Δημήτριος Τζουβάλης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Δημήτριος Τζουβάλης γεννήθηκε στο Νεοχώρι Μεσολογγίου τον Μάρτιο του 1946.
Βασική εκπαίδευση στην Κατούνα, Γαλαξείδι, Αμφιλοχία, Αστακό και Αγρίνιο. Σπούδασε μαθηματικά, πληροφορική και ρομποτική στην Ουψάλα Σουηδίας. Ίδρυσε μαζί με άλλους τα λογοτεχνικά περιοδικά Σύνθεση και Εμβόλιμον. Γράφει ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα και θέατρο.
Μυθιστορήματα
Αν δεν τολμήσεις, ψευτοζείς (2019), Αρμός
Η επανάσταση της τουαλέτας (2020), Αρμός
Soul Rebels (2022), Αρμός

Συλλογικά έργα
Ποιος σκότωσε τον θεό του έρωτα; (2017), Αρμός

Soul Rebels – Δημήτριος Τζουβάλης

Soul RebelsΤα ρέστα μου Κύριε


Οι πτήσεις και οι πτώσεις, έχουν την ίδια ρίζα…
Ο Άνθρωπος, συνήθως πετάει στα σύννεφα. Πετάει με τις δικές του πτητικές μηχανές, χωρίς κανόνες ασφαλείας και δίχτυα να προστατεύουν την πτώση του. Ένα πέταγμα ανέμελο, με κινητήριο δύναμη την ψυχή και πιλότο την φαντασία. …
Χαίρεται κι ο Θεός, που βλέπει τα δημιουργήματά του να χρησιμοποιούν σωστά την πνοή που εμφύσησε μέσα τους, για να μπορέσουν να τον συναντήσουν και να τον αγγίξουν. Ένα πέταγμα ψυχής κι ο Θεός είναι. …
Όταν όμως είναι να μπω στο αεροπλάνο και να πετάξω, δεν είναι το ίδιο. Έχω την εντύπωση και το φόβο, πως μπαίνω στην κοιλιά ενός τέρατος και δεν ξέρω αν σκοπός του είναι να μεταφέρει το σώμα μου στον προορισμό του ή να το χωνέψει στα σπλάχνα του. …
Το πίσω μέρος του αεροπλάνου, η ουρά του, επιλέγεται γιατί είναι το μόνο μέρος του αεροπλάνου που μένει συνήθως ανέπαφο μετά την πτώση. Το παράθυρο το επιλέγω για να μπορώ να βλέπω τη γη και το χάος που μας χωρίζει. Να προκαλώ το φόβο σε μονομαχία. Δεν δέχομαι να μου δέσουν τα μάτια τη στιγμή της εκτέλεσης. Το φόβο τον κοιτάμε κατάματα…

Μυθιστόρημα, Αρμός, 2022, 426 σελ.

Η επανάσταση της τουαλέτας – Δημήτριος Τζουβάλης

Η επανάσταση


… Η αγαπημένη, η πόλη των φίλων μας. Η μισητή, η πόλη των εχθρών μας. Η δύσκολη πόλη των δράκων, που κατέλαβαν όλες τις πηγές και δεν αφήνουν το νερό να δροσίσει τη λάβρα μας, να ποτίσει τις καρδιές μας ν’ ανθίσουν. Η αδιάφορη πόλη των απλών θεατών, αυτών των αδιάφορων τύπων, που δεν είναι φίλοι μήτ’ εχθροί μας, και παρά ταύτα εξακολουθούν να υπάρχουν…
«Ο Θεός, άφησε τα πράγματα και ξεστράτισαν. Έπρεπε να κρατήσει τη σύνθεση του κόσμου ξεκάθαρη. Εχθροί και φίλοι. Τους άλλους, που δεν είναι τίποτε, τους ουδέτερους, τους απαθείς παρατηρητές των μαχών της ζωής, τι τους ήθελε;»
… Εμείς λοιπόν κι εκείνοι στην πόλη μας. Τη δική μας και των δράκων την πόλη. Μια χούφτα άοπλα ξωτικά εμείς κι εκείνοι δράκοι μυριάδες και πάνοπλοι. Μη ξέροντας πως αποφασίσαμε να φυλάξουμε Θερμοπύλες, και αγέρωχοι από τη σιγουριά που τους δίνει το πλήθος και η δύναμή τους, σχεδιάζουν τη ζωή μας σύμφωνα με τις επιθυμίες τους και καταπώς τους βολεύει. Συναθροίζονται φανερά, πολύμορφες δυνάμεις και αδυναμίες, για να μας «κανονίσουν» το μέλλον. Μας αγνοούν, μην ξέροντας πως εμείς είμαστε το μέλλον το δικό τους. Είμαστε η ιερή μαγιά του επαναστάτη, που σώθηκε από τη διάβρωση του καθωσπρεπισμού.

Μυθιστόρημα, Αρμός, 2020, 438 σελ.

Αν δεν τολμήσεις, ψευτοζείς – Δημήτριος Τζουβάλης




Στο νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Τζουβάλη, οι ήρωες ακροβατούν, εκτός ορίων, πάνω στο τεντωμένο σχοινί , που χωρίζει το φυσικό από το μεταφυσικό. Παλεύουν ενάντια σε ακατανίκητες δυνάμεις. Φιλιώνουν με ακατάλυτους δεσμούς. Ερωτεύονται με πάθος. Αγαπούν και αγαπιούνται παράφορα. Κι όταν ονειρεύονται, οι πειρατές των ονείρων που καιροφυλακτούν, κάνουν ρεσάλτο και διαγουμίζουν τις ζωές, που φαντάζουν άσκοπεςκαι έρημες, χωρίς τα όνειρά τους. Αλλά, αν δεν τολμήσεις ψευτοζείς, θαρρεύουν και επανακτούν τα κλεμμένα τους όνειρα.

Μυθιστόρημα, Αρμός, 2019, 172 σελ.

Ποιος σκότωσε τον θεό του έρωτα; – Δ. Τζουβάλης, Αρσινόη Σερμιντζέλη




Ξέρεις τι θα πει άντρας; Από τον πατέρα σου ανακάλυψαν τη λέξη. Τρεις μυρουδιές αναστατώνουν τον άντρα. Η μυρουδιά της γυναίκας, η μυρουδιά της ψημένης σάρκας και η μυρουδιά του χρήματος. Και μια τέταρτη που περικλείει και τις τρεις πρώτες. Η μυρουδιά της εξουσίας. Τον Μάρκο τον λένε θεό του έρωτα, ή χάριν συντομίας απλά Θεό. Θεός του έρωτα, γιατί καμιά γυναίκα δεν μπορεί ν’ αντισταθεί στη γοητεία του. Θεός, γιατί οι άντρες τον βρίζουν, όπως κάθε θεό και άγιο που δεν τα φέρνει καταπώς επιθυμούνε.

Θεός γιατί έχει το προνόμιο ν’ αποφασίζει ποια γυναίκα θα ζήσει πρόσκαιρα στον παράδεισο κοντά του, ή στην κόλαση χωρίς να πάρει γεύση ευτυχίας στην αγκαλιά του, ή ακόμα χειρότερα θα εκδιωχτεί από τον κήπο, αφού δοκίμασε και εθίστηκε στα πανύγλυκα φρούτα του.

Μυθιστόρημα, Αρμός, 2017, 488 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αρμός