Δέσποινα Φίλιου

Δέσποινα Φίλιου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Δέσποινα Φίλιου είναι συγγραφέας παραμυθιών και διηγημάτων.
Γεννήθηκε μια ανοιξιάτικη μέρα του Μαΐου, στην Ελασσόνα. Σπούδασε λογιστική και διαχείριση Η/Υ. Η αγάπη της για τα παιδιά την οδήγησε στην συγγραφή παιδικών βιβλίων. Τα βιβλία της ταξίδεψαν στη Διεθνή Έκθεση βιβλίου Φρανκφούρτης το 2014 και στη Διεθνή Έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης το 2013 και το 2014. Έχει παρουσιάσει τα παραμύθια της σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, παιδότοπους και βιβλιοθήκες ενώ παράλληλα έχει δώσει ραδιοφωνικές συνεντεύξεις (atticanews-radio, radio-elassona και energy-radio). Παρακολούθησε πρακτικό ψυχοεκπαιδευτικό σεμινάριο για τη διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία. Είναι ανάδοχος στο παιδικό χωριό SOS στη Βάρη.

Το φρουτοχωριό – Δέσποινα Φίλιου

H Τοσοδούλα επισκέπτεται τη γιαγιά και τον παππού της, που ζουν στο Φρουτοχωριό. Μαζί τους γνωρίζει τα μυστικά που κρύβει το καταπράσινο και γεμάτο ευωδιές περιβόλι του παππού.
Το φρουτοχωριό είναι ένα βιβλίο που αποτελείται από τρία μέρη: το παραμύθι, απλές ασκήσεις και το τραγούδι του Φρουτοχωριού, το οποίο περιλαμβάνεται στο ένθετο CD.

Ο χρυσαφένιος και τα μαγικά του ταξίδια – Δέσποινα Φίλιου

Ο Χρυσαφένιος ζούσε μόνος του. Κάθε μέρα νοικοκύρευε το συννεφάκι του κι έπειτα στρωνόταν στο διάβασμα. Διάβαζε πολύ, διάβαζε μέρα νύχτα! Ήθελε να μάθει για όλον τον κόσμο, για τον Ήλιο, για το Φεγγάρι, για τη Γη! Αναρωτιόταν συχνά πυκνά: Άραγε υπάρχει ζωή; Πώς μπορεί να είναι ο κόσμος; Υπάρχει κάτι άλλο, κάπου αλλού, εκτός από μένα; Και συνέχιζε να διαβάζει.
Ώσπου κάποια μέρα αποφασίζει να ξεκινήσει για τη μεγάλη εξερεύνηση. Θα είναι άραγε έτσι όπως τον φανταζόταν ο κόσμος που θα ανακαλύψει;

Θα σε κάνω βασίλισσα… και μετά τι; – Δέσποινα Φίλιου

Ένα παραμύθι για μεγάλους
Πάνω σε ένα ροζ συννεφάκι γεννήθηκε ένας νεανικός έρωτας. Πρωταγωνιστές του ειδυλλίου είναι η Αννούλα και ο Θανασάκης… Πού θα τους οδηγήσει ο έρωτάς τους;

The Fruit Village – Δέσποινα Φίλιου

Teeny-weeny is visiting her grandparents, who live in the Fruit village. With them she reveals the secrets hidden in the green and full of sweet smells grandpa’s garden.
Included in the book:
the fairytale
simple exercises and
the Fruitvillage’s song

Τα παραμύθια της Πεπίκας – Δέσποινα Φίλιου

Περιλαμβάνονται τα παραμύθια:
24 σοφά αδελφάκια (Μια διαφορετική γνωριμία με την αλφαβήτα)
Ο Μαστιχοδεντράκης (Από που παίρνουμε τη μαστίχα; Ένα μοναδικό ελληνικό προϊόν για το οποίο όλα τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν)
Το ζαβολιάρικο λαγουδάκι
Παραμυθοϊστοριούλες (Τρεις πολύ διασκεδαστικές ιστορίες σε DVD)
Η Λευκούλα και η Κοκό (Διατροφή)
Κυκλίτσα, η ανακυκλίτσα (Ανακύκλωση)
Η Φούκη και ο Μπούκη

Ο Φιφίκος στο σχολείο – Δέσποινα Φίλιου

Ένα παραμύθι για τον σχολικό εκφοβισμό
Ο Φιφίκος είναι πολύ δυστυχισμένος. Δεν αντέχει τις κοροϊδίες του Πιπιγκοσφυρίχτρα και της παρέας του, αλλά ο φόβος δεν τον αφήνει να αντιδράσει. Δεν θέλει πια να κοιμάται μόνος του τις νύχτες, έχει πονοκεφάλους, παραμελεί τα μαθήματά του, είναι αφηρημένος, και το βασικότερο, δεν θέλει πια να πάει στο σχολείο. Πώς θα καταφέρει να ξεπεράσει τους φόβους του; Ποιοι θα τον βοηθήσουν να ξαναγίνει το ευτυχισμένο και χαρούμενο παιδί που ήταν πάντοτε;
“Η Δέσποινα Φίλιου αγγίζει τον φόβο του μικρού παιδιού, αλλά και του κάθε γονέα, συγγενή, αδελφού, κηδεμόνα, δασκάλου και φίλου. Ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι ανώδυνος. Το χειρότερο είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν τον διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά. Γιατί; Άγνοια του πραγματικού κινδύνου. Γιατί οι σοβαρές επιπτώσεις του δεν φαίνονται άμεσα. Και δυστυχώς όταν φανούν, ο σχολικός εκφοβισμός απαλλάσσεται ευθύνης”.
Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου,
PsyD, MSc Συμβουλευτικός ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Το χάρτινο ανθρωπάκι – Δέσποινα Φίλιου

Η Παραμυθούλα διδάσκει στα παιδιά την αξία του βιβλίου, μέσα από μια διασκεδαστική και τρυφερή ιστοριούλα.
Περιλαμβάνει cd με την αφήγηση του παραμυθιού.

Tο δάσος της αγάπης – Δέσποινα Φίλιου

Στο δάσος της αγάπης, ζει ήρεμα η Νεραϊδόφωτη με τα ζωάκια του δάσους, ενώ στο Κλοκλοδάσος έχει χτίσει το αχυρένιο καλυβάκι της, η μάγισσα Κλοκλό. Ποιο από τα δυο δασάκια θα καταστραφεί; Με ποιον τρόπο και γιατί;

Καρφοδεκάρας Α. Ε. – Δέσποινα Φίλιου

Καρφοδεκάρας Α. Ε.


Έχω μια δεκάρα τρύπια,
την καρφώνω μέρα νύχτα.
Μα ποτέ δεν αυγατίζει,
μόνο πίκρες μου χαρίζει!

Ο Καλλικράτης Καρφοδεκάρας, γνωστός ως Κάλλος, και η Φιλίτσα… ένα απίστευτο δίδυμο! Η Φιλίτσα, σκέτη νυφίτσα, με ματιά που αστραποβολούσε κουτοπονηριά και ο φίλτατος Κάλλος, που μόνο “απείρου κάλλους” δεν ήταν.

Ξεκαρδιστικές στιγμές από την οικογένεια Καρφοδεκάρα θα κρατήσουν συντροφιά στον αναγνώστη κατά την πρώτη ανάγνωση. Ωστόσο με μια δεύτερη ματιά θα διακρίνει κανείς τα τρωτά και τα παράλογα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

… “21 με 10”, φώναξε.
“Η πίεσή σου, Κάλλο μου;” απόρησε η Φιλίτσα.
“Εμ, ποιος, η θερμοκρασία; Θα με φάει ο κανακάρης σου…”
“Συμφορά μου!” φώναξε η κακομοίρα, έβαλε τις παντόφλες της ανάποδα απ’ τη βιασύνη της και έτρεξε στο τηλέφωνο…

Ευθυμογράφημα, Οσελότος, 2018, 116 σελ.

Νουβέλες
Θα σε κάνω βασίλισσα… και μετά τι; (2013), CaptainBook.gr

Ευθυμογραφήματα
Καρφοδεκάρας Α. Ε. (2018), Οσελότος

Παιδική λογοτεχνία
Το φρουτοχωριό (2012), Οσελότος
Ο χρυσαφένιος και τα μαγικά του ταξίδια (2013), Οσελότος
The Fruit Village (2013), Οσελότος
Τα παραμύθια της Πεπίκας (2015), Οσελότος
Ο Φιφίκος στο σχολείο (2015), Οσελότος
Το χάρτινο ανθρωπάκι (2016), Οσελότος
Tο δάσος της αγάπης (2017), Οσελότος

Συλλογικά έργα
Τα παραμύθια του Οσελότου (2012), Οσελότος
Τα παραμύθια του Oσελότου (2013), Οσελότος
Τα ψαραμυθάκια (2018), Εκδόσεις iWrite.gr

Πηγές: Biblionet, Οσελότος, CaptainBook.gr, Εκδόσεις iWrite.gr