Εφη Μαϊνέττι

Ελληνες λογοτέχνες
Η Έφη Μαϊνέττι, μετά από το βιβλίο της “Περούκες φορεμένες με στυλ”, δηλώνει ότι ευτυχώς τα δεδομένα του βιογραφικού της παραμένουν τα ίδια. Η Κηφισιά, στην οποία γεννήθηκε και την οποία υπεραγαπά, εξακολουθεί να την εμπνέει. Δημιουργεί με τα χέρια της ό,τι πλάθει η φαντασία της. Αγαπά τα ταξίδια, τη φύση, τα ζώα και τα χρώματα. Έχει για σύντροφο τον ίδιο ξανθό κύριο, ούσα εκ γενετής μονογαμική. Ο εν λόγω κύριος έχει τέσσερα πόδια και ζυγίζει λιγότερο από τέσσερα κιλά. Όπως και εκείνη, διανύει την τρίτη ηλικία. Εκείνος, μετά από δωδεκαετή πολυλογία από τη μεριά της συντρόφου του, έχει αρχίσει να της απαντά σε μία γλώσσα, που προς το παρόν δεν συμπεριλαμβάνεται σε κανένα λεξικό τύπου Μπαμπινιώτη. Σαν μοντέρνο ζευγάρι, αρχικά περνούσαν τις νύχτες σε χωριστά δωμάτια, τώρα όμως κοιμούνται αγκαλιά. Μετά από αρρώστιες, απώλειες, χαράτσια και φόρους εισοδήματος, με το βιβλίο “Η Ελλάδα ΤΡΟΪ-ΚΑλαμάκι” αποφάσισε από τη μία μεριά να δώσει μία νότα χαράς στον εαυτό της και να καταγράψει τα ευτράπελα της καθημερινότητας, από την άλλη να προβληματιστεί και να προβληματίσει, προσπαθώντας να προσεγγίσει το νόημα της ζωής. Παρούσες όπως πάντα οι μεταφυσικές της ανησυχίες. Το χιούμορ δεν διαγράφει το πρόβλημα. Απλώς διακωμωδώντας αυτά που μας είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά, γιατί είναι υπεράνω των δυνάμεών μας, τα κάνει λίγο πιο ανεκτά.

Περούκες φορεμένες με στυλ – Έφη Μαϊνέττι
Πέντε περούκες ξεχασμένες μέσα σε ένα κουτί σε μια γωνιά της αποθήκης έρχονται να θυμίσουν στη Φέη μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο της ζωήςτης, που μόλις έχει αρχίσει να ξεθωριάζει από τον νου και την καρδιά της.

Η ιστορία συνηθισμένη: ένας καταπονημένος οργανισμός, εύκολη λεία για έναν κακοήθη όγκο. Η αντιμετώπιση άμεση. Ο γιατρός της, που της εμπνέει εμπιστοσύνη, η ψυχολογική στήριξη από την οικογένεια και η πολύτιμη βοήθεια έξι γυναικών, φίλων της Φέης στα εύκολα και τα δύσκολα, η επαφή με τη φύση και η εργασιοθεραπεία τής δίνουν τη δύναμη να πολεμήσει.

Οι μεταπτώσεις πολλές. Όπως όμως συμβαίνει πάντα στη ζωή, ακόμα και στις πιο τραγικές στιγμές ο πόνος εναλλάσεται με τη χαρά, το δάκρυ με το γέλιο, η απογοήτευση με την ελπίδα.

Μια ανθρώπινη ιστορία. Μια γυναίκα μεμεταφυσικές ανησυχίες και αρκετόχιούμορ, σωτήριο για την αντιμετώπιση μιας τόσο δύσκολης ασθένειας, μοιράζεται μετον αναγνώστη μια επίπονη διαδρομή με αίσιο τέλος.

Αφήγημα, CaptainBook.gr, 2013, 152 σελ.

Η Ελλάδα ΤΡΟΪ-ΚΑλαμάκι – Έφη Μαϊνέττι
Περάσανε στο τραπέζι με ανακούφιση. Εκεί τους περίμενε η μεγάλη έκπληξη. Ήταν στρωμένο κατά τέτοιο τρόπο, που θα υπέθετες ότι επρόκειτο να φιλοξενήσει υψηλά πρόσωπα.

“Ούτε να περίμενες την Christine Lagarde και τον Olli Rehn” είπε η Βικτώρια στην Ελένη.

“Παιδιά, τον Olli Rehn τον συμπαθώ, γιατί είχε την ειλικρίνεια να πει ότι θυσιάστηκε η Ελλάδα για να σωθούν οι άλλες οικονομίες και τράπεζες” είπε η Ελένη “όσο για την Lagarde, είδατε πώς έγινε τελευταία; Μοιάζει σαν γριά”.

“Καλά, όλοι αυτοί που ασχολούνται με το image της δεν της λένε ότι δεν πρέπει να κόβει καρέ τα μαλλιά της, γιατί τη μεγαλώνουν πολύ; Είναι που είναι άσχημη. Έχει ένα αντρικό, αυστηρό πρόσωπο. Πρέπει να επιστρέψει στο κοντοκουρεμένο κεφάλι!” συμπλήρωσε η Άννα.

“Είναι όμως αριστοκρατική και ντύνεται πολύ ωραία” είπε η Αντιγόνη.

“Άλλο chic και άλλο όμορφη. Υπάρχει διαφορά, όσο ένα σουβλάκι του παρελθόντος από ένα καλαμάκι του παρόντος” είπε…

Αφήγημα, CaptainBook.gr, 2014, 158 σελ.

Τα υφαντά – Έφη Μαϊνέττι
Κάθε στιχάκι
μια γλυκιά ή μια πικρ’ ιστορία,
αφού η ζωή μια θάλασσα
που ‘χει μπουνάτσα σήμερα
και αύριο τρικυμία.

Ποίηση, Carpe Librum, 2016, 92 σελ.

Νέα και ξεχασμένα – Έφη Μαϊνέττι
Ήταν εκτόνωση αρχικά,
μα έγινε συνήθεια.
Κι αν νιώσω βάρος στην καρδιά
παίρνω μολύβι και χαρτί
γράφω αλήθειες το πρωί
τα βράδια, παραμύθια.

Ποίηση, Carpe Librum, 2020, 74 σελ.

Αφηγήσεις
Περούκες φορεμένες με στυλ (2013), CaptainBook.gr
Η Ελλάδα ΤΡΟΪ-ΚΑλαμάκι (2014), CaptainBook.gr

Ποίηση
Τα υφαντά (2016), Carpe Librum
Νέα και ξεχασμένα (2020), Carpe Librum

Πηγές: Biblionet, CaptainBook.gr, Carpe Librum