Ελευθέριος Πλουτάρχου

Ελευθέριος Πλουτάρχου

Ελληνες λογοτέχνες Κύπριοι λογοτέχνες
Ο Ελευθέριος Πλουτάρχου είναι Κύπριος, γεννήθηκε το 1975, κατάγεται από το χωριό Καλοπαναγιώτης και διαμένει στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου (Επιστήμες της Αγωγής–Δημοτική Εκπαίδευση, 1999) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Επιστήμες της Αγωγής – Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση, 2012). Από το 1999 εργάζεται ως δάσκαλος στη Δημοτική Εκπαίδευση. Εξέδωσε με τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές την ποιητική συλλογή «Των στίχων πανσπερμία» (2021) και το λογοτεχνικό βιβλίο γνώσεων «Δεκατέσσερις ημέρες στην Αρχαία Ελλάδα: ημερολόγιο από το ταξίδι του Λεωνίδα» (2021) και με τις Εκδόσεις Αρχύτας τις ποιητικές συλλογές «ΑΝΘΡΩΠΟΣ – Στοχασμοί και Αποχρώσεις – 180 Χαϊκού» (2021) και «Ελλήνων Μύθοι» (2022) για παιδιά (9+) και εφήβους και τη διηγηματική συλλογή «Μια ηλιαχτίδα ανατολής στη δύση» (2022), της σειράς λογοτεχνημάτων ΣΠΕΚ (Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου). Συμμετείχε επίσης με εννέα ποιήματά του στη συλλογική ποιητική ανθολογία «Ποιητών Σταχυολογήματα» (2022) των Εκδόσεων Διάνοια. Το 2022 κυκλοφόρησε σε μορφή audiobook – video book το βραβευμένο παραμύθι του «Η επανάσταση των Λέξεων του Καλού» από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Συμμετέχει ως εκπαιδευτικός και συγγραφέας σε δράσεις φιλαναγνωσίας. Έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες ποίησης, εφημερίδες και πολιτιστικά περιοδικά. Συνεργάζεται με την κυπριακή ημερήσια εφημερίδα «Αλήθεια», δημοσιεύοντας κείμενά του στη στήλη «Επιφυλλίδες – Πολιτισμός». Ποιήματα, δοκίμια και διηγήματά του έχουν διακριθεί με βραβεία και επαίνους σε πολλούς πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Είναι μέλος σε αρκετές λογοτεχνικές ενώσεις, συνδέσμους και ομίλους σε Κύπρο και Ελλάδα. Διατελεί Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (2021) και Πολιτιστικός εκπρόσωπος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στην Κύπρο (2022).
Προσωπικό ιστολόγιο ποίησης και πεζογραφίας: Ελευθέριος Πλουτάρχου – Ποίηση και Πεζογραφία.
Ποίηση
Των στίχων πανσπερμία (2021), Συμπαντικές Διαδρομές
Άνθρωπος (2021), Αρχύτας
Ονείρατα και στοχασμοί (2023), Αρχύτας

Διηγήματα
Μια ηλιαχτίδα ανατολής στη δύση (2022), Αρχύτας

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Δεκατέσσερις ημέρες στην Αρχαία Ελλάδα (2021), Συμπαντικές Διαδρομές
Ελλήνων Μύθοι (2022), Αρχύτας
Η Επανάσταση των Λέξεων του Καλού (2022), Ηλεκτρονικές Εκδόσεις ΣΠΕΚ 2022

Ονείρατα και στοχασμοί – Ελευθέριος Πλουτάρχου

Ονείρατα


«Ονειρεύομαι» λέμε… κι εννοούμε πως, μέσα στου νου μας το συναισθηματικό εργαστήρι, φτιάχνουμε εικόνες γεμάτες χρώματα και μυρωδιές, γεμάτες ομορφιά και υποσχέσεις για έναν κόσμο ιδανικό πλασμένο να υπηρετήσει τις ανάγκες και τις προσδοκίες μας.
«Ονειρεύομαι» λέει και ο Λευτέρης Πλουτάρχου… κι εννοεί πως, μέσα στου νου του το διδασκαλικό εργαστήρι, προβάλλει εικόνες από ανθρώπους όμορφους, γεμάτους ελπίδα και αγάπη που θα υπηρετήσουν τις ανάγκες και τις προσδοκίες ενός νέου κόσμου. Εκείνου που θα γονατίζει με σεβασμό στον παλιό πόνο, αλλά θ’ ανοίγει τα φτερά του με λαχτάρα να πετάξει ψηλά, σε στοχασμούς ελευθερίας. Γιατί όπως μας λέει και ο Ρήγας Βελεστινλής: Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά.

Σειρά Ποίηση ΣΠΕΚ 23

Ποίηση, Αρχύτας, 2023, 86 σελ.

Μια ηλιαχτίδα ανατολής στη δύση – Ελευθέριος Πλουτάρχου

Μια ηλιαχτίδαΔέκα διηγήματα και ένα παραμύθι


Η συλλογή του Ελευθερίου Πλουτάρχου με τίτλο «Μια ηλιαχτίδα ανατολής στη δύση» – που περιλαμβάνει 10 πρωτότυπα διηγήματα κι ένα διδακτικό παραμύθι – είναι ένα ταξίδι για νέους και μεγαλύτερους όπου ο συγγραφέας αρνείται ότι υπάρχει το οριστικό τέλος, ζητά τη συνέχεια της ζωής, μια καινούρια ανατολή μετά το ηλιοβασίλεμα. Σε κάθε διήγημα καταφέρνει να μας φέρνει, κατά την ώρα που δύει ο ήλιος, μια ηλιαχτίδα πρωινού για να πιστέψουμε ότι όντως η νέα ανατολή θα υπάρξει. Όσο απελπισμένο ή άδοξο κι αν είναι ένα τέλος ο συγγραφέας σώζει για μας την ελπίδα για ένα νέο αγωνίζεσθαι.

Διηγήματα, Αρχύτας, 2022, 106 σελ.

Ελλήνων μύθοι – Ελευθέριος Πλουτάρχου

ΕλλήνωνΠοιητική συλλογή για παιδιά και εφήβους


Ο Ελευθέριος Πλουτάρχου, Γραμματέας της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου με βραβεία σε διάφορους Διαγωνισμούς (κυρίως ποίησης), από παλιά έχει έναν ευγενή στόχο: από δάσκαλος σε σχολείο της Κύπρου θέλει να μεταλαμπαδεύσει τις αξίες και τις αρχές που αντλεί από το αρχαίο πνεύμα και τη μυθολογία σε μαθητές της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ομογένειας. Η 3η αυτή συλλογή του με τίτλο «Ελλήνων Μύθοι» περιέχει 25 ποιήματα που διαβάζονται ευχάριστα. Αντλούνται απ’ τη Μυθολογία μας –τόσο σπουδαία, αν και λιγοστεύουν όσοι τη γνωρίζουν– και όμως αφήνουν ένα ισχυρό μήνυμα ως χρήσιμο οδηγό για παιδιά και νέους. Ένα παράδειγμα, αυτό του Ίκαρου: αφού παρουσιάζεται ο μύθος με ρυθμό, χρώμα και ένταση, καταλήγει σ’ ένα δίδαγμα, ότι δηλαδή «πάντα ν’ ακούς τη φωνή του πατέρα./ Με λογική και χωρίς έπαρση,/ θα φτάσεις στον στόχο». Αντίθετα, ο νέος όταν είναι υπέρμετρα φιλόδοξος και παρακούει, θα να έχει την άθλια τύχη του Ίκαρου που, προσπαθώντας να φτάσει στον ήλιο, τού έλιωσε το κερί που κόλλαγε τα φτερά στην πλάτη του. Η συλλογή διαβάζεται απνευστί από κάθε νέο, και μπορεί άνετα να τη μεταφέρει η παλιά γενιά στη νέα, οι δάσκαλοι στους μαθητές του. Προνομιούχοι οι Έλληνες που έχουν θησαυρό Μυθολογίας να τους διδάσκει αλλά και να τους εμπνέει, όπως τον Πλουτάρχου!

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης

Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου
Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ποίηση, Αρχύτας, 2022, 70 σελ.

Η Επανάσταση των Λέξεων του Καλού – Ελευθέριος Πλουτάρχου

Η ΕπανάστασηE-Audiobook/Video Book, FREE


Copyright: Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Πνευματική Ιδιοκτησία: Ελευθέριος Πλουτάρχου
«Free E-Audiobook
ISBN: 978-618-5715-08-3
Ηλεκτρονικές Εκδόσεις ΣΠΕΚ 2022
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Αφήγηση: Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά
Διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ για ηλεκτρονική μελέτη και έρευνα.

Audiobook, ΣΠΕΚ, 20222

Άνθρωπος – Ελευθέριος Πλουτάρχου

ΆνθρωποςΣτοχασμοί και Αποχρώσεις
180 χαϊκού


Η ποιητική συλλογή «Άνθρωπος – Στοχασμοί και Αποχρώσεις – 180 χαϊκού» έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την αέναη προσπάθειά του να νοηματοδοτήσει τη ζωή του. Περιλαμβάνει ποιήματα της μιας ανάσας, αποτελούμενα από 17 συλλαβές, σε τρεις στίχους (5-7-5), που ζητούν να διεγείρουν τον αναγνώστη να στοχαστεί κι αυτός μέσα από τις «αποχρώσεις» της πολυδιάστατης ζωής μας. Τον προσκαλούν σ’ ένα «ποιητικό ταξίδι», πλημμυρισμένο από έντονα συναισθήματα που θα τον κυριεύσουν, γεμάτο από πληθώρα μηνυμάτων που θα τον προβληματίσουν. Τα 180 χαϊκού της ποιητικής συλλογής είναι ενταγμένα σε έξι ενότητες: Εσωτερική συνομιλία, Κοινωνικά, Φύση, Ερωτικά, Μύθων Διδαχές και Προγόνων Γη.

Ποίηση, Αρχύτας, 2021, 82 σελ.

Δεκατέσσερις ημέρες στην Αρχαία Ελλάδα – Ελευθέριος Πλουτάρχου

Δεκατέσσερις


Μια μέρα που προετοίμαζα ένα μάθημα Ιστορίας μου ήρθε η ιδέα να γράψω ένα βιβλίο με ήρωα τον Λεωνίδα. Ένα δεκάχρονο παιδί που «ερωτεύτηκε» την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας και κατάφερε να ταξιδέψει, με τον δικό του παράξενο και φανταστικό τρόπο, μαζί με τον καλύτερό του φίλο Περικλή, για δεκατέσσερις μέρες πίσω στον χρόνο. Μέσα από το λογοτεχνικό ύφος της αφήγησης, οι αναγνώστες ταξιδεύουν κι αυτοί ευχάριστα στα Γεωμετρικά, στα Αρχαϊκά, στα Κλασικά και στα Ελληνιστικά Χρόνια.
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους που διδάσκονται αυτήν την ιστορική περίοδο στο σχολείο, σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα της Ιστορίας και σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που θέλουν να γνωρίσουν ή να θυμηθούν την ιστορία της Ελλάδας στα Αρχαία Χρόνια.

«Λεωνίδα… Λεωνίδα…» ακούστηκε μια φωνή. Μια φωνή που δεν περίμενα ν’ ακούσω εκείνη… μα εκείνη ειδικά τη στιγμή. Σάστισα! Το σκοτάδι χάθηκε. Γυρίζω πίσω και τι να δω! Όχι, δεν είναι δυνατόν. Τρίβω τα μάτια μου. Δεν πίστευα αυτό που έβλεπα. Δεν το κρύβω ότι φοβήθηκα προς στιγμής.
«Μα ποιος είσαι εσύ;»
«Δε με κατάλαβες Λεωνίδα; Ο Περικλής είμαι».
Κατάλαβα βέβαια τη φωνή του, αλλά ξαφνιάστηκα πολύ που τον είδα εκεί, έτσι μου ‘ρθε αυθόρμητα η απορία. Ήταν ντυμένος με παράξενα ρούχα, σαν μακριά φουστάνια και σαντάλια στα ποδάρια. Κοιτάζω τα δικά μου ρούχα και τι να δω! Κι αυτά παράξενα. Πού πήγε το τυχερό μου κίτρινο φανελάκι, το τζιν παντελόνι που μου ‘σφιγγε λίγο τη μέση, μιας και είχα παχύνει τελευταίως, όπως μου ‘λεγε η μαμά.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Συμπαντικές Διαδρομές, 2021, 94 σελ.

Των στίχων πανσπερμία – Ελευθέριος Πλουτάρχου

Των στίχων


… Πέρασες απ’ τις στοές τις αθάνατες,
πέρασες απ’ τις μυστήριες σελίδες της σιωπής.
Τύχη θα ’χεις αν είδες το άπλετο φως στην άκρη της σήραγγας,
αν ήπιες απ’ το πηγάδι που στέρεψε,
αν άκουσες το κελάηδημα των πουλιών που φύγανε,
αν βρήκες κι εσύ ένα πέταλο απ’ τ‘ ανθισμένο λουλούδι,
αν φύλαξες έστω στον κόρφο σου το σημάδι αυτό τ’ ωραίο
στη βρωμιά του θάμνου που βρέθηκες…
(Ενότητα Ενδοσκόπηση)

Πρόθεσή μου είναι να μεταφέρω μηνύματα στις καρδιές και στις ψυχές μας, μέσα από «ποιητικές εικόνες.» Η μεταφορική χρήση της έννοιας της λέξης πανσπερμία αφενός αποτυπώνει την προσπάθεια επικοινωνίας ενός συνονθυλεύματος σκέψεων και συναισθημάτων που προκαλούνται αναπόφευκτα από τα γεγονότα, τη συνύπαρξη και τις εμπειρίες. Αφετέρου εκφράζει την ποικίλη θεματολογία των σαράντα ποιημάτων που είναι ενταγμένα σε πέντε ενότητες: Ενδοσκόπηση, Κοινωνικά, Μύθων Διδαχές, Προγόνων Γη και Ερωτικά. Επιπρόσθετα, χαρακτηρίζει έναν «ποιητικό πειραματισμό», με αυθαίρετη χρήση στοιχείων μοντέρνας και παραδοσιακής ποίησης.

Ποίηση, Συμπαντικές Διαδρομές, 2021, 74 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αρχύτας, Συμπαντικές Διαδρομές