Εντνα Ο’Μπράιεν – Edna O’ Brien

Ξένοι λογοτέχνες


Η δημοσιά
… Αφήνοντας πίσω της το Λονδίνο κι έναν καταστρεπτικό ερωτικό δεσμό, η Άννα καταφεύγει σε μια μικρή μεσογειακή πόλη, όπου ο ήλιος και η συντροφιά γυναικών χρησιμεύουν σαν μαγική θεραπεία…

Άγριοι Δεκέμβρηδες
Η άφιξη του νεαρού Μάικλ Μπόγκλερ από την Αυστραλία για να διεκδικήσει την κληρονομιά του θα αλλάξει για πάντα το μικρό ιρλανδικό χωριό. Ο Τζόζεφ Μπρέναν βλέπει τον Μάικλ Μπόγκλερ, τον εξόριστο που επέστρεψε, σαν απειλή. Για την Μπριτζ, όμως, τη μικρή αδελφή του Τζόζεφ, ο Μπόγκλερ είναι ένας ακαταμάχητος ξένος στα θέλγητρα του οποίου δεν πρέπει να υποκύψει.
Η Ο’ Μπράιεν συνθέτει με καταπληκτική μαεστρία μια πολυεπίπεδη ιστορία αγάπης και μίσους, και εκθέτει με τρόπο μαγικό τα μύχια της ανθρώπινης περηφάνιας.

Στο δάσος
Στο δάσος καταφεύγει ο μικρός Μίτσεν Ο’ Κέιν όταν χάνει τη μητέρα του. Στο δάσος τρέχει να κρυφτεί όταν τον κυνηγούν για να τον κλείσουν στα αναμορφωτήρια με τα ονόματα των αγίων. Στο δάσος θα επιστρέψει ως Κίντερσρεκ, μπαμπούλας, παραδομένος στις διαταραγμένες φαντασιώσεις του. Και όταν, φλογισμένος από φονικό ένστικτο, σύρει σ’ αυτό τον ερημότοπο τρία αθώα θύματα, θα σημαδέψει για πάντα μια κοινότητα, που δεν θα καταφέρει να καταλάβει πώς ένα δικό της παιδί, από τη δική της γη, έβαψε αναίτια τα χέρια του με αίμα.
Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε αληθινά περιστατικά που εξακολουθούν να απηχούν το σοκ των κατοίκων σ’ αυτή την περιοχή της Ιρλανδίας.

Στο φως του δειλινού
Από το κρεβάτι του νοσοκομείου της στο Δουβλίνο, η ηλικιωμένη Ντίλι περιμένει να έρθει να τη δει η κόρη της η Ελενόρα από το Λονδίνο. Από τα μάτια της περνούν οι εποχές της ζωής της: η μετανάστευση στην Αμερική τη δεκαετία του ’20, μια ρομαντική ιστορία που έζησε εκεί, η μοίρα που την έφερε πίσω στην Ιρλανδία και ο γάμος της στο αρχοντικό Ροσίν. Θυμάται επίσης τον καταστροφικό γάμο της Ελενόρα με έναν ξένο, λόγος για να απομακρυνθούν ακόμα πιο πολύ μάνα και κόρη, και τα σπαραξικάρδια γράμματα που έστελνε η Ντίλι χρόνια ολόκληρα, αποφασισμένη να ξανακερδίσει την κόρη της.
Ένα συνταρακτικό μυθιστόρημα για τις ανθρώπινες σχέσεις αλλά κυρίως για το δεσμό ανάμεσα σε μάνα και παιδί, που είναι αδιάρρηκτος, ισχυρότερος ακόμα κι από το θάνατο.

Μικρές κόκκινες καρέκλες
Ένας μυστηριώδης άντρας φτάνει σ’ ένα μικρό χωριό της Ιρλανδίας. Συστήνεται ως εναλλακτικός θεραπευτής και σύντομα καταγοητεύει την τοπική κοινωνία. Η Φιντέλμα Μακπράιντ θα υποκύψει στη μοιραία έλξη που αισθάνεται για τον ξένο, αλλά τα επακόλουθα θα είναι πέρα από κάθε φαντασία. Γιατί ο Βλαντ είναι καταζητούμενος εγκληματίας πολέμου από τα Βαλκάνια…
Οι “Μικρές κόκκινες καρέκλες” είναι ένα μυθιστόρημα για την αγάπη, τα τεχνάσματα του κακού, τη δικαιοσύνη, την εξιλέωση, την ελπίδα.
Ένα άγριο, λυρικό και εφιαλτικά αληθινό βιβλίο -ίσως το κορυφαίο της Edna O’Brien- που υπενθυμίζει για ποιον λόγο θεωρείται μια εκ των μεγαλύτερων συγγραφέων της γενιάς της και όχι μόνο.

James Joyce
Η απόκρημνη όψη μιας μεγαλοφυΐας
Με τον χοϊκό αισθησιασμό και την εξαιρετική αφηγηματικότητα που την έκαναν μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες Ιρλανδέζες συγγραφείς, η Έντνα Ο’Μπράιεν συνθέτει ένα παθιασμένο, προσωπικό και γοητευτικό πορτρέτο του μεγάλου συμπατριώτη της. Η ιδιότυπη βιογραφία της είναι ένα ταξίδι επιστροφής στη χώρα της πολιτικής, της ιστορίας, των αγίων και των λογίων που διαμόρφωσαν τον δημιουργό του πιο τολμηρού βιβλίου του 20ου αιώνα – του Οδυσσέα.
Περίτεχνα, προσεκτικά, ποιητικά, η Ο’Μπράιεν παρακολουθεί την δύσκολη παιδική ηλικία, την επαναστατημένη εφηβεία, την φιλόδοξη νεότητα του Τζόυς – το πρώτο σκίρτημα του έρωτά του για την ψηλή κοκκινομάλλα Νόρα Μπάρνακλ – την αυτοεξορία του στην Τεργέστη, όπου θα συναντηθεί με την επιτυχία, τον έρωτα, και την απελπισία.
Μόνο η Έντνα Ο’Μπράιεν με την επιδέξια, ευλύγιστη γραφή της, την ατίθαση ιρλανδική της ιδιοσυγκρασία και το ευγενικό της πνεύμα θα μπορούσε να συλλάβει τόσο απόλυτα τη δύναμη και την πολυπλοκότητα του μεγάλου μοντερνιστή συγγραφέα.

Λόρδος Μπάιρον: Οι έρωτές του
Ο λόρδος Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον είχε ύψος 1,74 εκ., χωλό δεξί πόδι, καστανά μαλλιά, μόνιμη χλωμάδα, γκρίζα μάτια στεφανωμένα με σκούρες βλεφαρίδες και μια γοητεία στην οποία δεν μπορούσε κανείς να αντισταθεί, ούτε άντρας ούτε γυναίκα. Τα πάντα πάνω του ήταν μια αντίφαση, μύστης και ξένος, ωραίος και παραμορφωμένος, σοβαρός και γελοίος, σπάταλος αλλά ενίοτε μίζερος και κυριευμένος από μιαν άγρια ευφυΐα, παγιδευμένη ωστόσο στη μαγγανεία και τη μοχθηρία παιδιού. Ήταν επίσης γιγάντιος ποιητής, αλλά, όπως μας θυμίζει ο ίδιος, η ποίηση είναι ξεχωριστό χάρισμα και ελάχιστα έχει να κάνει με την προσωπική ζωή του δημιουργού της.
Η ολοζώντανη βιογραφία της Έντνα Ο’ Μπράιεν διακρίνεται από λιτή ομορφιά, είναι υποδειγματικά ακριβής και επικεντρώνεται στις πολλές και ποικίλες γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του Μπάιρον. Αφηγηματικός πυρήνας της είναι το ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα στον ίδιο, τη γυναίκα του και την ετεροθαλή αδελφή του – μια σχέση που κατέστρεψε τη φήμη του για πάντα.

Μυθιστορήματα
The Country Girls (1960)
The Lonely Girl or Girl with Green Eyes (1962)
Girls in Their Married Bliss (1964)
The Country Girls Trilogy (1987)
Ο Αύγουστος είναι κακός μήνας – August Is a Wicked Month (1965)
Casualties of Peace (1966)
A Pagan Place (1970)
Zee & Co. (1971)
Night (1972)
Τζόνι, πόσο λίγο σε γνώρισα – Johnny I Hardly Knew You (1977)
Η δημοσιά – The High Road (1988)
Time and Tide (1992)
House of Splendid Isolation (1994)
Down by the River (1996)
Άγριοι Δεκέμβρηδες – Wild Decembers (1999)
Στο δάσος – In the Forest (2002)
Στο φως του δειλινού – The Light of Evening (2006)
Μικρές κόκκινες καρέκλες – The Little Red Chairs (2015)

Δοκίμια – Μελέτες – Βιογραφίες
Mother Ireland (1976)
James Joyce (1999)
Λόρδος Μπάιρον: Οι έρωτές του – Byron in Love (2009)
Country Girl (2012)

Πηγές: BIBLIONET, Wikipedia, Μεταίχμιο, Νεφέλη, Κλειδάριθμος, Γλάρος