Ευθαλία Παπαδάκη

Ευθαλία Παπαδάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ευθαλία Παπαδάκη σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Υποστήριξε το DEA της και έπειτα τη διδακτορική της διατριβή στην Ιστορία στο 1ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού στη Σορβόννη με θέμα την ερμηνεία της Αρχαιότητας στη Νεότερη Ελλάδα σύμφωνα με την περίπτωση του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού.

Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.

Συνεργάστηκε με το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και το Κέντρο Συγκριτικής Λαογραφίας του Μονάχου σε ερευνητικά προγράμματα για θέματα ιστορίας του βιβλίου. Επιμελήθηκε έναν τόμο για τη Λαϊκή Λογοτεχνία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και εργάστηκε για τη συγκρότηση βάσης δεδομένων της Ελληνικής Βιβλιογραφίας 1471-1800.

Ταξινόμησε το αρχείο της Εύας Palmer – Σικελιανού στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Οργάνωσε την παρουσίαση του αρχειακού υλικού στο Μουσείο Δελφικών Εορτών στους Δελφούς.

Δημοσίευσε δύο βιβλία και αρκετά άρθρα, έκανε ανακοινώσεις και διαλέξεις σε επιστημονικά συνέδρια και πολιτιστικούς φορείς.

Υπηρέτησε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση από το 1991 στο Λύκειο Άσπρων Σπιτιών, 6ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού, 2ο Λύκειο Νικαίας, Πειραματικό Λύκειο της Ιωνιδείου, Πειραματικό Λύκειο Ζαννείου. Από το σχολικό έτος 2009-10 τοποθετήθηκε σε οργανική θέση στο Πειραματικό Λύκειο της Ευαγγελικής Σχολής.

Δίδαξε Νεοελληνική Φιλολογία στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στο Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών / Έδρα Καζαντζάκη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Αγίου Φραγκίσκου στις ΗΠΑ.
Πηγή: lykevag.att.sch.gr

Αφηγήματα
Περιπέτειες (2022), Ο Μωβ Σκίουρος

Δοκίμια-Μελέτες-Ιστορία και κριτική
Πίσω από το πέπλο της ωραιότητας (2018), Μουσείο Μπενάκη

Περιπέτειες – Ευθαλία Παπαδάκη

Περιπέτειες25+1 βινιέτες για τον ερωτισμό


Στη μέση ηλικία μια γυναίκα αφηγείται σε αυτόν που θεωρεί τον τελευταίο της εραστή μερικές από τις «αναρίθμητες» ως τότε περιπέτειές της με παιγνιώδη τρόπο αλλά και μια ελαφρά δόση εξτραβαγκάντσας. Στις σύντομες περιπατητικές ιστορίες, που παίρνουν τη μορφή της βινιέτας ο ερωτισμός αποτελεί την αφορμή για την διείσδυση έστω και αποσπασματικά κάθε φορά σ’ έναν διαφορετικό κόσμο, που αλλιώς θα παρέμενε για κείνην απρόσιτος.
Μια ταξιδιωτική εμπειρία σε τόπους και ανθρώπους. Οι τόποι είτε ως χώροι συνάντησης ή προέλευσης των συμπρωταγωνιστών είτε ως φαντασιακή αναφορά παρουσιάζουν ένα σχεδόν τουριστικό ενδιαφέρον: τα μονοπάτια του Ολύμπου, τα ρείθρα του Αλφειού και η Κυνουρία, τα επτανησιακά ακρογιάλια, οι σπηλιές της Αττικής και οι κλειστοί χώροι του αθηναϊκού κέντρου, το Σούνιο, η Χίος, το Κάιρο, τα μικρασιατικά παράλια, η Άγκυρα και η Πόλη, ο Μέλανας Δρυμός και το Βερολίνο, η Δαμασκός, το Ιράν, ο Λίβανος, η Βραζιλία, η Κούβα, το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες, η Ταρκίνια, η Ρώμη, η Βενετία. Επιστήμονες και καλλιτέχνες, έμπειροι και αθώοι, αριστεροί επαναστάτες και θρησκευόμενοι Μουσουλμάνοι, κατατρεγμένοι πλάνητες και βετεράνοι γόητες, ιθαγενείς και ξένοι. Το σημείο της έλξης μπορεί να είναι το ίδιο το σκηνικό, η οικεία όσο και η διαφορετική κουλτούρα. Σε κάποιους υπάρχουν επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά, το ύψος, το χρώμα των μαλλιών, η αθωότητα, η εμπειρία, η ευρωστία, η καλλιτεχνική ευαισθησία, η κραυγαλέα αρρενωπότητα όσο και η ευθραυστότητα, η εκζήτηση και η απλότητα, η εξωτική καταγωγή.

Αφηγήματα, Ο Μωβ Σκίουρος, 2022, 160 σελ.

Πίσω από το πέπλο της ωραιότητας – Ευθαλία Παπαδάκη

Πίσω απόΟ μυστικός κόσμος της Εύας
και του Άγγελου Σικελιανού


Καρπός εξαντλητικής έρευνας αρχειακών τεκμηρίων και ευρύτατης βιβλιογραφίας, η έκδοση κατορθώνει να ανασυστήσει το αποκρυφιστικό και μυστικιστικό υπόβαθρο της σικελιανικής ποίησης, αλλά και των Δελφικών Γιορτών, του έργου ζωής του ζεύγους.

Υπογραμμίζεται η κυρίαρχη επίδραση των πνευματικών και αισθητικών αναζητήσεων της Εύας στον νεαρό και κατόπιν στον ώριμο Σικελιανό. Επίσης, αποδεικνύεται η ενεργή συμμετοχή του ζεύγους σε διεθνείς κύκλους, οι καλλιτεχνικές και πολιτικές αναζητήσεις των οποίων περιλάμβαναν μια μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων: από τον αποκρυφισμό και τον μυστικισμό, το ελεύθερο ανοιχτό θέατρο, την αναβίωση του αρχαίου ελληνικού δράματος και τα μοντερνιστικά καλλιτεχνικά ρεύματα, ως τα ριζοσπαστικά κινήματα κοινωνικής αναμόρφωσης και τις ουτοπικές κοινότητες του Μεσοπολέμου.

Ένα βιβλίο που βαθαίνει και διευρύνει τη γνώση μας για τον κόσμο του ζεύγους των Σικελιανών και για το έργο τους, παρουσιάζοντάς μας ολοζώντανα δύο διανοούμενους που ήταν ενεργά όσο και μαχητικά μέλη κάποιων από τα πιο προωθημένα πνευματικά και κοινωνικά ρεύματα της ανήσυχης εποχής τους.

Βιβλιοθήκη του Μουσείο Μπενάκη

Ιστορία και κριτική, Μουσείο Μπενάκη, 2018, 348 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ο Μωβ Σκίουρος, Μουσείο Μπενάκη