Ελένη Πατίδου

Ελένη Γ. Πατίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελένη Πατίδου του Γεωργίου και της Αικατερίνης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε μέχρι τα δεκαοκτώ της χρόνια στο Αιγίνιο Πιερίας. Τελείωσε τη Νοσηλευτική στο ΤΕΙ της Λάρισας εξειδικεύτηκε στις μεταγγίσεις αίματος και εργάστηκε σε διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδας για δεκατρία χρόνια. Ταυτόχρονα σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, έχοντας δύο κατευθύνσεις στη Σχολική-Εξελικτική και στην Κοινωνική-Κλινική Ψυχολογία. Έκανε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας “Διοίκηση υπηρεσιών Υγείας”. Μέχρι τη συγγραφή του έργου εργάζεται ως Ψυχολόγος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ζει ως μόνιμος κάτοικος της Θεσσαλονίκης μαζί με την οικογένειά της. Το βιβλίο “Οι Ιστορίες μου οι Μοίρες μου” είναι το δεύτερο συγγραφικό της έργο, μετά τη συγγραφή του εκπαιδευτικού έργου “Η Τσάντα της Συναισθηματικής Νοημοσύνης”, αυτοέκδοση, 2008. Κείμενα, άρθρα και έρευνές της είναι δημοσιευμένα ηλεκτρονικά ή έντυπα σε περιοδικά κι εφημερίδες.
Νουβέλες
Μαμά βοήθεια! Είμαι δημόσιος υπάλληλος! (2021), Εκδόσεις Άνω Τελεία

Διηγήματα
Οι ιστορίες μου οι μοίρες μου (2017), Ανάτυπο

Μαμά βοήθεια! Είμαι δημόσιος υπάλληλος! – Ελένη Γ. Πατίδου

Μαμά βοήθεια


Μια φωνή αναδύεται από το βαθύ πηγάδι. Είναι η φωνή της Τζούλιας-alter ego της συγγραφέως μας και είναι το πηγάδι που εντός του οι εξαναγκασμοί και οι θελήσεις των άλλων την έριξαν, αφού υπέκυψε στις αδήριτες κοινωνικές συμβάσεις της εποχής διαμόρφωσης του μέλλοντός της. Υπέκυψε; Κατά μία παραδοξότητα που ίσχυσε -χάρις στην οποία απολαμβάνουμε αυτό το έργο-, η φωνή από τα έγκατα δεν σβήνει με τον χρόνο και δεν χάνεται σιγά-σιγά στα βάθη του πηγαδιού: αντίθετα, ανεβαίνει και δυναμώνει, ακούγεται ολοένα και πιο καθαρά και να την τώρα, έφτασε στο χείλος! Η φωνή έχει ειρμό, δυναμισμό και ένταση, γίνεται διήγηση και πλέκει τον καμβά των ιστοριών της χαμένης ζωής τόσων και τόσων ανθρώπων που, κατά τη νομοτέλεια που διέπει την ανθρώπινη κατάσταση, υπέκυψαν στη μοίρα τους, άτυχοι, ανυπεράσπιστοι, αδύναμοι, άβουλοι, μοιραίοι.

Αλλά η διήγηση έχει και έναν στόχο – και δεν χρειάζεται να το κρύψει: οικοδομεί βήμα-βήμα ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους ανθρώπους και τις καταστάσεις του παρελθόντος, μέσα από την ανάδειξη της πολύχρονης, πεισματικής, ανυποχώρητης προσπάθειας της ασυνήθιστης ηρωίδας να αναμετρηθεί με τα άκαμπτα εμπόδια των «πρέπει» των άλλων και τις συντριπτικές δαγκάνες της πραγματικότητας του Δημοσίου, να τα παραμερίσει και να ξεφύγει.

Χρησιμοποιώντας τον καμβά των ιστοριών που ύφανε η εμπειρία της, τοποθετεί τον εαυτό της συμπαθητικά αλλά και αντιθετικά προς τους άλλους, με μέσο ένα λόγο έντονα συναισθηματικό αλλά και διανθισμένο με χιούμορ, όπου οι εναλλαγές του γκροτέσκου και του θλιβερού, του κωμικού και του τραγικού συντηρούν το ενδιαφέρον και παρασύρουν τον αναγνώστη στη συμμετοχή του στα πάθη της διήγησης.

Από τα καπνοχώραφα και την καταφρόνια, θεραπαινίδα της Υγείας και μετά της Πρόνοιας, η ηρωίδα-συγγραφέας είδε τη ζωή κατάματα σε όλο της το φάσμα. Είδε τιποτένιους σε μεγάλα πόστα, είδε ευγενικές και αρχοντικές φυσιογνωμίες να πένονται. Είδε κατεστραμμένες υπάρξεις να αφανίζονται, απατεώνες να θριαμβεύουν. Βίωσε τη ματαίωση που στις δουλειές που υπηρέτησε ενεδρεύει και κατατρώει τις ψυχές των συνεπών, με ορατό τον κίνδυνο της συντριβής. Δεν πτοήθηκε όμως: Υπηρετώντας το αδηφάγο και πνευματοκτόνο Δημόσιο, έχει το θάρρος «να τα πει». Κι αν ένα «δίδαγμα» απορρέει από όλα αυτά, δεν είναι άλλο από τη φράση που γέννησε η εμπειρία από την ιστορία της Λητώς (του δεύτερου πιο σημαντικού προσώπου του βιβλίου): «Πριν φτάσει η αχτίδα του ήλιου στη γη, μη βγάζεις συμπεράσματα για το τι θα φέρει».

Νουβέλα, Εκδόσεις Άνω Τελεία, 2021, 92 σελ.

Οι ιστορίες μου οι μοίρες μου – Ελένη Πατίδου

Οι ιστορίες μουΈνα ταξίδι αυτογνωσίας


Ναι υπάρχουν οι Μοίρες! Άλλες είναι αγέρωχες, όμορφες, με πλούσια μακριά μαλλιά, αστραφτερό χαμόγελο και ζεστό βλέμμα. Κι άλλες είναι ρακένδυτες, μοχθηρές, ξεμαλλιασμένες, χωρίς δόντια. Άλλοτε τις συναντούμε στην πορεία της ζωής μας κι άλλοτε μας περιμένουν την ώρα που θα γεννηθούμε να γαντζωθούν στους ώμους μας, ώστε να σερνόμαστε από το βάρος τους, ή να μας πιάσουν από το χέρι και να μας πουν “προχώρα εγώ είμαι εδώ”.

“Οι Ιστορίες μου οι μοίρες μου” είναι ένα πεζογράφημα που δίνεται με βιωματικό λόγο σε έντεκα αυτοτελή αφηγήματα.

Μεμονωμένες, οι αυτοτελείς ιστορίες, έχουν την ικανότητα να συνθέσουν ένα ολοκληρωμένο παζλ από σύμβολα και αφετηρίες ζωής.

Οι ιστορίες είναι απλές στιγμές της καθημερινής ζωής της ηρωίδας που από μέσα τους αναβλύζει ένας θεωρητικός και προσωπικός υπαινιγμός.

Η αρχική υπόθεση της συγγραφέως είναι ότι υπάρχουν οι μοίρες της ζωής. Οι μοίρες αυτές, που συμβάλλουν τόσο πολύ στη δόμηση της προσωπικότητας μας, είναι οι ιστορίες ζωής τις οποίες κληρονομούμε ή βιώνουμε.

Στόχος της συγγραφέως είναι να παρακινήσει τον αναγνώστη να ανακαλύψει τις δικές του μοίρες.
“Μέχρι να κάνεις το ασυνείδητο συνειδητό, θα κατευθύνει τη ζωή σου και θα το ονομάζεις μοίρα”.
Καρλ Γιουνγκ

Διηγήματα, Ανάτυπο, 2017, 126 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ανάτυπο, Εκδόσεις Άνω Τελεία