Ελένη Γ. Ανδρέου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελένη Γ. Ανδρέου γεννήθηκε στην Ξάνθη.
Σπούδασε αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημίου του Dillingen.
Εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι αποσπασμένη σε ελληνικά σχολεία της Γερμανίας.
Διηγήματα
Των Αγίων Παρασκευής και Παντελεήμονος (2007), Σήμα Εκδοτική
Το ξένο βλέμμα (2018), Σήμα Εκδοτική
Τα Αντικείμενα (2021), Σήμα Εκδοτική

Τα Αντικείμενα – Ελένη Ανδρέου

Τα αντικείμεναΛόγος περί του ασημάντου


Η συγγραφέας με 34 διηγήματα μάς εισάγει σε μια από καιρό απολεσμένη εποχή, την οποία ανασυνθέτει με τη συνδρομή μιας σειράς από αντικείμενα.
Τα Αντικείμενα, παρά την υλική τους υπόσταση, συμπεριφερόμενα ως λέξεις πολύρρητες, αφηγούνται χαμηλόφωνα, ανασύρουν και περισώζουν φορτία εικόνων, αισθήσεων, πληροφοριών, αποκωδικοποιούν τα τετελεσμένα και υπερασπίζονται τον ασήμαντο εαυτό τους με κύριο επιχείρημα το ρόλο τους ως κινητήριας δύναμης της μνήμης.

Ένα ντοκυμαντέρ συνθέτουν τα αντικείμενά μου με πολλές αυθαιρεσίες και αντιεπιστημονικό τρόπο, με βουτιές στο σουρρεαλισμό και ενθάρρυνση στα ατελείωτα πάνε–έλα της κάμερας. Συνήθως χωρίς λόγο, διαμελίζουν και ανασυνθέτουν τον υλικό και πνευματικό βίο μου, αυθαιρετούν και με λατρεύουν, αυθαιρετούν και με ειρωνεύονται, αυθαιρετούν και συντηρούν ως πραγματικό το θολό τοπίο της ύπαρξής μου και μου καλλιεργούν κάποτε την αίσθηση μιας ανυποχώρητης ευτυχίας από την εγκατάσταση «ἔνθα οὐκ ἔστι πόνος, οὐ λύπη, οὐ στεναγμός…»

Διηγήματα, Σήμα Εκδοτική, 2021, 256 σελ.

Το ξένο βλέμμα – Ελένη Ανδρέου
Βερολίνο, 2007: Η πόλη, αρκετά χρόνια μετά την επανένωσή της, συνεχίζει να ζει σε έντονους ρυθμούς αλλαγών. Το Ξένο Βλέμμα της Ελένης Ανδρέου επιχειρεί μία προσωπική ανάγνωση του «βιβλίου της πόλης». Παρακολουθώντας τη σύγχρονη πραγματικότητα σε συνάφεια με το ιστορικό παρελθόν, προσπαθεί να κατανοήσει τις συνθήκες, τις καταστάσεις, τα γεγονότα, ατομικά και συλλογικά, που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της εικόνας του. Μιας εικόνας πρωτεϊκής, που μαγνητίζει, συναρπάζει και γοητεύει «σα να πρόκειται για ένα ζοφερό θρίλερ που αφορά μια πόλη μεφιστοφελική με συνεχείς μεταμορφώσεις, σε μία διαρκώς ανανεούμενη παρτίδα ανάμεσα στο καλό και στο κακό, με αδιαφιλονίκητο κυρίαρχο του παιχνιδιού το κακό…».

Διηγήματα, Σήμα Εκδοτική, 2018, 192 σελ.

Των Αγίων Παρασκευής και Παντελεήμονος – Ελένη Ανδρέου
Επίκληση στις δυνατότητες της μνήμης που λουφάζει, γιατί αρνείται να ταραχτεί και να ταράξει ανασύροντας όλα τα αυθαίρετα, τους καταπατητές και τα καταπατημένα. Τελικά και η ίδια η αυθαιρετούσα εκδικείται…

Μια βουτιά στα ρηχά· στα βαθιά ποιος αντέχει;

Διηγήματα, Σήμα Εκδοτική, 2007, 179 σελ.

Πηγές: Biblionet, Σήμα Εκδοτική