Αίγλη Μπρούσκου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αίγλη Μπρούσκου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι και πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ACT). Έχει διδάξει στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ασχολείται ερευνητικά και έχει δημοσιεύσει μελέτες για τα λαϊκά παραμύθια και την αφήγηση, την ανθρωπολογία της συγγένειας, της διακίνησης των παιδιών και της ιδρυματικής περίθαλψης. Οργανώνει σεμινάρια για παραμύθια και για την ανθρωπολογία της παιδικής ηλικίας στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Επιστημονικού Σωματείου Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου (ΣΥΜΕΠΕ).

“Λόγω της κρίσεως σας χαρίζω το παιδί μου” – Αίγλη Μπρούσκου
Η διακίνηση των παιδιών στην Ελλάδα του 20ού αιώνα: Το παράδειγμα του Δημοτικού Βρεφοκομείου θεσσαλονίκης
“Λόγω της κρίσεως σας χαρίζω το παιδί μου. Σώστε το εσείς” έγραψε μια μητέρα σε ένα κομματάκι χαρτί που καρφίτσωσε στην πάνα του μωρού της, πριν το αφήσει στην τύχη του. Και η τύχη το οδήγησε στις αρχές του 1935 στο Δημοτικό Βρεφοκομείο “Άγιος Στυλιανός” στη Θεσσαλονίκη, όπου πέθανε μετά από μερικές εβδομάδες.
Βασισμένο στην επιτόπια έρευνα στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης “Άγιος Στυλιανός” και στα αρχεία του, το βιβλίο αυτό αφηγείται μέσα από ιστορίες ζωής, στατιστικά δεδομένα και ντοκουμέντα, τους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά άλλαζαν χέρια στην ελληνική κοινωνία του 20ού αιώνα. Από τη διακίνηση των παιδιών στην παραδοσιακή κοινωνία, ως την ιδρυματική περίθαλψη του ελληνικού κράτους. Από τις αντιλήψεις για τη συγγένεια, ως τη βία που αντιμετώπιζαν οι άγαμες μητέρες και τα παιδιά τους. Από την εξέλιξη της νομοθεσίας για την υιοθεσία, ως τα σκάνδαλα για τις παράνομες υιοθεσίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα τις δεκαετίες του ’60 και του ’90. Και από τα εγκαταλειμμένα βρέφη και τα χαμένα παιδιά του παρελθόντος, ως τη φωνή των ανθρώπων που αναζητούν τις ρίζες τους σήμερα. Η ιστορία του “Αγίου Στυλιανού” και των 10.000 βρεφών και νηπίων που πέρασαν από αυτό το ίδρυμα είναι ένα κρυφό κομμάτι της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης και των ανθρώπων της. Το βιβλίο αυτό θα ήθελε να συμβάλει στην κατανόηση αυτής της ιστορίας, σήμερα που παρακολουθούμε ανήμποροι την προνοιακή πολιτική για τα παιδιά να αφήνεται “λόγω της κρίσεως” στην τύχη της, χωρίς συνοδευτικό σημείωμα.

Κοινωνική πρόνοια, Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου, 2015, 332 σελ.

Η λεχώνα και η χελώνα – Αίγλη Μπρούσκου
26 μικρά διηγήματα, με αναφορές στην παιδική ηλικία και την οικογενειακή ιστορία της συγγραφέως.
Η συγγραφή αυτών των μικρών ιστοριών ξεκίνησε σε μια στιγμή κεφιού, από μια φράση που κάθησε στο κεφάλι μου ενώ τηγάνιζα ψάρια στην αυλή, ισορροπώντας στο ένα πόδι γιατί το άλλο ήταν εγχειρισμένο. Ανέβασα την πρώτη μικρή ιστορία στο facebook εκείνη την Κυριακή, εγκαινιάζοντας μια φάμπρικα που κράτησε πολλούς μήνες. Ανέσυρα με την ευκαιρία κι άλλες που είχαν γραφτεί εδώ και χρόνια. Η ανταπόκριση των φίλων και γνωστών με έκανε να μπαίνω κάθε Κυριακή στο καλούπι της συγγραφικής δουλειάς που τόσο αγαπώ και τόσο αποφεύγω.
Κουβαλάω αυτές τις ιστορίες πολλά χρόνια. Οι περισσότερες είναι στιγμιότυπα από τη ζωή τη δική μου και της οικογένειάς μου. Αγαπημένα πρόσωπα συνέβαλαν με ό, τι και όπως το θυμόταν ο καθείς και η κάθε μια. Οι αναμνήσεις τους διασχίζουν σαν μικρές αστραπές αλήθειας τα κείμενά μου. Τα υπόλοιπα είναι, ελπίζω, κάτι σαν παραμύθι.

Διηγήματα, Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου, 2018, 117 σελ.

Διηγήματα
Η λεχώνα και η χελώνα (2018), Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου (ΣΥ.ΜΕ.Π.Ε.)

Δοκίμια-Μελέτες-Κοινωνική πρόνοια
“Λόγω της κρίσεως σας χαρίζω το παιδί μου” (2015), Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου (ΣΥ.ΜΕ.Π.Ε.)

Συλλογικά έργα
Οι Εβραίοι στον ελληνικό χώρο: Ζητήματα ιστορίας στη μακρά διάρκεια (1995), Γαβριηλίδης
Ο ελληνικός εβραϊσμός (1999), Σχολή Μωραΐτη
Το όμορφο δεν είναι παρά η αρχή του τρομερού (2009), Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Πηγές: Biblionet, (ΣΥ.ΜΕ.Π.Ε.)