Σπούδασε Τεχνολογία Γεωπονία, Συμβουλευτική και Ψυχολογία. Είναι συγγραφέας – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και υπεύθυνος των Εκδόσεων “Ραδάμανθυς”. Είναι συντονιστής του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής και Αυτογνωσίας στα Χανιά. Συντόνισε αντίστοιχο τμήμα στο Καστέλι Κισσάμου, σε συνεργασία με το Φιλολογικό Σύλλογο Κισσάμου, στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Αγιάς Χανίων, στο πλαίσιο του προγράμματος “Θερινά Σχολεία 2019” της Γ.Γ. Νέας Γενιάς του ΥΠΕΠΘ, καθώς και βιωματικό εργαστήρι το 2018-2019 σε συνεργασία με το ΣΔΕ του Καταστήματος Κράτησης Αγιάς. Ήταν εισηγητής σε βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε. Χανίων, οι Διευθύνσεις Π.Ε. & Δ.Ε. Χανίων, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Χανίων, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΠΘ. Ήταν εισηγητής σε κύκλο ενημερωτικών σεμιναρίων του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Κωφοί και ακούοντες εν δράσει με τίτλο: “Από τη θεωρία στην πράξη με περιηγητή ένα βιβλίο”, στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κρητικών Πολιτιστικών Συλλόγων, με θέμα: “Η λογοτεχνία στη σύγχρονη Κρήτη”, καθώς και σε πρόσφατο Συνέδριο για τον Νίκο Καζαντζάκη, που διοργάνωσε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης. Σπούδασε “Συμβουλευτική και Ψυχολογία” και έχει παρακολουθήσει τα προγράμματα του Ε.Κ.Π.Α. “Δημιουργική Γραφή και Αυτογνωσία”, “Διαπαιδαγώγηση στην παιδική και εφηβική ηλικία”. Έργα του έχουν αξιοποιηθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ). Κυκλοφορούν μέχρι σήμερα 8 βιβλία του και έχει επιμεληθεί λογοτεχνικά 48 ακόμα τίτλους άλλων συγγραφέων.
Με βάρκα… το ταξίδι (2007), Σύγχρονη Εποχή
Το πηγάδι (2008), Σύγχρονη Εποχή
Ο μικρός πρίγκηπας συναντά τον κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης (2013), Λυκόφως
Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης (2015), Τσαντής Χρήστος (Ε)
Migozarad (2016), Ραδάμανθυς
Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον κύριο Καζαντζάκη (2018), Ραδάμανθυς
Migozarad (2020), Ραδάμανθυς (E-book)
Νουβέλες
Φάρος (2012), Περί Τεχνών
Ποίηση
Κόκκινο τριαντάφυλλο (2014), Ραδάμανθυς
Δοκίμια-Μελέτες-Πολιτική-Ιστορία
Καθρεφτίσματα (2017), Ραδάμανθυς
Νίκος Καζαντζάκης. Ένα πουλί πάνω από την άβυσσο (2020), Ραδάμανθυς
Το ελληνικό ζήτημα και οι Μεγάλες Δυνάμεις πριν και μετά το 1821 (2020), Ραδάμανθυς
Οι ξένοι ανταποκριτές για τη Μικρασιατική Εκστρατεία (2022), Ραδάμανθυς
Οι ξένοι ανταποκριτές για τη Μικρασιατική Εκστρατεία – Χρήστος Τσαντής
Τηλεγραφήματα 1921
Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στη Μικρασιατική Εκστρατεία.
Οι ξένοι ανταποκριτές που καλύπτουν την πορεία του ελληνικού στρατού στις κρίσιμες στιγμές στο μέτωπο, παρακολουθούν από κοντά τις μάχες και στέλνουν τηλεγραφήματα στις πιο έγκυρες εφημερίδες του διεθνούς τύπου. Ενημερώνουν τη διεθνή κοινή γνώμη για την πορεία των συγκρούσεων στα πολεμικά αλλά και στα διπλωματικά πεδία. Οι ξένοι ανταποκριτές της Ντέιλι Μέιλ, της Σικάγο Τριμπούνα, του Συνεταιρικού Τύπου (Λονδίνο), της Εφημερίδας της Γενεύης, των Τάιμς του Λονδίνου, της Ντέιλι Τέλεγκραφ, της Τορόντο Σταρ και του Ρόιτερς, μιλούν με στελέχη του ελληνικού στρατού και της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και με ανθρώπους του Κεμάλ, αναλύουν τα κοινωνικά, πολιτικά και στρατιωτικά δεδομένα και -εκ των πραγμάτων- φέρνουν στην επιφάνεια τις διεθνείς περιπλοκές, τις συγκρούσεις και τους ανταγωνισμούς των μεγάλων δυνάμεων, με επίκεντρο την περιοχή και το Ανατολικό Ζήτημα.
Επιμέλεια: Μάκης Πέτσας
Πρόλογος και σημειώσεις: Χρήστος Τσαντής
Ιστορία, Ραδάμανθυς, 2022, 192 σελ.
Το ελληνικό ζήτημα και οι Μεγάλες Δυνάμεις πριν και μετά το 1821 – Χρήστος Τσαντής
Μέσα από ιστορικές πηγές και ντοκουμέντα
Μια αποκαλυπτική περιήγηση μέσα από ιστορικές πηγές, διπλωματικά έγγραφα και ντοκουμέντα, στα χρόνια πριν και μετά την Επανάσταση του 1821. Ο αναγνώστης μπορεί να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του, καθώς περπατά στα βήματα του Ρήγα, διαβάζοντας αποσπάσματα της αλληλογραφίας αυτοκρατόρων και διπλωματών των Μεγάλων Δυνάμεων, έγγραφα, κείμενα και άλλες πηγές σχετικά με το Ελληνικό Ζήτημα…
Ιστορία, Ραδάμανθυς, 2020, 224 σελ.
Νίκος Καζαντζάκης – Χρήστος Τσαντής
Ένα πουλί πάνω από την άβυσσο
Το βιβλίο εστιάζει σε ορισμένα στιγμιότυπα της θεωρίας και της πράξης του Νίκου Καζαντζάκη, τα οποία είναι ανοιχτά σε περαιτέρω έρευνα. Ο συγγραφέας στρέφει το φακό του στην Κρητική Ματιά του Νίκου Καζαντζάκη, αναδεικνύοντας τη συνθετική οπτική του και τη σχέση του με τον Σπινόζα.
Παράλληλα, μια συνομιλία με τις θέσεις της Λιλής Ζωγράφου για τη θεωρία περί “ξενών ιδεών” στο έργου του Καζαντζάκη ανοίγει ευρύτερους προβληματισμούς για την πηγή της έμπνευσης, ενώ οι κοινωνικοπολιτικές του αναζητήσεις, η επιχείρηση διάσωσης των Ελλήνων της Ρωσίας, ο διωγμός του στη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, καθώς και όσα αναφέρει ο Μενέλαος Λουντέμης για τον Νίκο Καζαντζάκη, θίγουν ορισμένες πλευρές της ζωής και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη που παραμένουν σε έναν βαθμό στη σκιά. Ο χαρακτηρισμός που έδωσε ο Ειρηναίος Γαλανάκης, στη συγκλονιστική ομιλία που είχε κάνει σε ανύποπτο χρόνο για τον Νίκο Καζαντζάκη, ‘Ένα πουλί πάνω από την άβυσσο”, “φωτογραφίζει” με τον καλύτερο ίσως τρόπο την προσωπικότητα του μεγάλου λογοτέχνη, ποιητή και στοχαστή.
Δοκίμιο, Ραδάμανθυς, 2020, 116 σελ.
Καθρεφτίσματα – Χρήστος Τσαντής
Από τη Γερμανία και την Ε.Σ.Σ.Δ.του μεσοπολέμου, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα
Από την εθνικιστική έξαρση του μεσοπόλεμου, στην αναβίωση του φασισμού και στη σύγχρονη εθνικιστική υστερία.
Το μέλλον μοιάζει να κοιτά πίσω, μέσα από έναν αντεστραμμένο καθρέφτη.
Ένα σύντομο οδοιπορικό στο παρελθόν και μία διαφορετική προσέγγιση των γεγονότων. Η αντεπανάσταση στο όνομα της επανάστασης. Ο φασισμός στο όνομα του (εθνικο)σοσιαλισμού. Οι ηγέτες χωρίς το λιβάνι. Από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Πολύτιμοι βοηθοί μας σε αυτό το ταξίδι είναι: ο “Ιούλιος Καίσαρας” του Σαίξπηρ, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μενέλαος Λουντέμης, η Διδώ Σωτηρίου, ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Τόμας Μπέρνχαρντ, ο Λέων Τρότσκι, η Χάνα Άρεντ, ο Ζοζέ Σαραμάγκου, και άλλοι!
Δοκίμια, Ραδάμανθυς, 2017, 116 σελ.
Migozarad – Χρήστος Τσαντής
Η εποχή των υπερπολιτισμένων πιθήκων
Το βιβλίο αφιερώνεται στα χιλιάδες καταδιωκόμενα παιδιά-πρόσφυγες
Κάποιος έγραψε τη λέξη “Migozarad” στον τοίχο ενός καφενείου, πέρα στη μακρινή Καμπούλ του Αφγανιστάν, που σημαίνει “θα περάσει”. Μα δεν περνά! Αντίθετα, οι μέρες μας βυθίστηκαν μέσα στους ατμούς και στο βαθύ μπλε της θάλασσας.
Η μέσα μας προσφυγιά συναντιέται με τους κυνηγημένους του πολέμου και η ιστορία ενός μικρού, ασυνόδευτου πρόσφυγα από το Αφγανιστάν αφυπνίζει. Μπλέκεται με τις διηγήσεις ναυαγών στις αρχές του αιώνα στα ανοιχτά της Κρήτης, με τη διαχρονική περιπλάνηση ενός λαού που ξέρει καλά, μα ταυτόχρονα λησμονεί, τί θα πει πρόσφυγας. Από την πόλη των καταυλισμών ο μικρός Φαζίλ στέλνει το δικό του μήνυμα. Ένας Έλληνας δημοσιογράφος στήνει το δικό του ρεπορτάζ και στροβιλίζεται βαθιά στις μνήμες της ψυχής του.
Στην “εποχή των υπερπολιτισμένων πιθήκων” που ανατέλλει, η ιστορία παίζει περίεργα παιχνίδια…
Το έργο γράφτηκε σε πρώτη μορφή το 2010.
Μυθιστόρημα, Ραδάμανθυς, 2016, 163 σελ.
Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης – Χρήστος Τσαντής
Ο μικρός πρίγκιπας επιστρέφει στη γη! Τα τριαντάφυλλό του μαραίνεται και η ισορροπία του κόσμου κινδυνεύει. Ό,τι συμβαίνει στον πλανήτη του, επιδρά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι ήρωες του Καζαντζάκη δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και φεύγουν απ’ τα βιβλία τους για να βοηθήσουν.
Η περιπέτειά τους μεγάλη, καθώς θα χρειαστεί να ανέβουν στις βουνοκορφές της Κρήτης, να προσπεράσουν τα εμπόδια, να βγουν με την “Οδύσεια” στη μεγάλη θάλασσα.
Την ίδια στιγμή δυο φίλοι, αναζητώντας την προσωπική τους αλήθεια, αποφάσισαν να ενσαρκώσουν ρόλους μέσα από ένα θεατρικό παιχνίδι.
Ο ένας υποδύεται ήρωες του Καζαντζάκη και ο άλλος του Εξυπερύ. Έρχονται στο φως παιδικά βιώματα, συναισθήματα, προκαταλήψεις, στερεότυπα και συμπεριφορές που προβληματίζουν.
Η προσπάθειά τους περνάει μέσα από το δρόμο της αναζήτησης!
Δύο εμπνευσμένοι και πρωτότυποι μύθοι συνενώνουν τις παράλληλες ιστορίες που, σαν γέφυρες, συνδέονται στενά μεταξύ τους.
Μυθιστόρημα, Τσαντής Χρήστος, 2015, 164 σελ. / Ραδάμανθυς, 2018
Κόκκινο τριαντάφυλλο – Χρήστος Τσαντής
Η ποιητική συλλογή «Κόκκινο τριαντάφυλλο» αρμενίζει στα πελάγη της αναζήτησης ανεμίζοντας τη σημαία της νοσταλγίας στα άλμπουρα, με την ανυπομονησία των ταξιδιών στα αμπάρια. Με στίχους και με μουσικές, αλλά και με πηγές έμπνευσης τα κοινωνικά δρώμενα της εποχής πλησιάζουμε στα μέρη που ζουν τα Ποσειδώνια, τα άνθη του βυθού. Οι κοινωνικές αναφορές, η υπαρξιακή αναζήτηση, ο έρωτας, πέρα από πρόσωπα και εποχές, η παιδικότητα, η αυθεντικότητα, η απλότητα στο λόγο και στα εκφραστικά μέσα αποτελούν τις βάρκες που θα μας ταξιδέψουν μακριά. Τόσο μακριά που ίσως και να πλησιάσουμε κοντά στο πιο βαθύ μας Είναι…
Ποίηση, Ραδάμανθυς, 2014, 55 σελ.
Ο μικρός πρίγκηπας συναντά τον κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης – Χρήστος Τσαντής
Τι θα συνέβαινε, εάν ο μικρός πρίγκιπας συναντούσε τους ήρωες του Νίκου Καζαντζάκη; Τι θα είχαν να πουν, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού αναζήτησης; Σε αυτό το ταξίδι συμμετέχει και ο αναγνώστης, ο οποίος βρίσκεται ενώπιον ερωτημάτων, αλλά και απαντήσεων, για τα μυστήρια της ζωής.
Ο μικρός πρίγκιπας επιστρέφει στη γη! Το τριαντάφυλλό του μαραίνεται κι η ισορροπία του κόσμου ακροβατεί πάνω σε τεντωμένο σχοινί.
Τα πουλιά τον φέρνουν στην Κρήτη, στα σύνορα της φαντασίας.
Εκεί θα συναντήσει τον Καπετάν-Μιχάλη, τον παπά-Φώτη, τον Ζορμπά, που έφυγαν από τα βιβλία τους για να βοηθήσουν.
Την ίδια στιγμή, δυο φίλοι σαλπάρουν για το δικό τους ταξίδι στο δρόμο της αναζήτησης. Ντύνονται τα ρούχα των ηρώων του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ και του Νίκου Καζαντζάκη, σ’ ένα εργαστήρι Ψυχοδράματος, ιχνηλατώντας τον δικό τους εσωτερικό κόσμο.
Η ελπίδα στα χρόνια της κρίσης, αχτίδα και γέφυρα πάνω από τη θάλασσα της ψυχής μας.
Μια συνάντηση σε ένα ταξίδι που συνεχίζεται…
Μυθιστόρημα, Λυκόφως, 2013, 144 σελ.
Φάρος – Χρήστος Τσαντής
Η νουβέλα “Φάρος” βασίζεται πάνω στο διήγημα “Γράμμα σ’ έναν φίλο που έφυγε πρώτος”, το οποίο βραβεύτηκε με έπαινο στον 30ο διαγωνισμό (2011-2012), της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.
Με αφορμή το μεταναστευτικό και κορμό τη σχέση ενός μικρού Αφγανού με έναν έλληνα δημοσιογράφο, σκιαγραφείται με έναν αλληγορικό τρόπο η πολυεπίπεδη κοινωνική-πολιτιστική κρίση που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος, η εσωτερική του πάλη για το χαμένο νόημα της ζωής.
Ένα φαινομενικά “τοπικό” ζήτημα, με διεθνή όμως διάσταση και σημασία, γίνεται αφορμή για να ψάξει κανείς πίσω απ’ τα τείχη που χτίσαμε γύρω μας για “προστασία”.
Η διαχρονική προσφυγιά των κυνηγημένων, κι ο “Φάρος”, μια αναλαμπή στο σκοτάδι, σημάδι και σινιάλο, αν αποφασίσεις να ταξιδέψεις.
Νουβέλα, Περί Τεχνών, 2012, 111 σελ.
Το πηγάδι – Χρήστος Τσαντής
Τα αστέρια βρίσκονται ψηλά κι αν θέλεις να τα δεις, ένας τρόπος υπάρχει. Να σηκώσεις το κεφάλι. Κανένας δεν μπορεί να υποσχεθεί πως το θέαμα που θ’ αντικρίσεις θα είναι αντάξιο των προσδοκιών σου. Εξαρτάται, πολλές φορές, από ποια θέση παρατηρείς! Μπορεί να κοιτάς τον ουρανό, ας πούμε, χωμένος μέσα σ’ ένα βαθύ πηγάδι! Ένα “πηγάδι” που θα μπορούσε να γίνει πηγή ζωής, κι όμως πολλές φορές μοιάζει πιότερο με κελί. Ψηλαφίζουμε τα χνάρια που μας οδήγησαν εδώ. Μια σύντομη περιπλάνηση στη διετία όπου “τελείωνε η ιστορία” κι όλα άλλαζαν!
Το ταξίδι έχει δρόμο ακόμα…!
Μυθιστόρημα, Σύγχρονη Εποχή, 2008, 284 σελ.
Με βάρκα… το ταξίδι – Χρήστος Τσαντής
Μια περιπλάνηση, ένα μακρύ ταξίδι που μόλις άρχισε, με πρώτο σταθμό την Πάτρα στις αρχές της δεκαετίας του ’30.
Μια διαδρομή γεμάτη αντιθέσεις, όνειρα και τραγωδίες, που όμως έχει τόσα κοινά, τόσες πολλές ομοιότητες με την πραγματικότητα που σήμερα ζούμε, σαν διαχρονική υπενθύμιση που θέλουμε να ζήσουμε ως άνθρωποι, και όχι σαν δίποδα ντυμένα με προβιές. Η καθημερινότητα δυο νέων εκείνης της εποχής απέναντι στην εικονική πραγματικότητα των ημερών μας.
Το δίκιο, ο έρωτας, η εξουσία σαλπάρουν μεσάνυκτα με βάρκα το ίδιο το ταξίδι, χωρίς σωσίβια και λέμβους σωτηρίας.
Μια γαΐτα απομακρύνεται και η προκυμαία μένει άδεια ώσπου να συναντηθούμε ξανά…
Μυθιστόρημα, Σύγχρονη Εποχή, 2007, 210 σελ.
Πηγές: Biblionet, Σύγχρονη Εποχή, Λυκόφως, Ραδάμανθυς, Περί Τεχνών