Εμμανουέλα Διακοσάββα

Εμμανουέλα Διακοσάββα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Εμμανουέλα Διακοσάββα γεννήθηκε στη Ρόδο.
Το 1998 αποφοίτησε από το τμήμα Φιλολογίας του ΕKΠΑ, όπου ακολούθησε την κατεύθυνση της Γλωσσολογίας. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως Δεύτερης / Ξένης Γλώσσας. Από το 2001 έως σήμερα υπηρετεί ως φιλόλογος στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα Γλώσσας, Λογοτεχνίας, Διδακτικής των φιλολογικών μαθημάτων και διαχείρισης της πολυπολιτισμικότητας.
Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε φιλολογικά, επιστημονικά και εκπαιδευτικά περιοδικά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια αντίστοιχης θεματολογίας. Από τις εκδόσεις Αποστακτήριο κυκλοφόρησαν επίσης η μελέτη της με τίτλο «Λογοτεχνία και Ετερότητα» καθώς και η ποιητική συλλογή «Η ‘Ιριδα των στοχασμών». Το ποίημα «Της ποιήσεως η αύρα» μεταφράστηκε στα Ιταλικά και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Il Convivio» της Διεθνούς Ακαδημίας Σικελίας. Είναι αιρετό μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Δωδεκανήσου και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.
Ποίηση
Η Ίριδα των στοχασμών (2021), Αποστακτήριο
Η μοναξιά της σταγόνας (2022), Αποστακτήριο

Δοκίμια-Μελέτες-Ερμηνεία και κριτική
Ο Βιζυηνός υπό το πρίσμα της πολυπολιτισμικότητας (2020), Αποστακτήριο

Η μοναξιά της σταγόνας – Εμμανουέλα Διακοσάββα

Η μοναξιά


Η συλλογή ποιημάτων “Η μοναξιά της σταγόνας” περιέχει 52 ποιήματα σε ελεύθερο στίχο, τα οποία διαρθρώνονται σε τέσσερις θεματικές ενότητες. Μέσα σε αυτές ο αναγνώστης ταξιδεύει στο παρελθόν, παρέα με σύμβολα, ιστορικά και μυθικά, τα οποία επανασυλλαμβάνει μέσα από μια σύγχρονη ματιά, που προσδιορίζεται από νέους προβληματισμούς και αναζητήσεις. Άλλοτε πάλι συμπαρασύρεται στη μαγεία της ποιητικής έκφρασης και ενίοτε συμμετέχει στις ανησυχίες που η συγγραφέας εκφράζει – με μια δόση διακριτικής ειρωνείας ή διαμαρτυρίας – σχετικά με σύγχρονες ‘‘πανδημίες’’, κοινωνικά προβλήματα και γεγονότα επίκαιρα. Η εσωτερική έκφραση που ποιητικού υποκειμένου, απόρροια ερεθισμάτων, όπως η ζωή, η φθορά, ο έρωτας, οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες, η αποδοχή του ‘‘άλλου’’, η μοναξιά, η αποξένωση και η έλλειψη επικοινωνίας που σύγχρονοι όροι έχουν δημιουργήσει, φιλοδοξεί με την απλότητα και την αμεσότητά της να συγκινήσει ακόμα και εκείνον τον αναγνώστη που δεν είναι εξοικειωμένος με την ποίηση, να ποτίσει την ψυχή του, σαν μια σταγόνα που ζητά επίμονα τη μέθεξη, την επαφή, την επικοινωνία.

Ποίηση, Αποστακτήριο, 2022, 76 σελ.

Η Ίριδα των στοχασμών – Εμμανουέλα Διακοσάββα

Η Ίριδα των στοχασμών


Ίριδα! Η γνωστή μυθική δευτερεύουσα θεότητα, με καθήκοντα αγγελιαφόρου, ίπταται απρόσμενα και ορμητικά, με σκοπό να προκαλέσει ποικιλία σκέψεων και προβληματισμών! Έτσι, άλλοτε υπακούει στις φωνές και τις προκλήσεις του παρελθόντος και των κλασικών κειμένων, προσδίδοντας σε αιώνια μυθικά σύμβολα μια νέα διάσταση, άλλοτε μοιάζει να κεντρίζει με το κηρύκειό της τη γλώσσα της ποίησης και άλλοτε πάλι αγγίζει με τον δικό της τρόπο θέματα κοινωνικά και γεγονότα επίκαιρα, σαν να μη θέλει να παραδοθούν άδοξα στης λήθης τη δίνη. Ενίοτε μοιάζει να διαμαρτύρεται ειρωνικά, πάντοτε όμως με περισσή ενσυναίσθηση στις ανθρώπινες ανησυχίες, σαν να ζητά επίμονα πληγές και τραύματα να καλλωπίσει. Νέα, ελκυστική, με τα χρυσά φτερωτά σανδάλια της συμπαρασύρει γρήγορα τον αναγνώστη σε γοητευτικά ταξίδια μνήμης και ψυχής, κινούμενη με χάρη πότε στο παρελθόν και πότε σε οράματα του μέλλοντος, εκφράζοντας εσώτερες επιθυμίες. Με την ποικιλία των αποστολών της ως αγγελιαφόρου αποδεικνύεται, τελικά, η ιδεατή ανθρωπόμορφη θεά, η οποία με τρόπο απλό και άμεσο δημιουργεί – μέσα από 50 ποιήματα γραμμένα σε ελεύθερο στίχο – ποικίλους στοχασμούς και συναισθήματα, όπως ακριβώς ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο, σαν και αυτό του ουράνιου τόξου.

Ποίηση, Αποστακτήριο, 2021, 70 σελ.

Ο Βιζυηνός υπό το πρίσμα της πολυπολιτισμικότητας – Εμμανουέλα Διακοσάββα

Ο ΒιζυηνόςΣχέδιο μαθήματος στο “Μοσκώβ Σελήμ”
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ


Τις σύγχρονες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χαρακτηρίζει πλέον γλωσσική και πολιτισμική ετερογένεια. Ποιος είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού και ειδικότερα του φιλολόγου σε μια σύγχρονη πολυπολιτισμική τάξη; Άραγε, με ποιον τρόπο μπορεί το μάθημα της Λογοτεχνίας να αποτελέσει για τον σημερινό φιλόλογο ένα πολύ ισχυρό έρεισμα, με σκοπό την ενίσχυση της ετερότητας; Ποιες ακριβώς είναι οι λειτουργίες του μαθήματος της Λογοτεχνίας, οι οποίες πρέπει να αναδεικνύονται, ώστε να συμβάλουν σ’ αυτή την κατεύθυνση; Οι Έλληνες συγγραφείς με γλωσσικές ιδιαιτερότητες, όπως ο Γεώργιος Βιζυηνός, έχουν θέση στο ενιαίο πολυπολιτισμικό σχολείο; Τα ερωτήματα αυτά αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης του παρόντος βιβλίου, το οποίο μέσα από τη διαπολιτισμική θεώρηση της ζωής και του έργου του Γεωργίου Βιζυηνού πυροδοτεί σύγχρονους προβληματισμούς και αναζητήσεις σχετικά με τον ρόλο της ανάγνωσης λογοτεχνικών κειμένων στην αποδοχή της ιδιαιτερότητας και στη διάπλαση πολυπολιτισμικής συνείδησης στους πολίτες του αύριο.

Ερμηνεία και κριτική, Αποστακτήριο, 2020, 150 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αποστακτήριο