Ελενα Τασιοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Έλενα Η. Τασιοπούλου γεννήθηκε στην Καλαμάτα, όπου και πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Σπούδασε Παιδαγωγικές επιστήμες στην Αθήνα. Εργάζεται αποκλειστικά στον χώρο της εκπαίδευσης και τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι ακαδημαϊκό και διοικητικό στέλεχος σε έναν ιδιωτικό εκπαιδευτικό όμιλο και ταυτόχρονα, εκτελεί χρέη υπεύθυνης του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής και του Νηπιαγωγείου του Ομίλου.
Συμμετέχει σε προγράμματα εκπαίδευσης γονέων και εκπαιδευτικών, καθώς και σε πολλές εθελοντικές οργανώσεις για την προστασία των παιδιών και των δικαιωμάτων τους. Επίσης, έχει ασχοληθεί με το θεατρικό παιχνίδι και την οργάνωση θεατρικών παιδικών παραστάσεων. Η αγάπη της για τα παιδιά αλλά και το μεράκι της για τη δουλειά της είναι η κινητήριος δύναμη για τη συγγραφή πολλών άρθρων σε επιστημονικά βιβλία και περιοδικά. Τα βιβλία της αφορούν στον ψυχικό κόσμο του παιδιού. «Ο Άρης δε φοβάται το σκοτάδι» είναι το πρώτο της πόνημα στον χώρο του παιδικού βιβλίου. Ακολουθεί ο «Φαίδωνας, ο ξεχωριστός μου αδερφός», ο οποίος γνώρισε μεγάλη απήχηση και ευαισθητοποίησε πολύ κόσμο, μιας και το θέμα του αφορούσε τα παιδιά με ιδιαιτερότητες. Η μεταφορά του βιβλίου στη θεατρική σκηνή, σε σενάριο της Έλενας Τασιοπούλου και σκηνοθεσία του Γιάννη Αϊβάζη, προσέλκυσε και συγκίνησε. Το θεατρικό έργο βραβεύτηκε από την UNESCO.
Η Έλενα Τασιοπούλου επανέρχεται με το παιδικό λογοτεχνικό διήγημα «Ανδριάνα», επίκαιρο όσο ποτέ μιας και πραγματεύεται τον φυλετικό και κοινωνικό ρατσισμό. Και αυτό το βιβλίο εκδίδεται από τις εκδόσεις IASON BOOKS. Το τελευταίο της έργο, «Ο Έκτορας», μιλά για την σπουδαιότητα της αυτοπεποίθησης στη ζωή ενός παιδιού, επίσης από τις εκδόσεις IASON BOOKS.
Παιδική λογοτεχνία
Ο Άρης, δεν φοβάται το σκοτάδι (2012), Iason Books
Ανδριάνα (2016), Iason Books
Μια ζαχαρένια ιστορία (2020), Υδροπλάνο

Μια ζαχαρένια ιστορία – Έλενα Τασιοπούλου

Μια ζαχαρένια ιστορία


Τι είναι ο παιδικός Διαβήτης; Τι είναι το σάκχαρο; Τι είναι η ινσουλίνη; Πως να εξηγήσεις, να στηρίξεις και να καθοδηγήσεις ένα μικρό παιδί που χωρίς κανένα λόγο και καμία ευθύνη αρρώστησε και χρειάζεται να προσέχει, να περιορίζεται, να μετράει, να υπολογίζει, να προσέχει, να φοβάται. Ακριβώς επειδή όλα τα παραπάνω δεν είναι καθόλου εύκολα, γεννήθηκε η Μελένια, ένα βιβλίο που πραγματεύεται τον νεανικό διαβήτη.

Εικονογράφηση: Αλεξία Λουγιάκη

Παιδική λογοτεχνία, Υδροπλάνο, 2020, 28 σελ.

Ανδριάνα – Έλενα Η. Τασιοπούλου

Ανδριάνα


“… βγάζει από την τζέπη της δυο αυγά και τα δείχνει στα παιδιά. “Εδώ βλέπετε δυο αυγά, ένα άσπρο και ένα καφέ. Έχουν διαφορετικό χρώμα. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα. Είναι όμως το ίδιο μέσα! Αυτό δεν φαίνεται. Πρέπει να το σκεφτείς. Έχουν την ίδια γεύση και το ίδιο χρώμα. Κάνουν την ίδια δουλειά. Είτε ρίξεις το άσπρο αυγό στο κέϊκ το ίδιο νόστημο θα βγει. ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΟ. Η καρδιά μας χτυπά με τον ίδιο τρόπο. Η ψυχή μου νιώθει ό,τι και η δική σας. Θέλω να με σεβέστε, όπως σας σέβομαι κι εγώ…”

Εικονογράφηση: Δημήτρης Καραντινόπουλος

Παιδική λογοτεχνία, Iason Books, 2016, 38 σελ.

Ο Άρης, δεν φοβάται το σκοτάδι – Έλενα Η. Τασιοπούλου

Ο Άρης, δεν φοβάται


“Θα σου πω ένα μυστικό: όταν ήμουν και εγώ σαν εσένα μικρός, φοβόμουν το σκοτάδι, πάρα πολύ”
“Ναι, μπαμπά; Αλήθεια;” ρωτάει έκπληκτικος ο Άρης. “Αφού εσύ είσαι μεγάλος και δυνατός!”
“Κάποτε ήμουν κι εγώ μικρός ” απαντά ο μπαμπάς. “Όλοι κάτι φοβόμαστε, σιγά-σιγά όμως μεγαλώνουμε και γινόμαστε φίλοι με τους φόβους μας και τους αγαπάμε.”

Εικονογράφηση: Δημήτρης Καραντινόπουλος

Παιδική λογοτεχνία, Iason Books, 2012, 20 σελ.

Πηγές: Biblionet, Υδροπλάνο, Iason Books