Ευγενία Μακαριάδη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ευγενία Μακαριάδη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.
Εργάστηκε σε εταιρεία εξοπλισμού μηχανογραφικών κέντρων και σε τηλεοπτικό studio. Έχει εκδώσει το μυθιστόρημα “Μύριαμ και Χάννα” (εκδόσεις Λιβάνη), βραβευμένο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Διήγημά της διακρίθηκε στον πανελλήνιο θεματικό διαγωνισμό Hotel XXX – Άσεμνες Ιστορίες (εκδόσεις Πατάκη). Έχουν δημοσιευτεί διηγήματά της σε τοπικές εφημερίδες και στα διαδικτυακά περιοδικά Planodion-Ιστορίες μπονζάι, Fractalart, Vivliolatria καθώς και στο επιστημονικό περιοδικό Ψυχογραφήματα.

Μύριαμ και Χάννα – Ευγενία Μακαριάδη
Ο Μίσα, παραξενεμένος για το θόρυβο, πλησίασε και με το φως του φεγγαριού που έμπαινε από το τζάμι του παραθύρου ξεχώρισε μια εικόνα που θα του έμενε αξέχαστη σ’ όλη του τη ζωή. Τα μαύρα μακριά μαλλιά μιας γυναίκας ξεχύνονταν πάνω στο άσπρο μακρύ νυχτικό, ενώ δυο γυμνά χέρια είχαν αγκαλιάσει το μαξιλάρι του καναπέ όπου έκρυβε το πρόσωπό της. Όσο πιο σιγά μπορούσε ψιθύρισε: «Ποια είσαι; Είσαι αληθινή, είσαι όραμα;» Η Μύριαμ σήκωσε φοβισμένα το δακρυσμένο της πρόσωπο και τον κοίταξε… «Δε θέλω να σε χάσω, είσαι ο άντρας μου, δε θέλω να σε χάσω, σ’ αγαπώ πολύ, σ’ αγαπώ πολύ».
Νέοι σμίγουν ερωτικά το όνειρο, την ομορφιά, την ελπίδα με την πραγματικότητα του τρόμου, της σφαγής, των ερειπίων της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, του Εμφυλίου, της Δικτατορίας…
Αντίσταση στο Μαμωνά η γιγαντιαία δύναμη της αγάπης, του έρωτα, της περηφάνιας.
Μια χούφτα απόγονοι από την αρχαία βασίλισσα Σεμίραμι των Ασσυρίων προσεύχονται χριστιανικά σε μια ελληνική γωνιά να δώσει ο Θεός να μην αφανιστεί ο πολιτισμός, ο άνθρωπος, όπως τότε η Νινευί.
Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2001, 285 σελ.

Ψευδάνθρακας – Ευγενία Μακαριάδη

και άλλες ιστορίες


Καθημερινοί ήρωες, όμορφοι, άσχημοι, λογικοί, παράλογοι, λογοδοτούν στην απώλεια, στη ζωή, στον χρόνο, στον έρωτα, στη φαντασία, στον θάνατο. Κινούνται σε τοπία αστικά, επαρχιακά, ουτοπικά και αλλόκοτα.

Όνειρα παιδικά που γίνονται μνήμες
Μάνες χωρίς μητρικό ένστικτο
Νέοι χαμένοι σε πεδία παραίσθησης
Κυνήγι του παρελθόντος χρόνου
Φόνοι χωρίς καταδίκη
Ζωντανοί και νεκροί σε αλισβερίσι

Επιμέλεια: Αθηνά Μαλαπάνη

Διηγήματα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2019

Μυθιστορήματα
Μύριαμ και Χάννα (2001), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Διηγήματα
Ψευδάνθρακας (2019), Εκδόσεις Βακχικόν

Βραβεία-Διακρίσεις
Μύριαμ και Χάννα – Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών

Πηγές: Biblionet, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Εκδόσεις Βακχικόν