Ελένη Στ. Ανδρέου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελένη Στ. Ανδρέου γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Μικρασιάτες.
Σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας και Γαλλική Φιλολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Εργάστηκε ως δικηγόρος στην Αθήνα και ως συμβολαιογράφος στον Πειραιά.

Το άνθος της ροδιάς – Ελένη Σ. Ανδρέου


Διηγήματα, Δωδώνη, 1994, 77 σελ.

Στην ελπίδα – Ελένη Σ. Ανδρέου


Διηγήματα, Δωδώνη, 1997, 70 σελ.

Το πέρασμα – Ελένη Ανδρέου

Τρεις γενιές μια ιστορία


Το βιβλίο “Το πέρασμα: Τρεις γενιές μια ιστορία” των εκδόσεων Βασιλείου, ξεκινά από τη Μικρασιατική Καταστροφή και φτάνει μέχρι το 1964 στη Σύρο και την Αθήνα, βασιζόμενο στο ημερολόγιο της θείας της συγγραφέως (αδελφή της μητέρας της), η οποία έζησε ως παιδάκι τα γεγονότα του 122 στη Σμύρνη και πέθανε το 1999.

Μυθιστόρημα, Βασιλείου Γεώργιος, 2006, 227 σελ.

Η παράξενη πόλη – Ελένη Στ. Ανδρέου
Επτά συν μία ιστορίες. Επτά ιστορίες ανθρώπων χαμένων μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος, γραμμένες με ευαισθησία και χιούμορ. Ελπίδες, απώλειες, πάθη, απωθήσεις, ανατροπές μάς φυλακίζουν και υψώνουν τείχη γύρω μας. Μπορούμε άραγε να ξεφύγουμε από αυτά; Επτά ιστορίες που άλλοτε απολυτρώνουν τους ανθρώπους και άλλοτε όχι. Και μία αλληγορία που αφήνει τον αναγνώστη να σκεφτεί…

Διηγήματα, Γαβριηλίδης, 2015, 119 σελ.

Το πέρασμα – Ελένη Στ. Ανδρέου
Στις κίτρινες σελίδες ενός παλιού ημερολογίου, ένα γυναικείο χέρι μετατρέπει σε λέξεις τα γεγονότα μιας ολόκληρης ζωής. Σμύρνη, Σύρος, Αθήνα. Μια οικογένεια που έχει τα πάντα, χάνει τα πάντα, αλλά ξαναμαζεύει ένα ένα τα κομμάτια της. Όλα ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια ενός κοριτσιού, που διαβάζει το ημερολόγιο με λαχτάρα. Είναι το ημερολόγιο της γιαγιάς της. Θα πιάσει την άκρη του νήματος και θα γνωρίσει την ιστορία της οικογένειάς της, προτού διαπιστώσει ότι η ίδια δεν είναι μια απλή αναγνώστρια της ιστορίας, αλλά ένα κομμάτι της, απ’ την πρώτη κιόλας στιγμή της ύπαρξής της.

Τότε καταλαβαίνει ότι το παρελθόν είναι αυτό που έχει τη δύναμη και να δηλητηριάσει το παρόν αλλά και να το γιατρέψει. Θα δει πώς το τραύμα του θανάτου μπορεί άλλοτε να παγώσει μια ψυχή και άλλοτε να τη δυναμώσει. Κάποτε, όμως, θα συνειδητοποιήσει και την ταπεινή δύναμη εκείνου που στο τέλος πάντοτε μονοπωλεί την προσοχή της ζωής: του έρωτα. Του έρωτα που δεν θα διαβάσει γι’ αυτόν στις σελίδες του ημερολογίου, θα τον δει όμως να ελλοχεύει στις πιο δύσκολες ώρες. Του έρωτα που δεν μπορεί να σβήσει τη μνήμη του χτες, αλλά μπορεί να δημιουργήσει από αυτό την ιστορία του αύριο. Του έρωτα μέσα της που δεν μπορεί να διαστρέψει την πραγματικότητα, μπορεί όμως να γίνει ο ίδιος εκείνη η πραγματικότητα που, για κάθε άνθρωπο που έχει τη θέληση να επιβιώσει, γίνεται μια νέα ζωή.

Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2017, 240 σελ.

Μυθιστορήματα
Το πέρασμα (2006), Βασιλείου Γεώργιος
Το πέρασμα (2017), Γαβριηλίδης

Διηγήματα
Το άνθος της ροδιάς (1994), Δωδώνη
Στην ελπίδα (1997), Δωδώνη
Η παράξενη πόλη (2015), Γαβριηλίδης

Πηγές: BIBLIONET, Γαβριηλίδης, Δωδώνη

98 views.