Ελευθέριος Πλουτάρχου

Ελευθέριος Πλουτάρχου

Ελληνες λογοτέχνες Κύπρος
Ο Ελευθέριος Πλουτάρχου γεννήθηκε το 1975, κατάγεται από το χωριό Καλοπαναγιώτης και διαμένει στη Λευκωσία.
Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου (Επιστήμες της Αγωγής–Δημοτική Εκπαίδευση, 1999) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Επιστήμες της Αγωγής – Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση, 2012). Από το 1999 εργάζεται ως δάσκαλος στη Δημοτική Εκπαίδευση Κύπρου. Το 2021 εξέδωσε με τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές την πρώτη ποιητική συλλογή του «Των στίχων πανσπερμία» και το λογοτεχνικό βιβλίο γνώσεων «Δεκατέσσερις ημέρες στην Αρχαία Ελλάδα: ημερολόγιο από το ταξίδι του Λεωνίδα» και με τις Εκδόσεις Αρχύτας τη δεύτερη ποιητική συλλογή του «ΑΝΘΡΩΠΟΣ – Στοχασμοί και Αποχρώσεις – 180 Χαϊκού» της σειράς λογοτεχνημάτων ΣΠΕΚ (Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου). Είναι μέλος σε αρκετές λογοτεχνικές ενώσεις, συνδέσμους και ομίλους σε Κύπρο και Ελλάδα. Ποιήματα, δοκίμια και διηγήματά του έχουν διακριθεί με βραβεία και επαίνους σε πολλούς πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Έργα του έχουν δημοσιευθεί σε ανθολογίες ποίησης και πολιτιστικά περιοδικά. Διατελεί Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (2021-2023). Έχει το blog: Ελευθέριος Πλουτάρχου – Ποίηση και Πεζογραφία.
Ποίηση
Των στίχων πανσπερμία (2021), Συμπαντικές Διαδρομές
Άνθρωπος (2021), Αρχύτας

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Δεκατέσσερις ημέρες στην Αρχαία Ελλάδα (2021), Συμπαντικές Διαδρομές

Άνθρωπος – Ελευθέριος Πλουτάρχου

ΆνθρωποςΣτοχασμοί και Αποχρώσεις
180 χαϊκού


Η ποιητική συλλογή «Άνθρωπος – Στοχασμοί και Αποχρώσεις – 180 χαϊκού» έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την αέναη προσπάθειά του να νοηματοδοτήσει τη ζωή του. Περιλαμβάνει ποιήματα της μιας ανάσας, αποτελούμενα από 17 συλλαβές, σε τρεις στίχους (5-7-5), που ζητούν να διεγείρουν τον αναγνώστη να στοχαστεί κι αυτός μέσα από τις «αποχρώσεις» της πολυδιάστατης ζωής μας. Τον προσκαλούν σ’ ένα «ποιητικό ταξίδι», πλημμυρισμένο από έντονα συναισθήματα που θα τον κυριεύσουν, γεμάτο από πληθώρα μηνυμάτων που θα τον προβληματίσουν. Τα 180 χαϊκού της ποιητικής συλλογής είναι ενταγμένα σε έξι ενότητες: Εσωτερική συνομιλία, Κοινωνικά, Φύση, Ερωτικά, Μύθων Διδαχές και Προγόνων Γη.

Ποίηση, Αρχύτας, 2021, 82 σελ.

Δεκατέσσερις ημέρες στην Αρχαία Ελλάδα – Ελευθέριος Πλουτάρχου

Δεκατέσσερις


Μια μέρα που προετοίμαζα ένα μάθημα Ιστορίας μου ήρθε η ιδέα να γράψω ένα βιβλίο με ήρωα τον Λεωνίδα. Ένα δεκάχρονο παιδί που «ερωτεύτηκε» την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας και κατάφερε να ταξιδέψει, με τον δικό του παράξενο και φανταστικό τρόπο, μαζί με τον καλύτερό του φίλο Περικλή, για δεκατέσσερις μέρες πίσω στον χρόνο. Μέσα από το λογοτεχνικό ύφος της αφήγησης, οι αναγνώστες ταξιδεύουν κι αυτοί ευχάριστα στα Γεωμετρικά, στα Αρχαϊκά, στα Κλασικά και στα Ελληνιστικά Χρόνια.
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους που διδάσκονται αυτήν την ιστορική περίοδο στο σχολείο, σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα της Ιστορίας και σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που θέλουν να γνωρίσουν ή να θυμηθούν την ιστορία της Ελλάδας στα Αρχαία Χρόνια.

«Λεωνίδα… Λεωνίδα…» ακούστηκε μια φωνή. Μια φωνή που δεν περίμενα ν’ ακούσω εκείνη… μα εκείνη ειδικά τη στιγμή. Σάστισα! Το σκοτάδι χάθηκε. Γυρίζω πίσω και τι να δω! Όχι, δεν είναι δυνατόν. Τρίβω τα μάτια μου. Δεν πίστευα αυτό που έβλεπα. Δεν το κρύβω ότι φοβήθηκα προς στιγμής.
«Μα ποιος είσαι εσύ;»
«Δε με κατάλαβες Λεωνίδα; Ο Περικλής είμαι».
Κατάλαβα βέβαια τη φωνή του, αλλά ξαφνιάστηκα πολύ που τον είδα εκεί, έτσι μου ‘ρθε αυθόρμητα η απορία. Ήταν ντυμένος με παράξενα ρούχα, σαν μακριά φουστάνια και σαντάλια στα ποδάρια. Κοιτάζω τα δικά μου ρούχα και τι να δω! Κι αυτά παράξενα. Πού πήγε το τυχερό μου κίτρινο φανελάκι, το τζιν παντελόνι που μου ‘σφιγγε λίγο τη μέση, μιας και είχα παχύνει τελευταίως, όπως μου ‘λεγε η μαμά.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Συμπαντικές Διαδρομές, 2021, 94 σελ.

Των στίχων πανσπερμία – Ελευθέριος Πλουτάρχου

Των στίχων


… Πέρασες απ’ τις στοές τις αθάνατες,
πέρασες απ’ τις μυστήριες σελίδες της σιωπής.
Τύχη θα ’χεις αν είδες το άπλετο φως στην άκρη της σήραγγας,
αν ήπιες απ’ το πηγάδι που στέρεψε,
αν άκουσες το κελάηδημα των πουλιών που φύγανε,
αν βρήκες κι εσύ ένα πέταλο απ’ τ‘ ανθισμένο λουλούδι,
αν φύλαξες έστω στον κόρφο σου το σημάδι αυτό τ’ ωραίο
στη βρωμιά του θάμνου που βρέθηκες…
(Ενότητα Ενδοσκόπηση)

Πρόθεσή μου είναι να μεταφέρω μηνύματα στις καρδιές και στις ψυχές μας, μέσα από «ποιητικές εικόνες.» Η μεταφορική χρήση της έννοιας της λέξης πανσπερμία αφενός αποτυπώνει την προσπάθεια επικοινωνίας ενός συνονθυλεύματος σκέψεων και συναισθημάτων που προκαλούνται αναπόφευκτα από τα γεγονότα, τη συνύπαρξη και τις εμπειρίες. Αφετέρου εκφράζει την ποικίλη θεματολογία των σαράντα ποιημάτων που είναι ενταγμένα σε πέντε ενότητες: Ενδοσκόπηση, Κοινωνικά, Μύθων Διδαχές, Προγόνων Γη και Ερωτικά. Επιπρόσθετα, χαρακτηρίζει έναν «ποιητικό πειραματισμό», με αυθαίρετη χρήση στοιχείων μοντέρνας και παραδοσιακής ποίησης.

Ποίηση, Συμπαντικές Διαδρομές, 2021, 74 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αρχύτας, Συμπαντικές Διαδρομές