Ελένη Σταματούδη

Ελένη Σταματούδη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελένη Σταματούδη είναι οικονομολόγος με σπουδές στην Ελλάδα και μεταπτυχιακά στη διοίκηση επιχειρήσεων (MBA) στη Βρετανία. Περνά τον περισσότερο χρόνο της ανάμεσα στην Πατησίων (όπου εργάζεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού) και στον Άλιμο (όπου μένει). Στις διαδρομές της αυτές συναντά αντικρουόμενες συμπεριφορές που οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: ευγένεια και σωστή συμπεριφορά κάνουν την καθημερινότητά μας πιο όμορφη. Ο σεβασμός προς ανθρώπους με τους οποίους συμβιώνουμε αποτελεί αρχή που πρέπει να καλλιεργείται όσο είναι νωρίς. Αφετηρία τα παιδιά, οδηγός οι γονείς τους.
Παιδική λογοτεχνία
Savoir Vivre για παιδιά! (2018), Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Savoir Vivre για παιδιά! (2021), Εκδόσεις Ι. Σιδέρης

Savoir Vivre για παιδιά! – Ελένη Σταματούδη

Savoir VivreΚαλοί τρόποι στο σχολείο


Το βιβλίο αυτό είναι το δεύτερο της σειράς «Savoir Vivre για παιδιά»* και απευθύνεται σε ηλικίες 4 έως 10 ετών. Όταν το παιδί ξεκινάει το σχολείο, ξεκινάει και η κοινωνικοποίησή του. Μαθαίνει πλέον να συμβιώνει με άλλους ανθρώπους πέρα από το οικογενειακό του περιβάλλον. Αρχίζει μία περίοδος κατά την οποία το παιδί καλείται να εμπεδώσει βασικές αρχές, αξίες και κανόνες συμπεριφοράς, που δεν αρκεί να ακολουθεί, αλλά πρέπει και να κατανοεί.
Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι τόσοι οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι οφείλουν να λειτουργούν ως πρότυπα για τα παιδιά. Το παιδί δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι πρέπει να ακολουθήσει έναν συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς αν δεν τον βιώνει στην καθημερινότητά του. Δεν μπορούμε, δηλαδή, να έχουμε απαίτηση από τα παιδιά να φέρονται σωστά, όταν εμείς δεν επιδεικνύουμε ανάλογη συμπεριφορά.
Το βιβλίο αυτό περιέχει φράσεις, κινήσεις και συμπεριφορές, δοσμένες με τον πιο απλό τρόπο, αλλά και με χιούμορ. Βοηθά το παιδί με ευχάριστο τρόπο να κατανοήσει πώς πρέπει να φέρεται στο σχολείο. Και επειδή το σχολείο, όπως όλοι ξέρουμε, είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας, η εκμάθηση καλών τρόπων το βοηθά να προετοιμαστεί γενικότερα στη ζωή του.
«Στις σελίδες αυτού του βιβλίου θα βρείτε και πάλι τον Άρι** τον κούνελο, τον καλύτερο φίλο των παιδιών! Θα τον δείτε να είναι δίπλα τους και να γελάει με τα λάθη τους, μερικές φορές να απελπίζεται με αυτά που κάνουν, αλλά και να τα επιβραβεύει όταν συμπεριφέρονται σωστά. Ακολουθήστε τον…»

* Το πρώτο βιβλίο «Savoir Vivre για παιδιά. Καλοί τρόποι στο τραπέζι».
** Άριστος.

Εικονογράφηση: Μάρω Αλεξάνδρου

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2021, 100 σελ.

Savoir Vivre για παιδιά! – Ελένη Σταματούδη

Savoir VivreΚαλοί τρόποι στο τραπέζι


Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 9 ετών. Η ηλικία αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς τώρα λαμβάνουν τα πρώτα ερεθίσματα και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη ζωή μέσα από τα μάτια των μεγάλων. Είναι η περίοδος κατά την οποία χτίζεται ενεργά η συμπεριφορά του παιδιού διότι το παιδί καλείται να εμπεδώσει βασικές αρχές, αξίες και κανόνες, δηλαδή όχι απλώς να τα ακολουθήσει, αλλά και να τα κατανοήσει.

Για τον λόγο αυτό, εμείς οι γονείς πρέπει να λειτουργούμε ως πρότυπα για τα παιδιά μας. Το παιδί δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι πρέπει να ακολουθήσει έναν συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς όταν δεν τον βιώνει στην καθημερινότητά του. Δεν πρέπει, δηλαδή, να έχουμε απαίτηση από τα παιδιά μας να φέρονται σωστά σε ένα γεύμα, όταν εμείς δεν επιδεικνύουμε την ανάλογη συμπεριφορά.

Απλές φράσεις, κινήσεις και συμπεριφορές, δοσμένες με τον πιο απλό τρόπο, αλλά και με χιούμορ, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στους μικρούς πρωταγωνιστές της ζωής μας, αλλά και στη ζωή εκείνων που θα συναντήσουν στην πορεία. Η καλή συμπεριφορά αποτελεί την καλύτερη επένδυση στη ζωή ενός παιδιού.

“Στις σελίδες αυτού του βιβλίου θα βρείτε τον Άρι*, τον κούνελο. Θα τον δείτε να απελπίζεται με τη λάθος συμπεριφορά, να γελάει με τα λάθη των παιδιών, αλλά και να τα επιβραβεύει όταν συμπεριφέρονται σωστά. Ακολουθήστε τον…”

* Άριστος.

Εικονογράφηση: Μάρω Αλεξάνδρου

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2018, 72 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης