Εφη Συκιώτη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Έφη Συκιώτη γεννήθηκε στην Ορμύλια, ένα κεφαλοχώρι της Χαλκιδικής.
Από παιδί αποτύπωνε σ’ ένα ημερολόγιο τα βιώματά της. Προσπαθούσε να πλάθει ιστορίες παρατηρώντας μια εικόνα που της κέντριζε το ενδιαφέρον. Έντυνε τις λέξεις με εικόνες και όλα παίρνανε μορφή μέσα από τα γραπτά της. Τελειώνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υπήρξε επιχειρηματίας για πολλά χρόνια. Η ενασχόλησή της με τις εναλλακτικές θεραπείες, η διδασκαλία σχετικά με αυτές και η αυτοεπίγνωση που της προσέφεραν την ώθησαν στην εκπλήρωση του παιδικού της ονείρου που ήταν η συγγραφή. Το 2015 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο “Ψηφιδωτό αναμνήσεων”, από τις εκδόσεις ”Κ. & Μ. Αντ. Σταμούλη”, ενώ το 2016 κυκλοφόρησε “Η σιδερένια πύλη της ευτυχίας” από τις εκδόσεις ”Ρώμη” και το βιβλίο “Ο χορός της μοίρας” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Εντός”. Έχει επίσης γράψει ένα θεατρικό. Είναι µέλος της Ε.Λ.Β.Ε. και συµµετέχει στη θεατρική οµάδα OΣΟΝΟΥΠΩ. Επί επτά χρόνια είναι Ενεργό Μέλος στους LIONS και δύο χρόνια πρόεδρος της Λέσχης Lions Αριστοτέλης. Σήµερα ζει στη Θεσσαλονίκη.

Ψηφιδωτό αναμνήσεων – Έφη Συκιώτη>
Το βιβλίο αναφέρεται σε πέντε ιστορίες. Ιστορίες που έχουν ως κεντρικές ηρωίδες γυναίκες που βρίσκουν τη δύναμη να ξεπερνούν δυσκολίες της καθημερινότητας. Μιας καθημερινότητας σκληρής, απαιτητικής και σε πολλές περιπτώσεις μη αναστρέψιμης. Όνειρα, σχέδια, προσδοκίες το καλό και το σκληρό πρόσωπο που δείχνει η ζωή σε καθεμία από αυτές. Πώς αντιμετωπίζουν τον κόσμο και την πραγματικότητα; Είναι αρκετά δυνατές να ξεπεράσουν τα εμπόδια; Σ’ αυτό το βιβλίο θα διαβάσετε 5 ιστορίες που φαινομενικά είναι άκρως διαφορετικές και όμως το σημείο σύγκλισης μόνο κοινά μπορεί να έχει. Πώς αντιμετωπίζεται ο θάνατος αδελφικού φίλου; Πώς καταλήγουν 5 φίλες στις ζωές τους με κοινό κοινό σημείο αφετηρίας; Πόσο σημαντικός είναι ο έρωτας στα δύσκολα χρόνια; Μπορούν τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα και τέλος πώς μπορεί η οικονομική κρίση να μετατραπεί σε δημιουργία και καινούρια αρχή. Όλα τα παραπάνω ερωτήματα απαντώνται με τρόπο γλαφυρό, άκρως περιγραφικό και λυρικό. Μέσα από εικόνες, χρώματα και πρόσωπα αναδύονται οι αξίες που μας κρατάνε ζωντανούς και μας επιτρέπουν να συνεχίζουμε δυνατοί παρόλες τις αντίξοότητες.

Διηγήματα, Σταμούλης Αντ., 2015, 200 σελ.

Ο χορός της μοίρας – Έφη Συκιώτη
Από το νησί στην Αθήνα, από το Λονδίνο στη Βοστόνη, από το Μπουένος Άιρες σε όλη τη Λατινική Αμερική. Σύνορο ο κόσμος όλος. Ζωή σαν παραμύθι, ζωή σαν όνειρο.

Η ιστορία της Φανής, μιας χαρισματικής γυναίκας. Από τη στιγμή που ξεκινάει με μόνα εφόδια το πείσμα και την ευαισθησία για οτιδήποτε ανθρώπινο ως τη στιγμή που γίνεται παγκόσμιο σύμβολο. Με σήμα κατατεθέν το σαγηνευτικό χορό της, που σε κάθε στροβιλισμό κρύβει και μια τρικυμία.

Η Φανή τολμάει να βάλει τον πήχη της ανθρωπιάς στον ουρανό. Κι όσο πιο μανιασμένα παλεύει να τον περάσει τόσο περισσότερα τα τέρατα που πασχίζουν να τον γκρεμίσουν. Θα μπορέσει, άραγε, να αφήσει το στίγμα της μέσα στον ορυμαγδό που έρχεται;

Μια συναρπαστική περιήγηση από την αγαπημένη θάλασσα του νησιού στον ωκεανό της αλληλεγγύης και της άδολης αγάπης για τους κατατρεγμένους όπου γης, για τα ανυπεράσπιστα αγγελούδια που υποφέρουν.

Μια αληθινή, βιωματική ιστορία για το δικαίωμα της γυναίκας στην ελεύθερη βούληση…

Μυθιστόρημα, Εντός, 2017, 264 σελ.

Σαν επισκέπτες περαστικοί – Έφη Συκιώτη
Η Ξανθίππη, από μικρό παιδί έπλαθε παραμύθια για τη ζωή της.

Γεννημένη σε ένα μικρό χωριό, από φτωχούς γονείς, γνώρισε πρώτα τη σκληρή βιοπάλη παρά τις απλές χαρές της παιδικής ηλικίας. Πιστοί της σύντροφοι, οι ιστορίες που δημιουργούσε με το μυαλό της.

Μεγαλώνοντας, η ζωή όσα καλά τις έδινε, τόσες πίκρες την κερνούσε. Ώσπου αποφάσισε να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της, και να ζήσει τα παραμύθια που ονειρευόταν μικρή, χωρίς δισταγμούς και φραγμούς, με οδηγό τη δίψα της για εμπειρίες και ευτυχισμένες στιγμές.

Η περιπετειώδης ιστορία μιας γυναίκας που πάλεψε να ζήσει τη ζωή της στο έπακρο, ενδίδοντας στην πορεία στην αγάπη και το μίσος με το ίδιο πάθος, παραμένοντας πάντα πιστή στον εαυτό της, και ελεύθερη, ως το τέλος… και μετά από αυτό.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2019, 330 σελ.

Μυθιστορήματα
Ο χορός της μοίρας (2017), Εντός
Σαν επισκέπτες περαστικοί (2019), Εκδόσεις Πηγή

Διηγήματα
Ψηφιδωτό αναμνήσεων (2015), Σταμούλης Αντ.

Πηγές: Biblionet, Σταμούλης Αντ., Εντός, Εκδόσεις Πηγή