Ελένη Γερασιμίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελένη Γερασιμίδου γεννήθηκε στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης από γονείς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
Η καταγωγή της είναι από τον Πόντο και αποφοίτησε από τη Δραματική σχολή του Ζίζου Χαρατσάρη, το 1973. Έζησε ευτυχισμένα με τραγούδια και ποιήματα σε μια οικογένεια καλλιτεχνών. Αδερφή της ήταν η επίσης ηθοποιός Νατάσα Γερασιμίδου, η οποία απεβίωσε στις 27 Αυγούστου 2002. Σπούδασε θέατρο μετά τις γυμνασιακές της σπουδές που ολοκλήρωσε στη Θεσσαλονίκη (εξατάξιο Γυμνάσιο). Δουλεύει από το 1973 σε θεατρικές ομάδες με ποιοτικούς στόχους όπως το “Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης” σε εταιρικούς θιάσους και περιφερειακά θέατρα (Θεσσαλικό Θέατρο, ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου και άλλα). Έπαιξε επίσης στα μεγαλύτερα θέατρα του κέντρου με επιτυχία. Έχει υπηρετήσει όλα τα είδη θεάτρου, εκτός αρχαίας τραγωδίας. Είναι αγαπητή στο ευρύ κοινό απ’ τις σειρές στην τηλεόραση και το θέατρο. Έχει κάνει σινεμά και η συμμετοχή της στο “Μια αιωνιότητα και μια μέρα” της χάρισε το Κρατικό Βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου. Έχει και άλλοτε τιμηθεί για το Θέατρο. Έχει δουλέψει σε μικρά θεατράκια (στο Καφέ Θέατρο, Αντιγονιδών 13, στη Θεσσαλονίκη) και στην Επίδαυρο με το Εθνικό Θέατρο. Εδώ και πολλά χρόνια, είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό Αντώνη Ξένο, με τον οποίο είχαν συμπρωταγωνιστήσει στο σήριαλ “Εμείς κι Εμείς”. Στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου του 2012 καθώς και του Ιανουαρίου του 2015, εξελέγη βουλευτής με το ΚΚΕ στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Θεσσαλονίκης.

Το Σινέ-Πανόραμα – Ελένη Γερασιμίδου
Τρυφερές αφηγήσεις των παιδικών χρόνων της γνωστής ηθοποιού από τον τότε προσφυγικό οικισμό Πανόραμα Θεσσαλονίκης, όπου μεγάλωσε, και μαζί η ιστορία της προσφυγιάς και του Πανοράματος.

Διηγήματα, Περίπλους, 1990, 71 σελ.

Αυτές – Ελένη Γερασιμίδου
Έντεκα σημερινές γυναίκες σε ισάριθμους, έμμεσους ή άμεσους, εξομολογητικούς
Τρυφερό, άμεσο και ευαίσθητο το βιβλίο της γνωστής ηθοποιού. Έντεκα ιστορίες έντεκα καθημερινών γυναικών δημιουργούν ένα εγκόλπιο σύγχρονης ευαισθησίας. Πώς η ηρωίδα Πηνελόπη έκανε τη ζωή της αστυνομικό μυθιστόρημα, πώς ένας ξερός κορμός μπέντζαμιν δίνει μαθήματα ζωής, πώς δύο φίλες βλέπουν τη ζωή τους σινεμασκόπ πίσω από τα τζάμια του Ζόναρς, η Ελένη Γερασιμίδου γράφει με την απλότητα που αιχμαλωτίζει.
«MARIE CLAIR» Ν. ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

Διηγήματα, Περίπλους, 1999, 55 σελ.

Φόρτυ 1/2 – Ελένη Γερασιμίδου

(μύησις)


Μια ανατρεπτική περφόρμανς στην οποία η άλλη Βαλκάνια περφόμερ, γνωστή και ως Yelena Yerasimovic, εμφανίζεται στη σκηνή για να προκαλέσει αντιδράσεις, αναρωτήσεις, ανησυχίες, αγανάκτηση-ευχαρίστηση και πολύ γέλιο!
Συνεργούς έχει το alter ego της, Αντώνη Ξένο, και το Άλλο (βουβό) , Αγγελική Ξένου.
Η παράσταση απευθύνεται σε κοινό ανοιχτό στις καλλιτεχνικές προκλήσεις και έτοιμο να συμμετάσχει ενεργά στα θεατρικά δρώμενα.
Ο τίτλος παραμένει ένα μυστήριο… είστε σε θέση να το ανακαλύψετε;

Θεατρικό, Όστρια Βιβλίο, 2016, 38 σελ.

Αυτές κι εκείνες – Ελένη Γερασιμίδου

Μικρά διηγήματα


Το ιστορικό πλαίσιο είναι αυτό που διαμορφώνει τη γυναίκα, ή η ίδια η γυναίκα είναι αυτή που καθορίζει το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται;
Η Ελένη Γερασιμίδου έχοντας βαθιά γνώση αυτής της διαλεκτικής σχέσης, μα και του ιστορικού ρόλου της γυναίκας, επιχειρεί με αριστοτεχνικό τρόπο, βαθιά τομή στον γυναικείο ψυχισμό και δυναμικότητα, δίνοντας κάθε φορά και μια νέα προοπτική η οποία είναι ανάλογη με την προσωπικότητα που κάθε φορά πραγματεύεται.

Διηγήματα, Όστρια Βιβλίο, 2018, 76 σελ.

Διηγήματα
Το Σινέ-Πανόραμα (1990), Περίπλους
Αυτές (1999), Περίπλους
Αυτές κι εκείνες (2018), Όστρια Βιβλίο

Θεατρικά έργα
Φόρτυ 1/2 (2016), Όστρια Βιβλίο

Πηγές: Biblionet, Περίπλους, Όστρια Βιβλίο