Δήμητρα Σπ. Τσαλαμά

Η Δήμητρα Τσαλαμά γεννήθηκε στην Κόρινθο από αθηναίους γονείς.
Παρακολούθησε μαθήματα ιστορίας της ιταλικής τέχνης, λογοτεχνίας και φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια καθώς και το πρόγραμμα υποτροφιών ‘Alta Cultura’ (F.G.C.) στη Βενετία. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα σχεδίου στο αθηναϊκό Κέντρο Τεχνών Πλάκα.
Σπούδασε ξένες γλώσσες (ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά) και ταξίδεψε για 25 χρόνια σε χώρες της Ευρώπης για λόγους καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της ιταλικής γλώσσας, τη λογοτεχνική μετάφραση, την ποίηση, και την τεχνοκριτική σε πολιτιστικά περιοδικά (“Αλεξίσφαιρο”, “Συνάντηση”, “ΕΙ”) και παρουσίασε ζωγραφικά έργα της σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και στην Κρήτη.
Έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στις Η.Π.Α., την Ιαπωνία, τη Νορβηγία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, καθώς και σε πόλεις της Ελλάδας.
Έγραψε: “L’ Icastica Octoichos di Amalias legata con la poesia lirica di Yiannis Coutsocheras”, Ed. Centro Europeo d’ Arte, 1997.

Ανάγνωσμα
Το πρώτο ταξίδι μου στην Ικαρία
Οι Ικαριώτες είναι σταθεροί στις ιδέες τους. Δεν ενδίδουν σε πιέσεις. Έχουν μεγάλη ψυχική δύναμη. Δεν υποχωρούν από τις θέσεις τους και τα πιστεύω τους. Στέκονται βράχοι ακλόνητοι και δίκαια κρατούν υπερήφανα τον εγωϊσμό της καταγωγής τους, μιας παλιάς ευγενούς καταγωγής, που δεν χάθηκε ανά τους αιώνες, γιατί ξέρουν να διατηρούν και να διαφυλάττουν καλά τα της γενιάς τους.
Μέσα σ’ αυτό το αειθαλές, ολοπράσινο και οξυγονούχο κλίμα, οι Ικαριώτες διατηρούν την νεότητά τους και στηρίζουν τη μακροβιότητά τους, στην ακμή και σφριγηλότητα της ποιότητας του ήθους τους, στη συμπεριφορά τους και στην ηθική ακεραιότητά τους.
82 σελ.

Της Νικαριάς η άνοιξη
Μέσ’ στο καταχείμωνο συνάντησα της Νικαριάς την Άνοιξη.
Θεέ μου πόσο όμορφη είναι η Άνοιξη τον μήνα του Γενάρη. Έχει την ίδια ανθρώπινη ομορφιά καθώς ο ήλιος λάμπει και χαμηλώνει τις αχτίδες του για να ζεστάνει τα λεπτοκαμωμένα αγριολούλουδα που ξεφυτρώνουν απ’ τη γη με τα πρωτόβροχα του φθινοπώρου.
Πόσο ωραία είναι η Άνοιξη όταν είναι ωραία. έτσι, πρασινοφόρα, πολύχρωμα ανθισμένη, να διαχέει το ευχάριστο άρωμα των αυτοφυών μικροκαμωμένων λουλουδιών της… μα και τι πλέριο συμπλήρωμα της φύσης, να ενώνει της Άνοιξης την συντροφιά με τους μουσικούς ήχους των υπαίθριων φτερωτών μουσικών του αγρού και του κάμπου για να χαιρόμαστε εμείς, τ’ ανθρώπινα πλάσματά της.
34 σελ.

Συνομιλία των γλάρων με τα κύματα
Το απέραντο της θάλασσας
πώς να τ’ αγκαλιάσω;
Μήτε στ’ όνειρο,
μήτε στη φαντασία φθάνω·
μόν’ ένιωθα να χάνομαι
στα κρύα κύματά της.
94 σελ.

Παναγιώτης Σαφός: Κείμενα βασισμένα στα έργα του
Η παρουσίαση όλων των ξυλόγλυπτων έργων του Παναγιώτη Σαφού αποτελεί το μέχρι σήμερα ολοκληρωμένο έργο του καλλιτέχνη-γλύπτη, προσωπικής του τεχνοτροπίας και ύφους άλλοτε ήπιου, και άλλοτε αγέρωχου και αυστηρού, πράγμα που σημαίνει ότι ο καλλιτέχνης εκφράζει την ψυχολογική κατάσταση του οιονδήποτε ήρωά του.
150 σελ.

Ποίηση
Συνομιλία των γλάρων με τα κύματα (2018), Εκδόσεις Βακχικόν

Ταξιδιωτικά – Αφηγήσεις
Ανάγνωσμα (2017), Εκδόσεις Βακχικόν
Της Νικαριάς η άνοιξη (2018), Εκδόσεις Βακχικόν

Δοκίμια – Μελέτες – Ερμηνεία – Κριτική
Παναγιώτης Σαφός: Κείμενα βασισμένα στα έργα του (2018), Εκδόσεις Βακχικόν

Μεταφράσεις
Ευάγγελος Ανδρέου, Γεώργιος Μάρκου ο Αργείος (2012), Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης-Euarce

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Βακχικόν

Επισκέψεις: 21