Αντίο, Αλεξάνδρεια (2001), Κέδρος
Αλεξάνδρεια (2018), Όστρια Βιβλίο
Διηγήματα
Μάρσα Ματρούχ και άλλες παράξενες ιστορίες (1996), Εκδόσεις Καστανιώτη
Ταξίδια-Περιηγήσεις
Θιβέτ (2001), Κέδρος
Tibet (2018), Όστρια Βιβλίο
Θιβέτ, η πύλη της γης (2019), Όστρια Βιβλίο
Θιβέτ, η πύλη της γης – Δάφνη Αλεξάνδρου
Εσωτερικές κι εξωτερικές περιπέτειες, πολιτική, θρησκεία, φιλοσοφία, ανακαλύψεις, περιπλανήσεις και εσωτερισμός, μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν το Θιβέτ τού χθες και τού σήμερα, ώθησαν τη Δάφνη Αλεξάνδρου να πραγματοποιήσει δύο ταξίδια στη «Στέγη του Κόσμου» κι ένα άλλο στην Νταραμσάλα στα ινδικά Ιμαλάια, όπου επισκέφτηκε τον Νταλάι Λάμα, τον θρησκευτικό και πρώην πολιτικό ηγέτη του τόπου. Το γοητευτικό αυτό βιβλίο μάς δίνει τον καρπό αυτής της πορείας κι ανίχνευσης. Η συγγραφέας εμπιστεύεται φιλικά στον αναγνώστη όσα είδε, παρατήρησε και συνέλεξε από την περιπλάνησή της σ’ αυτή την τελευταία μυστηριακή και αινιγματική περιοχή του κόσμου. Του εμπιστεύεται, επίσης, όλα όσα αισθάνθηκε να την αγγίζουν, να την κεντρίζουν ή να τη συγκλονίζουν, ελεύθερη πάντα από θρησκευτικές, πολιτικές και άλλες προκαταλήψεις,
Ταξίδια και περιηγήσεις, Εκδόσεις Όστρια, 2019, 370 σελ.
Αλεξάνδρεια – Δάφνη Αλεξάνδρου
Πορεία μιας ζωής
Το καλοκαίρι του 1962 που έγινε η μαζική φυγή των Ελλήνων από την Αίγυπτο, κυρίως από την Αλεξάνδρεια, μια χήρα με την δεκαπεντάχρονη κόρη της φθάνουν στην Αθήνα. Μια μονοκατοικία στο κέντρο γίνεται πανσιόν για να δώσει διέξοδο στην επιβίωση τους. Στεγάζει νέους και νέες από την Ικαρία, την Κρήτη και την Αλεξάνδρεια που φεύγουν από τον τόπο και τους γονείς τους για να σπουδάσουν ή να δουλέψουν στην Αθήνα. Αυτοί οι έφηβοι με τις τόσο διαφορετικές καταβολές και νοοτροπίες προσπαθούν να συμβιώσουν και να βρουν τον δρόμο τους. Η Ελλάδα, στις αρχές της δεκαετίας του 60, κυριαρχείται από πολιτική αστάθεια και οικονομικό πρόβλημα μετά από ένα παγκόσμιο πόλεμο και ένα εμφύλιο σπαραγμό και η νεολαία της πασχίζει να μορφωθεί και να σταδιοδρομήσει. Ελπίδες για ένα αβέβαιο μέλλον, προσπάθειες, απογοητεύσεις, άγχη, έρωτες και πολλά ανθρώπινα συναισθήματα γεννιούνται στην πανσιόν. Η νεανική αυτή ιστορία γράφεται με τον τρόπο που είδε και έζησε τα γεγονότα η δεκαπεντάχρονη κόρη και σκιαγραφεί την τότε εικόνα της Αθήνας, της Αλεξάνδρειας, της Ικαρίας, της Κρήτης και της Λήμνου καθώς και την γενική νοοτροπία της εποχής.
Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Όστρια, 2018, 272 σελ.
Tibet – Daphne Alexandrou
Gate of the Earth
Inner and outer adventures, politics, philosophy, discoveries, wanderings and esotericism are only some of the elements Tibet, Gate of the Earth is made of. A childhood dream, an inner need and the quest for Tibet’s truth – of its past and present – spurred Daphne Alexandrou to travel twice to the ‘Roof of The World’ and once to Dharamsala in Indian Himalayas, where she paid a visit to Dalai Lama, spiritual and ex-political leader of the region. This fascinating book is the fruit of that course and awareness. Like a good friend, the author confides to the reader all that she witnessed, observed and collected during her wandering throughout that last mystic and enigmatic area of the world. She also uncovers everything that touched, intrigued and awed her, always free from religious, political and any other kind of prejudice.
Ταξίδια και περιηγήσεις, Εκδόσεις Όστρια, 2018, 322 σελ.
Θιβέτ – Δάφνη Αλεξάνδρου
Η πύλη της γης
Εσωτερικές κι εξωτερικές περιπέτειες, πολιτική, θρησκεία, φιλοσοφία, ανακαλύψεις, περιπλανήσεις και εσωτερισμός, μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν το Θιβέτ τού χθες και τού σήμερα, ώθησαν τη Δάφνη Αλεξάνδρου να πραγματοποιήσει δύο ταξίδια στη «Στέγη του Κόσμου» κι ένα άλλο στην Νταραμσάλα στα ινδικά Ιμαλάια, όπου επισκέφτηκε τον Νταλάι Λάμα, τον θρησκευτικό και πρώην πολιτικό ηγέτη του τόπου. Το γοητευτικό αυτό βιβλίο μάς δίνει τον καρπό αυτής της πορείας κι ανίχνευσης. Η συγγραφέας εμπιστεύεται φιλικά στον αναγνώστη όσα είδε, παρατήρησε και συνέλεξε από την περιπλάνησή της σ’ αυτή την τελευταία μυστηριακή και αινιγματική περιοχή του κόσμου. Του εμπιστεύεται, επίσης, όλα όσα αισθάνθηκε να την αγγίζουν, να την κεντρίζουν ή να τη συγκλονίζουν, ελεύθερη πάντα από θρησκευτικές, πολιτικές και άλλες προκαταλήψεις…
Ταξίδια και περιηγήσεις, Κέδρος, 2001, 323 σελ.
Αντίο, Αλεξάνδρεια – Δάφνη Αλεξάνδρου
Τα πρώτα παιδικά μου χρόνια είναι καλυμμένα από ένα θαμπό σύννεφο. Η Αλεξάνδρεια αιωρείται αχνά μέσα στις αναμνήσεις μου. Θυμάμαι τη θάλασσά της, τη μυρωδιά της. Τον χειμώνα, τα άγρια κύματα να σπάνε πάνω στα βράχια, να ξεφεύγουν και να ξεχύνονται στον δρόμο, σαν να ήθελαν να μας πάρουν και να μας τραβήξουν στην απέναντι ακτή, εκεί όπου ήταν η άλλη πατρίδα μας, η Ελλάδα. Θυμάμαι τα καλοκαιρινά χαμψίνια, την κίτρινη άμμο της ερήμου που εισχωρούσε ύπουλα απ’ τις χαραμάδες και ξαφνικά μάς θύμιζε ότι ζούσαμε στην Αφρική… Οι ανατολίτισσες γυναίκες: Ο κρυφός μουσουλμανικός παράδεισος. Καλυμμένες με τις μελάγιες τους, άφηναν μόνο τα υπέροχα μαύρα μάτια τους, τα βαμμένα με κωλ, να φαντάζουν σαν πολύτιμα πετράδια. Οι άλλες Αιγύπτιες, οι πιο μοντέρνες, κυκλοφορούσαν με άνεση ντυμένες ευρωπαϊκά όπως και οι ξένες. Ανατολή και Δύση. Ένας κόσμος σε μικρογραφία σε μια μικρή όμως τόσο Μεγάλη πόλη σαν την Αλεξάνδρεια. Αντικρουόμενες αξίες, αντίθετες νοοτροπίες. Πώς μπορούσαν να συμβιώσουν; Τότε ακόμη συμβίωναν.
Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2001, 229 σελ.
Μάρσα Ματρούχ και άλλες παράξενες ιστορίες – Δάφνη Αλεξάνδρου
«… Το κάλεσμα της ερήμου ήταν επιτακτικό. Τώρα απλωνόταν μπροστά μου, με τους αμμόλοφούς της, καθώς τους λάξευαν τα κύματα του ανέμου, και τους αμυδρούς θορύβους της. Υπήρχε κάτι λάγνο στην ατμόσφαιρα. Προχώρησα, χωρίς να ξέρω τον προορισμό μου. Κάποια δύναμη με οδηγούσε, κι εγώ αφηνόμουν στα χέρια της χωρίς αντίσταση. Τότε άκουσα τους απόμακρους ήχους. Νταούλια ιερά αντηχούσαν, ψαλμωδίες, βογγητά, φωνές, επικλήσεις και τουφεκιές έσκιζαν τον αέρα. Κατάλαβα: βεδουίνικος γάμος».
Διηγήματα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1996, 213 σελ.
Πηγές: Biblionet, Όστρια Βιβλίο, Εκδόσεις Καστανιώτη, Κέδρος