Ελένη Ι. Μπερτσάτου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελένη Ι. Μπερτσάτου γεννήθηκε στο Σκουροχώρι Ηλείας.
Ασχολήθηκε με το γράψιμο από μικρή ηλικία λόγω της ανάγκης της για εσωτερική αναζήτηση. Συμμετείχε πολλές φορές σε λογοτεχνικούς και ποιητικούς διαγωνισμούς, διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε αρκετές ανθολογίες. Έχει πάρει δύο πρώτα βραβεία για τα διηγήματα “Πρόσωπα – Η τριανταφυλλένια” και “Μια παράξενη ιστορία” αλλά και το 2ο βραβείο για το διήγημα “Μια συνηθισμένη μέρα” στο διαγωνισμό ποίησης και λογοτεχνίας το 2006 του ΠΟ.ΚΕ.Α.ΤΕ. Το 2007, στο λογοτεχνικό διαγωνισμό του περιοδικού “Ύφος” έλαβε έπαινο για το ταξιδιωτικό δοκίμιο “Οδοιπορικό στην Αίγυπτο”. Διηγήματά της αλλά και άρθρα της για αθλητικά θέματα, έχουν φιλοξενηθεί σε σελίδες πολιτιστικών εφημερίδων και περιοδικών. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.). Παράλληλα, ασχολείται με τον αθλητισμό και είναι δρομέας αντοχής. Εργάστηκε στο ιδιωτικό τομέα στον Όμιλο Επιχειρήσεων Λάτσης και στην εταιρεία ΛΕΤΡΙΝΑ Α.Ε.. Επίσης διετέλεσε γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας και της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας (International Society of Mastology). Για τρία χρόνια εργάστηκε ως εθελόντρια γραμματέας στο Σύνδεσμο Suzan Commen.
Μυθιστορήματα
Είσαι καλά, γλυκιά μου; (2006), Υδρόγειος
Λήδα, λευκές σελίδες (2009), Ύφος
Εριφύλη (2018), Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων “Χάρη Τζο Πάτση”
Το όστρακο (2020), Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων “Χάρη Τζο Πάτση”

Διηγήματα
Ίρις. Θεανώ. Τριανταφυλένια (2018), Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων “Χάρη Τζο Πάτση”

Δοκίμια-Μελέτες-Αθλητισμός
Ο δάσκαλος “Ευ Αγωνίζεσθαι” (2009), Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων “Χάρη Τζο Πάτση”

Το όστρακο – Ελένη Ι. Μπερτσάτου

Μυθιστόρημα, Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων “Χάρη Τζο Πάτση”, 2020, 220 σελ.

Εριφύλη – Ελένη Ι. Μπερτσάτου
«Για τον Παύλο ξημέρωσε ακόμη μια ημέρα γεμάτη ευθύνες, άλυτα προβλήματα, επαγγελματικά, οικογενειακά και πάνω από όλα προσωπικά. Πώς να τα διαχειριστεί όλα αυτά μαζί; Οι αντοχές του είχαν φτάσει στα όριά τους. Στάθηκε στο φανάρι περιμένοντας το πράσινο. Απέναντι, η πίσω πλευρά του κτιρίου του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γύρισε τα μάτια του και περιεργάστηκε τον γύρω χώρο. Ξαφνικά μια σεισμική δόνηση τράνταξε το κορμί του. Μια σχισμή, όμοια ρωγμή πάνω σε βράχο, χώρισε το σήμερα.

»Μπροστά του, ημέρες, στιγμές. Δεν ήταν ο ίδιος πια. Μια παρόρμηση τον έκανε να φτάσει στα σκαλοπάτια της πίσω πόρτας του κτιρίου. Ήθελε να αγγίξει το χερούλι. Σταμάτησε. Το βλέμμα του έπεσε στα μαραμένα κυκλάμινα, που έγερναν στο μικρό ποτήρι του κρασιού. Μια εικόνα και θύμισες αμέτρητες, πέρασαν σαν αστραπή από τα μάτια του. Ασυναίσθητα, έσκυψε να τα αγγίξει. Και τότε, είδε το κουβαριασμένο κορμί, σκεπασμένο, με μια κουβέρτα, παραδομένο στην αγκαλιά του Μορφέα. Ταράχτηκε. Δυο γυναικεία πόδια ξεχώριζαν στο κάτω σκαλοπάτι. Τα μάτια του πόνεσαν. Ένιωσε έντονο το τσούξιμο από τα δάκρυα, που ήταν έτοιμα να κυλήσουν στα μάγουλά του…»

Μυθιστόρημα, Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων “Χάρη Τζο Πάτση”, 2018, 172 σελ.

Ίρις. Θεανώ. Τριανταφυλένια – Ελένη Ι. Μπερτσάτου

Διηγήματα, Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων “Χάρη Τζο Πάτση”, 2018, 150 σελ.

Λήδα, λευκές σελίδες – Ελένη Ι. Μπερτσάτου
Στο βιβλίο περιγράφεται η ζωή μιας νέας γυναίκας που βρίσκεται στην πιο χαρούμενη στιγμή της ζωής της καθώς ετοιμάζεται για τον γάμο της.
Ξαφνικά η σκιά του φόβου με την μορφή του θανάτου παρουσιάζεται μπροστά της και κατακτητικά σχεδόν ερωτικά, την διεκδικεί.
Στη στιγμή τα πάντα γύρω της σκορπίζονται, εφιαλτικές σκέψεις αρχίζουν να την κατακλύζουν. Και τότε παίρνει την απόφαση να αντισταθεί.
Πλάνη, ουτοπία, δύναμη της νιότης, πάθος του έρωτα; Ποιος μπορεί να δώσει απάντηση; Κανείς.
Μόνο η ίδια αποφασίζει, ακολουθεί την πορεία της καθώς αρχίζει τον αγώνα της σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από το αναπόφευκτο. Μα αυτό είναι εκεί, καραδοκεί στον άσπρο τοίχο. Μια σκιά. Ένας υπόκωφος έρωτας, μια απειλή, ένα κύμα που έρχεται με ορμή να την συμπαρασύρει στα βάθη του μαύρου ωκεανού.
Κάποια στιγμή οι αποφάσεις της συγκλονίζουν, και τότε η θέση της, η θέση του ανθρώπου που έχει το δικαίωμα να ορίζει ως ένα βαθμοί την ζωή του, έρχεται να τιμήσει τον αγώνα της.

Μυθιστόρημα, Ύφος, 2009, 181 σελ.

Ο δάσκαλος “Ευ Αγωνίζεσθαι” – Ελένη Ι. Μπερτσάτου
… Το βιβλίο χωρίζεται σε 4 μέρη. Στα τρία πρώτα σκιαγραφείται η μορφή του Δασκάλου, οι οραματισμοί του, οι εξομολογήσεις του, οι προτάσεις του για την εξυγνίαση του Αθλητισμού.
Το Δ΄ μέρος αφιερώνεται στην Ολυμπιακή Ιδέα, θεματοφύλακας της οποίας είναι η Ελλάδα και προτείνονται διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση μερικών αντιαθλητικών φαινομένων (εμπορευματοποίηση, ντόπινγκ κ.λπ.).
Γενικά πρόκειται για ένα θαυμάσιο βιβλίο, που, παρά τον τίτλο του δεν είναι αυτοβιογραφία του Δασκάλου αλλά πηγή άντλησης χρήσιμων διδαγμάτων και πληροφοριών σχετικών με την εξέλιξη και το μέλλον του Ελληνικού αθλητισμού…
Χάρης Σ. Πάτσης

Δοκίμιο, Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων “Χάρη Τζο Πάτση”, 2009, 223 σελ.

Είσαι καλά, γλυκιά μου; – Ελένη Ι. Μπερτσάτου
Λόγος που κυλάει όπως το νερό στο ποτάμι, με άψογη γραφή και γλώσσα κλασική. Η συγγραφέας είναι φανερό πως κατέχει τον τρόπο να τη χρησιμοποιεί και να δαμάζει.
Ένας πλούτος συναισθημάτων ξεκινά από κάθε σελίδα του βιβλίου. Ξανασυναντάμε επιτέλους τη γοητεία της ανθρωπιάς και τη μεγαλοσύνη στην απεραντοσύνη της ψυχής. Οι ήρωές της ακολουθούν ο καθένας το δικό του μαραθώνιο δρόμο που είναι μοναδικός, όπως μοναδικός είναι ο καθένας από μας.
Καταλαβαίνουμε κι εμείς, όπως εκείνη, ότι: “Δεν χρειάζονται πολλά τεχνάσματα για να πετύχεις το αληθινό, χρειάζεται μόνο προσπάθεια, επιμονή και υπομονή, να περιμένεις λίγο πριν εγκαταλείψεις ό,τι μέχρι εκείνη τη στιγμή έχεις καταφέρει”.
Μαθαίνουμε ακόμα πώς να κερδίζουμε παλικαρίσια τον αγώνα της ζωής, εκτιμώντας το σύνολο των εμπειριών που έχουμε ζήσει.
Καίτη Τσιότσκα
Φιλόλογος, καθηγήτρια-λογοτέχνιδα

Μυθιστόρημα, Υδρόγειος, 2006, 256 σελ.

Πηγές: Biblionet, Υδρόγειος, Ύφος, Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων “Χάρη Τζο Πάτση”