Ελένη Δανανά

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελένη Δανανά γεννήθηκε στη Δράμα.
Έζησε για πολλά χρόνια μεταξύ δύο χωρών, της Γερμανίας και της Ελλάδας, και κατόρθωσε να αναμείξει και να συνθέσει τα αντιφατικά στοιχεία των δύο πολιτισμών (της τεχνολογικής εξέλιξης και του πνεύματος) ώστε να διευρύνει τους ορίζοντές της. Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Μάνχαϊμ (Mannheim) της Γερμανίας με εξειδίκευση στη βιωματική εκπαίδευση νέων και ενηλίκων, ενώ στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στη μέθοδο της Δραματοθεραπείας (θεραπεία μέσω της Τέχνης και του Θεάτρου). Νιώθει ιδιαίτερα τυχερή που κατάγεται από την Ελλάδα, η οποία σαν τόπος διαθέτει έναν ανεξάντλητο πλούτο γνώσεων και μέσων για την ψυχή, το σώμα και το πνεύμα. Σαν επαγγελματίας διαθέτει μια μακροχρόνια εμπειρία στον χώρο των εξαρτήσεων και της ψυχικής υγείας. Από το 1986 μένει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει οργανώσει μια σειρά από εργαστήρια Δραματοθεραπείας σε διάφορους χώρους και οργανισμούς και έχει συμβάλει στην υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων σχετικά με την εκπαίδευση κοινωνικών δεξιοτήτων σε άτομα ώστε να αντιμετωπίζουν δημιουργικά τις δυσκολίες που έχουν. Η διάθεσή της να μοιράζεται με τους ανθρώπους οτιδήποτε έχει συμβάλει στη βελτίωση της δικής της ζωής και προσωπικής ανάπτυξης είναι και το κίνητρο για την έκδοση αυτού του βιβλίου.
Διηγήματα
Κυματισμοί ψυχής (2019), Εκδόσεις Πηγή

Κυματισμοί ψυχής – Ελένη Δανανά
Οι κυματισμοί της θάλασσας είναι όπως και οι διακυμάνσεις των συναισθημάτων, σε μια συνεχή κίνηση και εναλλαγή. Οι διακυμάνσεις όμως αυτές δεν διαμορφώνουν μόνο το ψυχικό μας τοπίο, αλλά και επίπλαστες πραγματικότητες που έχουν επιπτώσεις -ενίοτε και πολύ σοβαρές- σε ολόκληρο το φάσμα της ύπαρξής μας.

Τα 60 κείμενα που περιέχονται σε αυτό το βιβλίο, χωρισμένα σε 6 ενότητες, είναι ένας τρόπος προσέγγισης ώστε να δοθεί μια άλλου τύπου οπτική, πιο ευέλικτη απέναντι στα γεγονότα και το νόημα της ζωής.

Εστιάζουν με έναν μεταφορικό και συμβολικό τρόπο στην πληθώρα από ερεθίσματα/εργαλεία που καθημερινά μας διατίθενται μέσα από τις καθημερινές συναλλαγές μας που μπορούν να μετατρέψουν τα συναισθήματά μας σε γόνιμες και όχι καταστροφικές απόψεις, τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για την ανθρωπότητα.

“Δεν είναι λογοτεχνία του ανθρώπου,
μήτε το απόσταγμα της ζωής του…
αλλά μια ποίηση της ψυχής,
μέσα από την αγωνία του
να αγγίξει τις πνευματικές του χορδές.
Οι πνευματικές εμπειρίες της Ελένης
σε εκφραστική έξαρση!”
Χρήστος Αραμπατζής – Ψυχοθεραπευτής

“Τα κείμενα της Ελένης Δανανά
μοιάζουν με πυροτεχνήματα
που φωτίζουν τον βραδινό ουρανό, σκορπίζοντας γύρω τους λαμπρά, πολύχρωμα αστέρια.
Η ομορφιά τους πυροδοτεί την καρδιά και το μυαλό,
φυτεύοντας σπόρους σοφίας
που ανθίζουν με το πέρασμα του χρόνου”.
Θεοφανή Βλαχοπούλου – Δραματοθεραπεύτρια

Διηγήματα, Εκδόσεις Πηγή, 2019, 96 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή