Ελένη Ρένεση

Ελένη Ρένεση

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελένη Ρένεση γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα κι από τότε θέλησε να ζήσει στο δικό της παραμύθι.
Στην αρχή, ακούγοντας αυτοσχέδιες ιστορίες από τη γιαγιά και τον παππού στην Άμφισσα, όπου μεγάλωσε. Έπειτα, έπλαθε με το μυαλό της τα δικά της παραμύθια και ταξίδευε μαζί τους στη χώρα της φαντασίας. Μαζί με αυτά ήρθε στην Κέρκυρα, όπου σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και δημιούργησε την οικογένειά της. Μια μέρα προσγειώθηκε στις λέξεις γράφοντας τα παραμύθια της και κάνοντας σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Τα πρώτα της παραμύθια ήταν εμπνευσμένα από τα δικά της παιδιά, που είναι όλος της ο κόσμος. Αργότερα, ήθελε να ταξιδεύουν κι άλλα παιδιά μαζί της και άρχισε να τα μοιράζεται.
Κυκλοφορούν τα βιβλία της: Η φαντασία δημιουργεί ιστορία, Η παραδοσιακή βυρσοδεψία στην Άμφισσα, 18ος-20ός αιώνας και Το μυστήριο του πραγματικού Αϊ-Βασίλη. Αν μια νεράιδα εκπλήρωνε τις επιθυμίες της, θα ήθελε να ταξιδέψει σε έναν κόσμο μαγικό, παραμυθένιο.
Παιδική λογοτεχνία
H φαντασία δημιουργεί ιστορία (2017), Ωρίωνας
Το μυστήριο του πραγματικού Αϊ Βασίλη (2017), Ωρίωνας
O σπασίκλας των Αρχαίων (2022), Ελληνοεκδοτική

Δοκίμια-Μελέτες-Βυρσοδεψία
Η παραδοσιακή βυρσοδεψία στην Άμφισσα 18ος-20ός αι. (2017), Ωρίωνας

O σπασίκλας των Αρχαίων – Ελένη Ρένεση

O σπασίκλας


Ο εντεκάχρονος Περικλής με έναν μυστηριώδη τρόπο «ερωτεύεται» τα αρχαία ελληνικά και μαγεύεται από την ελληνική αρχαιότητα.
Έτσι, από ένα ήσυχο και λιγομίλητο παιδί που ήταν, σχεδόν απαρατήρητο, γίνεται ο «σπασίκλας» της τάξης.
Πώς θα αντιδράσουν οι συμμαθητές του απέναντι σε αυτόν τον διαφορετικό μαθητή;
Μπορούν να αποδεχτούν κάποιον τόσο αλλιώτικο;
Πώς μέσα από τη διαφορετικότητά του αυτήν ο Περικλής θα γίνει τελικά ο ήρωας της τάξης;
Η φανταστική ιστορία του «σπασίκλα των αρχαίων» προετοιμάζει τα παιδιά του δημοτικού για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών του γυμνασίου και τους μαθαίνει με παιγνιώδη τρόπο αρχαίες φράσεις και γνωμικά που χρησιμοποιούμε στον λόγο μας μέχρι σήμερα.

Εικονογράφηση: Ράνια Ηλιάδου

Παιδική λογοτεχνία, Ελληνοεκδοτική, 2022, 56 σελ.

Το μυστήριο του πραγματικού Αϊ Βασίλη – Ελένη Ρένεση

Το μυστήριο


Με αφορμή την χριστουγεννιάτικη απορία σχετικά με την ύπαρξη του Αϊ Βασίλη δημιουργήθηκε από την Ελένη Ρένεση το 2017 το παραμύθι “Το μυστήριο του πραγματικού Αϊ Βασίλη” από τις εκδόσεις Ωρίωνας με την υπέροχη εικονογράφηση της Ανδριάνας Ρούσσου.

Το παραμύθι περιγράφει μια ιστορία μαθητών λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Οι ήρωες είναι δύο ομάδες μαθητών, αυτή της Δωροθέας που πιστεύει στον Αϊ Βασίλη και ανυπομονεί κάθε χρόνο να έρθει η περίοδος των Χριστουγέννων και να μεταφερθεί σε έναν μαγικό κόσμο γεμάτο αγάπη και γενναιοδωρία που ευχόταν να μην τελειώσει ποτέ. Από την άλλη είναι η ομάδα του Κοσμά, η οποία όχι απλά δεν πιστεύει και απαξιώνει τον Αϊ Βασίλη, αλλά θέλει να κάνει και όλους τους άλλους να μην πιστεύουν σ’ αυτόν. Έτσι μπαίνει ένα στοίχημα από τις δύο ομάδες που θα λήξει την ημέρα της χριστουγεννιάτικης σχολικής γιορτής. Μέσα από ένα συγκινητικό γράμμα όλα αποκαθίστανται και περνάνε όλοι τα πιο ωραία Χριστούγεννα.

Όταν οι πρώτες απορίες αρχίζουν να διατυπώνονται και στο παιδικό μυαλό δημιουργούνται περίεργες διαστάσεις για το πρόσωπο του Αϊ Βασίλη, τότε είναι η ώρα για ενδιαφέρουσες συζητήσεις, που μπορεί να γίνουν πιο ευχάριστες διαβάζοντας αυτό το παραμύθι. Έτσι τα παιδιά θα μπορούν να απαντήσουν έξυπνα στους φίλους τους και οι μεγάλοι στα παιδιά τους.

Στο τέλος θα βρουν το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού και το γράμμα για τον δικό τους Αϊ Βασίλη για να μεταφερθούν στο δικό τους παραμύθι.

Εικονογράφηση: Αντριάνα Ρούσσου

Παιδική λογοτεχνία, Ωρίωνας, 2017, 36 σελ.

H φαντασία δημιουργεί ιστορία – Ελένη Ρένεση

H φαντασία


Το παραμύθι αυτό με νοσταλγικό τρόπο μας ταξιδεύει στις εποχές που οι γιαγιάδες και οι παππούδες έλεγαν ιστορίες στα εγγόνια τους. Σε αυτές τις εποχές διαδραματίζεται η ιστορία ενός ταμπάκη από την Άμφισσα, που καθώς ήταν λίγο φαντασιόπληκτος έπλαθε με το μυαλό του μύθους που ποιος ξέρει αν όντως ήταν αληθινοί… αλλά που σήμερα αναβιώνουν στην περιοχή με διάφορα δρώμενα. Οι μικροί μας αναγνώστες διαβάζοντας αυτό το παραμύθι δε θα μάθουν μόνο για την τέχνη της βυρσοδεψίας με έναν τρόπο πιο διασκεδαστικό αλλά θα έρθουν κοντά στα έθιμα, στις αξίες και στην απλότητα που λείπει από την εποχή μας μέσα από μια ιστορία γεμάτη μυστήριο.
Κατάλληλο για ηλικίες 8

Εικονογράφηση: Διονύσης Καραβίας

Παιδική λογοτεχνία, Ωρίωνας, 2017, 36 σελ.

Η παραδοσιακή βυρσοδεψία στην Άμφισσα 18ος-20ός αι. – Ελένη Ρένεση

Η παραδοσιακή


Μελέτη με στοιχεία, μαρτυρίες και πληροφορίες με θέμα φθίνοντα παραδοσιακά επαγγέλματα και κυρίως τη βυρσοδεψία.

Η Άμφισσα είναι μια επαρχιακή πόλη με ιστορία που χάνεται στους αιώνες. Όσον αφορα την σύγχρονη ιστορία της διαμορφώθηκε από τις δραστηριότητες των κατοίκων της που σχετίζονται με τον ορεινό χώρο, την αγροτική παραγωγή και τις μεταποιητικές δραστηριότητες. Τα παραδοσιακά χειρωνακτικά επαγγέλματα του κουδουνά, του βυρσοδέψη, του σχοινοποιού και του στραγαλά άνθισαν στο πρόσφατο παρελθόν αφήνοντας το στίγμα τους στην πόλη. Άξιο λόγου και για τις δικές μας γενιές ήταν το επάγγελμα του βυρσοδέψη που δημιούργησε ένα δυναμικό χαρακτήρα στο χώρο.

Επειδή όμως η συνοικία των βυρσοδεψών βιώνει σήμερα εγκατάλειψη και παρακμή και οι νεότεροι γνωρίζουν για τους ταμπάκηδες μόνο από την αναβίωση του μύθου του Στοιχειού της Χάρμαινας που γίνεται τις Απόκριες, θέλησα να κάνω γνωστή την πορεία της παραδοσιακής βυρσοδεψίας. Γι’ αυτό συγκέντρωσα ό,τι στοιχεία υπάρχουν από βιβλία, περιηγητές, ανέκδοτες μελέτες και προφορικές μαρτυρίες. Έτσι δημιουργήθηκε αυτό το βιβλίο που αποτελεί έναν συνδετικό κρίκο από το παρελθόν στο παρόν ξαναζωντανεύοντας τις παραδόσεις και τις αξίες των ανθρώπων μιας άλλης εποχής.

Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 2006

Βυρσοδεψία, Ωρίωνας, 2017, 110 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ελληνοεκδοτική, Ωρίωνας

Please wait...