Ευαγγελία Πανούση

Ευαγγελία Πανούση

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ευαγγελία Πανούση γεννήθηκε στο Βοχαϊκό Κορινθίας.
Εργάστηκε για τριάντα τέσσερα συνεχή χρόνια, στην Ακαδημία Αθηνών, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Διετέλεσε ειδικός γραμματέας και έφορος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (2000-2002). Είναι μέλος πολλών λογοτεχνικών σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων. Έχει τιμηθεί και βραβευθεί για την προσφορά της στο χώρο της λογοτεχνίας. Για την ποίησή της έχουν γράψει επώνυμοι και ανώνυμοι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου μας. Δοκίμια, διηγήματα, ποίησή της δημοσιεύονται σε έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει επίσης λάβει μέρος σε λογοτεχνικές ημερίδες και συνέδρια με ομιλίες της. Εξακολουθεί να γράφει ποίηση και παραμύθια. Παράλληλα αφηγείται και παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο σε μικρούς και μεγάλους διατηρώντας έτσι την προφορική μας παράδοση. Επίσης τα παραμύθια “Το μυστικό των πουλιών”, “Μια παράξενη φιλία”, “Ο θρήνος της νεράιδας” συμπεριλήφθηκαν στην έκδοση του ΙΒ΄τόμου των χρονικών του Μουσείου Γ. Δροσίνη, εμπνευσμένα από τον αείμνηστο ποιητή. Θεατρικό έργο για παιδιά ηλικίας 7 και άνω, από το ομώνυμο παραμύθι της “Το ταξίδι της πεταλίδας”, εκδ. Πυξίδα, Χίος 1993.

Το ταξίδι της πεταλίδας – Ευαγγελία Πανούση

Το ταξίδι της πεταλίδας


Αγαπητό μου παιδί,
Το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου με τίτλο “Το ταξίδι της πεταλίδας” έγινε μέσα από την κοινή προσπάθεια των παιδιών του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου, που δούλεψαν με ενθουσιασμό και αγάπη πολλές ώρες για να στήσουν την εικονογράφηση και άλλης ομάδας παιδιών που το βίωσαν παίζοντας θέατρο.
Έλα και εσύ στην παρέα μας! Προσπάθησε να ζωγραφίσεις, να παίξεις αλλά, κυρίως να ονειρευτείς… Είσαι παιδί. Το δικαιούσαι πάνω από όλα.
Γράφοντας παραμύθια και θέατρο για παιδιά, διεκδικώ και εγώ το όνειρο μαζί σου. Σε πείσμα όλων εκείνων που θέλουν τη ζωή των παιδιών στείρα και το λόγο τους απνευμάτιστο, θα αγωνίζομαι αδιάλειπτα ώστε να συμβάλλω σ’ ένα καλύτερο αύριο.

Εικονογράφος: Μαρία Γκίκα
Εικονογράφος: Καλλιόπη Καραθανάση

Παιδική λογοτεχνία, Πυξίδα, 2003, 46 σελ.

Εκμαγείο – Ευαγγελία Πανούση

Εκμαγείο


Λύρα κρυφή
της μοναξιάς οδύνη
σαν προσευχή
αγγίζεις κάτι από γαλήνη.
Ελεγείο απουσίας
ζωή μου!
Εκμαγείο τρέλας…
οικείο πεπρωμένο…
έκπτωτη ωραιότης
…μοναξιά μου!

Ποίηση, Δωδώνη, 2003, 68 σελ.

Μετά τη βροχή – Ευαγγελία Πανούση

Μετά τη βροχή


ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΡΟΧΗ
Κορμοί- κορμιά ενωμένα.
“Να προλάβουμε ν’ αγαπηθούμε!”
είπαν τα δένδρα.
Τις ρίζες έστρεψαν στη γη
χυμούς μέστωσαν
και σαν ήρθε η άνοιξη
μοσχοβόλησαν παντού!
Καρπούς γέμισαν
ζωγραφίζοντας του χρόνου τη χλομάδα.
“Να προλάβουμε ν’ αγαπηθούμε!”
ψιθύρισαν τα δέντρα!

Ποίηση, Αττικός, 2018, 105 σελ.

Η Νεροχώρα και το στοιχειωμένο ποτάμι – Ευαγγελίας Πανούση

Η Νεροχώρα


Στη μαγεμένη Νεροχώρα με το στοιχειωμένο ποτάμι, την έκβαση δίνει η θυσία ενός παλικαριού, μετά από απαίτηση του δράκου, για να κυλήσει πάλι τα νερά του ποταμού που είχαν παγώσει. Από τότε, κάθε χρόνο θυσιάζεται άλλοτε ένα παλικάρι, άλλοτε μια κοπέλα. Η Νεροχώρα έχει βουλιάξει στο πένθος. Ποιος θα λύσει τα μάγια ώστε να επανέλθει η ζωή στη φυσική της κατάσταση;

Το παραμύθι μέσα από μια εξαιρετική πλοκή επισημαίνει την αξίατου νερού, αλλά και της αγάπης, σαν πρώτη βιοτική ανάγκη ισάξια με το Οξυγόνο για να υπάρξει η συνέχεια της ζωής, ενσωματώνοντας με θαυμαστό τρόπο παραδοσιακά και μυθολογικά στοιχεία.

Ποίηση, Σιδέρη Μιχάλη, 2019, 79 σελ.

Ποίηση
Αποσκότισόν μου (1994), Οptima
Γένεση πρώτη (1996), Δωδώνη
Εκμαγείο (2003), Δωδώνη
Μετά τη βροχή (2018), Αττικός

Παιδική λογοτεχνία
Το ταξίδι της πεταλίδας (1993), Πυξίδα
Το μυστικό των πουλιών
Μια παράξενη φιλία
Ο θρήνος της νεράιδας
Η Νεροχώρα και το στοιχειωμένο ποτάμι (2018), Μιχάλη Σιδέρη

Συλλογικά έργα
ΙnteLLiGentsia (2018), Εντύποις

Πηγές: Biblionet, Optima, Δωδώνη, Αττικός, Πυξίδα, Μιχάλη Σιδέρη