Ελισάβετ Παπαδοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελισάβετ Παπαδοπούλου γενήθηκε στο Διδυμότειχο.
Σπούδασε στην Κομοτηνή. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με τη δικηγορία, την οποία εγκατέλειψε για να γίνει δικαστής. Παραιτήθηκε ύστερα από 6 χρόνια. Εργάζεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Hotel Βικτώρια – Ελισάβετ Παπαδοπούλου
Δεν ήταν ανάγκη να ειπωθεί. Ετούτο το ποτέ το είχε από την πρώτη κιόλας στιγμή διαισθανθεί. Ετούτο ήταν που την έκανε να διαβαίνει τόσο ονειρική, σχεδόν αέρινη, αυτόν τον τόσο πολύ βαρύ και μπουχτισμένο κόσμο. Μ αυτή την απέραντη θλίψη στα μάτια. Πώς να ναι άραγε ένας αρχάγγελος πάνω στης πληρωμένης ηδονής τα κρεββάτια; Λαμποκοπά. Αμόλυντος απ τις μικρότητες των δικών τους βλάσφημων επιθυμιών…

Νουβέλα, Οδός Πανός, 1995, 116 σελ.

Άνεμος ανατολικός – Ελισάβετ Παπαδοπούλου
Ο Νίκος και ο Μιχάλης, έφηβοι στη Θήβα, τότε ακόμη που υπήρχαν σχολεία αρρένων και θηλέων, πορνεία, στρατιώτες με στολή εξόδου και αμθήτριες που φορούσαν ποδιά. «Αν αξίζει να μεγαλώσει κανείς, είναι γιά να μοιάσει του Μπόγκαρτ στην Καζαμπλάνκα», λένε». Ο Μιχάλης θα γίνει δικηγόρος στην Αθήνα που θα στηρίξει ζωή και καριέρα σ’ έναν πλούσιο γάμο. Ο Νίκος θα μπαρκάρει σ’ ένα καράβι αφήνοντας πίσω τις αγωνίες όλων αυτών που ονειρεύονται μιά τακτοποιημένη ζωή. Η τύχη θα το φέρει να συναντηθούν ξανά, με φόντο πάρτι νεόπλουτων, αγωνίες κοσμικών, φιγούρες πετυχημένων . Τι ονειρεύτηκαν στ’ αλήθεια και που κατέληξαν ; Τι μπορεί να παραμείνει το ίδιο όταν ιδωθεί φιλτραρισμένο πιά από το βλέμμα της ενηλικίωσης ;

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 1997, 179 σελ.

Ψέματα, ζαχαρωτά και πρωτοσέλιδα – Ελισάβετ Παπαδοπούλου
Οι ήρωες του βιβλίου είναι χαρακτήρες οριστικοί. Ένας έμπορος όπλων, μια λαϊκή τραγουδίστρια, ένας κοσμικός αρχιτέκτονας, ο πρόεδρος μιας μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας. Κάποιοι θα αναγκαστούν να αναμετρηθούν για πρώτη φορά με τον εαυτό τους και το μέτρο των πραγμάτων, άλλοι θα μεταμορφωθούν μέσα από την εμπειρία του έρωτα, ενώ για άλλους μια μόνο στιγμή θα αποδειχθεί αρκετή για το έκθαμβο αίσθημα της αποκάλυψης. Θα μπλεχτούν στα δίχτυα απανωτών συμπτώσεων, ενώ οι μύθοι και οι προκαταλήψεις θα έρθουν να ζητήσουν το μερίδιό τους μέσα σ’ ένα παιχνίδι του αλλόκοτου, καθώς τα παραμύθια θα υπάρχουν πάντα μαζί με την πραγματικότητα.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2000, 292 σελ.

Κληρονόμησα όλες τις φίλες της μαμάς μου – Ελισάβετ Παπαδοπούλου
Πώς γίνεται και στις ταινίες είναι όλοι συγκινημένοι και δακρυσμένοι από χαρά όταν προκύπτει μια εγκυμοσύνη; Ίσως υπάρχει κάποια μαγική συνταγή που η μαμά μου δεν την ξέρει. Γι’ αυτό προτιμάει την καριέρα, την ανεξαρτησία, τις βόλτες. Όμως τι συνέβη όταν μέσα στην κοιλιά της, ερήμην των προτεραιοτήτων της, εγκαταστάθηκα εγώ;
Πόσο σοκαρίστηκε ο μπαμπάς μου μια ήσυχη νύχτα του φθινοπώρου όταν τον χτύπησε κατακούτελα η είδηση; Ύστερα είναι κι οι φίλες της. Γυναίκες ηττημένες από την ίδια τη χειραφέτησή τους, που ακόμα αναζητούν την ευτυχία. Κι εγώ σ’ αυτό το ταξίδι των εννέα μηνών, ανάμεσα σ’ έναν απόντα λόγω φόρτου εργασίας μπαμπά και στα αλλεπάλληλα σουαρέ των φιλενάδων, καθώς θα αποστηθίζω αλάνθαστα το DNA του κόσμου σας, θα εξελιχθώ σ’ ένα μωρό που κληρονόμησε όχι μονάχα τη μαμά του, μα κι όλες τις φίλες της μαμάς του.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2004, 291 σελ.

Αγαπώντας τις ερωμένες του – Ελισάβετ Παπαδοπούλου
“Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να αγαπηθούν ένας άντρας και μια γυναίκα; Είναι βιώσιμο είδος η μονογαμία; Έχει στ’ αλήθεια νόημα η πίστη, όταν από επιθυμία μετατρέπεται σε καθήκον; Μήπως τελικά η απιστία οφείλει την κακή της φήμη μόνο σ’ αυτούς που βρέθηκαν στη λάθος μεριά;”

Μια γυναίκα θ’ αναγκαστεί να ψάξει τις απαντήσεις όταν θα έρθει αντιμέτωπη με την απιστία του άντρα της· όταν θα γνωρίσει την ερωμένη του, όταν θα αρνηθεί να κρύψει το θυμό της, όταν θα χρειαστεί να παλέψει με όλες τις προκαταλήψεις και τις ανασφάλειές της· όταν θα αποδεχτεί την ύπαρξη της “άλλης” όχι σαν θύμα αλλά σαν εξουσιαστής, προσπαθώντας να εξημερώσει εκείνο το τρομερό θηρίο με το θηλυκό όνομα, μπροστά στο οποίο οι περισσότεροι λιποψυχούν: τη Zήλια, που κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να τιθασεύσει.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2009, 201 σελ.

Μέρες και νύχτες που δεν ήταν δικές μας – Ελισάβετ Παπαδοπούλου
Η Αθηνά μεγαλώνει τη δεκαετία του ’70 σ’ ένα χωριό κοντά στο Διδυμότειχο, σε μια ιδιόρρυθμη οικογένεια, γεμάτη συναισθηματικά κενά. Μακριά ο κόσμος δονείται από μεγάλα γεγονότα, μεταβάλλεται, ζει συναρπαστικά, σε μέρες και νύχτες που δεν είναι δικές της. Καθώς νιώθει ξένη σε ό,τι την περιβάλλει, ερωτεύεται παράφορα τον «Ξένο»… έναν στρατιώτη, τον Αλέξανδρο, που υπηρετεί εκεί τη θητεία του. Χωρίζουν με την αναχώρησή του, αλλά αυτή η σχέση τούς σημαδεύει βαθιά. Θα ξαναβρεθούν αργότερα στην Αθήνα, επιτυχημένοι επαγγελματίες και οι δύο, κι επιπλέον εκείνος παντρεμένος με τη Λώρα. Γύρω τους, πλήθος νεόπλουτοι, μέλη μιας κοινωνίας που χάνει σταδιακά την αθωότητά της. Κι αυτοί οι δύο, που ζούνε χωριστά, μοιάζουν ακόμα στοιχειωμένοι από το παλιό πάθος, αλλά κι από όσα ονειρεύτηκαν για μια χώρα που αλλάζει δραματικά και πια δεν τους ταιριάζει.

Μια μεγάλη ιστορία αγάπης, που κινείται ανάμεσα στον σκληρό ρεαλισμό και στη φαντασία, με φόντο την Ελλάδα της ψεύτικης ευημερίας αλλά και την έρημο της ακριτικής επαρχίας. Ένα μυθιστόρημα για τον τραυματικό μικρόκοσμο της οικογένειας, που η συγγραφέας προστατεύει με συμπόνια, ανιχνεύοντας τα μονοπάτια που οδηγούν στην εξιλέωση.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014, 368 σελ.

Μυθιστορήματα
Άνεμος ανατολικός (1997), Κέδρος
Ψέματα, ζαχαρωτά και πρωτοσέλιδα (2000), Κέδρος
Κληρονόμησα όλες τις φίλες της μαμάς μου (2004), Κέδρος
Αγαπώντας τις ερωμένες του (2009), Εκδόσεις Καστανιώτη
Μέρες και νύχτες που δεν ήταν δικές μας (2014), Εκδόσεις Καστανιώτη

Νουβέλες
Hotel Βικτώρια (1995), Οδός Πανός

Συλλογικά έργα
Ο φύλακας των ψυχών (1999), Κέδρος
Των εμών ερώτων (2001)
Κοκτέιλ μολότοφ (2003), Κοχλίας
Υπόγειες ιστορίες (2008), Athens Voice

Μεταφράσεις
Robert V. Keely, Η αμερικανική πρεσβεία και η κατάρρευση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, 1966-1969 (2010), Εκδόσεις Πατάκη

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Καστανιώτη, Κέδρος