Ελισάβετ Φιλιππούλη

Ελισάβετ Φιλιππούλη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελισάβετ Φιλιππούλη είναι δημοσιογράφος.
Ειδικεύεται στα θέματα της διεθνούς επικαιρότητας και τις συνεντεύξεις. Στα δεκαπέντε χρόνια της σταδιοδρομίας της έχει εργαστεί σε όλα τα είδη ΜΜΕ (τηλεόραση, εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο), ενώ συνεργάζεται και με το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό στο πλαίσιο της δουλειάς της, που της έχει δώσει τη δυνατότητα να απευθύνει ερωτήσεις σε σημαντικές προσωπικότητες, όπως οι: Τζίμι Κάρτερ, Χαβιέ Σολάνα, Τεντ Τερνερ, Κόφι Ανάν, Αλ Γκορ, Τζέιμς Ρούμπιν, Πίτερ Αρνέτ, Σούζαν Σάραντον, Κριστιάν Αμανπούρ, Σεΐχης Ομάρ μπιν Μπάκρι κ.ά.
Σπούδασε γερμανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διεθνείς σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Ωστόσο, θεωρεί ότι δεν κάνουν οι ταυτότητες το δημοσιογράφο, αλλά η ανησυχία και η αγάπη για τον κόσμο που μας περιβάλλει.
Δοκίμια-Μελέτες-Γυναίκα-Πολιτική
Η αόρατη πραγματικότητα (2005), Ελληνικά Γράμματα
Οι γυναίκες προς την ανθρωπότητα (2021), Floral Books – Brainfood

Οι γυναίκες προς την ανθρωπότητα – Ελισάβετ Φιλιππούλη

Οι γυναίκες προςΙστορίες Επιβίωσης και Επιτυχίας


Η Ελισάβετ Φιλιππούλη μετατρέπει αυτές τις επιστολές σ’ ένα είδος «συλλογικής φωνής» για κοινωνικά ζητήματα όπως η ισότητα των φύλων, η προσφυγική κρίση, το ΛΟΑΤ κίνημα, η βία κατά των γυναικών και ο ρατσισμός, η πανδημία της COVID-19.
Πώς χτίζει μια γυναίκα την αυτοεκτίμησή της;
Πώς διαπραγματευόμαστε τραύματα και συναισθηματικές πληγές από τα παιδικά μας χρόνια;
Πώς κάνουμε τις εσωτερικές φωνές της αμφισβήτησης να σωπάσουν και πώς μπορούμε να πετύχουμε εσωτερική ισορροπία ακούγοντας τη φωνή της ψυχής μας;
Πολιτικοί, ηθοποιοί, συγγραφείς, ακτιβίστριες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνιδες από 19 διαφορετικές χώρες, μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες γεμάτες με αληθινά συναισθήματα και σημαντικές νίκες μέσα από μεγάλες προκλήσεις.
Η πολυβραβευμένη μυθιστοριογράφος Ελίφ Σαφάκ στέλνει μια επιστολή στην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, η παρουσιάστρια της βρετανικής τηλεόρασης και ακτιβίστρια Τζουν Σάρπονγκ απευθύνεται στο πρότυπό της τη διάσημη σχεδιάστρια μόδας Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, η πριγκίπισσα Σουμάγια της Ιορδανίας στις δύο γιαγιάδες της, η Γαλλίδα δημοσιογράφος Μαριάν Περλ στην ᾽ανώνυμη᾽ γυναίκα, η Αγγλίδα επιχειρηματίας Άναμπελ Κάρμελ αποκαλύπτει τον πόνο της από την απώλεια του πρώτου παιδιού της.

Μετάφραση: Βασιλική Κοκκίνου
Τίτλος πρωτοτύπου: From Women to the World. Letters for a New Century

Γυναίκα, Floral Books – Brainfood, 2021, 272 σελ.

Η αόρατη πραγματικότητα – Ελισάβετ Φιλιππούλη

Η αόρατηΑλήθειες, ψέματα και αθέατες εξελίξεις στη διεθνή σκηνή


Διεθνής τρομοκρατία: Σε αποκλειστικότητα ολόκληρο το κήρυγμα στρατολόγησης των καμικάζι αυτοκτονίας και η συνέντευξη του Ομάρ μπιν Μπάκρι Μοχάμεντ, που έχει απελαθεί από τις βρετανικές αρχές για υποκίνηση τρομοκρατικών ενεργειών.
Επίσης:
– Ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος των ΗΠΑ;
– Ο πόλεμος του πετρελαίου και η πολιτικο-οικονομική πάλη ευρώ-δολαρίου.
– Σκέψεις για το μελλοντικό ρόλο της Κίνας στο παγκόσμιο γεωστρατηγικό παιχνίδι.
– Χριστιανοί εναντίον μουσουλμάνων και μουσουλμάνοι εναντίον χριστιανών: Πραγματική σύγκρουση πολιτισμών ή κατασκευασμένη σύγκρουση πολιτικών συμφερόντων;
– Ο ρόλος των ΜΜΕ και η σημασία της είδησης στην ορατή και την αόρατη πραγματικότητα.

Πολιτικές επιστήμες, Διεθνείς σχέσεις, Ελληνικά Γράμματα, 2005, 237 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ελληνικά Γράμματα, Floral Books – Brainfood