Αικατερίνη Γεργατσούλη

Αικατερίνη Γεργατσούλη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αικατερίνη Σκούρτα Γεργατσούλη, γεννήθηκε στην Αθήνα, είχε πολύ όμορφα παιδικά χρόνια και μετανάστευσε στις ΗΠΑ με την οικογένειά της σε ηλικία 15 χρονών. Σπούδασε την Αγγλική γλώσσα στο Mitchell College Conn. Μετά από 8 χρόνια επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου ασχολήθηκε με την ίδρυση Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών. Δίδαξε Αγγλικά για 30 και πλέον χρόνια. Κλείνοντας αυτόν τον κύκλο, ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας και όχι μόνο. Πήρε μαθήματα Δημιουργικής Γραφής κοντά στον συγγραφέα βιβλίων και θεατρικών έργων, κ. Δημήτριο Βαρβαρήγο, από τον οποίο έλαβε Βεβαίωση Παρακολούθησης Μαθημάτων. Η συγγραφέας έχει εκδώσει δύο αληθινές ιστορίες, τη «Λάικα» και το «Ταξίδι με το κάρο».
Επίσης από τον εκδοτικό οίκο «Όστρια» κυκλοφορούν:
1) Ένα αλληγορικό παραμύθι το «Αγγελίνα η πονηρή Αλεπού»,
2) «Ο Μαγικός Κήπος της Χρυσανθούλας», διδακτικό παραμύθι,
3) «Μια νύχτα με τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ», βιογραφική νουβέλα,
4) «Ριπές ανέμου», κοινωνικό-ερωτικό μυθιστόρημα με απρόβλεπτες, συγκλονιστικές ανατροπές και στοιχεία θρίλερ.
Προς έκδοση είναι το «1111 παροιμίες της θείας Ρηνούλας», με τις πιο έξυπνες, παραδοσιακές, αστείες, καθώς και ξεκαρδιστικές, ροζ παροιμίες της Ελληνικής υπαίθρου.
Η συγγραφέας απολαμβάνει τη Δημιουργική Γραφή με ζήλο και έρωτα, πράγμα που την κρατά ζωντανή, νέα, γεμάτη από ανθρώπινα συναισθήματα, υλικό απαραίτητο για μια όμορφη ζωή.
Έχει πάρει το 1ο Δίπλωμα Κλασσικού Μπαλέτου σε νεαρή ηλικία, μιας και ο χορός ήταν και είναι η πρώτη της αγάπη.
Λατρεύει και σέβεται τα ζώα, πιστεύει δε ακράδαντα ότι είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, δίνοντας την αγάπη τους ανιδιοτελώς.
Μυθιστορήματα
Ριπές ανέμου (2021), Εκδόσεις Όστρια

Νουβέλες
Μια νύχτα με τον Vincent Van Gogh (2021), Εκδόσεις Όστρια

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Λάικα, Η σκυλίτσα μου (2017), Εντύποις
Αγγελίνα η πονηρή αλεπού (2019), Εκδόσεις Όστρια
Ο μαγικός κήπος της Χρυσανθούλας (2021), Εκδόσεις Όστρια
Ο Τζο στη σοκολατούπολη (2022), Εκδόσεις Κομνηνός

Ο Τζο στη σοκολατούπολη – Αικατερίνη Γεργατσούλη

Ο ΤζοJoe in Choco Town


«Ο Τζο στη σοκολατούπολη» μου ήρθε ως ιδέα, επειδή γνωρίζω τη λατρεία των παιδιών για τη σοκολάτα. Σκέφτηκα, λοιπόν, να τη χρησιμοποιήσω για να κάνω τα παιδιά έστω και για λίγο ευτυχισμένα, με μια μικρή γλυκιά ιστορία. Να ονειρευτούν μια βροχή από λιωμένη σοκολάτα, όπως ο ήρωάς μας ο Τζο. Τι θα μπορούσε να αγοράσει ένα χαρούμενο παιδί αν όχι ένα κομμάτι σοκολάτας; Η σοκολάτα αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών στο αίμα, με αποτέλεσμα να νιώθουν χαρά, ευεξία και ευδαιμονία. Αφιερώνω, λοιπόν, αυτό το βιβλίο σε όλα τα παιδιά με πολλή αγάπη και είμαι σίγουρη πως μόλις το διαβάσουν θα ζητήσουν από τη μαμά τους σοκολάτα.

«Joe in Choco Town» is an Idea I got from the love of all children for chocolate.
So, I thought to use this idea and make little children happy, even for a while, reading this sweet short story.
What would make a little child happy?
Money, clothes, pencils, notebooks, or the incomparable taste of some chocolate?
Of course, chocolate which increases the levels of endorfines in the blood and makes them joyful, calm and satisfied .
I devote it to all the children with lots of love and I am sure as soon as they finish reading it, they will ask their mum, for chocolate.

Δίγλωσση έκδοση: Ελληνικά – Αγγλικά

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Κομνηνός, 2022, 29 σελ.

Μια νύχτα με τον Vincent Van Gogh – Αικατερίνη Γεργατσούλη

Μια νύχτα


Δασκάλα Αγγλικής Γλώσσας για πολλά χρόνια, έπεσα πολλές φορές πάνω σε αποσπάσματα βιβλίων σχετικά με τον ιδιόμορφο και ιδιαίτερο ζωγράφο Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Κάθε φορά εντυπωσιαζόμουν από τα καμώματά του και πάντα ο χαρακτήρας του και η ζωγραφική του μου προκαλούσαν μια ακαταμάχητη έλξη, χωρίς να ξέρω το «γιατί». Ώσπου κάποτε μου ζητήθηκε από τον δάσκαλό μου, της δημιουργικής γραφής, κ. Δημήτρη Βαρβαρήγο, να γράψω κάτι για ένα επώνυμο πρόσωπο. Χωρίς δεύτερη σκέψη το μυαλό μου πήγε στον Βίνσεντ. Τυχαίο, δεν γνωρίζω… Ταύτιση του χαρακτήρα μου; Μπορεί… Έτσι, ξεδίπλωσα τη ζωή του, γύρισα πίσω τον χρόνο νοερά, γεννημένος το 1853, έζησα την εποχή του και μπήκα σχεδόν μέσα στο πετσί του. Χάρηκα, λυπήθηκα, απογοητεύτηκα, μα κυριολεκτικά ενθουσιάστηκα και τελικά ασχολήθηκα αρκετά βράδια μαζί του, όπου όταν τελείωσα τη γραφή, άρχισε να μου λείπει. Στο μυαλό μου έχω αμφιβολίες ακόμα, σχετικά με τον θάνατό του. Μπορεί να είμαι καχύποπτη, μπορεί να είμαι παραμυθατζού, μπορεί παράλογη, αλλά ένα πράγμα δεν είμαι: «χαζή». Πολλά τα χρήματα των έργων που άφησε και πολύ πανούργες οι γυναίκες…

Νουβέλα, Εκδόσεις Όστρια, 2021, 42 σελ.

Ο μαγικός κήπος της Χρυσανθούλας – Αικατερίνη Γεργατσούλη

Ο μαγικός


Η Χρυσανθούλα είναι η προσωποποίηση της καλοσύνης και της ανθρωπιάς.
Εξ άλλου δεν είναι τυχαίο το όνομα που διάλεξε η συγγραφέας για την ηρωίδα της. Είναι από τη λέξη «χρυσός», κάτι το πολύτιμο και από το «άνθος», λουλούδι, που αντιπροσωπεύει τη χαρά και την ομορφιά της ζωής.
Η μητέρα της, η κυρά Φροσύνη, αντιπροσωπεύει την καρτερικότητα, την υπομονή και την εργατικότητα.
Στοιχεία απαραίτητα για τη διατήρηση μιας υγιούς οικογένειας. Ο Κανέλος, το σκυλάκι της, φανερώνει την πίστη και την αφοσίωση, ο Νικήτας την τιμιότητα και την αλληλεγγύη, ο δε Ντίνος, ο γαϊδαράκος, διδάσκει την υπομονή και την ανοχή των δυσκολιών της ζωής. Όσο για τον πατέρα, είναι ο στύλος της οικογένειας και το δέντρο που με την τεράστια σκιά του μαζεύει από κάτω του όλη την οικογένεια, ενωμένη, για να την προστατεύει από κάθε κακό.
Το μαύρο πουλί, είναι οι κακοτυχίες της ζωής, που τις προσπερνάμε με τις προσευχές μας στον Θεό.
Τέλος οι δυο αδερφές, φανερώνουν το Σύμπαν, που μας φέρεται ανάλογα με τις πράξεις μας.
Το κάθε βιβλίο, ιδιαίτερα όσα απευθύνονται στα παιδιά, πρέπει να προσφέρει διδάγματα, τα οποία θα τα βρουν χρήσιμα στην ενήλικη ζωή τους.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Όστρια, 2021, 34 σελ.

Ριπές ανέμου – Αικατερίνη Γεργατσούλη

Ριπές ανέμου


Τι να πω για το βιβλίο αυτό, Ριπές Ανέμου;
Πέρασα πολλά βράδια με τους ήρωές μου, τους γνώρισα πολύ καλά, τους έχω ζωγραφίσει στο νου μου έναν – έναν, τους ξεχωρίζω ακόμα και από τις μυρωδιές τους. Ο κάθε ήρωας μια ιστορία, που βγαίνει από τα γεγονότα της ζωής μας. Ανθρώπινοι ήρωες, ερωτικοί, που πονάνε, χαίρονται, κλαίνε, αγωνιούν, προσδοκούν και εκδικούνται. Και που αν ξαναζούσαν όμως, τα ίδια θα έκαναν, αμετανόητοι, μοιραίοι.
Ο κάθε ανθρώπινος χαρακτήρας, βγαλμένος από διάφορους πίνακες ζωγραφικής, γνωστές φυσιογνωμίες σε όλους μας. Ανένδοτοι για τις αμαρτίες τους, δεν κάνουν πίσω, τις απολαμβάνουν, αν και ίσως γνωρίζουν την έκβασή τους.
Αυτό το βιβλίο σίγουρα θα σας κρατήσει πολύ καλή συντροφιά και θα το πιείτε μονορούφι, σαν την παγωμένη μπύρα στο καυτό καλοκαίρι.
Οι ανατροπές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της αφήγησης είναι τόσο συνταρακτικές, όσο και απρόβλεπτες.
Κάποιοι από ’σας θα ταυτιστείτε με τους χαρακτήρες του βιβλίου και όταν το διαβάσετε θα αισθανθείτε ότι τους ξέρατε χρόνια. Επίσης θα νιώσετε νοσταλγικά για τα χρόνια που πέρασαν στη δεκαετία του ’60 στην Ελλάδα και που δεν θα γυρίσουν πίσω, παρ’ όλα αυτά θα σας δώσει την ευκαιρία να ταξιδέψετε στο παρελθόν και να αναπολήσετε τα χρόνια της αθωότητας.
Έχω αφήσει πολλές φορές τον σύζυγό μου νηστικό τα βράδια, γιατί όταν ξεκίναγα να γράφω χανόμουν και ζούσα τόσο νοσταλγικά στις γειτονιές της Αθήνας όπου γεννήθηκα, μη θέλοντας να γυρίσω πίσω στον εαυτό μου αν δεν χόρταινα με τα ζωντανά στιγμιότυπα της νιότης μου.
Ειλικρινά ελπίζω να το απολαύσετε και είμαι σίγουρη ότι θα σας κρατήσει καλή παρέα σε κάποιες ώρες μοναξιάς.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Όστρια, 2021, 178 σελ.

Αγγελίνα η πονηρή αλεπού – Αικατερίνη Γεργατσούλη

Αγγελίνα


Τα φιλήσυχα ζώα ενός υπέροχου δάσους έχουν μία αρμονική και ευτυχισμένη ζωή για πολλά χρόνια, ώσπου μια μέρα κάποια πονηρή αλεπού θέλει να το κάνει δικό της και να χρησιμοποιεί τα ζώα σαν σκλάβους της. Να δουλεύουν γι’ αυτήν και να τους παίρνει τον κόπο τους, αφήνοντάς τους πολύ λίγα τρόφιμα, τόσα ώστε να μην πεθάνουν, για να συνεχίσουν να την υπηρετούν. Με τη βοήθεια όμως κάποιων άλλων δυνατών ζώων, από άλλο μακρινό μέρος, τα ζώα του δάσους ελευθερώνονται από την πονηρή αλεπού και τον κακό το λύκο που είχε με το μέρος της. Έτσι ξαναβρίσκουν την ηρεμία, τη χαρά και τη χαμένη αξιοπρέπειά τους.

Μέσα από αυτό το παραμύθι τα παιδιά θα διδαχθούν το αίσθημα του δικαίου, σχετικά με την ύπαρξή τους, τη συλλογικότητα, την οικογένεια και τον τόπο τους.

Εικονογράφηση: Παναγιώτης Ριζάκης

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Όστρια, 2019, 42 σελ.

Λάικα – Κατερίνα Γεργατσούλη

ΛάικαΗ σκυλίτσα μου


Λάικα στα ρώσικα σημαίνει αυτός που γαυγίζει… Το “Λάικα” είναι η ιστορία ενός σκύλου…

Παιδική λογοτεχνία, Εντύποις, 2017, 38 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εντύποις, Εκδόσεις Όστρια, Εκδόσεις Κομνηνός