Αικατερίνη Γεργατσούλη

Αικατερίνη Γεργατσούλη

2021 Ελληνες λογοτέχνες
Η Αικατερίνη Σκούρτα Γεργατσούλη, γεννήθηκε στην Αθήνα, είχε πολύ όμορφα παιδικά χρόνια και μετανάστευσε στις ΗΠΑ με την οικογένειά της σε ηλικία 15 χρονών. Σπούδασε την Αγγλική γλώσσα στο Mitchell College Conn. Μετά από 8 χρόνια επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου ασχολήθηκε με την ίδρυση Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών. Δίδαξε Αγγλικά για 30 και πλέον χρόνια. Κλείνοντας αυτόν τον κύκλο, ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας και όχι μόνο. Πήρε μαθήματα Δημιουργικής Γραφής κοντά στον συγγραφέα βιβλίων και θεατρικών έργων, κ. Δημήτριο Βαρβαρήγο, από τον οποίο έλαβε Βεβαίωση Παρακολούθησης Μαθημάτων. Η συγγραφέας έχει εκδώσει δύο αληθινές ιστορίες, τη «Λάικα» και το «Ταξίδι με το κάρο».
Επίσης από τον εκδοτικό οίκο «Όστρια» κυκλοφορούν:
1) Ένα αλληγορικό παραμύθι το «Αγγελίνα η πονηρή Αλεπού»,
2) «Ο Μαγικός Κήπος της Χρυσανθούλας», διδακτικό παραμύθι,
3) «Μια νύχτα με τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ», βιογραφική νουβέλα,
4) «Ριπές ανέμου», κοινωνικό-ερωτικό μυθιστόρημα με απρόβλεπτες, συγκλονιστικές ανατροπές και στοιχεία θρίλερ.
Προς έκδοση είναι το «1111 παροιμίες της θείας Ρηνούλας», με τις πιο έξυπνες, παραδοσιακές, αστείες, καθώς και ξεκαρδιστικές, ροζ παροιμίες της Ελληνικής υπαίθρου. Η συγγραφέας απολαμβάνει τη Δημιουργική Γραφή με ζήλο και έρωτα, πράγμα που την κρατά ζωντανή, νέα, γεμάτη από ανθρώπινα συναισθήματα, υλικό απαραίτητο για μια όμορφη ζωή. Έχει πάρει το 1ο Δίπλωμα Κλασσικού Μπαλέτου σε νεαρή ηλικία, μιας και ο χορός ήταν και είναι η πρώτη της αγάπη. Λατρεύει και σέβεται τα ζώα, πιστεύει δε ακράδαντα ότι είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, δίνοντας την αγάπη τους ανιδιοτελώς.
Μυθιστορήματα
Ριπές ανέμου (2021), Εκδόσεις Όστρια

Παιδική λογοτεχνία
Λάικα, Η σκυλίτσα μου (2017), Εντύποις
Αγγελίνα η πονηρή αλεπού (2019), Εκδόσεις Όστρια

Ριπές ανέμου – Αικατερίνη Γεργατσούλη

Ριπές ανέμου


Τι να πω για το βιβλίο αυτό, Ριπές Ανέμου;
Πέρασα πολλά βράδια με τους ήρωές μου, τους γνώρισα πολύ καλά, τους έχω ζωγραφίσει στο νου μου έναν – έναν, τους ξεχωρίζω ακόμα και από τις μυρωδιές τους. Ο κάθε ήρωας μια ιστορία, που βγαίνει από τα γεγονότα της ζωής μας. Ανθρώπινοι ήρωες, ερωτικοί, που πονάνε, χαίρονται, κλαίνε, αγωνιούν, προσδοκούν και εκδικούνται. Και που αν ξαναζούσαν όμως, τα ίδια θα έκαναν, αμετανόητοι, μοιραίοι.
Ο κάθε ανθρώπινος χαρακτήρας, βγαλμένος από διάφορους πίνακες ζωγραφικής, γνωστές φυσιογνωμίες σε όλους μας. Ανένδοτοι για τις αμαρτίες τους, δεν κάνουν πίσω, τις απολαμβάνουν, αν και ίσως γνωρίζουν την έκβασή τους.
Αυτό το βιβλίο σίγουρα θα σας κρατήσει πολύ καλή συντροφιά και θα το πιείτε μονορούφι, σαν την παγωμένη μπύρα στο καυτό καλοκαίρι.
Οι ανατροπές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της αφήγησης είναι τόσο συνταρακτικές, όσο και απρόβλεπτες.
Κάποιοι από ’σας θα ταυτιστείτε με τους χαρακτήρες του βιβλίου και όταν το διαβάσετε θα αισθανθείτε ότι τους ξέρατε χρόνια. Επίσης θα νιώσετε νοσταλγικά για τα χρόνια που πέρασαν στη δεκαετία του ’60 στην Ελλάδα και που δεν θα γυρίσουν πίσω, παρ’ όλα αυτά θα σας δώσει την ευκαιρία να ταξιδέψετε στο παρελθόν και να αναπολήσετε τα χρόνια της αθωότητας.
Έχω αφήσει πολλές φορές τον σύζυγό μου νηστικό τα βράδια, γιατί όταν ξεκίναγα να γράφω χανόμουν και ζούσα τόσο νοσταλγικά στις γειτονιές της Αθήνας όπου γεννήθηκα, μη θέλοντας να γυρίσω πίσω στον εαυτό μου αν δεν χόρταινα με τα ζωντανά στιγμιότυπα της νιότης μου.
Ειλικρινά ελπίζω να το απολαύσετε και είμαι σίγουρη ότι θα σας κρατήσει καλή παρέα σε κάποιες ώρες μοναξιάς.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Όστρια, 2021, 178 σελ.

Αγγελίνα η πονηρή αλεπού – Αικατερίνη Γεργατσούλη

Αγγελίνα


Τα φιλήσυχα ζώα ενός υπέροχου δάσους έχουν μία αρμονική και ευτυχισμένη ζωή για πολλά χρόνια, ώσπου μια μέρα κάποια πονηρή αλεπού θέλει να το κάνει δικό της και να χρησιμοποιεί τα ζώα σαν σκλάβους της. Να δουλεύουν γι’ αυτήν και να τους παίρνει τον κόπο τους, αφήνοντάς τους πολύ λίγα τρόφιμα, τόσα ώστε να μην πεθάνουν, για να συνεχίσουν να την υπηρετούν. Με τη βοήθεια όμως κάποιων άλλων δυνατών ζώων, από άλλο μακρινό μέρος, τα ζώα του δάσους ελευθερώνονται από την πονηρή αλεπού και τον κακό το λύκο που είχε με το μέρος της. Έτσι ξαναβρίσκουν την ηρεμία, τη χαρά και τη χαμένη αξιοπρέπειά τους.

Μέσα από αυτό το παραμύθι τα παιδιά θα διδαχθούν το αίσθημα του δικαίου, σχετικά με την ύπαρξή τους, τη συλλογικότητα, την οικογένεια και τον τόπο τους.

Εικονογράφηση: Παναγιώτης Ριζάκης

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Όστρια, 2019, 42 σελ.

Λάικα – Κατερίνα Γεργατσούλη

ΛάικαΗ σκυλίτσα μου


Λάικα στα ρώσικα σημαίνει αυτός που γαυγίζει… Το “Λάικα” είναι η ιστορία ενός σκύλου…

Παιδική λογοτεχνία, Εντύποις, 2017, 38 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εντύποις, Εκδόσεις Όστρια