Η Eλένη Στούμπου-Κατσαμούρη σπούδασε αρχαιολογία στο Α.Π.Θ. και ντοκιμαντέρ- εθνογραφικό κινηματογράφο στο Παρίσι με τον Jean Rouch (D.E.A. Cinema, Television, Audiovisuel, Universite Paris Ι- Paris X Nanterre). Εργάζεται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία ως αρχαιολόγος και σκηνοθέτρια αρχαιολογικών ταινιών. Το 2005 κέρδισε το βραβείο Silvio Andreis στο φεστιβάλ αρχαιολογικών ταινιών του Ροβερέτο (Ιταλία) για τη “Συντήρηση-βιβλιοδεσία κώδικα αρ. 1 μονής Σιμωνόπετρας”. Το 2007 κέρδισε το βραβείο μικρού μήκους στο Φεστιβάλ αρχαιολογικών ταινιών της Μπεζανσόν (Γαλλία) για τον “Αμφορέα της Ελευσίνας” και εύφημη μνεία για την ίδια ταινία στο αντίστοιχο Φεστιβάλ της Χώρας των Βάσκων (7o FICAB). Το 2010 κέρδισε το βραβείο μικρού μήκους για το “Παράξενο πεπρωμένο της αρπαγείσας κόρης” στο Φεστιβάλ αρχαιολογικών ταινιών της Αμιένης (Γαλλία). To 2017 η ταινία της “Ροτόντα”, που απεικονίζει τα μοναδικά ψηφιδωτά του μνημείου, εκπροσώπησε το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού σε διεθνή φεστιβάλ και πέρασε στη βραχεία λίστα του διαγωνισμού “Μuseums in short”. Ταινίες της προβάλλονται από την Τηλεόραση της Βουλής και το Archaeology Channel. Γράφει για θέματα αρχαιολογίας και τέχνης στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.
Διηγήματα
Από τη Λαρίγκοβα στο Χάιντ Παρκ (2020), Ιδιωτική Έκδοση
Από τη Λαρίγκοβα στο Χάιντ Παρκ – Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη
Ένας ατίθασος “Λουκής Λάρας” και ο ανώνυμος συγγραφέας του
Μια λογοτεχνική ιστορία μυστηρίου στο Λονδίνο του 19ου αι.
“Το όνομά μου είναι Δημήτρης Χατζηγιώργης. Τώρα που ξέρετε το όνομά μου, δεν χρειάζεται να προσθέσω ότι είμαι Έλληνας, απόγονος εκείνων των ευγενών πλασμάτων στα οποία όλοι μας οφείλουμε τον πολιτισμό μας…”
Ένα σπινθηροβόλο διήγημα αγνώστου με τη μορφή πραγματικής ιστορίας, δημοσιευμένο σε έγκριτο βρετανικό λογοτεχνικό περιοδικό , αφηγείται τη ζωή ενός επιτυχημένου χαλκιδικιώτη εμπόρου από τα χρόνια της Επανάστασης στο Λονδίνο της βικτωριανής εποχής. Το κείμενο παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με το “Λουκή Λάρα”, μόνο που προηγείται του ιστορικού αφηγήματος του Δημητρίου Βικέλα κατά ένδεκα χρόνια. Υπήρξε πράγματι ο ατίθασος ήρωας και βάση αλήθειας στις περιπέτειές του; Και κυρίως, ποιός και γιατί έγραψε αυτή την ανατρεπτική ιστορία που δεν χαρίζεται σε κανέναν, ούτε καν στον ήρωά της;
Διηγήματα, Ιδιωτική Έκδοση, 2020, 120 σελ.
Πηγές: Πηγές: Biblionet