού ερώτων και τύχης στο αφιλόξενο έδαφος της μεταμοντέρνας Αθήνας. Ενός άνεργου κειμενογράφου που βρίσκεται να παραδέρνει στις πιο άγονες μεριές αυτής της πόλης γυρεύοντας τη θέση του στα πράγματα. Περνώντας από σεμινάρια του ΟΑΕΔ και πυραμιδικές εταιρίες, μέχρι αυτοσχέδιες ενώσεις λογοτεχνών. “Δεν υπήρχε στρατός σωτηρίας για μένα, απλώς μια νοσηρή περιέργεια για το πώς θα ξερνιόμουν από διαφορετικό σωλήνα αυτή τη φορά, στην τόσο γνώριμη πια “λεωφόρο του πουθενά”, λέει σε κάποια έξοδο του. Το internet, τα άτυχα ραντεβού, η απώλεια, περιγράφονται με εκκωφαντική ειλικρίνεια στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Ταξιδέψτε με τα κυριότερα αποσπάσματα από τις προσωπικές σημειώσεις ενός πραγματικού outsider.

Ένας γύρος καταιγίδας ακόμα
Ο ιδιόρρυθμος ήρωας του “Καφές με θέα στην κόλαση”, 2009, επιστρέφει περισσότερο μεθοδικός αυτή τη φορά. Ο κόσμος του αέναου μόχθου, οι αδιέξοδος ερωτικές κρούσεις, ο αυτόκλητος νοικοκύρης τη; διπλανής πόρτας, το λογοτεχνικό κατεστημένο αυτού του καιρού και μια πλειάδα άλλων καταστάσεων, σαρκάζονται ανελέητα στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Απολαύστε ένα ταξίδι στο μοναδικά αφιλόξενο περιβάλλον της σύγχρονης πόλης που ζείτε. Ένας οδηγός επιβίωσης για μοναχικούς, την εποχή αυτή. Του “τέλους του συναισθήματος”.

Παρατηρήσεις ενός κυνηγού σε επικίνδυνο έδαφος
Είκοσι δύο αναμετρήσεις με την πραγματικότητα στη σύγχρονη Αθήνα παρελαύνουν σ’ όλο τους το γκροτέσκο μεγαλείο: Οι λογοτεχνικές κοινότητες του Διαδικτύου. Η ατυχής παρεξήγηση μεταξύ των θεατών μιας κινηματογραφικής προβολής που κινδυνεύει να οδηγήσει σε κανονικό μακελειό. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του ’80. Τα εγκαίνια του ψυχολογικού συνδρόμου “Κώστας Ουράνης”, όταν το ανεπίδοτο πάθος ενός εφήβου για μια άγνωστη επιβάτιδα γεννιέται, ζει και πεθαίνει στο λεωφορείο της γραμμής. Μια απλή επίσκεψη στο υπόγειο με τα “αισθησιακά” ενός συνοικιακού βιντεοκλάμπ που μετατρέπεται σε εφιάλτη. Ένα ξεμονάχιασμα ερωτευμένων σε δάσος που διακόπτεται βίαια από την εμφάνιση του τοπικού ηδονοβλεψία. Το ασφυκτικό κλίμα μιας βραδιάς σ’ ένα μπαλκόνι γεμάτο παντρεμένους. Το ηχηρό τέλος της περίφημης εμπιστοσύνης μεταξύ ανδρών μέσα από ένα φαινομενικά άκακο τριήμερο τριών φίλων στην Κέα.
Μια πολιτικά ανορθόδοξη ματιά πάνω στην πολιτισμένη υποκρισία των καιρών μας, ένα μωσαϊκό του μεταμοντέρνου αστικού αδιεξόδου.

Μυθιστορήματα
Ένας γύρος καταιγίδας ακόμα (2014)

Διηγήματα
Καφές με θέα στην κόλαση (2009)
Παρατηρήσεις ενός κυνηγού σε επικίνδυνο έδαφος (2016)

Ποιητικά
Σφαγή στ’ ακρογιάλι της ηδονής (2001)

Πηγές: BIBLIONET, Mini Book, Οδός Πανός, Εκδόσεις Κέδρος

100 views.